Tretja generacija Xboxa je... One?!

Primož Resman

22. maj 2013 ob 03:41:58

Microsoft je kot naslednika Xboxa in Xbox 360 predstavil Xbox One. Ime je daleč od pričakovanega, saj se je pričakovalo neko nadaljevanje iz prejšnje generacije - večinoma se je v medijih, seveda napak, govorilo o Xbox 720, omenjen je bil tudi Xbox Infinity, oboje pa je daleč od Xbox One. A ime postane neprimerno bolj smiselno, ko upoštevamo vse, kar bo novi Xbox znal in počel v dnevni sobi. Pri Microsoftu so se namreč odločili, da to ne bo več zgolj ena izmed igralnih konzol, temveč bo tretja generacija njihove igralne konzole ključni element avdio-video opreme najbolj družabne sobe v stanovanju.

Sama konzola ima umirjen, celo škatlast izgled, kar spet postane bolj smiselno, ko vzamemo v zakup pričakovano vlogo. Žene oz. prijateljice nimajo pretirane želje gledati neke kričeče, barvaste škatle, zato je takšna oblika bolj dobrodošla. V notranjosti konzole se pod hladilnikom skriva ogromen čip z okrog 5 milijardami tranzistorjev. Izdelan je v 40 nanometrskem proizvodnem procesu, vključuje pa 8 procesorskih in grafično jedro iz AMD-jevega nabora, 8 GB delovnega pomnilnika, različne krmilnike (za pomnilnik, trdi disk, itd.) in zvočni čip. Za hrambo podatkov bo skrbel 500-gigabajtni trdi disk v 2,5-palčnem standardu, medtem ko bodo igre prišle na ploščkih BluRay (podprto bo jasno tudi predvajanje filmov). Zanimivo je, da sta tako trdi disk kot optični pogon delo Microsoftovih inženirjev. Pod črto je konzola strojno v nekaterih ključnih točkah na moč podobna PlayStation 4, veliko bolj, kot katerikoli par konzol iz preteklosti.

Nov Kinect je prav tako deležen obsežne osvežitve. Tokrat so uporabili kamero, ki sliko sveta zajema s 1920 x 1080 pikami s 60 sličicami na sekundo. S tem je izredno uporabna za dodobra integrirane videoklice prek protokola Skype. A to je le eden izmed senzorjev, ki so na voljo v Kinectu. Na voljo imamo še običajno 3D zaznavanje, kot ga poznamo že iz prve generacije, s tem da se je tudi temu ločljivost močno povišala. To so dosegli z uporabo merjenja časa, ki ga foton infrardeče svetlobe potrebuje za pot od konzole do površine in nazaj - uporabljajo namreč usmerjene žarke infrardeče svetlobe, namesto projiciranja vzorca v prostor in opazovanja deformacije le-tega. Kinect je tako povsem uporaben tudi v temi.

Poleg video klicev je tako jasno uporaben za splošno upravljanje s konzolo ter igranje iger, kjer bo višja ločljivost nedvomno dobrodošla. V primerjavi s predhodnikom lahko zaznavajo več točk na telesu (posamezne prste na roki, povešena oz. povzdignjena ramena, itd.) skupaj z njihovo rotacijo. Kot posledica bistveno višje ločljivosti je novost možnost, da uporabnikom Kinect zgolj prek kamer meri srčni utrip. Podprti so seveda tudi glasovni ukazi. Prav vsak Xbox One bo tokrat prišel opremljen s Kinectom, saj je ta ključen za delovanje konzole, za razliko od Xbox 360.

Ker so v sestavljanki strojne opreme novi vsi členi, to jasno pomeni še prenovljen igralni plošček. Okroglega štirismernega gumba ni več, nadomestil ga je bolj natančen križ. Močno so se posvetili obliki štirih akcijskih gumbov (A,B,X,Y), medtem ko so baterijo premaknili v notranjost ploščka in se s tem znebili velikega paketa, ki je zavzemal prostor za prste nekaterih igralcev na spodnji strani. Prenovljena sta tudi ramenska gumba in prožilca, slednja imata povratno informacijo prek vibriranja, izboljšana je ergonomija, plošček se povezuje prek WiFi Direct, itd. Vsega skupaj naj bi bilo tehničnih sprememb prek 40, a naj bi bil plošček vseeno povsem domač za veterane Xboxa.

Novosti je jasno ogromno tudi na programski strani, sploh zaradi namena, da bi bil Xbox edina medijska naprava v dnevni sobi. Microsoftovi inženirji so zato uporabili kar tri operacijske sisteme, ki delujejo hkrati in so osnovani na kernelih Windows. Eden izmed njih je namenjen izključno igranju iger, drugi je namenjen izključno medijskim nalogam (gledanje videoposnetkov, brskanje po spletu, Skype, itd.), tretji pa zagotavlja, da oba prej omenjena delujeta tako, kot morata ter da je preklapljanje med njima gladko.

