» »

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo

Slo-Tech - Kot smo pisali prejšnji teden, je v četrtek MVZT organiziralo javni posvet na temo novele Zakona o elektronskih komunikacijah.

Na posvetu se je izkazalo, da Peter Pavlin s sektorja za kaznovalno pravo in varstvo človekovih pravic pravosodnega ministrstva ni edini v tej državi, ki meni, da so z implementacijo direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov odpadli vsi pomisleki glede zasebnosti državljanov.

Predstavnika Policije (Toni Kastelic in Vojko Urbas iz GPU) sta tako povedala, da si je policija spremembo predstavljala predvsem v vlogi varovanja človekovih pravic, saj naj bi s trajno hrambo podatkov o dodeljenih IP naslovih in času dodelitve izven zbirke podatkov vzpostavljene za namene obvezne hrambe operaterjem omogočili izpolnjevanje zahtev policije brez brskanja po prometnih podatkih (katerih baza v primeru dostopov do interneta trenutno vsebuje podatke o dodeljenih IP naslovih, trajanju povezave ter identiteti naročnika). Identifikacija naročnika internetnega priključka za nazaj za neomejeno časovno obdobje brez odredbe sodišča naj tako ne bi bila nič takega.

Prav tako je Policija mnenja, da imajo do tovrstnih podatkov neodtujljivo pravico, saj lahko tudi na avtocesti kadarkoli preverijo lastništvo kateregakoli vozila in na cesti ustavijo in legitimirajo kogarkoli. Kvalitativne razlike med tovrstnim dejanjem in stanjem, kjer bi imeli na vsakem križišču policista, ki bi si za nekaj let nazaj zapomnil koga je kdaj tam videl, ne vidijo.

Predstavnika policije sta tudi razložila, da Policija novih pooblastil v bistvu ne rabi, si jih pa želi, saj bi tako odpravili trenutno oviro v kazenskem postopku v obliki tožilca in preiskovalnega sodnika, saj naj bi policija v trenutku dajanja zahteve že (zakonito) vedela IP in čas (domnevne) storitve kaznivega dejanja, zanima jo le identiteta storilca, tako da so vse procesne ovire v bistvu le nepotrebno zamudni birokratski postopki.

Na izrecno vprašanje, kako je to področje urejeno drugod, sta predstavnika policije pojasnila, da je ureditev od države do države zelo različna (ponekod naj bi imela policija celo pravico do preventivnih prisluhov -- česar si naša policija (trenutno) ne želi). Imamo pa pri nas eno najbolj strogih ustavnih ureditev na tem področju daleč naokoli.

Na ta način Policija ob sodelovanju MVZT še vedno predlaga, da pozabimo argumente, ki smo jih poslušali ob uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov o tem, kako se bodo tej podatki ob strogem sodnem nadzoru uporabljali samo za pregon najhujših oblik kaznivih dejanj in se sprijaznimo s tezo Petra Pavlina iz MP, da zasebnosti na internetu v tej državi več ni. Očitno Policija ni mislila resno, ko so ob sprejemanju obvezne hrambe prometnih podatkov obljubili, da gre za ukrep za skrajne primere (ultima ratio -- "Se pravi, skrajno sredstvo takrat, ko z drugimi ukrepi, s klasičnimi metodami [policija] ne more uspešno preiskovati posameznega nerešenega kaznivega dejanja").

Predstavnik informacijske pooblaščenke (mag. Andrej Tomšič) se je na dogodku, navkljub vztrajanem ponavljanju MVZT, da naj bi bil to med Policijo in Informacijskim pooblaščencem usklajen predlog, od predloga distanciral in zahteval dobro utemeljitev zakaj naj bi bil takšen ukrep, ki nadaljuje zmanjševanje nadzora sodišč nad delom policije in dodatno podaljšuje hrambo, sploh potreben.

Celoten predlog zakona si lahko preberete na MVZT. Svojo podporo oz. nestrinjanje s predlaganimi rešitvami lahko skupaj z utemeljitvijo oz. morebitnimi drugimi predlogi do 28.11 sporočite na: gp.mvzt@gov.si.

