Microsoftove težave z xboxone domeno

Mandi

27. maj 2013 ob 20:55:17

Avgusta lani je bil Microsoft primoran na hitro umakniti ime "Metro" za oglaševanje (ne ravno dobro sprejetega) novega uporabniškega vmesnika za oktobra izšla Okna 8, ker so pač pozabili preveriti, ali mar kdo v Evropi že drži istoimensko blagovno znamko. Zdaj se zgodba ponavlja, k sreči v manj resni obliki. Za minuli teden predstavljeni XBox One znamko sicer imajo, so si pa pozabili vnaprej priskrbeti pripadajočo domeno xboxone.com. Ta je namreč že od predlani v rokah Britanca Krasimirja Hristov-Ivanovega, ki je kot kaže, tudi ni bil pripravljen prodati, vsaj ne za ponujeno ceno.

Velikan je zdaj primoran vložiti arbitražni zahtevek za odvzem domene pri ameriški arbitraži NAF, ki je ena od s strani ICANNA licenciranih organizacij v ta namen, obenem pa še dobro znana po svoji nagnjenosti v prid podjetjem, ne potrošnikom. Primer bodo tako skoraj gotovo dobili, ker znamko za XBox One imajo, medtem ko nasprotna stranka na domeni ne poganja prav nobene storitve. Vendar pa posebej hitra (expedited) procedura ne bo prišla v poštev, ker Ivanov gotovo ni registriral domene zgolj za namenom izsiljevanja (cybersquatting). Drži jo namreč že poldrugo leto, torej še za časov, ko se je o naslednji generaciji XBoxa šele špekuliralo. Postopek bo tako reden in, če se bo Ivanov vsaj malo branil, dlje trajajoč. Povsem možno je, da bo Ivanov to izkoristil za poravnavo po še malo večji ceni.

Microsoft bi se lahko temu hitro izognil, če bi bili v splavitev nove znamke vložili malo več priprav. Morda so celo hoteli. Govori se namreč, da jih je Sony povsem presenetil s februarsko najavo PS4, saj naj bi med podjetjema veljal neke vrste gentelmenski dogovor, da bo svežo konzolo prvi predstavil prav Microsoft. V Redmondu naj bi po Sony-jev najavi veljalo obsedeno stanje, in nekaterim razvijalcem naj bi celo ustavili razvoj naslovov za Xbox 360. V takih razmerah ni težko razumeti, zakaj je MS pozabil na domeno, je pa tudi res, da se jim te zadeve kar malo dogajajo ..

Točnega datuma še niso sporočili, špekulira pa se, da bi ga znali že na junijskem sejmu E3, ki se začne čez dva tedna. Za zdaj se največ omenja "jesen", pa še to bolj pozna - tam novembra, sodeč po ušlih podatkih na straneh nekaterih trgovcev, ki že sprejemajo prednaročila. PS4 naj bi medtem izšel "še v času za božično-novoletno nakupovalno sezono", se pravi, v sredini ali proti koncu novembra. Razlika v datumih izida bo torej majhna, če sploh. Nazadnje je imel MS celo leto prednosti (22.11.2005 napram 11.11.2006). Obe konzoli sta se sicer prodali v približno 77 milijona izvodih.