Tudi Wired bo zahteval izklop blokiranja oglasov

Matej Huš

9. feb 2016 ob 18:58:02

Čedalje več uporabnikov interneta brska z vključenimi orodji za blokiranje oglasov, zaradi česar so se na preizkusi znašle strani, ki se financirajo od prikazovanja oglasov. Rešitvi zagate, ki se v zadnjem času pogosto uporabita, sta onemogočenje dostopa do vsebin ob vključenem blokiranju oglasov ali zakup plačljivega dostopa. Bildu bo tako sledil tudi Wired.

Kot so zapisali pri priljubljenem spletnem časniku, bodo v prihodnjih dneh onemogočili dostop z AdBlockom in podobnimi programi. Ugotovili so namreč, da že kar 20 odstotkov obiskovalcev uporablja tovrstne metode, kar ogroža vzdržnost njihovega financiranja. To je tudi približno odstotek ljudi, ki nasploh uporabljajo blokiranje oglasov. To seveda ne pomeni, da morate izključiti AdBlock, le Wired bo treba dodati na seznam strani, ki jim dovoljuje prikaz reklam (whitelist). Kdor si bi še vedno želel spletno stran ogledovati brez oglasov, pa bo lahko za en dolar na teden (52 dolarjev letno) zakupil neomejen dostop brez oglasov. Tretje možnosti ni.

Problematiko blokiranja oglasov (Asus AdBlock na mobilne naprave namešča kar privzeto), ki so si jo nekateri oglaševalci z vsiljivimi interaktivnimi oglasi zakuhali tudi sami, strani rešujejo na različne načine. Recimo Forbes je uporabnike lepo prosil, če bi oglase dovolili, Bild je bil precej strožji in je stran zaprl za take uporabnike. Nekatere strani, zlasti take z videoposnetki, pa skušajo uporabnikom preprečiti blokiranje oglasov, tako da jih tudi integrirajo na začetek videoposnetka ali kaj podobnega. Četrta možnost so tudi tako imenovani plačljivi zidovi (paywall), ki pa funkcionirajo le pri straneh, ki ponujajo izvrstno vsebino, ki so jo ljudje pripravljeni plačati. The New York Times s tem nima problemov in je nabral milijon naročnikov, pa čeprav je do njegovih člankov mogoče priti tudi brezplačno, če nas tja napoti (referral) Google. Druga skrajnost pa je Piano, ki je pri nas žalostno propadel.