79 komentarjev

«
1
2

Jupito ::

Kot ponavadi: "Mi smo zakon, ko vas jebe!" Naslednjič bodo rekli, da je že tudi tak pišmeuhovski odnos do državljanov sprejemljiv, ker ga itak vedno kažejo.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

zee ::

Ce so vedno lahko prisli do podatkov in bo temu tako tudi v prihodnje, zakaj je potem potrebna sprememba zakona?

Cepci.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Pyr0Beast ::

varujemo človekove pravice s tem ko jih kršimo

doublespeak
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Jupito ::

Pyr0Beast je izjavil:

varujemo človekove pravice s tem ko jih kršimo

doublespeak


Verjetno imajo tudi neodtujljivo pravico, da lažejo.

"Novih pooblastil ne rabimo. Uporabljalo se bo le za preganjanje najhujših kaznivih dejanj in v "skrajnih primerih."

Kako že pravijo: "Osumljenec se je začel zapletati in dajati nasprotujoče si izjave."
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jupito ()

Brane2 ::

V bistvu obljubam glavonj različnih organizacijsploh ne moreš verjeti, ker za njimi ne stoji nobena odgovornost.

Glavonja se bo zamenjal, naslendji pa lahko komot reče, da ima drugačne poglede.

Sicer pa, denar reši vse. Vzemi državi odvečne davke in take in podobne ideje bodo kar naenkrat izpuhtele.

Eden od pogojev EUv2.0 bi morala biti UČINKOVITOST.

Tako v štartu bi bilo treba izbrisati tisti EU parlament in urediti koordinacijo članic po video in ostalih linkih v realnem času.

In temeljito prevetriti obstoječe disrektive in zakonodajo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jupito ::

Brane2 je izjavil:

V bistvu obljubam glavonj različnih organizacijsploh ne moreš verjeti, ker za njimi ne stoji nobena odgovornost.

Glavonja se bo zamenjal, naslendji pa lahko komot reče, da ima drugačne poglede.


"Svetinje" so mrtve. Tako so potem človekove pravice, pravni standardi in podobna navlaka za glavonjo, ki ima neke svoje "briljantne" ideje, le še preklet nebodigatreba in se jih po potrebi izigrava.
I used to be with it, but then they changed what it was.
Now what I'm with isn't it and what's it seems weird
and scary to me. It'll happen to you!

Matako ::

zee je izjavil:

Ce so vedno lahko prisli do podatkov in bo temu tako tudi v prihodnje, zakaj je potem potrebna sprememba zakona?

Cepci.


Policaji pač. Bežno enkrat spoznal enega, ki je delal na tem področju na MNZ. Kolegi so ga imenovali "heker" - tip ne bi znal priti okrog polja koruze.
/\/\.K.

JesusChrist ::

Še en dober razlog več, da zapustim slovenijo. Bomo pa pač uporabljali TOR potem pa se naj jebejo.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

ninja4it ::

Meni osebno je smešna tale "trajna hramba podatkov" ??? Če bo nekdo res imel namen počet neumnosti po spletu, bi to res počel doma iz svojega naročniškega omrežja? Lepo vas prosm ...

ZaphodBB ::

Fantje, a se bomo začel kaj puntat?

Tukaj se ne gre samo za zasebnost, ampak tudi za nepotrebne stroške pri izvajanju informacijskih storitev. Pričakujem, da je na tem forumu nesorazemeren delež ljudi, ki si služi kruh ravno s tovrstnimi storitvami ali pa namerava.

Pa ne bit naivni, češ "diski so poceni" - tukaj gre predvsem za druge logistične stroške (dodaten razvoj, upravljanje backupov/arhivov, itd.).

Torej, tisti ki se že borite z mlini na veter - kako lahko pripomoremo k boju?

Matako ::

^^^ Dobra opazka.

Mogoče lahko kdo izračuna pbl. razliko med opremo povprečnega ISP-ja brez in z hranjenjem podatkov? Karkoli že .. neki stroški morajo biti s tem.
/\/\.K.

