Google bo v treh letih The New York Timesu plačal 100 milijonov dolarjev

Matej Huš

9. maj 2023 ob 20:14:25

The New York Times je sklenil pogodbo z Googlom, po kateri bo v naslednjih treh leti prejel približno 100 milijonov dolarjev, poroča The Wall Street Journal. Google bo s tem dobil pravico uporabljati vsebine na svoji platformi. To vključuje Google News Showcase, Google News in druge storitve. Časnik je že imel pogodbo z Googlom, februarja letos so jo razširili, sedaj pa so v javnost pricurljale podrobnosti.

Uradno niti Google niti časnik ne komentirata sodelovanja. Bo pa s tem The New York Times nekoliko ublažil težje razmere, ki jih narekuje upad prodaje tiskanih medijev in zaradi grozeče krize tudi upad oglaševalskega denarja. Lani so ustvarili 2,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 11 odstotkov več kot leta 2021. Lani so izgubili sodelovanje s Facebookom, ki ni podaljšal 20 milijonov dolarjev vredne pogodbe, ki jim je dovoljevala uporabo vsebin v Facebook News.

Neuradno vemo, da bodo poleg omenjenih Googlovih produktov v pogodbi zajete tudi distribucija in naročnine ter uporaba Googlovih orodij za trženje in oglaševanje v izdelkih (ad-product).