»

FCC: Upoštevati DNT ni obvezno

Ars Technica - Nastavitev Do-Not-Track (DNT), ki jo je leta 2011 predlagala Mozilla, se je do danes lepo razširila po vseh brskalnikih, a kaj ko je spletnim stranem ni treba spoštovati. Upoštevanje je namreč prostovoljno in bo tako tudi ostalo. Ameriška Zvezna komisija za telekomunikacije je zavrnila poziv organizacije Consumer Watchdog, naj največji ponudniki storitev (npr. Google, Yahoo, Facebook, Netflix ipd.) obvezno upoštevajo DNT. Zdi se, da bo DNT ostal bolj ali manj mrtva črka na papirju.

Zamisel DNT je plemenita - uporabniki v brskalniku vključijo zastavico DNT, ki jo brskalnik potem posreduje...

9 komentarjev

Yahoo ignorira DNT

Yahoo News - Yahoo je naslednji spletni velikan, ki se je odločil povsem ignorirati zastavico DNT (Do Not Track, ne sledi), ki jo vaš brskalnik posreduje strani, kadar želite, da vam ta ne sledi s piškotki. Ker spletnih strani nihče ne zavezuje, da morajo to početi, je podpora DNT že od nekdaj slaba. Google in Facebook sta se že lani odločila, da bosta DNT enostavno ignorirala. Tudi Yahoo bo storil enako.

V pojasnilu so zapisali, da želijo uporabnikom ponuditi vsakemu posebej prilagojeno (personalizirano) uporabniško izkušnjo, kar je ob upoštevanju DNT seveda nemogoče. Dodajajo, da DNT ni enoten...

34 komentarjev

Zastavica DNT prihaja v usmerjevalnike, kam to vodi DNT?

ZDNet - Nova tehnologija DNT za večjo zasebnost na internetu je dvignila že obilico prahu, čeprav je sploh še niso podprli vsi. Gre za nastavitev Do Not Track, ki jo lahko vključimo v brskalniku. Ta v tem primeru dvigne zastavico DNT in vsem obiskanim stranem sporoči, naj obiskovalcu ne sledijo s piškotki. Sliši se enostavno in uporabno, težave pa so se skrivale v podrobnosti.

DNT se zanaša na dobro voljo piscev strani, da se bodo držali neobveznega standarda in res ne bodo sledili uporabnikom, čeprav imajo vse tehnološke možnosti, da bi jim. Funkcija se je kljub temu kar dobro prijela in si...

10 komentarjev

Apache ignorira zastavico DNT v Internet Explorerju 10

Slo-Tech - Lani smo prvikrat poročali o novosti, ki jo vpeljala Mozilla in se je do danes dobro prijela. Gre seveda za zloglasno funkcijo DNT (do not track), ki je v brskalniku lahko vključena ali izključena. Če brskalnik dvigne zastavico DNT, potem oglaševalci na spletni strani obiskovalcem ne smejo slediti (s pomočjo piškotkov, persistent storagea ali kako drugače). Podporo standardu so napovedali vsi vodilni proizvajalci brskalnikov, oglaševalci pa so se zavezali, da bodo DNT upoštevali, nadzor pa bo vršila ameriška Zvezna trgovina za trgovino (FTC). Stvari pa so se zapletle z Internet Explorerjem...

25 komentarjev

Podpora Do Not Track se širi

The Wall Street Journal - Danes bo v Beli hiši potekala predstavitev bele knjige o zasebnosti na spletu, kjer bo predstavljen tudi predlog zakona o pravicah do zasebnosti, ki uporabnikom daje več možnosti pri nadzoru njihovih osebnih podatkov. Na dogodku pričakujemo tri napovedi, ki bodo pomemben del zapisanega kmalu ponesle v mednarodno prakso, in sicer s pomočjo tehnologije Do Not Track (DNT):

  1. Google bo obrnil ploščo in napovedal podporo DNT v Chromu ter svojih oglasih.
  2. Veliki oglaševalci iz združenja DAA se bodo zavezali k upoštevanju DNT. Vendar še ni povsem jasno, na kak način.
  3. Ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) bo nadzirala izvajanje DNT pri oglaševalcih podpisnikih.