ZaphodBB ::

Pa ne gre se samo za ISPje, jutri bodo take zadeve hoteli od vsake kurčeve spletne storitve.

No ja, lahko pa rečemo if you can't beat them join them, pa začnemo razvijat storitev, ki bo to monitoriranje olajšala :D. Jaz določene izkušnje že imam, še kdo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()

Tear_DR0P ::

Fantje, a se bomo začel kaj puntat?

huh, a spet?

ne se puntat. pošlji mail na MVZT, kjer boš kratko in jedrnato, predvsem pa smiselno razložil zakaj se ti takšna ureditev zdi grozna in kako hudo vdira v tvojo zasebnost - v podobno prepričaj vseh ~150 ljudi, ki jih poznaš.

na drugi strani ni neka brezoblična pošast, kakršno vidi večina - ampak ljudje, iz mesa in kosti, krvavi pod kožo, ki imajo svoje želje in svoja prepričanja. In pri potrebi po sodnem nalogu za razkritje osebnih podatkov vsekakor gre za birokratsko oviro - različni pogled imamo zgolj v tem, ali je le ta nujno potrebna - ali pa gre za nepomembno malenkost, ki jo je treba odpraviti. V času, ko se nam obeta Virant, veliki reformator slovenskega birokratskega aparata in Janša, veliki reformator slovenske ustave - je treba pošiljati emaile.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BlueRunner ::

... saj naj bi s trajno hrambo podatkov o dodeljenih IP naslovih in času dodelitve izven zbirke podatkov vzpostavljene za namene obvezne hrambe operaterjem omogočili izpolnjevanje zahtev policije brez brskanja po prometnih podatkih (katerih baza v primeru dostopov do interneta trenutno vsebuje podatke o dodeljenih IP naslovih, trajanju povezave ter identiteti naročnika).


To pa bodo storili tako, da bodo brskali po bazi podatkov, ki (po njihovo) ni baza podatkov o prometu, vsebovala pa naj bi podatke o dodeljenih IP naslovih, času povezave ter identiteti naročnika.

Torej prevod policijskega doublespeaka: ker ne smemo brskati po podatkih o prometu brez odredbe sodišča, bomo predpisali kopijo te zbirke in se delali, da to ni ista raca.

Zakaj točno policijo moti, da jim kakšen preiskovalni sodnik kdaj pa kdaj zavrne predlog za takšne posebne ukrepe? Ali si res želijo, da bi jim bilo po novem dovoljeno vse brez kakršnega koli resnega nadzora? Ja, saj lepo, da se bo delalo neke evidence in preverjalo, če spoštujejo zakon, ampak ko je podatek enkrat zlorabljen, bo že prepozno. Pa tudi vprašanje, če se bo kakšno takšno zlorabo sploh kdaj odkrilo. Še pri odredbah ni enostavno zagotavljati nadzora, pa ga bodo pri pisanjih lokalnih šerifov.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Tear_DR0P je izjavil:

Fantje, a se bomo začel kaj puntat?

huh, a spet?

ne se puntat. pošlji mail na MVZT, kjer boš kratko in jedrnato, predvsem pa smiselno razložil zakaj se ti takšna ureditev zdi grozna in kako hudo vdira v tvojo zasebnost - v podobno prepričaj vseh ~150 ljudi, ki jih poznaš.

Odlična ideja.

Samo ena malenkost: po mnenju nekaterih bivših policajev na MVZT je to praktično definicija puntanja.

ZaphodBB ::

huh, a spet?


A sem rekel, da pejmo kocke metat v MVZT?

Zanima me, če se je kdo že kaj organiziral okrog tega vprašanja. Če da - potem me zanima kako se lahko pridružim. Če ne, potem me zanima če se je še kdo pripravljen organizirat.

Pomojem bomo več dosegli, če zberemo multidisciplinarno (birokrati, pravniki, tehniki, poslovneži,...) organizacijo, kot pa če vsak po svoje blodimo in apeliramo.

