Telemach kupuje T-2

Matej Huš

19. jun 2024 ob 12:06:28

Telemach bo kupil T-2, so sporočili iz družb Telemach Slovenija in Garnol. Podjetji sta podpisali pogodbo o nameri za prodajo in nakup vsaj 98,06-odstotnega deleža v T-2. Naslednji korak bo temeljiti pregled T-2, nato pa bosta podjetji podpisali tudi dejansko pogodbo o nakupu deleža. Pridobiti morata še soglasje regulatorja.

Dogajanje naj bi bilo hitro, saj pričakujejo podpis končne pogodbe v naslednjih tednih. S tem se bo T-2 izognil stečaju, ki ga je zahteval SDH. Prvi narok za sodišče v Ljubljani razpisali za ta četrtek. SDH trdi, da mu T-2 dolguje 65 milijonov evrov, medtem ko T-2 pravi, da gre za zlorabo stečajnega postopka.

Telemach je dejal, da si bodo s tem zagotovili nadaljnji razvoj in povečanje omrežja. Trdijo, da bodo imeli končni kupci in gospodarstvo znatne koristi. Iz T-2 pa so dejali, "da je prišlo do poslovne odločitve, da T-2 s Telemachom začne novo obdobje razvoja, da bi zagotovili še intenzivnejši razvoj podjetja".

Trg telekomunikacij se s tem v Sloveniji konsolidira in v prihodnosti bi lahko pristali tudi pri zgolj dveh velikih operaterjih. Trenutno so na trgu pomembni igralci Telekom Slovenije, A1 in Telemach. A1 je v prihodnosti že razmišljal o prevzemu T-2, a se to ni zgodilo. Ob tem povejmo, da je A1 del Telekom Austria, Telemach pa United Group. In United Group je naprodaj.