» »

AMD predstavil dvojedrne Athlone in Opterone

AMD predstavil dvojedrne Athlone in Opterone

AnandTech - Tako AMD kot Intel se spopadata s težavami pri doseganju vedno višjih hitrostih delovanja njunih procesorjev. Intel, ki je do nedavna slovel po, v primerjavi z AMD-jem, hladnih procesorjih, je z izdajo Prescotta prevzel neslavno krono najbolj vročega procesorja. Oba proizvajalca sta tako že pred časom spoznala, da zgolj dvig frekvence delovanja ne bo zadoščal. K8 arhitektura, ki je osnova za današnje AMD-jeve procesorje, je bila od vsega začetka načrtovana tako, da bo lahko podpirala več jeder hkrati. Oba proizvajalca namreč menita, da je v tem trenutku ravno dvojederna tehnologija odgovor na brezmejne želje in potrebe kupcev po surovi procesorski moči.

AMD je danes predstavil dve različici dvojedrnih procesorjev, namiznega Athlona 64 X2 in strežniško izvedenko, Opterona. Najbolj nas je seveda zanimalo, kako se, predvsem Athlon 64 X2, odreže v primerjavi s Pentiumi na njihovem tradicionalno najmočnejšem področju, obdelavi video podatkov. Athlon 64 X2 , ki bije pri 2.2 GHz, je v primerjavi s Pentiumom D 840 (3.2 GHz) sicer malenkostno, končno le hitrejši. Še posebno pa je razlika opazna glede na enojedrno različico Athlona. Pri stiskanju video zapisa s kodekom DivX, zmore Athlon X2 obdelati 76 sličic na sekundo, enojederna različica, ki bije na 2.6 GHz, pa le 49. Procesor je najhitrejši tudi pri uporabi kodekov XviD in WMV9.

Na širnem spletu so se pojavili številni testi, v branje pa priporočamo test na Anandtech.com in techreport.com, kjer so preizkusili tudi strežniško različico novega procesorja.

Komaj čakamo na počasnejše (beri cenejše) izvedbe dvojedrnih Athlonov 64! ;)

35 komentarjev

Spc ::

Zna biti zanimivo to.
:))

Dr_M ::

uf, sele druga taka novica dons. :D :)) :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Daedalus ::

Najboljši stavek v zaključku:

It's strange how tables have turned, making Intel look like the value CPU manufacturer in the dual core race.

Jap, situacija je postavljena na glavo in to popolnoma:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Roadkill ::

OK.
En newb question, pa mislem da nisem edini, k ma tak vprašanje.

Vidu sem že precej telih slikc novih procesorjev in so vse tako veselo pisane in me zanima WTF.
Ne vidim razlage, zakaj bi procesot bil tako pisan, če je me zanima s kakšnim namenom...?
Te barve kaj pomenijo ali so posledica česa? Je to dejanska slika procesorja, ki še nima namontiranega heatspreading ščita na vrhu?

Poleg tega bi pa pripomnil, da bi bilo fino, če bi st team nehal moriti s PNG slikami. Ni mi jasno, kako se zadevi lahko reče algoritem za stiskanje slik, če je 400*400 slikca velika skoraj 0,3mb. Zadnjič ste imeli pri eni novici 1mb png, ki ni bil večji od 800*600. Resno... wtf..

Dr_M ::

to na sliki je jedro procesorja, predn je zalit in zapakiran.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

strictom ::

hehe tiste barve so odsev:) podobno kot če vidiš bencin v luži. mnogo lepih barv. podobno:) le da kovina
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

nicnevem ::

@Roadkill
...počakaj na naslednje leto - bo Kodek vse lepo razložu ;)
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

strictom ::

si pa nekot ne morem predstavljati kako bi norelo da bi imel dual opteron in 6800U SLi :D
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

AtaStrumf ::

