Asus bo na mobilne naprave prednamestil AdBlock

Matej Huš

25. dec 2015 ob 19:33:17

Asus je napovedal, da bodo prihodnje leto na svoje pametne telefone in tablice prednameščali in privzeto vključili program za blokiranje oglasov AdBlock Plus. Nameščen bo v Asusov privzeti brskalnik, medtem ko bodo uporabniki Chroma, Firefoxa in ostalih brskalnikov morali za morebitno blokiranje še vedno poskrbeti sami. AdBlock Plus blokira vse oglase, ki niso del programa Acceptable Ads. Vanj se uvrstijo oglaševalci, katerih oglasih niso moteči, se držijo uveljavljenih smernic in dobrego okusa, ter seveda nekaj tudi plačajo.

Na namiznih računalnikih je blokiranje oglasov čedalje popularnejše, smo ugotavljali že avgusta. V Sloveniji na primer reklame blokira skoraj petina uporabnikov (19 odstotkov), kar je zgolj nekoliko več kot v ZDA (15 odstotkov). Na mobilnih napravah so programi za blokiranje oglasov redkejši, saj naj bi jih uporabljalo le okoli dva odstotka ljudi. Asusova sprememba ne bo povzročila večjih premikov, saj njegov brskalnik uporablja malo ljudi.

A če bi se za podobno potezo odločil kakšen večji proizvajalec telefonov, bi bili odzivi zelo zanimivi. Trditi si upamo, da Google v svojem Androidu ne bi dovolil prednamestitve AdBlocka v Chrome. Internet je trenutno preveč odvisen od oglasov, saj številne strani živijo izključno od oglasov. Zato je blokiranje oglasov vroča tema, o kateri etičnosti početja se krešejo mnenja. Eno so nadležna pojavna okna in glasni oglasi, povsem drugačne pa so nevsiljive pasice. Tema je letos postala spet še aktualnejša, saj je Apple z iOS 9 v Safariju dovolil dodatke za blokiranje oglasov.