Mozilla je sicer že v začetku lanskega leta uporabnikom brskalnika Firefoxa prva ponudila možnost, da spletnim stranem sporočijo, naj jim ne sledijo. Kasneje je temu sledil tudi Internet Explorer, enako možnost pa za prihajajoči Mac OS X (Mountain Lion) napoveduje tudi Apple. Nastavitev DNT brskalniki preko glav paketov HTTP...

11 komentarjev

Prva podpora zastavici DNT proti sledenju

Mozilla.org - Mozilla je januarja predstavila nov sistem varovanja zasebnosti uporabnikov, ki uvaja posebno zastavico DNT (Do Not Track). Ta se ob nastavitvi v brskalniku posreduje spletni strani v glavi HTTP-paketka in stran obvesti, naj ne shranjuje informacij, ki bi lahko obiskovalca identificirale. Čeprav je bil predlog sprejet z veliko mero skepse, saj se zanaša na poštenost zlasti oglaševalcev, sta ga Internet Explorer 9 in Firefox 4 že implementirala.

Prva večja stran, ki po novem podpira in upošteva DNT, je AP News Registry, ki deluje v sklopu Associated Press. Stran ima 175 milijonov unikatnih...

7 komentarjev

Berlinski muzej računalniških iger v prvem mesecu obiskalo 12.000 ljudi

Heise - Pred enim mesecem se je v Berlinu odprl muzej računalniških iger. V njem je na 520 kvadratnih metrih razstavljenih več kot 14.000 iger, 2300 kosov strojne opreme in 10.000 revij, ki pričajo o pol stoletja razvoja računalniških iger, s čimer gre za največji tovrstni muzej v Nemčiji. Veliko razstavljenih primerkov je še vedno delujočih, tako da si lahko obiskovalci svoje zarjavelo znanje starih iger preizkusijo na mnogo interaktivnih eksponatih.

Zaščitnik muzeja je Ralph H. Baer, ki je razvil prvo igralno konzolo za domačo uporabo Magnavox Odyssey. Seveda jo najdemo med eksponati.

Muzej računalniških iger je v Berlinu obstajal že od leta 1997, a so ga leta 2000 zaprli, ker je bil prostor za razstavo premajhen. Razstave...

3 komentarji

E3

The Tech Zone - Kot vsi vemo, je E3 eden izmed najbolj pričakovanih sejmov, kjer si lahko obiskovalci ogledajo (in preizkusijo) kar nekaj najnovejših iger. Da pa ne bi ves čas strmeli le v monitorje in ostale ekrane, vam podajam tale naslov, na katerem naj bi se nahajalo kar 180 slik z omenjenega sejma. In o kakih slikah govorim? Upam, da vam bo tale, ki jo bom prilepil, povedala dovolj.

Saj veste, slika pove več kot tisoč besed [;)]. Le spočijte si oči.

9 komentarjev

Adobe stopa v svet virtualne resničnosti na internetu

Excite News - Današnji cyber prostor je še vedno dvodimenzionalen. Internet pa bi lahko postal tridimenzionalen - s tem, da dovoljuje obiskovalcem, da virtualno vstopijo v spletno stran, se sprehajajo in se pogovarjajo z drugimi obiskovalci. To idejo je prevzelo tudi podjetje Adobe Systems Inc., ki pripravlja nov program, imenovan Adobe Atmosphere. Ta nov program bo omogočal oblikovalcem spletnih strani, da ustvarijo 3-D strani, kjer se lahko obiskovalci pogovarjajo z drugimi v realnem času.
Virtualna resničnost na Internetu ni nekaj novega, vendar pa se le počasi razvija. Adobe bi s tem programom lahko to spremenil, kar bi lahko pomenilo nov koncept za 3-D Internet.
Atmosphere je prvi 3-D interaktivni program za spletno oblikovanje iz podjetja Adobe. Adobe je drugače znan po programu Photoshop, ki velja za enega najboljših programov na področju grafičnega oblikovanja in manipulacije slik.
Beta ali testna verzija tega programa je na voljo za dol-vleko na spletni strani Adobe Atmosphere;...

5 komentarjev