» »

Applova 450-milijonska poravnava v primeru e-knjig potrjena

Applova 450-milijonska poravnava v primeru e-knjig potrjena

The New York Times - Več let trajajoča saga o primerni ceni e-knjig v ZDA se bliža koncu, saj je newyorško zvezno sodišče v petek sprejelo Applovo poravnavo s strankami, v okviru katere bo moral Apple plačati 400 milijonov dolarjev odškodnine in 50 milijonov dolarjev sodnih stroškov. Gre za poravnavo, ki jo je Apple sklenil junija letos.

Julija 2013 je ameriško sodišče Apple in založnike spoznalo za krive kartelnega dogovarjanja o cenah e-knjig, kar je že leta 2012 ugotovila tudi Evropska komisija. Apple je namreč z agencijskim modelom, kjer založniki sami določajo ceno e-knjig, Apple pa pobere le 30-odstotno provizijo, poskrbel za dvig cen e-knjig. Ko so založniki umaknili svoje naslove iz Amazona, kjer so bile cene nižje in v pristojnosti Amazona, so s tem dejansko dvignili ceno e-knjig in Amazon prisilili, da jih je prodajal po višji ceni. Sodišče je Apple spoznalo za krivega ter ministrstvo za pravosodje in 33 zveznih držav je kmalu vložilo civilni odškodninski zahtevek zoper Apple.

Dogovor, ki so ga dosegli letos poleti, je sodišče v petek potrdilo. Več kot 23 milijonov kupcev e-knjig bo dobilo za 400 milijonov dolarjev denarja in dobropisov, hkrati pa bo Apple pokril vse sodne stroške v višini 50 milijonov dolarjev. Pravosodno ministrstvo in 33 držav je sicer prvotno zahtevalo odškodnino v višini 840 milijonov dolarjev. Vendar pa se utegne stvar še zakomplicirati.

Apple se je na razsodbo iz leta 2013 pritožil in če bo uspešen, bo znesek padel v vodo. Zaslišanje bo 15. decembra in strokovnjaki sprememb sicer ne pričakujejo, a če bi sodišče Applovi pritožbi ugodilo, poravnava predvideva izplačilo le 20 milijonov dolarjev odškodnine in sodnih stroškov v nespremenjeni višini.

Založniki so se poravnali ločeno in že plačali 166 milijonov dolarjev.

4 komentarji

FlyingBee ::

drobiž
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

SkipEU ::

Le kaj naj rečemo pri nas, ko so vse cene na tak ali drugačen način dogovorjene?

antonija ::

Kaj pa kazen za tako obnasanje? V novici je znesek napisan le za sodne stroske in za povrnitev stroskov kupcem, ki so jih ogoljufali. Ce lahko meni napisejo listek ko grem 5km/h cez omejitev, kako da Apple in zalozniki ne dobijo listka?

Al je ravno to fora poravnav pri firmah: "mi bomo vam placali da boste rekli da nismo nic krivi"?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Malo bosa ja, ampak še vedno raje vidim to kot kakšno evropsko brilijantno odločitev, da se ignorira kupce (ki so bili opeharjeni) in se raje v proračun nakaže milijarda.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple mora patentnemu trolu plačati pol milijarde dolarjev

Oddelek: Novice / Tožbe
95864 (4765) Ganon
»

Apple premalo lobira

Oddelek: Novice / Tožbe
84338 (3709) Nummy
»

Apple kriv kartelnega dogovarjanja o ceni e-knjig

Oddelek: Novice / Tožbe
2910820 (9224) Fritz
»

Konec zadeve RIAA proti Thomas-Rassetovi ($222k za 24 pesmi bo kar prav) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
16038242 (33801) St235
»

Založniki in avtorji v primeru Google Books terjajo dve milijardi dolarjev odškodnine

Oddelek: Novice / Tožbe
104070 (3724) antonija

Več podobnih tem