Microsoft primoran umakniti ime "Metro"

Mandi

4. avg 2012 ob 13:24:01

Kot kaže, je Microsoft včeraj svojim zaposlenim poslal interni dopis, v katerem jim prepoveduje vsakršno nadaljnjo rabo besede "Metro" za opisovanje novega Windows 8 grafičnega vmesnika. Razlog za to je zgleda v tem, da so Microsoftovci "pozabili" predhodno preveriti, ali je to znamko že kdo registriral. In v EU jo je, pa ne kakšno manjše podjetje, ampak veliki nemški trgovinski koncern Metro AG z 280 tisoč zaposlenimi in skoraj 70 milijardami letnega prihodka. Veriga, ki jo nekateri morda poznate zavoljo diskontnih prodajaln v sosednji Avstriji, je znamko seveda registrirala tudi za računalniške izdelke in storitve, zato se Microsoft seveda ne sme "šlepati" na isto ime.

Pogajanja med podjetjema sicer so v teku, vendar bi Nemci zgleda radi preveč, saj je Microsoft že napovedal, da bodo "novo ime predstavili še ta teden". Microsoft se brani, da je bila beseda "Metro" zgolj kodno oziroma delovno ime za nov uporabniški vmesnik, a temu je težko verjeti. V izgled in marketing na mobilni, namizni in spletni strani so vložili še in še dela, denarja in promocije. Obenem se je vse skupaj zgodilo zdaj, slabe tri mesece pred začetkom prodaje novih Oken (26. avgust), in le dva dni potem, ko so odposlali končno (RTM) različico svojim največjim OEM partnerjem.

Kot rečeno, pride novo ime bojda še ta teden oziroma morda v začetku naslednjega, medtem pa se vmesniku oziroma aplikacijam pravi "Windows 8-style apps/interface". Vmesnik naj bi sicer poimenovali po čistem, preprostem in funkcionalnem dizajnu, ki ga najdemo na zidnih napisih v številnih evropskih podzemnih linijah ("metrojih").