» »

D-Wave odpira svoj kvantni računalnik raziskovalcem koronavirusa

D-Wave odpira svoj kvantni računalnik raziskovalcem koronavirusa

Slo-Tech - Kanadsko podjetje D-Wave, ki je že leta 2011 postavilo prvi komercialni kvantni računalnik, čeprav so mnenja o kvantnosti njihovega pristopa še danes deljena, bo vsem raziskovalcem, ki delajo na področju novega koronavirusa (COVID-19), ponudilo brezplačno uporabo svojih računalnikov. Poleg D-Wave pomoč nudijo tudi njegove stranke, kjer stojijo ti računalniki ali kako drugače sodelujejo, torej Cineca, Denso, Forschungszentrum Jülich, Kyocera, MDR, Menten AI, NEC, OTI Lumionics, QAR Lab at LMU Munich, Sigma-i, Tohoku University in Volkswagen. Ta podjetja bodo nudila tudi tehnično pomoč pri uporabi. Za uporabo je potrebna registracija, ob kateri ponudijo tudi obsežno dokumentacijo, priročnike, zglede in orodja (npr. Leap 2), kako se D-Wavovi računalniki uporabljajo.

In kako lahko kvantni računalniki pomagajo v boju proti koronavirusu? To vprašanje ni tako neumno, saj kvantni računalniki resda ponujajo precej več moči od klasičnih, a le za probleme, za katere imamo kvantne algoritme. Igranje iger ali brskanje po internetu ne bi bilo nič hitrejše. Izvršni direktor Alan Baratz je pojasnil, da bi lahko D-Wavov kvantni računalnik sodeloval pri modeliranju širjenja virusa, iskanju farmakoloških učinkovin, analizi diagnostičnih metod ipd. Sistem je posebej učinkovit pri reševanju optimizacijskih problemov, kar je uporabno tudi pri trenutni pandemiji; tak primer je tudi optimizacija nabav, zalog in proizvodnje. Uporaba D-Wavovega kvantnega računalnika sicer stane okrog 2000 dolarjev na uro, hibridnih sistemov pa 100 dolarjev na uro, je pojasnil Baratz.

D-Wave ni edino podjetje, ki je ponudilo svoje računalniške kapacitete v boju zoper virus. IBM je svoje sisteme ponudil že minuli mesec. Svoj kvantni računalnik ima tudi Amazon, ki pripravlja komercialno dostopnost, a je še preveč v povojih, da bi ga lahko uporabili zdaj.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM predstavil najzmogljivejši kvantni računalnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5618229 (14625) 7982884e
»

Googlov kvantni računalnik je in ni 100-milijonkrat hitrejši od klasičnih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
97815 (5700) BT52
»

Nov kvantni računalnik D-Wave 2X hitrejši od klasičnih

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2316996 (13794) Qushaak
»

D-Wave Two, namesto kvantnega računalnika 15-milijonska prevara?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
208497 (4986) Loocas

Več podobnih tem