The New York Times kljub uspešnemu plačljivemu zidu z izgubo, omejuje dostopnost člankov

Matej Huš

21. mar 2012 ob 20:19:45

Ko je The New York Times lani uvedel plačljiv zid okoli svojih člankov, smo bili skeptični. Čeprav so ZDA in celotni svet velik trg, nihče ni natančno vedel, ali se bo model izšel. Izkazalo se je, da so z luknjičavim plačljivim zidom zadeli žebljico na glavico, saj je postal velik uspeh in pritegnil ogromno naročnikov. Po zadnjih podatkov vsebine naročuje 450.000 naročnikov, ki mesečno plačujejo 15, 20 ali 35 dolarjev odvisno od paketa.

Sedaj so v The New York Timesu napovedali, da bodo z aprilom nekoliko pokrpali špranje v plačljivem zidu. Število člankov, ki jih bo mesečno mogoče brezplačno prebrati, se bo z 20 znižalo na 10. Utemeljitve za ta potezo niso navedli, a razumemo lahko, da se je plačljivi zid dovolj prijel, da je lahko tudi strožji. Kljub temu pa velja opozoriti na poslovni rezultat podjetja, ki se je lani močno pokvaril. V fiskalnem letu 2011 so zabeležili 40 milijonov dolarjev čiste izgube, medtem ko so imeli leta 2010 skoraj 110 milijonov dolarjev dobička. Problem je upad tiskane izdaje, saj z manjšo naklado padajo prihodki od oglaševanja. To je tudi eden izmed razlogov, da iščejo novega izvršnega direktorja, saj je Janet Robinson odšla konec leta 2011.

Sicer pa se plačljivi zidovi vedno bolj uveljavljajo. Uvedli so jih tako veliki, kot so The New York Times, The Wall Street Journal, The Times, kakor tudi manjši časniki, kot so slovaški ali slovenski. Nekateri so bili pri tem bolj uspešni, drugi manj, slovenski pa so v prvem mesecu zaslužili 26.000 EUR.