» »

Konkurenca izrablja kaos v OpenAI za posodobitve lastnih izdelkov

Konkurenca izrablja kaos v OpenAI za posodobitve lastnih izdelkov

Claude

Slo-Tech - Pretekli teden je poleg drame v OpenAI postregel tudi s kopico novosti in posodobitev v širše uporabljanem programju s področja generativne umetne inteligence.

Direndaj v OpenAI, kjer so Sama Altmana najprej vrgli na cesto, nakar se je po bizarni kolobociji zmagoslavno vrnil na najvišji stolček, je industrijo širše spodbudil v lansiranje novih ali prenovljenih lastnih rešitev. Seveda so bile te brez dvoma v pripravi že dlje časa, toda gola količina novosti v preteklem tednu ustvarja vtis, da so inženirji ... malce pohiteli; na strani Microsofta in OpenAI zato, da bi podpornike pomirili, da njihove naložbe niso v nevarnosti, na strani konkurence zato, da bi si nemara odrezali nov košček pogače. OpenAI je še med burlesko odprl glasovno-pogovorne zmogljivosti ChatGPTja za vse uporabnike. Močno dejavni so bili v Googlu, najprej s posodobitvijo Barda. Ta zna v preizkusni različici po novem precej bolje kot ob septembrskem prvem lansiranju funkcije povzemati posnetke z YouTuba. To pomeni, da zmore na primer iz kuharskih vodičev luščiti recepte in delati filmske obnove. Hkrati to rojeva dileme okoli zaobidenja dejanskega ogleda videa in s tem nanj pripetih oglasov, kar bo gotovo v nejevoljo spravljalo tako ustvarjalce kot oglaševalce.

Pri Googlu so obenem pred desetimi dnevi lansirali algoritem za generiranje zvoka Lyria, zadnjega v vrsti generatorjev govora in glasbe, ki kratijo spanec vsem, ki se službeno ukvarjajo s petjem ali muziciranjem. Družbena omrežja so v zadnjih dneh že polna oglasov za izdelke na tej podlagi, s katerimi je mogoče strašljivo pristno klonirati glasove znanih ljudi. V Anthropicu so splovili različico 2.1 svojega pogovornega bota Claude, ki se od ChatGPTja razlikuje predvsem v dodatnih vgrajenih varnostnih mehanizmih, ki naj bi chatbotu onemogočali izrekati neizrekljivosti. Claude 2.1 ima precej višjo vhodno omejitev podatkov, kar 200.000 tokenov oziroma koscev ali zlogov besed, kar preračunano pomeni okrog 500-stransko knjigo. Pri ChatGPTju Turbo ta trenutno znaša 128.000 zlogov. Aktivni so bili tudi v Stability.AI, in sicer z lansiranjem Stable Video Diffusiona, se pravi generatorja videa iz teksta. S tem sledijo podobnim zmogljivostim od drugod, skladno z načeli podjetja pa gre tudi tu za odprto kodo.

4 komentarji

MrStein ::

s posodobitvijo Barda. Ta zna v preizkusni različici po novem precej bolje kot ob septembrskem prvem lansiranju funkcije povzemati posnetke z YouTuba. To pomeni, da zmore na primer iz kuharskih vodičev luščiti recepte in delati filmske obnove

Super, po novem pri videjih brez komentarja samo kliknemo in vemo kaj je avtor hotel povedati.

PS : in konec mojega projekta TLDW
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

49106 ::

Odliččno. Nič več bluzenja za prispevke, ki jih lahko strnijo na eni strani A7 formata (Da ne omenjam avtorjev, ki reklamirajo pijačo ali lončke z nadležnim srkanjem).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 49106 ()

m314 ::

Pri vnosih z velikim številom žetonov je potrebno biti previden - modeli si veliko bolje zapomnijo začetek in konec besedila, kot vmesni del (podobno kot ljudje). Google 'LLM Lost in the middle'.

Poldy ::

V bistvu sedaj kar razumem pevce in igralce da so tako proti. Kopiranje videza in glasu se mi res ne zdi pošteno. Če je ta AI tako inteligenten, naj postreže z nekim novim glasom in videzom, ki bo pomedel s konkurenco. To pa ne bo šlo, kajne?

onemogočali izrekati neizrekljivosti.

Resno?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ChatGPT bo lahko sprejemal slike in govor

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
93061 (1192) Karamelo
»

Norija nad umetno inteligenco opazna tudi pri domeni .ai

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
132901 (1094) zugl
»

Kako vam je ChatGPT (oz. A.I) že spremenil življenje?

Oddelek: Znanost in tehnologija
232060 (685) BorutO
»

ChatGPTju grozi tožba zaradi obrekovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
5012279 (8492) Zimonem

Več podobnih tem