Poldi112 ::

JesusChrist je izjavil:

Še en dober razlog več, da zapustim slovenijo. Bomo pa pač uporabljali TOR potem pa se naj jebejo.


In kam boš šel?

ZaphodBB je izjavil:


Pa ne bit naivni, češ "diski so poceni"


Niso več :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

stegy ::

Tudi, če danes diski niso več poceni, pa je resen strošek malo skrit (ali pa tudi ne). Resen backup podatkov ni prav poceni, ker pa bodo te zbirke rasle neomejeno, bo ta strošek tudi. Backup ni samo mirror.

Lahko pa se gleda iz druge perspektive - backup ni potreben, vsake 2 leti pa sistem čudežno počepne ;-)

avister ::

JesusChrist je izjavil:

Še en dober razlog več, da zapustim slovenijo. Bomo pa pač uporabljali TOR potem pa se naj jebejo.


Tole bi moral biti skrajni ukrep. Morda še alternative za TOR http://www.i2p2.de/how_networkcompariso....

carota ::

NE ŽALITE POLICIJE!!! V naslednjem zakonu bodo dobili pravico, pridobiti podatke še za nazaj, bodo videli kaj ste pisali in vas kaznovali!

Jaz pa menim, da bomo zaradi takih pametnih ljudi bolj varni. Zaščitili nas bodo pred kriminalom, pornografijo in terorizmom, aja, pa pred pedofilijo. Pa še otroke bodo zaščitili pred nelegalnimi kopijami CD-ja Justina Bieberja. S cenzuro, ki jo bodo vzpostavili, bodo izbirali kaj lahko in česa ne smem videti/vedeti, bom tudi bolj srečen davkoplačevalec.

Pa priznajmo si, vsi smo po defaultu kriminalci, hudodelci, pirati in včasih hodimo po levi strani pločnika. To je v naši naravi, a na srečo imamo policijo, ki nas brzda.

Hvaležen sem, da živim v taki državi in sem ponosen Pakistanec.

JesusChrist ::

Vglavnem ... ves svet je en velik troll in vodi samo v eno smer:
- revni sloj v pogubo, hiranje in smrt,
- srednji sloj v revni sloj (in potem po poti revnega sloja)
- visok sloj itak ostane kjer je
- "world owners" ali kako se naj izrazim za ekonomiste, ki praktično s svojimi dejanji vodijo celoten svet (vsaj posledice nosi cel svet) (npr.: Ben Bernanke, Alan Greenspan, Frederic Mishkin, ...) pa bodo preostalim slojem pobrali še vse preostalo, kar imajo + popoln nadzor nad njimi s pomočjo institucij aka policija in podobnih.

ja ... par ljudi vso svetovno bogastvo, preostalo človeštvo pa naj crkne. vglavnem na bruhanje mi gre ko slišim zgoraj omenjena imena, sistemu ki ga igrajo, načinu porazdelitve bogastva, načinu porazdelitve hrane, ...
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

ZaphodBB ::

A bomo kaj naredil?

Al boste spet vsi samo gobec gonil. globalna80, kje si?

JesusChrist ::

Kaj boš naredil? Kaj si res mislil, da bodo zaradi par posameznikov z slotecha zavrnili predlog? Lahko se samo J***** vsi. Če bi se vsi slovenci proti temu dvignili bi blo drugače. Ampak kdo bo prepričal celo slovenijo do tega?

Lahko samo mirno sedimo in gledamo kako se delajo norca iz naših pravic. Nimamo več pravic. Nikakršnih.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Matako ::

Pritisnite na Jaja - menda bo on taglaven kmalu!
/\/\.K.

ZaphodBB ::

Ma ti očitno ne boš nič naredil, ker te je strah svoje lastne sence.

Iste debate smo poslušal glede uredbe o vožnji po naravnem okolju in novega zakona na to temo, kjer so gorske kolesarje izenačili z motornimi vozili in efektivno prepovedali vožnjo izven cest.

