» »

Evropa odpovedala reševalno akcijo za Fobos-Grunt, Rusija vztraja

Evropa odpovedala reševalno akcijo za Fobos-Grunt, Rusija vztraja

Slo-Tech - Evropska vesoljska agencija je včeraj objavila, da so končali reševalno akcijo za sondo Fobos-Grunt, ki jo je Rusija neuspešno izstrelila proti Marsovi luni Fobos 8. novembra. Prvi dve potisni stopnji, ki ju je zagotavljala raketa Zenit-2SB41.1, sta uspeli brez težav, tako da je sonda približno 11 minut po izstrelitvi dosegla stabilno orbito okrog Zemlje z inklinacijo 51,4 stopinje. Poldrugo uro po izstrelitvi so v NPO Lavočkin v Moskvi prejeli telemetrijo s plovila, ki ni kazala nobenih težav; vsi sistemi so delovali pravilno.

Po dveh urah in pol stabilne orbite bi se morala začeti druga faza izstrelitve. Glavna pogonska enota Fregat bi morala Fobos-Grunt dvigniti v orbito z višino 4170 km, kjer bi ostal približno dve uri. Kasneje bi se sprožila še druga stopnja Fregata (skupno četrta potisna stopnja), ki bi Fobos-Grunt ponesla proti Marsu. Nobena izmed omenjenih stopenj se ni izvršila, prav tako pa je Fobos-Grunt proti Zemlji prenehal pošiljati kakršnekoli podatke. Sprva so to opazili in svetu sporočili mednarodni astronomi, Rusija pa je šele prihodnje jutro objavila, da imajo manjše težave s plovilom.

Vsi nadaljnji poizkusi vzpostaviti stik s plovilom, da bi ugotovili razlog za težave in ga morebiti celo rešili, so se izkazali za neuspešne. Rusiji je na pomoč priskočila tudi Evropska vesoljska agencija, ki je 22. in 23. novembra uspela vzpostaviti stik s plovilom. Naslednji dan, 24. novembra, je Fobos-Grunt končno posredoval telemetrijo na zemeljske postaje. Še dan pozneje, to je 25. novembra,je bil vzpostavljen zadnji stik s Fobos-Gruntom. Stik so vzpostavili z antenami v Rusiji in Avstraliji, Kasneje sonda spet ni bila več dosegljiva. Preberete si lahko tudi zelo obširen dnevnik dogajanja s plovilom.

Okno za izlet proti Marsu se je zaprlo 20. novembra in od takrat je bolj ali manj jasno, da misija ne bo uspešna. Od tedaj so upali le še, da bi s plovila dobili čim več informacij o razlogu za neuspeh in ga morebiti usmerili proti neposeljenem območju Zemlje za padec. Trenutno kroži na višini 200 do 300 kilometrov, padec pa se pričakuje v drugi polovici decembra.

Še vedno je prezgodaj špekulirati, kaj je narobe s plovilom. Ena izmed teorij pravi, da ima težave z baterijami. To bi pojasnilo, zakaj je bilo mogoče stik z njo vzpostaviti le podnevi, ko je osvetljena. Problem povzroča tudi nizka orbita, ki omejuje čas za kontakt na dobrih sedem minut, dokler je v dometu posameznih fiksiranih anten. Poizkusi, da bi orbito kakorkoli spremenili, so bili neuspešni, kar otežuje iskanje napake in sanacijo.

Rusija za zdaj še ni obupala in bo do bridkega konca spremljala plovilo in poizkusila vzpostaviti stik z njim.

8 komentarjev

JesusChrist ::

Kaj res 5 dni pomeni tako grozno razliko v razdalji do marsa, da "se je okno zaprlo" 20. novembra?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

zee ::

Ja. Verjetno so racunali, da bodo uporabili t.i. gravitacijski katapult, ki p deluje le, ce so planeti ustrezno poravnani.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jest10 ::

Samo če slučajno zadevo usposobijo in da res ne more več priti na Mars. Zakaj jo potem ne bi poslali kam drugam? Pa magari na Luno

Senitel ::

Za potovanja na Mars še ni v igri gravitacijskih katapultov.
Zemlja ima večjo hitrost kot Mars. Tako da kar morajo dejansko naredit je, da "dvignejo" sondo od Zemlje do Marsa v orbiti. Ko se sonda dovolj "dvigne" prileti ravno za Mars in se bodisi utiri, bodisi pristane.
Ko se okno zapre, to pomeni, da bi se za uspešno utirjenje sonda morala "dvignit" od Zemlje do Marsa pač hitreje kot je tega sposobna. Ker hitreje kot je možno ne more it, bi zadeva priletela nekam pred Mars in naprej v praznino vesolja. Ali pa bi jo moral tam precej komplicirano ustavljat (gorivo), da bi jo Mars dohitel (namesto, da jo Mars lepo gravitacijsko ujame).

Nekako tako kot če stojiš na lokomotivi, ki divja s 100km/h za drugo lokomotivo, ki pelje 90km/h in moraš skočit iz prve na drugo. Imaš "okno" kdaj ti bo to ratal in boš pristal na drugi lokomotivi, če si prepozen te bo pač zgazila.

Saladin ::

Prav za take primere potrebujemo kak nadomestek Shuttla na ISS, da lahko postaja služi tudi popravilom takih dragih zadev v orbiti.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

TallCezar ::

Mogoče američeni nočejo, da bi šli šnofat na Mars. Prekinejo zvezo, potem pa pride njihov uničevalni satelit in ga pohrusta.

Poldi112 ::

Saladin je izjavil:

Prav za take primere potrebujemo kak nadomestek Shuttla na ISS, da lahko postaja služi tudi popravilom takih dragih zadev v orbiti.


Si predstavljam, da je menjava orbite hudo energijsko potratna in da je to bolj no-go.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

AtaStrudl ::

Sem bral tisti russianspaceweb link zgoraj, in se cudil, kako salabajzersko se lotevajo zadeve...


1. na velikansko anteno zemeljske postajice so montirali en mali feedhorn in delali preko njega. Razumem, da orbita ni tocno znana, in kista v nizki orbiti zelo hitro leti, zato ni mozno uporabiti velike usmerjene antene, ker lahko samo priblizno pociljajo. Ampak zakaj potem tistega feedhorna ne drzijo kar v roki, ali pa na kakem malem stojalu, tako bi lahko delali kjerkoli na svetu, ne samo pri tistih velikih zemeljskih postajah?

2. delali so s 3W oddajnikom !? Ko predpostavljajo, da je antena gori skrita za kanto z gorivom? Pa koga oni hecajo?

3. Niso uspeli dekodirat signala, ker oprema evropske zemeljske postaje ni po ruskih standardih !? Zakaj pa niso samo posneli (digitalino) signala, in se potem offline ukvarjali z dekodiranjem? Odgovora v tistih 7 minutah itak ne bi sestavili, so WTF?

Od Rusov bi pa res pricakoval malo vec smisla za improvizacijo. Ampak zgleda so se tudi pri njih ze zaredili MBA sefi...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nesrečni Fobos-Grunt včeraj zvečer padel v Pacifik

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
225367 (3577) Jst
»

Misija Fobos-Grunt proti Marsu neuspešna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3211155 (8790) Highlag
»

Curiosity poletel proti Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4613163 (11001) SuperVeloce
»

Z vzpostavljenim stikom posijal žarek upanja za misijo Fobos-Grant

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166491 (3563) MrStein
»

Ruska misija na Mars brez posadke praktično odpisana

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
119043 (5783) cholt45

Več podobnih tem