Vse lepo in prav, samo problem je točno to česar sem se bal in sicer, da ima AMD take prfuknjene cene, da si bo le zelo redko kdo lahko privoščil te proce. Najcenejši DC je $530, dodaj naših standardnih 50% in imaš 144k za en proc. Ne hvala! Bomo počakal še kako leto, leto in pol, da AMD usposobi Fab36 in 65 nm proces, prej pa pozabite na Athlone 64 X2. Tudi Intel bo imel pri nas cene čez 70k za DC proce, tako da tudi to ne bo ravno prodajno hit, pa dodaj še nove plate in DDR II, mini jedrsko elektrarno in dežurne gasilce pa tudi Intel ne diši kaj preveč. Venice bo zgleda edina stvar za nadaljnih 12 mesecev. Vsaj nekaj :D.

OwcA ::

Ed ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

neoto ::

glede dviganja hitrosti procesorjev: koliko je resnice na tem?? Optimistične napovedi! :D

Bistri007 ::

AMD nima proizvodnih kapacitet; če bi jih imel, bi se lahko zažrl v Integrated Electronicsov tržni delež. Treba bo počakati na 65nm/300mm proizvodni proces. Dve jedri se AMD bolj splača prodati posebej kot skupaj za manjšo ceno - pri Opteronih pa drugo jedro proda po 3.5-kratniku cene enega. Mislim, da že vem, da bo A64 ×2 skupaj z ECC ramom za v moj novi Workstation :D
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

nicnevem ::

@neoto
Preberi si članek na New Scientistu...Trdijo namreč da tranzistorji te vrste naj ne bi bili najbolj primerni za mikroprocesorje. Vprašanje je tudi koliko toplote bi oddala takale žverca...no, vsekakor se pustimo presenetiti. V premislek pa je treba vzeti še to, da če bi bilo povečevanje frekvence trivialno, potem dvomim da bi se pri AMD-ju/Intelu mučili z več jedri...
overcomingbias.com -- transhumanizem.org -- singinst.org

AtaStrumf ::

As usual, Ed is right on the money!

Ampak to je itak očitno že na prvi pogled, tako da ni nič novega povedal. Vseeno mislim, da je bistveno boljš, da je dal AMD vsaj nekaj ven na desktop, kot pa nič. Tako bojo vsaj obdržali tiste najbolj zagrete navdušence s polnimi žepi cvenka, kot pa da bi jih vse prepustili Intelu in njihovemu Expensive (Emergency) Edition-u. Upam, da bojo čim več keša nagrabil s temi proci, tako da bojo čim prej usposobil Fab 36 in njene 65nm/300mm vaflje. Če se bo zgodovina res ponovila kot je bilo to s prvimi Hammerji pol se bomo načakali še pa još. No ja, tokrat jim vsaj IBM mal pomaga, tako da bi mogl it mal boljš.

@Tachyon: povečanje frekvence je daleč od tega, da bi bilo trivialno (še vedno je najboljši/najhitrejši/najenostavnejši način, za povečanje hitrosti procov), fora je edin, da trenutno tak pristop enostavno ne deluje več. Trenutna tehnologija ne dopušča večjih frekvenc oz. gre to bistveno počasneje. Sčasoma se bo tehnologija izpopolnila -- ali bo prišla nova, tako da bo naraščala tudi frekvenca, samo tako hitro kot je šlo to v zadnjih 5 letih (1999, sem imel P2 350, 2003 sem že imel A XP 2,2 Ghz; P4 frekvence se glih ne štejejo), verjetno ne bo šlo nikoli več (zdaj imam A64 2,2 Ghz).

Zgodovina sprememb…

BluPhenix ::

Problem pri višanju frekvence je ta, da višja kot je frekvenca bolj se stvar greje. Trenutne tranzistorje bi se dalo še "naviti" vendar bi se zelo povečalo segrevanje procesorjev.

