» »

Zelena luč za SpaceXov prelomni polet prihodnji konec tedna

Zelena luč za SpaceXov prelomni polet prihodnji konec tedna

NASINA ilustracija približevanja Crew Dragona Mendardni vesoljski postaji

vir: Wikipedia
Space - Prvi polet SpaceXove potniške kapsule do Mednarodne vesoljske postaje (ISS) se bo odvil prihodnjo soboto. A za prvič še brez človeške posadke. Crew Dragon bo na krovu rakete Falcon 9 poletel s Cape Canaverala na Floridi, potem ko sta NASA in SpaceX zadnje dni intenzivno izvajala še zadnje preizkuse. Boeing, ki prav tako razvija svoje vozilo s posadko, imenovano CST-100 Starliner, naj bi svojo testno izstrelitev, spet brez posadke, opravil aprila.

Sobotni polet, imenovan Demonstration Mission-1 oziroma kratko DM-1, je velika prelomnica tako za ameriško vesoljsko agencijo, kot za SpaceX. NASA se je morala namreč vse od upokojitve svojih Space Shuttlov pri prevozu svojih astronavtov do ISS zanašati na precej drage storitve Rusije, za SpaceX pa to pomeni še enega zadnjih korakov, preden bo na njihovih vesoljskih vozilih prvič potovala tudi človeška posadka.

Kapsula Crew Dragon bo za testni polet obtežena, kot da bi prevažale posadko, v kabini bo tudi simbolična lutka, oblečena v Spacexovo vesoljsko obleko. Po izstrelitvi se bo najprej za slab dan utirila v orbito okoli zemlje, nato pa nedeljo nadaljevala pot proti ISS, kjer bo samodejno pristala in za teden dni ostala priključena nanjo. Crew Dragon se bo nato se bo vrnil na zemljo in predvidoma pristal v Atlantskem oceanu v bližini Floride. Pri tem bodo še 18-ič preizkusili zaviralna padala, ki naj bi kapsulo kar se da nežno pristala na vodni gladini, NASA namreč tega dela opreme še vedno ni certificirala kot primernega za bodoče človeške vesoljske misije.

Po končanem poletu DM-1 bo Crew Dragon testno še enkrat poletel aprila in sicer z namenom, da preizkusijo sistem za izredno prekinitev poleta. Ta obsega raketne motorje na obodu potniške kapsule, ki se vžgejo v primeru napake med vzletom in kapsulo ponesejo stran od rakete, da nato sama pristane v bližini. Gre za podoben sistem, kot je tisti na ruskem Sojuzu, ki je oktobra lani po ponesrečenem vzletu rešil glavi obema kozmonavtoma na poti na ISS.

Kdaj natanko se bo potem odvil prvi polet z ameriškim vesoljskim vozilom in človeško posadko na njem, pa za zdaj ostaja neznanka.

4 komentarji

BigWhale ::

Polet SpX-DM2 je planiran za Julija 2019, ce bo slo vse po sreci.

Cr00k ::

Jaz držim pesti... falcon jim kar dobro dela, je postala skoraj rutina pristat s prvo stopnjo...

anketar ::

space force, when? time to kick some ayylmaoo's ass

Bartol ::

Če se ne motim, je bil Orion, izstreljen decembra 2014, tudi human-rated sistem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starliner je obtičal v orbiti

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
247601 (5749) 7982884e
»

SpaceXov Crew Dragon prestal ultimativni test

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167979 (5715) BigWhale
»

SpaceX-ova kapsula za prevoz ljudi prihaja na ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
176652 (5089) Dr_M
»

Testne izstrelitve ameriških raket s posadko so se spet zamaknile (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6115974 (11825) vostok_1
»

Junij 2019: NASIN prvi vnovični polet s človeško posadko

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55642 (4145) Ahim

Več podobnih tem