The Times izgubil 90 odstotkov bralcev zaradi zaračunavanja spletnih vsebin

Matej Huš

21. jul 2010 ob 06:24:49

Junija je časnik The Times svoje spletne strani postavil za plačljivi zid (angl. paywall), kar pomeni, da je za branje njihovih prispevkov na spletu potrebna naročnina oziroma plačilo posameznih člankov. Enodnevni dostop stane funt, tedenski pa dva funta. Pred uvedbo novega poslovnega modela je bila glavna dilema, kolikšen bo upad obiskovalcev in ali bo zbrana naročnina pokrila izpad oglaševalskih dohodkov zaradi manjšega števila bralcev na spletu.

O finančni vzdržnosti novega modela informacij, razumljivo, ne dajejo, so pa pri Guardianu izračunali, da je upad bralstva ogromen. Približno četrtina bralcev, ki jih pred prikazom članka prestreže stran za obvezno registracijo, se dejansko registrira. Prav tako je očiten padec tržnega deleža. Pred plačljivostjo je bil delež The Times v Veliki Britaniji 15-odstoten, medtem ko je zatem padel na pičlih 4,6 odstotka. Točen izračun upada je funkcija več spremenljivk, ki jih iz objavljenih podatkov ne moremo natančno oceniti, zato so podane različne številke. Kakorkoli pa obračamo, je The Times izgubil med 84 in 93 odstotki bralcev.

Številke niso presenetljive, saj v časnikarski branži velja ocena čez palec, da se pri zamenjavi poslovnega modela brezplačne vsebine s plačljivo število obiskovalcev zmanjša za okrog 90 odstotkov. Ocenjujejo, da bo The Times s spletno naročnino zbral 1,4 milijona funtov letno. K temu je potrebno prišteti še naročnino tiskanih edicij, saj njihovih naročniki brezplačno dobijo dostop do spletnih strani.