Sony predstavil igralni plošček ter strojno in programsko opremo PlayStation 4

Primož Resman

22. feb 2013 ob 10:15:42

Na uradni predstavitvi nove igralne konzole PlayStation 4 Sony le-te pravzaprav ni pokazal, so pa povedali, kakšni čipi bodo tiktakali v njej. Pokazali so tudi nov igralni plošček, kamerno enoto za sledenje ploščku, ki je na prvi pogled podobna Kinectu, ter pokazali še nekaj pomembnih novosti na programski strani nove konzole, vključno z novim vmesnikom.

Dvomov ni več, PlayStation 4 je prva konzola nove, osme generacije, ki uporablja AMD-jev centralni procesor, osnovan na arhitekturi x86. Prva konzola iz osme generacije sploh je Wii U, ki uporablja IBM-ovo PowerPC arhitekturo (podobno, kot Xbox 360), medtem ko se za tretjo generacijo Microsoftove konzole (prav tako bo član osme generacije konzol) pričakuje, da bodo ubrali skoraj enako pot, kot Sony. V PlayStation 4 bo tako tekel za Sony razvit APU, v katerem bo teklo 8 na arhitekturi Jaguar osnovanih jeder, zraven pa grafični čip na arhitekturi GCN (poznana iz serije Radeon HD 7000), sposoben preračunati za okrog 1,84 TFLOPs grafičnih operacij. Čeprav se 8 procesorskih jeder sliši veliko, so ta manj zmogljiva, v prvi vrsti namenjena zelo varčnim osebnim računalnikom ter celo tabličnim napravam. Jaguar je naslednik arhitekture Bobcat, ki je bila osnova za AMD-jeve procesorje iz serij C, E in G. Podobno se 1,84 TFLOPs lahko sliši veliko, a pravzaprav temu ni tako. S takšno zmogljivostjo bo grafični čip iz PlayStation 4 padel neposredno med Radeona HD 7850 in 7870. Preskok v primerjavi z RSX-om iz PlayStation 3, ki je bil osnovan na arhitekturi G70 (GeForce 7800), je vseeno velik.

Enotnemu čipu s procesorskimi in grafičnimi jedri bo družbo delalo 8 GB enotnega delovnega pomnilnika tipa GDDR5. Za hrambo podatkov ostaja mehanski trdi disk, medtem ko bo za predvajanje iger in filmov poskrbel kombinira optični pogon s 6-kratno hitrostjo za ploščke Blu-Ray ter 8-kratno hitrostjo za DVD. V primerjavi z 2-kratnim pogonom Blu-Ray iz PS3 je tudi to še ena znatna pohitritev. Za povezljivost bodo skrbeli HDMI, optični (S/PDIF) ter analogni zvočni izhodi, gigabitni Ethernet priključek, WiFi standardov 802.11 b/g/n, Bluetooth 2.1 in USB 3.0.

Predstavljen je bil nov igralni plošček, DualShock 4. Na prvi pogled ni pretirano drugačen od starega, niti se ne razlikuje dimenzijsko, a ima vseeno nekaj zanimivih novosti. Dve gobici, smerni D-pad ter četverica gumbov (križec, trikotnik, krog in kvadrat) ostajajo, prav tako četverica ramenskih gumbov, medtem ko je ostalo na zunaj doživelo nekaj novosti. Na mestu med D-padom in četverico gumbov je zdaj namesto gumbov Start in Select na dotik občutljiva površina, na zgornjem robu na vsaki strani le-te pa gumba Share in Options. Share se bo povezal s programskimi zmogljivostmi novega PlayStationa - v živo bo npr. mogoče deliti gibljivo sliko igranja s prijatelji, ki bodo vodenje lika lahko celo prevzeli na daljavo (več o tem nižje). Options bo po vsej verjetnosti zamenjava za Start in Select na starem ploščku oz. bo imel neko podobno funkcijo. Med gobicama najdemo še gumb PS, ki se obnaša kot gumb za vklop/izklop, kjer gre konzola v globoki spanec, pred čimer shrani potek igre in ob vklopu povrne stanje. Nad tem gumbom vidimo nekaj luknjic, pod katerimi se skriva mikrofon. Na strani, obrnjeni k igralcu, je moč opaziti še priključek za slušalke in priključek za dodatke (npr. QWERTY tipkovnico).