To je tudi eden izmed razlogov zakaj ubirajo drugačne poti.

neoto: tista novica ni vredna nič, ker sploh ne piše za kakšen tip tranzistorja gre. Vprašanje če bo sploh kje uporaben.

SIcer pa je višanje frekvence marketinška neumnost, ne pa inženirski dosežek. Pač tej procesorji imajo zastarelo zasnovo in bi bilo treba narediti vse na novo kot je treba, problem je, ker bi se verjetno zgubilo združljivost za nazaj, ampak bi lahko spet prešli na MHz. Le primer so Grafični čipi, ki so računsko enako ozirma bolj zmogljivi od procesorjev, ampak ker so sestavljeni na sveži zasnovi lepo delujejo pri 500MHz. Na žalost so x86 procesorji še vedno mešanica CISC-RISC zanove in tukaj je ena največjih cokel. Že prehod na pure RISC bi polepšal par stvari.

Jux ::

Če mene vprašate bi bil itak še največji preformance gain za multitasking enviroment če bi MS se mal potrudu in popedenal njihov scheduler.

Anand:

Once again, we have one of those situations where the Athlon 64 X2 4400+ is more than twice as fast as the Athlon 64 FX-55. 3ds max is actually one of the best ways to guarantee that you exploit problems with Windows' scheduler in a repeatable fashion. In fact, part of the reason for such huge performance gains for AMD in SYSMark 2004 is this exact type of scenario caused by 3ds max not allowing the Windows scheduler to preempt other running tasks properly. The result here is that single core systems are basically horrendous in performance and system response, while all of the dual core systems actually let you get work done.


To bi bil dober začetek, namesto da se matrajo nabit kile eyecandya v longhorn naj raj tole pošlihtajo. Čeprov, mogoče bodo enostavno počakal da bo dualcore vsakdanjost pol se jim pa ne bo treba ukvarjat z pohitritvami delovanja Windowsov. S čimer itak nardijo levjo uslugo proizvajalcem hardwarea.

Da bi pa prišel dan in da bi popravljen scheduler dal v winXP in nam omogočili boljše delovanje kišt so pa itak samo sanje.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

shock ::

Saj ni problem da se proci samo segrejejo, ampak je tudi problem v velikosti. Saj mora procesor biti manjši od valvone dolžine signala ki ga sam procesor razvije (1/10 valovne dolžine). Valovna dolžina pri 4GHz je 7.5 cm. Če bomo samo večali frekvenco in pustili nespremenjen opovršino procerosja, ne bo deloval enostavno več.

MrStein ::

Bi trebalo te teste pod linuxom v wine pognat, kjer lahko različne schedulerje probaš 8-O
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Jux ::

ma za začetek bi lahko izvedl vse te teste še na 64 bitnih windowsih, pol pa valda še obvezno na linuxu, kjer tud izvedejo isti multitasking tip testa.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

btw: 7.5 cm - kdaj si ti nazadnje vidu procesor takih dimenzij? celo jedro je velko centimeter krat dva centimetra rečmo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Brane2 ::

Ja, dragi so, pa vendar je point v tem, da sedaj vsaj SO.

Sčasoma bo tudi cena padla.

BTW: Zdi se mi zanimivo,d a je drugi core videti kot zrcalna slika prvega.

Se pravi, niso samo sfotokopirali enega corea ampak so ga totalka obrnili.

Zakaj ?

Mogoče pa je nekaj na tem kar je nekdo prej rekel, da pri DC Opteronu en core lahko vidi driekt v registre drugega in obratno.

Če je to res, potem si morajo biti registri obeh coreov čimbližje in je verjetno to azlog za zrcaljenje.

