Piano se poslavlja

Matej Huš

20. feb 2015 ob 16:09:32

Pred tremi leti je enajst slovenskih tiskanih medijev (Delo, Slovenske novice, Dnevnik, Večer, Žurnal24, Primorske novice, Dolenjski list, Gorenjski glas, Ekipa, Požareport in Ringaraja, kasneje pa še nekaj revij) uvedlo skupni sistem za plačevanje dostopa do člankov in drugih vsebin prek spleta. Sistem Piano, ki se je na Slovaškem dobro prijel, je imel v Sloveniji težave pri prepričevanju uporabnikov, zato so bili prihodki prenizki. Delo je že julija 2013 izstopilo iz sistema Piano, kar je bil prvi resen znak, da sistem ne prinaša želenega. Čeprav so tedaj upravljavci Piana zatrjevali, da se dogovarjajo s sedmimi potencialnimi novimi založniki, iz vsega skupaj ni bilo nič.

V Pianu so povedali, je po odhodu Dela in tudi Slovenskih novic leta 2013 Piano ni bil več finančno smiseln ne za časopise ne za bralce. Iz tega lahko sklepamo, da je prav Delo prinašalo največ bralcev. Sedaj pa je Pianu dokončno odklenkalo.

Družba Piano Media, ki je lani prevzela ameriško podjetje Press+, ki se je ukvarjalo z isto dejavnostjo, se je sedaj odločila, da se bodo v naslednjih mesecih umaknili s slovenskega trga. Piano bo v Sloveniji prenehal obratovati kot enotni plačljivi zid, se pa v podjetju z založniki dogovarjajo, da bi imeli vsak svoj lasten plačljivi zid. Sistem Piano pa še vedno precej uspešno obratuje na Slovaškem in Poljskem.