Deset let je blo samo slišat jamranje ala ninjeti. Potem smo se pa začel organizirat in danes je iz tega nastala lobistična organizacija, ki vsebuje različne profile strokovnjakov in profesionalcev, ki zastopajo interese gorskih kolesarjev. Tej iniciativi kaže zelo dobro in če ji ne bo uspelo letos, jim bo pa jutri.

Vi ******* ne razumete, da ne gre za zaroto. Edina zarota je, da se zavestno NOČETE udeležit demokratičnega procesa. Potem bojo pa polcaji rekl, ja sej ni blo nobenga z drugačnim predlogom.

Tako, da dragi ******, če nimate nobene ideje kako ukrepat ali nočete sodelovat, pomagajte vsaj tako, da niste v napoto (držite gobec).

Tukaj na slo-techu ni "par posameznikov", ampak smetana hi-tech in mlade intelektualne srenje v Sloveniji. Če ne bomo mi pomagal vodit naše dežele jo bojo pa polpismeni birokrati.

Zgodovina sprememb…

JesusChrist ::

Da dragec, nevem zakaj še potem visiš tukaj in le vrtiš "gobec" če pa si tako pameten in eden izmed tistih ki bi naj ukrepali. Zgleda da znaš ukrepat le po forumih.

Pa dragec, ne primerjaj gorskega kolesarstva s popolnim nadzorom nad prebivalstvom. Kaj si res tak optimist, da bo policija skoz spustila priložnost nadzora nad vsemi?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

ZaphodBB ::

A si se zbudil :), sem prav vesel da imaš nekaj življenja v sebi :D. Me prav veseli, da sem te dvignil.

Če nisi opazil preverjam, kaj se na to temo dogaja. Konkretno sem pripravljen sodelovati, kje začeti pa tudi sam ne vem najbolj - verjamem pa da so tu ljudje, ki to vedo.

Upam tudi, da neka inciativa na to temo že obstaja. Za uspešno akcijo, moramo namreč vedet na katere gumbe pritisnit, da bomo dosegli maksimalni efekt.

Tako bi bilo fino, da:

1. Zvemo do kdaj se lahko pritožujemo in komu,
2. Se pripravi optimalna vsebina pritožb/komentarjev oz. neka šablona po kateri bomo pisali pisma,
3. Kaj so še možni koraki za vplivanje na direktivo.

ninjeti, ti kaj veš o teh stvareh?

Pa dragec, ne primerjaj gorskega kolesarstva s popolnim nadzorom nad prebivalstvom. Kaj si res tak optimist, da bo policija skoz spustila priložnost nadzora nad vsemi?


Seveda ne, upam pa da jim ne bomo kar brez vsakega odpora pustil, da dosežejo kar hočejo?

To je vedno igra časa, volje in moči. Za razliko od tebe ninjeti in še kdo, pa se nisem pripravljen vdati, dokler nisem vsaj poskusil z borbo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZaphodBB ()

JesusChrist ::

Na omenjeni predlog se lahko pritožimo preko v članku omenjenega elektronskega naslova. Pridruži se nam pri piratski stranki. Jaz nisem pripravljen odnehati, ampak sem 99%, da se bo ta predlog sprejel ne glede na gnjavljenje nama podobnih. Si pa treba najprej vzeti čas in prebrati celoten predlog zakona in sproti delati zapiske kaj nam ne paše in kaj se mora spremeniti. To pa potem poslati na naveden mail.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

ZaphodBB ::

Hja res, kje je piratska stranka? Verjetno je ni, ker ni dovolj aktivnih/angažiranih članov.

FWIW jaz sem ravnokar prijavil za članstvo, pa da vidimo če zadeva živi.

Sicer pa seveda je zelo vejetno, da smo tukaj prepozni. Vendar je to bitka na dolgi rok. Morda bo tale "incident" ustvaril oz. zbudil par novih aktivistov.

Vsekakor je pa pri tovrstnih zadevah po mojem mnenju bolj pomembna kvaliteta od kvantitete. Deset osebkov, ki razumejo delovanje sistema lahko doseže več kot 100k nevednežev z ulice.

Je tle kak član PP?

Primož, ti očitno o tem nekaj veš, daj razsvetli nas.