Če se osredotočimo na igre, le-te bodo zdaj v celoti nameščene na konzolo, optični medij bo potreben le za prvi zagon. Od takrat naprej bodo igre na voljo na katerikoli konzoli, kjer se bo prijavil uporabnik. Optični medij je torej bolj ali manj uporaben le še za preverjanje pristnosti. V primeru želje igranja že nameščene igre na drugem računu bo potrebno za ta privilegij dodatno plačilo - igranje rabljenih iger bo torej mogoče, a ne bo brezplačno. Možnost igranja katerekoli igre brez ploščka je podprto s pomočjo Microsftovoih strežnikov Azure, kamor se shranjuje celoten potek igranja, vsi dosežki, seznam nameščenih iger in še več. Microsoft bo namreč svoje strežnike lahko uporabil celo za nekatere izračune tekom igre, npr. za fizikalne preračune, dejstvo pa je, da bodo tokrat oni poskrbeli za strežnike večigralskih iger. Te bodo zdaj tudi mnogo obsežnejše, namesto 16 oz. 32 igralcev jih bo lahko hkrati igralo kar 64 oz. celo 128. Igranje iger, narejenih za Xbox 360, na novincu žal ne bo mogoče.

Na predstavitvi so objavili lep nabor novih naslovov, nekaterih tudi ekskluzivnih za Xbox One. Eden izmed njih bo že ob začetku prodaje konzole Forza 5, ustvarjalci serije Max Payne in Alana Wakea, studio Remedy, pripravlja Quantum Break, EA pripravlja iteracije NFL-a, NBA-ja, FIFA-e in UFA-ja, prihaja popolnoma svež Call of Duty, več pa na E3. Med omenjenimi novimi naslovi iger ni bilo Haloja, a se ta zato seli na male televizijske zaslone v obliki igrane serije, kjer bo kot izvršni producent na pomoč priskočil Steven Spielberg.

A igranje iger, videotelefonija in gledanje filmov z medija BluRay je daleč od Ene in Velike Naprave za dnevno sobo, za to mora biti vključena še televizija. In točno to so naredili pri Microsoftu. Verjetno bo najbolj popularna izbira posredovanje slike prek priključka HDMI - Xbox One pride opremljen z vhodnim in izhodnim priključkom. Izbira je nato uporabnikova, kanale lahko menja z uporabo naprave, ki posreduje HDMI signal, lahko pa za to skrbi Xbox z glasovnimi ukazi oz. kretnjami (Kinect), z uporabo igralnega ploščka oz. prek aplikacije Smart Glass na mobilnem telefonu oz. tablici. Tam je mogoče neposredno izbrati kanal oz. emulirati daljinski upravljalnik. Poleg običajnega menjavanja po kanalih lahko Xbox prikaže spored, pokaže kje se predvajajo zanimive vsebine oz. kaj trenutno gledajo prijatelji.

SmartGlass bo poleg prej omenjene funkcionalnosti kot vodič po TV programih na podoben način lahko zaposlil mobilne naprave tudi pri igranju iger, kjer bo mobilni telefon ali tablica lahko v krizi nadomestila igralni plošček, vsekakor pa bo mogoče prikazovati dodatne informacije. Več na to temo bomo verjetno izvedeli kasneje, najverjetneje na E3. Zanimivo je še, da bo Kinect ves čas poslušal svojo okolico, tudi ko bo konzola ugasnjena. Da se bo ta prižgala, je dovolj zgolj povedati 'Xbox On', kar bo prižgalo konzolo, televizor in set-top-box ponudnika televizije, če bo ta to podpiral. Skupaj z ostalimi deli platforme je jasno nekoliko spremenjen še Xbox Live, ki bo zdaj, podobno kot PS4, lahko snemal igro in jo delil s prijatelji. Za razliko od PS4 to ne bo mogoče v živo, temveč bo možno deliti le videoposnetke, ki se bodo že samodejno shranjevali v oblak. Še ena podobnost s PS4 je prenašanje in sočasno igranje iger, a za nobeno od implementacij še ne poznamo vseh detajlov. Dobrodošla novost je še Smart Match, ki poda časovno oceno vrste za vstop v večigralsko igro, medtem ko igralec lahko počne kaj drugega, npr. gleda televizijo, igra lokalno igro, itd.

Programski paket v celoto poveže prej omenjena trojica kernelov. Kot rečeno vsi trije tečejo sočasno v vseh pomenih besede. Xbox One ima namreč implementirano funkcionalnost iz Windows 8, poimenovano Snap Mode. Poleg živega programa s televizije, filma z video servisa oz. optičnega medija ali igre bo namreč mogoče v ozkem delu zaslona prikazovati še neko drugo vsebino, npr. spletno stran v brskalniku, pogovor v Skype (Kinect naj bi bil tako občutljiv, da bo sam odpravil zvoke igre, torej bo mogoče videotelefonirati in igrati hkrati), itd. Na predstavitvi sta bili izpostavljeni predvsem ameriški košarkarska in nogometna liga NBA ter NFL, kjer je mogoče ob robu prikazovati uspešnost gledalčevih igralcev iz fantazijskih lig.