Xbox One bo stal pol tisočaka, pride novembra

Matej Huš

11. jun 2013 ob 17:03:09

Končno smo dočakali še najpomembnejše informacije, ki se tičejo nove Microsoftove konzole Xbox One. Naprodaj bo od novembra, prodajala pa se bo po 500 evrov (ali 500 dolarjev, če ste v ZDA), je razkril Microsoft na E3 v Los Angelesu. To je bistveno več od 300 evrov za predhodnik Xbox 360 (bo pa imel priložen Kinect), dodatno pa žolčne odzive v Evropi dodaja 30 odstotkov višja glede na ameriško. Resda je slednja brez prometnega davka, a ta ni tako visok, da bi upravičil razliko. Pa saj smo tega že navajeni.

Poglejmo h konkurenci. Ta ne počiva, ampak pripravlja svoje odgovore. PlayStation 4 pride takisto novembra (nekaj govoric sicer omenja oktober), tako da bo bitka težka. Po navadi pa ne odloča tehnična odličnost izdelka (osemjedrnik, 8 GB pomnilnika, Blu-ray, 802.11n Wi-Fi), ampak igre, ki so na voljo. Prvi Xbox je, recimo, zaslovel prav zaradi igre Halo, ki je bila ekskluzivno priložena. Microsoft se tega zaveda, zato so na E3 pokazali ekskluzivne Ryse: Son of Rome, Killer Instict in Forza 5, še več pa jih prihaja. Druge podrobnosti smo že podrobno opisali. Tako je znano že praktično vse o obveznem povezovanju na splet, oteženem izposojanju iger in tehničnih podrobnostih.

Xbox Live Gold se imenuje posebna naročnina za zahtevnejše igralce. Kdor jo ima že na Xbox 360, jo bo seveda imel še naprej tudi na Xbox One. Sicer stane naročnina pet dolarjev mesečno. Z njo igralci dobijo dostop do večigralske baze, hitro iskanje sparing partnerjev že med igranjem igre, tako da odpade čakanje na novega po koncu igre, snemanje in deljenje posnetkov iz iger itn. Člani bodo dobili tudi brezplačne igre, recimo Fable 3 ta mesec in Assassin's Creed 2 in Halo 3 prihodnji mesec.

Novosti se obetajo tudi pri starejših modelih. Tudi Xbox 360 bo dobil novo preobleko, tako da bo na pogled podoben novi konzoli. Štirigigabajtna inačica bo stala 200 dolarjev, sto dolarjev dražja pa bo inačica s priloženim Kinectom. Prodaja se je že začela, priloženih pa je tudi nekaj novih iger.