» »

Blue Origin vse bliže turističnim potovanjem v vesolje

Blue Origin vse bliže turističnim potovanjem v vesolje

vir: Space
Space - V Teksasu so že devetič uspešno izstrelili suborbitalno vesoljsko vozilo Blue Origin, tokrat že tretjič zapovrstjo s pomočjo rakete New Shepard. Osrednji del tokratnega preizkusa je bil namenjen testiranju sistema za skrajno silo, ki bi ga, če bi šlo kaj zelo narobe, posadka lahko uporabila na visokih višinah. Polet je sicer še vedno potekal brez človeških potnikov, je pa v kapsuli sedela lutka, popularno imenovana Mannequin Skywalker, opremljena z najrazličnejšimi senzorji. Po poletu so povedali, da je "potnik" za kratek čas izkusil 10 G gravitacijskega pospeška, kar je še v mejah znosnega za človeško posadko.

Tokratna izstrelitev je trajala približno 150 sekund, vozilo je doseglo hitrost 3600 km/h, nato pa se je kapsula za človeško posadko ločila od rakete, brez pogona nadaljevala pot do višine 120 kilometrov nad zemeljskim površjem, kar je največ doslej za to vozilo. Kapsula je pozneje ločeno pristala s pomočjo treh padal, raketa pa se je s pomočjo zaviralnih motorjev vrnila na izstrelitveno ploščad in oboje bo moč ponovno uporabiti.

Blue Origin, gre za podjetje v lasti Amazonovega Jeffa Bezosa, ima namen tržiti kratke suborbitalne polete, namenjene človeškim potnikom z globokimi žepi, pa tudi znanstvenim raziskavam. Če bo šlo vse po načrtih bo do konca letošnjega leta vse nared za prve take polete. A tudi konkurenca ne počiva. Virgin Galactic, njihov ključni tekmec v novonastajajoči branži vesoljskega turizma, je doslej že zbral 700 rezervacij za vesoljske polete, vsaka od njih pa bo amaterskega astronavta stala po 250.000 ameriških dolarjev.

3 komentarji

cekr ::

Nisem prebral vseh zadev o tem projektu. A mislijo s tem organom tudi kam višje, kaj bolj konkretnega? Al bo raje samo igračka za tabogate?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

stalker ::

As of March 2011, Blue Origin had submitted the New Shepard reusable launch vehicle for use as an uncrewed rocket for NASA's suborbital reusable launch vehicle (sRLV) solicitation under NASA's Flight Opportunities Program. Blue Origin projects 100 km (330,000 ft) altitude in flights of approximately ten minutes duration, while carrying an 11.3 kg (25 lb) research payload.[1] By March 2016, Blue noted that they are "due to start flying unaccompanied scientific payloads later [in 2016]."

Wiki

Razvijajo tudi New Glenn.

bMozart ::

Kul hvala za novico. Zelo lep posnetek še posebej s padalom :)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceXov Crew Dragon prestal ultimativni test

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167953 (5689) BigWhale
»

Junij 2019: NASIN prvi vnovični polet s človeško posadko

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
55635 (4138) Ahim
»

Najhitrejša pošiljka za ISS doslej

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
105615 (3453) BigWhale
»

Blue Originov New Shepard tudi četrtič uspešno pristal

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
258177 (6587) Okapi

Več podobnih tem