Matako ::

Evo tukaj je trenutek, da Nataša P. Musar pokaže iz kakega testa je.

Samo ne bo naredila nič, ker je pozerka - veliko hvale okrog majhnih dosežkov (maskiranje telefonskihštevilk na _tvojih_ izpiskih ipd.), ko pa je treba omejiti policijo pa popolnoma nič od nje..

Tipično.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

ZaphodBB ::

@Matako: torej je na nas, da njeno pozersko rit spravimo k delu ne?

Matheeew ::

Piratska stranka je bila prisotna na posvetu? Ali so ponovno zaspali?

FrizzleFry ::

@Matako

Ko je policija zahtevala dostop do data retention za celotne bazne postaje pri spremembah ZKP si se verjetno ti oglasil in zadevo ustavil, kajne? IPRS je samo pozersko tole delal:

http://slo-tech.com/novice/t471724

MVZT je po tvojem tudi le mirno gledal, kajne?

Krasno je po forumih pisati, zadeve pa se tako ne rešujejo. Spravi raje svojo pozerksko uknowhat k delu, če v nekaj res verjameš.

ZaphodBB ::

Na mailing listi PP ni videti sploh nič o tem zakonu. Sem poslal vprašanje, čakam odgovor. Bom sporočil, ko kaj izvem.

Gregor P ::

E-sporočilo je najmanj kar jim bom poslal; sicer je rok malo kratek, če resnično želijo prejeti od "navadnih državljanov" čim več konstruktivno argumentiranih predlogov oz. nestrinjanja; ali mar pričakujejo, da jim bodo pisali samo TOP pravniki in IT strokovnjaki?:(
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

hruske ::

@Gregor P, zato pa se je fino organizirat.
Rad imam tole državico. <3

Oberyn ::

Kakšna je v smislu tega predloga razlika med statično in dinamično dodeljenimi IP-ji? Statičen IP ti je vendar dodeljen enkrat z neko pogodbo, je vedno tvoj in ni nobena skrivnost. Ali kako gre to?

Tudi mi ni jasno, kateri dogodki se zabeležijo v to bazo. Ali samo vzpostavitev povezave z mojim ponudnikom, torej tisto, kar ADSL modem naredi vsakih par mesecev, ko ga resetiram, ali vsaka vzpostavljena IP povezava s čimerkoli? Recimo en program (dela z IP protokolom) mi zdajle javlja cirka 400.000 vzpostavljenih povezav od zagona.

lambda ::

Sem jim pisal že začetek prejšnjega tedna, odogovor dobil v nekaj urah - sicer mi je odgovor deloval precej generičen in s čudnim priokusom. Češ da se ne uvaja nič kaj novega, da je pravzaprav to že vse bilo na voljo in da bodo s tem le ustrezno uredili dostop do podatkov in vse skupaj le malce pretrtukturirali, da zagotovijo našo pravno varnost.

Moja pritožba in njihov odgovor sta bila posredovana informacijskemu pooblaščencu in na MNZ. Mi lahko kak pravnik tu pojasni, ali njihov odgovor (pdf) smem tukaj javno objaviti vsem na vpogled?

hruske ::

@nubes, lahko objaviš. Gre za uradni odgovor organa in ne za kako zasebno dopisovanje.
Rad imam tole državico. <3

Mavrik ::

Kakšna je v smislu tega predloga razlika med statično in dinamično dodeljenimi IP-ji? Statičen IP ti je vendar dodeljen enkrat z neko pogodbo, je vedno tvoj in ni nobena skrivnost. Ali kako gre to?


Oboje. Pomembna razlika je po novem to, da Policija več ne potrebuje naloga da pogleda kdo je oseba, ki ima dodeljen nek IP.
The truth is rarely pure and never simple.

lambda ::

Morda pripomba ni ravno najbolje spisana, ampak ja ... vsaj tiho nisem.
Pripomba
Odgovor 1/3
Odgovor 2/3
Odgovor 3/3

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lambda ()

Oberyn ::

Mavrik je izjavil:

Kakšna je v smislu tega predloga razlika med statično in dinamično dodeljenimi IP-ji? Statičen IP ti je vendar dodeljen enkrat z neko pogodbo, je vedno tvoj in ni nobena skrivnost. Ali kako gre to?


