Ne le Google, program za blokiranje oglasov razvijajo tudi Facebook, Microsoft in drugi velikani

Iztok Hočevar

21. apr 2017 ob 13:30:47

Največji igralci na področju digitalnega oglaševanja – zbrani znotraj Koalicije za boljše oglase - pripravljajo strategijo za odstranitev najbolj nadležnih oblik oglasov. In očitno so rešitev našli v razvoju lastnih programskih rešitev za blokiranje oglasov znotraj brskalnikov – gre za t.i. ad blockerje. Glede na imena, ki stojijo za idejo (Google, Microsoft, Procter & Gamble, Unilever, Facebook, Thomson Reuters, The Washington Post …) so najbolj nadležnim oglasom očitno šteti dnevi.

O nadležnih oglasih

Verjetno se strinjate, da so na spletu bolj ali manj vsi oglasi nadležni. Zato je definicija nadležnega oglasa zelo pomembna. Omenjena koalicija podjetij je definicije prišla z raziskavo javnega mnenja in s testom uporabniške izkušnje, ki so jo opravili letos in v kateri je sodelovalo 25 tisoč ljudi. Rezultati so pokazali, da uporabniki ne prenesejo video oglasov, ki se avtomatično začnejo predvajati, pop-up oglasov in oglasov, ki hitro spreminjajo barve in druge vizualne parametre.

O dobrih in o slabih oglasih

Zakaj pa so se velikani sploh pričeli ukvarjati s tem, kateri so dobri in kateri nadležni oglasi? Pred meseci je izbruhnila afera, ko so naročniki pričeli opažati, da se njihovi oglasi prikazujejo ob neprimerni vsebini na spletu. Mnogi oglaševalci so zato prenehali oglaševati na določenih platformah.