» »

Slovenski matematiki letos enkrat bronasti

Slovenski matematiki letos enkrat bronasti

Slo-Tech - Julija že tradicionalno pogledamo rezultate slovenskih dijakov na olimpijadah iz znanja, kjer tudi letos niso razočarali. Prvi so se v domovino vrnili matematiki, ki so v začetku meseca tekmovali na 64. mednarodni matematični olimpijadi. Slovenska ekipa je v japonski Čibi osvojila eno bronasto medaljo in pet pohval.

Bronasto medaljo je osvojil Matija Skrt (Gimnazija Nova Gorica), ki je pravilno rešil tri izmed šestih nalog in osvojil 23 točk od 42 dosegljivih, s čimer si je razdelil 183. mesto. Medaljo enakega leska je osvojil tudi lani. Erik Červek Roškarič (II. gimnazija Maribor), Lenart Dolinar (Gimnazija Bežigrad), Katarina Grilj (Srednja šola Slovenska Bistrica), Kaja Rajter (II. gimnazija Maribor) in Hugo Trebše (Gimnazija Bežigrad) so osvojili pohvale, ker so rešili vsak vsaj eno nalogo v celoti. Zmagovalec je bilo letos pet, in sicer so vse možne točke osvojili dva tekmovalca Kitajca in en tekmovalec iz Južne Koreje, Romunije in ZDA. Ekipno so zmagali Kitajci, ki so osvojili šest zlatih medalj. ZDA ima pet zlatih medalj in eno srebro, Južna Koreja pa štiri zlate in dve srebrni.

Mednarodna matematična olimpijada je največje tekmovanje v znanju matematike za srednješolce in tudi olimpijada iz znanja z najstarejšo tradicijo. Vsaka država lahko prijavi šest tekmovalcev, ki tekmujejo posamič. Tekmovalna dneva sta dva - vsakokrat imajo tekmovalci štiri ure in pol čas za rešitev treh nalog. Te so prevedene v materne jezike tekmovalcev in presegajo srednješolsko snov. Slovenske tekmovalce usposablja DMFA, ki po celoletnih pripravah in rezultatih več testov izbere ekipo.

1 komentar

FireSnake ::

Čestitke!
Samo tako naprej!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenija na 63. matematični olimpijadi osvojila eno bronasto medaljo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
104219 (3127) sentiš
»

Matematiki na olimpijadi osvojili en bron

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
137655 (6020) St753
»

Dvakrat bron na matematični olimpijadi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167991 (7188) mojca
»

Slovenci praznih rok z matematične olimpijade

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
367564 (5620) Yggdrasil
»

Na mednarodni matematični olimpijadi dvakrat bron za Slovenijo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167214 (6220) GoodSatanist

Več podobnih tem