Oboje. Pomembna razlika je po novem to, da Policija več ne potrebuje naloga da pogleda kdo je oseba, ki ima dodeljen nek IP.

Hm, vedno sem mislil, da če od ponudnika zahtevaš statičen IP, da je to potem nekako javna zadeva, kot registracija domene. Nimam pojma, kje sem to pobral.

Primoz ::

Do statičnih IPjev so z izraženo "željo" prihajali že dosedaj. Sedaj si želijo enake ureditve še za dinamične.
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Oberyn ::

Primoz je izjavil:

Do statičnih IPjev so z izraženo "željo" prihajali že dosedaj. Sedaj si želijo enake ureditve še za dinamične.

Kako bo pa to izgledalo z vidika IPv6? IPv4 je počasi v odhajanju. Za v6 pa ne vidim nobenega smisla v ideji dinamičnega dodeljevanja naslovov.

Primoz ::

Človek se bolj vpraša, kako se takim norih zahtevam zadosti pri stateless ipv6 avtokonfiguraciji :D
There can be no real freedom without the freedom to fail.

Mavrik ::

Oberyn je izjavil:


Hm, vedno sem mislil, da če od ponudnika zahtevaš statičen IP, da je to potem nekako javna zadeva, kot registracija domene. Nimam pojma, kje sem to pobral.


Ne, ni :)
The truth is rarely pure and never simple.

Oberyn ::

Ali mi lahko prosim kdo še tole razloži, kar sem že zjutraj spraševal:

Tudi mi ni jasno, kateri dogodki se zabeležijo v to bazo. Ali samo vzpostavitev povezave z mojim ponudnikom, torej tisto, kar ADSL modem naredi vsakih par mesecev, ko ga resetiram (oz. na 24 ur pri dinamičnem dodeljevanju), ali vsaka vzpostavljena IP povezava s čimerkoli? Recimo en program (dela z IP protokolom) mi zdajle javlja cirka 400.000 vzpostavljenih povezav od zagona.

Blisk ::

Izjava, da lahko tudi na cesti v vsakem trenutku ustavijo avto in preverijo lastništvo je neumna.
Tukaj se ne da delati primerjave s tem in s osebnimi podatki, ki so lahko tudi zelo občutljive narave.

Lahko bi rekli, da v vsakem primeru, lahko pridejo v stanovanje in naredijo detaljno preiskavo, če to lahko vedno in povsod, potem se strinjam z tem zakonim, sicer ne.

Senitel ::

Ali pa naj jim naložijo, da morajo z obstoječim številom zaposlenih popisat lastništvo vsakega avta, ki prepelje katero koli križišče v Sloveniji. ;((

Dokler jim nekdo drug plačuje igračke jim je čisto fajn...

Oberyn je izjavil:

Tudi mi ni jasno, kateri dogodki se zabeležijo v to bazo. Ali samo vzpostavitev povezave z mojim ponudnikom, torej tisto, kar ADSL modem naredi vsakih par mesecev, ko ga resetiram (oz. na 24 ur pri dinamičnem dodeljevanju), ali vsaka vzpostavljena IP povezava s čimerkoli? Recimo en program (dela z IP protokolom) mi zdajle javlja cirka 400.000 vzpostavljenih povezav od zagona.

Člen 107.b
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nemčija ponovno uvaja obvezno hrambo prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
77373 (2532) dadja
»

IMSI lovilci: policija še vedno zavaja in skopari z resnico (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6227741 (22865) poweroff
»

O ponovni uvedbi retencije prometnih podatkov

Oddelek: Novice / NWO
1510187 (7954) Blazzz
»

Policija: do podatkov smo prišli vedno in tudi prišli bomo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
7930008 (23481) Gregor P
»

Hramba podatkov 2.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11644710 (37811) m0LN4r

Več podobnih tem