Bild ne dovoli dostopa ob uporabi AdBlocka

Matej Huš

13. okt 2015 ob 18:54:13

Vsebine na internetu se mogoče zdijo zastonj, a jih vseeno mora nekdo plačati. Za strani, ki ne živijo od prodaje izdelkov, sta glavna vira dva: naročnine in oglaševanje. Čim več oglasov ko stran prikaže in predvsem dobi klikov nanje, tem večji prihodek ima. Uporabniki se seveda proti čedalje bolj vsiljivim reklamam borijo na različne načine, največkrat z dodatki za brskalnike (npr. AdBlock), ki oglase skrijejo, zaradi česar lastniki strani hudujejo. Nemškega založnika Axel Springer je to tako razjezilo, da je blokiral dostop do tabloida Bild.

Če poizkusite obiskati stran Bild.de in uporabljate orodje za blokiranje oglasov, se namesto vsebine prikaže obvestilo, da je stran z uporabo AdBlocka nedostopna, in navodila za izklop AdBlocka oziroma izbiro Bilda kot izjeme. Možnosti za dostop sta dve - dopustitev oglasov ali nakup naročnine za tri evre mesečno.

V daljši izjavi za javnost so pri Axel Springerju zapisali, da preizkušajo nov model monetizacije strani. Blokada dostopa z AdBlockom je eden izmed novih pristopov, ki ni nujno, da se bo obdržal. Kot je povedala vodja založniškega oddelka v skupini Bild Donata Hopfen, se Bild s tem spopada z naraščajočo uporabo AdBlocka. Neodvisno novinarstvo se mora tudi na internetu financirati, in glavna stebra sta reklame in naročnine, dodaja.

Bildov pristop je v izrazitem nasprotju z The New York Timesom, ki je svoje strani zaklenil, a ne nepropustno. Pokazal je, da so ljudje za kakovostno vsebino še vedno pripravljeni plačati in tako ima The New York Times že milijon digitalnih naročnikov, časnik pa je z legalnim trikom (iskanje prek Googla) dostopen tudi zastonjkarjem. Bild je še vedno brezplačen, a le če boste gledali reklame, medtem ko boste za dostop brez oglasov plačali. Odločitev je vaša.