Na sprednji strani ploščka vidimo MicroUSB priključek, prek katerega bo mogoče polniti baterije, nad njim pa vidimo barvni indikator z RGB osvetlitvijo. Ta bo lahko igralcem s pomočjo barv podajal pomembne informacije, a se bo v vsakem primeru uporabljal za identifikacijo pri sledenju s kamero (več o tem spet kasneje). V notranjosti presenečenj ni, plošček ima zaznavanje premikov v vseh šestih prostostnih stopnjah (3 osi translacije - pospeškomeri, 3 osi rotacije - žiroskopi), podporo za vibriranje, brezžično povezovanje, itd. Vgrajena baterija ima kapaciteto 1000 mAh.

Skupaj z igralnim ploščkom pride, kot rečeno, kamerni sistem za sledenje ploščkom. V paketu, podobnemu Kinectu, je uporabljen par kamer z ločljivostjo 1280 x 720 pik, z vidnim kotom 85° fiksno odprtino f/2.0 in najmanjšo razdaljo ostrenja 30 cm. Zaradi para kamer bo zdaj mogoče globinsko zaznavanje (s krmilnikom PS Move to ni bilo mogoče, uporabljala se je le ena kamera), večji vidni kot pa bo tudi povečal območje zaznavanja v primerjavi s Kinectom.

Popolnoma prenovljen je grafični vmesnik konzole, iz katerega je mogoče zaganjati igre oz. gledati medijske vsebine. XrossMediaBar s PlayStation 3 je preteklost, podobno kot na PS Vita, vmesnik pa je nadvse podoben trenutni različici izgleda PlayStation Network. Z izgledom se skladata tudi mobilni aplikaciji za naprave iOS in Android, ki bosta drugi zaslon PS4. Celoten koncept je podoben Microsoftovemu SmartGlassu za Xbox 360, saj bo PlayStation App omogočal pregledovanje zemljevidov in prikazovanje igralčevega pogleda s pomočjo gumba Share ter sočasne video kompresije, da bo mogoče sliko prikazovati prek omrežja WiFi ter sodelujočim igralcem celo prevzeti nadzor nad akcijo. Mogoče bo še kupiti igro prek PSN, ta pa se bo samodejno pretočila s spleta in namestila na konzolo, še preden bo uporabnik npr. prišel domov (če nakup npr. opravi na poti).

Zahvaljujoč tehnologiji Gaikai bo mogoče igro poganjati na PS4, a jo prikazovati na PS Vita, kar bo razbremenilo televizor (če želijo starši oz. igralsko manj navdahnjeni partnerji pogledati neko zelo pomembno oddajo). Podobno počne tudi Nintendo z Wii U, ki ima kontrolni plošček z zaslonom, ter nVidia s Project Shiled (strežnik je tukaj PC), a uporaba Gaikaija odpira ogromno novih vrat. Na Viti želijo podpirati prav vse igre za PS4, a žal možnosti igranja na tablični napravi še ne omenjajo, čeprav je tehnično izvedljivo. Uradne podpore za igranje iger za PS3 ne bo, a bi nekoliko kasneje lahko te, skupaj z igrami za PS2 in PS1, igralci igrali prek spleta s streamanjem, kar lahko omogoči prav tehnologija Gaikai. Pomemben je še podatek, da Sony ne bo blokiral poganjanja rabljenih iger, kakor se to napoveduje za Microsoftovega naslednika Xbox 360.

Izvršni direktor ameriške divizije Sonyja, Jack Tretton, je povedal, da industrijski dizjan nove konzole še ni zaključen, zato je tudi še niso pokazali. Prav tako niso popolnoma zaključili strojne specifikacije, torej bi lahko videli še nekaj manjših sprememb. Konzola bo po svetu tako ali tako naprodaj šele pred božično-novoletno nakupovalno mrzlico letošnjega leta, upajo pa, da bila cenovno nekoliko dostopnejša ob izidu, kot je bil PS3. Dodal je še, da igre sicer ne bodo tekle na ločljivosti 4k, a bo zato mogoče prikazovati slike in videoposnetke v UltraHD ločljivosti.