» »

HP ne mara Thunderbolta, pri Sonyju prihaja v obliki USB-ja

HP ne mara Thunderbolta, pri Sonyju prihaja v obliki USB-ja

Slo-Tech - Pri Engadgetu so iz zanesljivih virov izvedeli, da Sonyjeva vizija najboljšega prenosnega računalnika, predstavljenega konec maja, vključuje povezavo Thunderbolt. A te hitre povezave se ne bo uporabljalo prek priključka miniDisplayPort, kot to velja za Applove Mace, saj naj bi Sony povezavo zamaskiral v priključek USB. Takšen naj bi bil že prvotni Intelov načrt, nakar so mu je to onemogočila skupina razvijalcev standarda USB. Trenutno ni jasno, če so pri Sonyju dobili posebno dovoljenje za uporabo priključka USB. Možno je, da gre za posebno različico povezave, saj naj bi bil omenjen prenosnik opremljen še z namizno postajo, ki bo vključevala priključke USB 3.0, dodatni AMD-jev grafični čip in zapisovalec optičnih medije BluRay, celotna namizna postaja pa naj bi se povezovala prav prek povezave Thunderbolt. HP po drugi strani očitno ni pretirano navdušen nad Thunderboltom, saj so povedali, da njihovi izdelki zaenkrat ne bodo podpirali te hitre povezave. Raje bodo stavili na sicer znatno počasnejši USB 3.0, ki pa bi znal biti čez nekaj let mnogo bolj razširjen. V prihodnosti bi seveda lahko vključili tudi Thunderbolt, a pri trenutnih razmerah na trgu in pri trenutni razvitosti obeh tehnologij ne vidijo prednosti v še enem deloma eksotičnem standardu.

10 komentarjev

opeter ::

Logično. Vsak pameten bo počakal, če se bo ta standard razširil, ali ne.
Da ne bo na koncu podobna situacija kot je v primeru USB <-> Firewire.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

driver_x ::

Pri velikih je tudi tako, da lahko počakajo, da se standard razširi, ali pa ga razširijo sami.

RejZoR ::

Ni mi jasno zakaj v času ko hočemo čim več standardizirat silijo v neko tretjo smer. Če se jim USB 3.0 zdi prepočasen pa naj se vržejo v razvoj USB 4.0 ane. Thunderbolt je čist brezvezen standard ker ga nima praktično noben sistem in nobena naprava. USB ima like 90% vseh naprav plus zadeva je čist združljiva za nazaj.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

driver_x ::

Saj tudi za RAM-e, procesorje, grafične in ostale kartice izumljajo vedno nove priključke. Razlog je verjetno deloma v tem, da stari ne zadoščajo več trenutnim potrebam, deloma pa v temu, da še malo zaslužijo. Drugače pa mene prav nič ne moti, če bi na prenosniku dobil še en XY priključek. Kakor me ne moti FireWire, ki ga že nekj let ne uporabljam. Na Lenovo prenosniku pa imam še eno čudno reč, za katero sem šele pred kratkim izvedel, da je DisplayPort.

PrimozR ::

Primerjati RAM/CPU/grafo in njihove priključke ter zunanje naprave ni popolnoma ista zadeva... Mislim kdo bi šel menjati tipkovnico za različico, ki dela na Thunderboltu? Kaj s tem pridobiš? Grafe pravzaprav zdaj že lep čas pašejo v isto režo, RAM pa postaja hitrejši. Procesorji imajo vedno več funkcij (vrajen krmilnik RAMa, vgrajen grafični čip, naprednejše upravljanje s porabo, itd.).

driver_x ::

Kdo pa je kje omenjal tipkovnico? Tipkovnica ravno tako dobro deluje na PS/2 priključku. Z grafičnimi karticami je sedaj res že en čas mir, a je bilo še pred nekaj leti bistveno drugače. Glede rama in procesorjev: tudi zunje vodilo postaja hitrejše in prodobiva nove funkcije. Razvoj mora iti naprej. Saj nihče nikogar ne sili, naj kupuje in uporablja ta priključek. Mogoče se bodo pa snovalci USB-ja malo zganili in pripravili kakšne dodatne izboljšave. Drugače se mi pa zdi ideja univerzalnega vodila (USB) precej dobra, če se spomnim par desetletij nazaj, ko smo imeli COM, LPT, GAME porte, poseben priključek za tipkovnico, še skenerji so se takrat večinoma priključevali na zunanje SCSI priključke.

PrimozR ::

Ja pred nekaj leti, ko se je menjalo z AGP na PCIe. Pa pred tem ko smo šli s PCI na AGP. Pa tako naprej.

driver_x ::

Pa AGP-ji so bili eni trije različni.

PrimozR ::

Takisto so (oz. še bodo) PCIe-ji. Zdej ne vem kako je bilo s križem-kražem združljivostjo AGP-jev (mislim da hitrejša grafa ni šla v hitrejši slot, kontra pa), ampak PCIe je popolnoma združljiv med seboj, tudi načeloma 3.0 grafa z 1.0 režo.

Pyr0Beast ::

3.3V grafe načeloma niso delovale z 1.5V sistemom. So bile pa take ki so podpirale oboje.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Thunderbolt 2 za PC

Oddelek: Strojna oprema
161853 (1379) boogie_xlr
»

USB Type-C prinaša več kot le obrnljivost

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
2616481 (14273) Lonsarg
»

CES 2014: AMD-jeva konkurenca Thunderboltu je bivši Lightning Bolt, DockPort

Oddelek: Novice / Matične plošče
158321 (7201) Lonsarg
»

Vezno čipovje X79 za zmogljivejši Sandy Bridge

Oddelek: Novice / Matične plošče
167125 (6421) Dr_M
»

Apple osvežuje linijo MacBook Pro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
9127065 (24803) JayKay

Več podobnih tem