Čedalje več uporabnikov interneta blokira oglase

Matej Huš

11. avg 2015 ob 12:02:14

Adobe in dublinsko podjetje PageFair sta objavila rezultate raziskave o uporabi orodij za blokiranje oglasov na internetu, ki kaže na njihovo čedalje večjo priljubljenost. Ugotovili so, da okrog 198 milijonov uporabnikov interneta redno uporaba tovrstna orodja, kar naj bi ponudnike vsebine letos stalo okrog 22 milijard oglaševalskih prihodkov.

Število uporabnikov orodij za blokiranje reklam se je v zadnjem letu povečalo za 41 odstotkov, v Sloveniji pa za okrog 60 odstotkov. Trenutno v Sloveniji reklame blokira 19 odstotkov uporabnikov interneta, ta delež pa je najvišji na Poljskem, kjer je takih kar tretjina uporabnikov. Tudi na tradicionalno največjem oglaševalskem trgu v ZDA se krepi zavest o nezaželenem reklamiranju, in tam je teh uporabnikov 15 odstotkov.

Razlog za blokiranje reklam so vsiljivi oglasi, ki prekrivajo vsebino, odpirajo nezaželena okna in so nasploh moteči za branje. A po drugi strani vrsta strani živi le od oglaševalskih prihodkov, uporabnikom pa servirajo nevsiljive oglase. Ti imajo dejansko največjo škodo in so upravičeno kritični do AdBlocka in podobne programske opreme. Tudi zato Adblock Plus oglaševalcem ponuja možnost, da se njihovi oglasi vseeno prikazujejo, če so seveda primerni in nemoteči. A to ni zastonj. Eyeo, ki razvija omenjeni program, zatrjuje, da prikaz reklam (whitlisting) zaračunajo le 10 odstotkom oglaševalcem, ostalim pa ga odobrijo zastonj, če dokažejo primernost reklam.

Blokada reklam je na namiznih računalnikih dobro razvita, sedaj pa se prebija še na področje mobilnih telefonov. Tu je prostora za prikaz oglasov manj, a jih vseeno najdemo. Razvijalci orodij za blokado oglasov zato pospešeno razvijajo verzije za mobilne sisteme.