Forbes prosil za izklop blokiranja oglasov in nevede stregel malware

Matej Huš

10. jan 2016 ob 17:46:07

Sredi decembra se je Forbes odločil preizkusiti, koliko obiskovalcev njihove strani bi bilo pripravljenih izključiti vtičnike za blokiranje oglasov v svojem brskalniku. In ko so nekateri to storili, so nehote prejeli malware.

Debata o moralnosti uporabe programov za blokiranje reklam na internet ima že dolgo brado, posebej aktualna pa postaja v zadnjem času, saj se število njihovih uporabnikov povečuje. Ker so oglasi za številne spletne strani, od navadnih blogov do velikih novinarskih hiš, ključni vir prihodkov, predstavlja njihovo blokiranje problem. Rešujejo ga na različne načine, med katerimi je najradikalnejši onemogočanje dostopa do strani ob vključenem blokiranju oglasov, kar počne Bild.

Forbes je decembra začel podoben eksperiment, in sicer nekaterim obiskovalcem z vključenim blokiranjem oglasov prikažejo obvestilo, naj si ga izklopijo, v zameno pa jim ponudijo stran z manj oglasi (ad-light experience). To so vprašali 2,1 milijona obiskovalcev, od njih pa jih je 42 odstotkov dejansko izključilo blokiranje oglasov.

Ironija usode pa je bilo dejstvo, da so ti potem dobili na svoj računalnik malware, saj je eden izmed oglaševalcev uporabljal zlonamerno reklamo. To se zgodi tudi uveljavljenim stranem zato, ker se za strežbo reklam uporabljajo zunanji strežniki, ki jih upravljajo oglaševalci. Če se tem izmuzne zlonamerna reklama, jo potem dobimo tudi na Forbesu. V preteklosti se je to dogajalo že številnim velikim stranem, denimo The New York Timesu.