Bo Windows Blue dobil nazaj startni meni in namizje?

Matej Huš

17. apr 2013 ob 13:08:03

Windows 8 je prinesel korenit prelom s preteklostjo. Dasi je namenjen tako namiznim računalnikom kakor tablicam, je njegov videz v celoti prilagojen slednjim. Uporabniki so mu najbolj zamerili odsotnost klasičnega namizja in startnega menija, ki ju na tablicah z na dotik občutljivim zaslonom resda ne pogrešamo. Povsem drugače pa je na namiznih računalnikih, kjer se praktičnosti pridruži še navajenost uporabnikov na poznan uporabniški vmesnik. Windows 8 je zato eno večjih razočaranj, ki ima po nekaterih ocenah celo učinke na rekordno zmanjšanje prodaje novih osebnih računalnikov.

Rešitve so. Kmalu po izidu se je na internetu pojavila kopica programov, ki na Windows 8 vrnejo star uporabniški vmesnik. Tudi Microsoft prejema največ pritožb prav zaradi manka te funkcije. Se je Microsoft iz tega kaj naučil?

Pregled kode prihajajočega operacijskega sistema Windows Blue (verzija 8.1) kaže, da se je. Kot ugotavlja ZDNet, so na spletu vedno glasnejše špekulacije (začeli pa so jih Rusi), da bo imel Windows Blue možnost neposrednega zagona v klasični videz. Trenutne predbeta verzije (build 9364) te funkcije še nimajo prevedene, vendar pa v kodi najdemo komentarje in spremenljivke, ki kažejo na kasnejšo implementacijo. Tudi viri blizu Microsofta poročajo, da v Redmondu zelo resno premišljujejo o koraku nazaj, da bi kasneje lahko storili dva naprej - torej o ponovni integraciji menija Start in namizja.

Windows Blue bo nared avgusta, ko gre v proizvodnjo (RTM - release to manufacturing), in do tedaj se lahko še marsikaj postori in spremeni. Navsezadnje se spomnimo zloglasnega UAC (User Account Control), ki je v Visti uporabnikom povzročal sive lase. Microsoft je zmoto priznal in ga naredil v Sedmici bistveno prijaznejšega. Če bodo enako ravnali v Blue, se utegne zgoditi, da bo Windows 8 ena izmed tistih "lihih" verzij, ki pač nikoli niso prepričale uporabnikov in pridobile visokega tržnega deleža (Windows Millennium, Windows Vista ...), pa zato še niso pomenile konec ekosistema Windows.