Sodišče v Nemčiji začasno ustavilo gradnjo Tesline tovarne Gigafactory 4 v Berlinu

Matej Huš

16. feb 2020 ob 22:11:32

Gradnja nove Tesline tovarne v Berlinu, za katero je Tesla lokacijo razkrila novembra lani, se je ustavila. Tovarno Gigafactory 4, v kateri bi morali leta 2021 proizvajati baterije in vozila, so se odločili umestiti v širši Berlin (natančneje v Gruenheide) zaradi bližine industrije in izobražene delovne sile. Tesla želi zaposliti 12.000 ljudi, ki bodo letno proizvajali 150.000 vozil. A le nekaj dni po začetku pripravljalnih del za gradnjo je višje sodišče v Berlinu odločilo, da je treba najprej razrešiti okoljsko problematiko in pritožbe okoljevarstvenih organizacij.

Pri gradnji tovarne bi namreč morali posekati 91 hekterjev gozda, kar so začeli izvajati v četrtek. Okoljevarstvena organizacija Zelena liga (Grüne Liga Brandenburg) je takoj vložila zahtevek za izdajo začasne odredbe o prepovedi poseka, ki jo je sodišče sedaj izdalo. Sodišče je tako hitro reagiralo, ker bi Tesla v še treh dneh posek dokončala. Agencija za okolje je v četrtek pred začetkom zemeljskih del dala soglasje za posek na lastno odgovornost in investitorja, saj gradbenega dovoljenja še ni. Zelena liga se je sprva pritožila na prvo stopnjo, kjer pa so pritožbo zavrnili, zato so se še z eno okoljevarstveno organizacijo pritožili na višje sodišče. To je posek zadržalo, dokler o pritožbi ni odločeno, ob tem pa poudarilo, da začasna odredba nikakor ne prejudicira končne odločitve. A ker bi bil poseg nepovraten, je treba počakati do pravnomočne odločitve. Zemljišče, ki skupno meri 300 hektarjev, je Tesli za 41 milijonov evrov prodala kar zvezna država Brandenburg.

Medtem ko politiki iz CDU in FDP opozarjajo, da je tovrstno nasprotovanje škodljivo za ugled Nemčije kot investicijam in poslu prijazne države, opozicija in civilne iniciative opozarjajo, da gradnja predstavlja grožnjo za divje živali in pitno vodo.