Oteženo izposojanje in preprodaja iger za Xbox One

Matej Huš

24. maj 2013 ob 20:07:48

O Microsoftovi prihajajoči konzoli Xbox One smo se razpisali že precej na široko. Nismo pa še pogledali, kako bo z nakupom, prodajo in posojanjem iger, ker Microsoft tega tedaj še ni razkril. Sedaj je znanega že precej več in zdi se, da se od časov poceni rabljenih iger in posojanja naokoli nezadržno poslavljamo.

Kot je znano, bo fizični medij, ki ga prejmemo pri nakupu iger za Xbox One, obrobnega pomena. Na njem bodo resda datoteke za namestitev, a bistven bo nakup licence, ki se bo preverjal prek interneta. Kaj to pomeni? Dobra novica je prenosljivost igre, saj jo bomo lahko igrali na vseh konzolah, ki jih imamo v lasti ali do katerih imamo dostop. Zadostovala bo zgolj prijava v osebni račun in kupljene igre bodo na voljo, ne glede na našo lokacijo. Prav tako bodo isto igro lahko na isti konzoli zastonj igrali vaši družinski člani (prek starševskega nadzora na isti konzoli). Potem pa se zgodba zaplete.

Prijatelju boste še vedno lahko posodili zgoščenko z igro, a si z njo ne bo mogel nič pomagati. Da bi jo namestil na svoji konzoli, bo moral plačati polno ceno nove igre. Če boste torej na obisku pri kolegu, kjer bi želeli preigravati Xbox One, boste imeli dve možnosti. Prijavite s svojim računom in vse vaše igre bodo na voljo brezplačno ali pa se prijavite z računom prijatelja, ki bo moral igro kupiti na novo (a mu bo potem ostala). Microsoft v tem ne vidi nobenega problema.

Drugi primer pa je prodaja rabljenih iger. To bo mogoče, a z omejitvami. Kdor bo želel igro prodati, jo bo lahko odnesel pooblaščenemu preprodajalcu. Ta bo igro zavedel v Microsoftov sistem in takoj bo izginila iz vašega računa. Igro bo potem mogoče prodati naprej, a ne brez omejitev. Omenja se minimalna cena 35 funtov (dolarjev, evrov), za katero še ni jasno, kaj točno bo. Se pa ve, da bo del od vsote prejel založnik, del pa Microsoft, čeprav sta svoje dobila že ob prvi prodaji. O odstotkih za zdaj podatkov še ni.

Časi konzolskega divjega zahoda se končujejo.