» »

Prva podpora zastavici DNT proti sledenju

Prva podpora zastavici DNT proti sledenju

Mozilla.org - Mozilla je januarja predstavila nov sistem varovanja zasebnosti uporabnikov, ki uvaja posebno zastavico DNT (Do Not Track). Ta se ob nastavitvi v brskalniku posreduje spletni strani v glavi HTTP-paketka in stran obvesti, naj ne shranjuje informacij, ki bi lahko obiskovalca identificirale. Čeprav je bil predlog sprejet z veliko mero skepse, saj se zanaša na poštenost zlasti oglaševalcev, sta ga Internet Explorer 9 in Firefox 4 že implementirala.

Prva večja stran, ki po novem podpira in upošteva DNT, je AP News Registry, ki deluje v sklopu Associated Press. Stran ima 175 milijonov unikatnih obiskov mesečno. Če uporabnik odkljuka možnost DNT, AP News Registry na njegov računalnik ne bo shranjevala nobenih piškotkov (doslej je bilo to na njihovih straneh možno doseči z ročno nastavitvijo na centralni strani). Še vedno sicer štejejo obiske, a ne zbirajo nobenih podatkov, ki bi lahko obiskovalca kakorkoli identificirali.

Drugi pomembni preboj za DNT je začetek procesa za raziskavo vključitve DNT v OBA (Self-Regulatory Program for Online Behavioral Advertising, ki ga vodi Digital Advertising Alliance. V DAA se združuje več kot pet tisoč članov s področja medijskih in spletnih tehnologij.

7 komentarjev

Blisk ::

Pri vsem tem, kako je svet pošten in kako poštene so koorporacije, dvomim, da se bo prijelo!

RejZoR ::

To je tko kot bi zlatarno čez noč pustil odklenjeno in na stežaj odptrto in na vrata samo dal napis, "Prosimo, ne kradite". Ker bo najkasneje naslednji dan prostor povsem izpraznjen...

V realnosti pa delujejo samo sistemi kot so AdBlock in NoScript kjer če je njim prav ali ne blokiraš stvar, ne da jih lepo prosiš, če pa bojo to upošteval pa je vprašljivo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

techfreak :) ::

AdBlock in NoBlock strežniku ne preprečita shranjevanja podatkov o tvoji seji.

RejZoR ::

Če se mi zaradi AdBlock sploh ne poveže na ad stran, potem blokira tud gnile cookije od tam. Enako NoScript za razne oglaševalske skripte pripete na strani. Velik del nesnage blokirata samo ta dva. Za cookije se sicer ne sekiram pretirano ampak vseeno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

ABX ::

Tako je, najboljša rešitev je da kot klient ne hodiš na te strani.

AdBlock in noScript FTW!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

skyfreak ::

Chrome: Options, Under the bonnet, content settings ...

matejdro ::

Kje se to vklopi v Firefoxu?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FCC: Upoštevati DNT ni obvezno

Oddelek: Novice / Zasebnost
96339 (4129) Seljak
»

Apache ignorira zastavico DNT v Internet Explorerju 10

Oddelek: Novice / Zasebnost
258599 (7101) SplitCookie
»

Dropbox priznal izgubo e-poštnih naslovov, zanimive implikacije

Oddelek: Novice / Zasebnost
146325 (4298) Ashrack
»

IE 10 vendarle z vklopljenim Do-Not-Track

Oddelek: Novice / Zasebnost
368930 (7530) Icematxyz

Več podobnih tem