Ve kdo kaj več o tem ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jux ::

na data specsih ni nič omenjeno, vsaj sam nisem zasledil
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

dr.J ::

Tako AMD kot Intel v dual-core dirki pošteno capljata za IBM, ki že nekaj časa prodaja dual-core Power 5 procesorje.
Več o zmogljivostih tukaj. Ja, niso pa ravno za vsak žep...

xenon74 ::

Verjetno gre enostavno za to, da je pot, ki jo opravi elektron enaka v vsakem jedru.
Drugače pa ima verjetno kaj opraviti z MOESI protokolom, ki skrbi, da lahko prvo jedru kadarkoli vzame iz cacheja drugega jedra podatek, ki je trenutno v obdelavi.

X74
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/team_display.php?teamid=30319

Brane2 ::

Ne štekam, kaj si mislil z enakostjo poti elektronov. Elektroni sami naredijo bolj malo poti, ker se skozi polprevodnik gibljejo bolj počasi, sploh pri teh napetostih. Pa tudi sicer, a če bi bila oba corea enaka, bi pa elektroni naredili različno dolgo pot ?

Razen če misliš na povezave na crossbar...

Kakortkoli že, najbrž že vedo, kaj delajo... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

shock ::

Jux:
1.
7.5 cm sem omenil za valovno dolžino in ne za procesor.

2.
Jedro procesorja pa naj bi bila 1/10 valovne dolžin, kar znaša 7.5 mm

NoOrdinary ::

ma jest pa mislem da je prov da so taki procesorji dragi. zadnje cajte samo mal pogledaš razvajeno mularijo, zato da call of duty igra po netu majo vsi neke strašne amd64 pa p4 EE. na svoji kibli zganjam vse živo bedarije, od tega da igram špile, renderiram gluposti v 3dmaxu, z gentoojem kompajlam no vse pa je moj 1 let star 2.8 p4 čez glavo in me take novice sploh ne ganejo, ne vidm nit enga pametnga razloga za menjavo. kdor zares rab take močne procesorje mu tak strošek ne bo glih velika ovira, in če bi bol resno zakoličel razliko med desktop pa workstation procesorji bi ble cene in napredek bol človeški. zdej ma pa res že vsak skor k nov račulnalnik kup noter proc ki bi kamot poganjal recimo slo-techov home pejđ, zato da laufa winamp pa zraven pasjanso polaga, pa sem pa ke zbencha doom3 da lahko na forum napiše kok ma fpsjov. al pa bi mogl štrom ful podražit:)
brez ideje sem za podpis

Jaffa ::

:D

Ma enim je to pač hobij...
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Bistri007 ::

Ja, drugi blok jedrske elektrarne Krško bo treba kmalu zgradit. Čez 15 let jo bodo ugasnili, fosilnih goriv zaradi Kyotskega protokola ne smemo več pokurit; dobrega placa za hidroelektrarne ni več, vetrnic pa nihče ne mara imeti na 'prečudovitem hribčku'.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Looooooka ::

ah dj dj sj bo evropa kmal mela fuzijo
bo strom skor free in bomo lahka frekvence v nebo nabijal.hladil jih bomo pa kr z gorenje hladilniki. :D

Jux ::

Ja, drugi blok jedrske elektrarne Krško bo treba kmalu zgradit. Čez 15 let jo bodo ugasnili, fosilnih goriv zaradi Kyotskega protokola ne smemo več pokurit; dobrega placa za hidroelektrarne ni več, vetrnic pa nihče ne mara imeti na 'prečudovitem hribčku'.


Veternic nihče ne mara imeti ker so neefektivne za pridelavo električne energije v sloveniji (zaradi tipa vetrov) in ker bi z njimi samo naredil veliko škodo naravi, od njih pa imel bore malo. Raje še eno jedrsko, sploh ne razumem kaj je taka panika - to je ja najbolj okolju prijazna energija.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

@no ordinary:

