» »

Google pripravlja digitalno knjigarno

Google pripravlja digitalno knjigarno

CNet - Google se bo letos konec junija ali v začetku julija podal v e-črkarsko pravdo, ki jo bijejo Amazon, Apple in Barnes in Noble. Nova storitev Google Editions bo kupcem omogočila nakup digitalnih verzij knjig, drugim trgovcem, tudi neodvisnim, pa celo njihovo prodajo na svojih straneh za ustrezne odstotke dobička. Kateri založniki bodo v projektu sodelovali in kakšna bo cenovna politika, še ni znano. Dodajmo, da je Google že lani obljubil, da bo v formatu EPUB brezplačno ponudil dela, ki so že v javni lasti. Posebej zanimiva pa zna biti Googlova nova knjigarna, če se bodo uspeli poravnati z založniki. Ob pozitivnem izidu bi namreč lahko prodajali tudi avtorsko zaščitene knjige, ki niso več v tisku, tantieme pa bi dobili lastniki avtorskih pravic.

15 komentarjev

zee ::

Povsod razen v banana republiki Sloveniji.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Bor H ::

In v večini drugih držav, najprej je pač vedno USA in UK na vrsti, pol pride francija, nemčija...

Zmajc ::

Knjige ki so v javni lasti že dolgo lahko snamete z spletne strani projekta Gutenberg ...

madmitch ::

Ne pozabi na www.dlib.si
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Okapi ::

Samo je Google poskeniral veliko več starih (v javni lasti) knjig, kot jih je v projektu Gutenberg, še zlasti v drugih jezikih. Pa še oblikovanje je ohranil, v Gutenbergu je samo golo besedilo. Je pa seveda res, da je praktično vse, kar je v angleščini vredno prebrati (od starih del), že nekaj časa dostopno v projektu Gutenberg.

O.

antonija ::

Zakaj za vraga imamo se vedno zaloznike (za poljudne knjige; za strokovne in druge peer-reviewed publikace jih se vedno rabimo), ce bi lahko posameznik svojo knjigo lepo vtaknil v trgovino (google, amazon, apple) in jo prodajal kakor bi pac hotel? Sej velika velika vecina textov bi bila navaden srot, ampak lahko bi pa ljudje imeli dostop tudi do kaksnih textov ki jih uredniki zavrnejo, pa so v bistvu cist kul za brat...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Zakaj za vraga imamo se vedno zaloznike

Ker so se avtorji knjig tako odločili. Nobeden jim ne brani izdati v samozaložbi.

antonija ::

Sej ne rabis nobene zalozbe... tud samozalozbe ne. Ce te stane 0 EUR (USD) + cena internetne povezave da postavis svoj text na prodaj, pol ni hudica da ce si spisal nekaj dobrega in aktualnega, da bojo ljudje to hotli brat.

Ker ze zeloooo dolgo nisem nikjer videl nobene reklame za kaksno knjigo, razen mogoce "Hujsanje na 1001 nacin" in mogoce kaksno kuharsko knjigo na TVju, to je pa tudi vse. Ce ne rabijo zalozb za tisk in promocijo, zakaj jih pol sploh se imamo?

A majo te spletne knjigarne moznost prodaje textov za posameznike, al se to gre samo na pogodbe z zalozniki in to je to?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Kaj tebe moti? Če se avtor odloči lahko brez težav sam izda knjigo, ureja vso promocijo, tiskanje, prodajo, ...

Okapi ::

A majo te spletne knjigarne moznost prodaje textov za posameznike, al se to gre samo na pogodbe z zalozniki in to je to?
Tudi kot posameznik lahko izdaš knjigo - bodisi kot e-knjigo ali tudi čisto pravo papirnato.

Pri nas imaš recimo založbo Katr, ki jim pošlješ besedilo in oni izdajo knjigo. En izvod dobiš brezplačno, ostale pa natisnejo za vsakega kupca posebej, ti pa dobiš 2 evra bruto od vsakega prodanega izvoda. Knjige prodajajo po 25 evrov.

Potem imaš recimo Scribd - pošlješ svojo e-knjigo in oni jo v svoji e-knjigarni prodajajo po ceni, ki jo ti določiš, oni pa si od vsake prodaje vzamejo 20% + 0,4 dolarja.

Skratka, če hočeš prodajati svoje knjige, ni problema, vsak lahko to počne, brez kakršnegakoli denarnega vložka. Vprašanje pa seveda je, koliko knjig boš na tak način prodal. Ker založbe tudi pri nas skrbijo za promocijo, vsaj do neke mere. Skoraj za vsako knjigo naredijo predstavitev za novinarje, razdelijo nekaj recenzentskih izvodov in poskrbijo, da knjiga pride v knjigarne.

O.

antonija ::

Ubistvu je bilo moje vprasanje to, ali tavelike elektronske knjigarne (amazon and co.) omogocajo posameznikom prodajo njihovih textov, ali morajo posamezniki vseeno iti skozi cel zalozniski proces (in tako ne morejo sami brez posrednikov (razen knjigarne seveda) prodajati svojega texta).

Vidim da obstaja vsaj tisti ki ga je omenil okapi, tako da vsaj za silo je ta segment trga pokrit (in nimam jaz kaj jamrat).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PaX_MaN ::

Na Amazonu lahko objavljaš na Kindlu ali pa po svetu.

kepi ::

Mnja, sej kmet tudi lahko svoj krompir prodaja kar na domačem dvorišču, brez vsakih zastopnikov, trgovin in ostalih dodatnih stroškov. Teorija je lepa, samo hudič je, ker se v praksi ne obnese. Knjigo pač mora nekdo spromovirat, reklamirat.... Drugače jo pišeš bolj sam zase...

Gavran ::

Okapi je izjavil:



Ker založbe tudi pri nas skrbijo za promocijo, vsaj do neke mere. Skoraj za vsako knjigo naredijo predstavitev za novinarje, razdelijo nekaj recenzentskih izvodov in poskrbijo, da knjiga pride v knjigarne.

O.


To isto bi lahko založbe počele tudi če te knjige štemplja Katr... če bi imele interes... pa je lažje jokati...
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Okapi ::

Namesto Katra tega seveda nihče ne bo počel, za svoje knjige pa založbe poskrbijo, kolikor pač poskrbijo. Verjetno bi lahko bolje, ampak če knjigo izdaš v takšni ali drugačni samozaložbi, se moraš pač sam znajti. Pri nas AFAIK ni nikogar, ki bi lahko živel od knjig v samozaložbi.

O.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google se je poravnal z založniki glede Google Books (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
13526042 (23828) Okapi
»

Sodišče zavrnilo poravnavo za Google Books

Oddelek: Novice / Tožbe
146103 (5485) OmegaBlue
»

Francija bi obdavčila spletno oglaševanje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
244394 (3380) ALT
»

Google kljub nasprotovanjem nadaljuje z digitalizacijo knjig

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
254554 (3809) Myth

Več podobnih tem