Če bi pazljivo prebral članke namesto da začneš tipičen "razvajeni mulci kupujejo procesorje ker jim fotri dajo denar sam zato da nabijajo Doom 3000 in navijajo do onemoglosti jst pa uživam na starem procesorju, poglejte kako prevdaren sem". Dejansko je premik v dualcore vode velik premik na wintel platformi, ker je očino da dualcore prinaša s seboj velik zmogljivostni preskok za multitasking okolja. Zanimivo je namreč to, da igre z prehodom na dualcore kvečjemu zgubijo, medtem ko pa vsi ostali programi močno pridobijo, da ne govorimo da je cela izkušnja za računalnikom dosti boljša. Nobeden ne bo šel kupovat dualcore procesorja zaradi tega da mu bo doom hitreje lavfal, ker mu ne bo! Dvomim da bo šel kdo kupovat dual core procesor samo zato da ga navije, ker se sigurno navije slabše od SC.

Tvoj "razvajeni mulci kupujejo procesorje ker jim fotri dajo denar sam zato da nabijajo Doom 3000 in navijajo do onemoglosti jst pa uživam na starem procesorju, poglejte kako prevdaren sem" komentar sodi pod kakšno drugo novico. Predvsem pa tudi če je komentar na mestu, zakaj te moti razvoj procesorjev - konec koncev bi lahko taisti komentar zalepil pod novico za release tvojega 2.8 p4 procesorja.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jux ()

NoOrdinary ::

ne vem j ux, a spadaš v to kategorijo razvajenih mulcov? al kaj te je tok razburl. če bi pazljivo prebral komentar bi vidu da ni bil point tega kok ma kdo dnarja da si kupuje take procesorje ampak na AtaStrumfov in Brane2-tov komentor o ceni.pač samo mislem da cene takih procesorjev niso pretirani, ker nej si take procesorje kupuje tist ki jih rab in ve kam nej da denar, konc koncev razvoj verjeten ni bil zaston. s kje si mojo preudarnost potegnu pa ne vem, že to da mam intla je zgovoren dokaz o tem da nisem:)al si mislu da se mi novica zdi brezvezna ker sem reku da me ne ganejo novi procesorji? (kr ni res)
u glavnem celo štalo delaš za brezveze:)
brez ideje sem za podpis

Dami ::

Res upam da bojo dal še kake cenejše modele ven. Recimo 3000+ je zaj že zelo poceni in X2 varianta bi bla zelo popularna.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

AtaStrumf ::

He, he X2 3000+ bi mogu laufat pri 1 GHz :D. To se ne bo zgodilo! AMD itak nima interesa tega prodajat na veliko vsaj še kako leto, dokler ne presedlajo na 65 nm proces, pol bojo šle pa cene počasi dol in bojo prišli ven novi modeli. Do takrat ti ostane EDINO upanje Intel.

@no ordinary

Moj komentar o cenah je čisto na mestu. Te stvari niso namenjene razvajenim mulcem, kot ti je že Jux lepo razložil, ampak prej bolj navadnemu uporabniku, čeprav si bojo seveda tudi vsi razvajeni mulci to nabavili, kar je logično, samo je tu precej irelevantno. Če si prebral kakšnega od Dual core člankov veš v kje je največja pridobitev in jez osebno vem, da bi mi kaj takega ZELO prav prišlo, zato cene niso irelevantne, ker zakaj bi čakal AMD eno leto da padejo če ni treba pri Intelu. Samo realnost je taka kot je in jo moramo tako pač sprejeti, samo to še ne pomeni, da se ne smemo mal pritoževati čez njo, ane?

Skratka tvoj post ni imel dost smisla in Jux ti je čist pravilno povedal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dual Core AMD/Intel (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Strojna oprema
107589225 (24533) Isotropic
»

Dualcore DA ali NE? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
575111 (4289) ricola78
»

CPU z najboljšim razmerjem zmogljivost/cena

Oddelek: Novice / Procesorji
465216 (3391) MrStein
»

FX-57 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
537013 (6055) nodes
»

Athlon 64 X2 4200+ in 4800+

Oddelek: Novice / Procesorji
345135 (3776) misfit

Več podobnih tem