» »

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Amazon in Apple kažeta mišice v e-knjižni vojni

Slashdot - Pisali smo že o e-črkarski pravdi med Applom in Amazonom, ki se je razplamtela letos z izsiljevanjem založnika Macmillan. Ta je za svoje knjige zahteval 15 dolarjev, kar je v nasprotju z Amazonovo filozofijo, da smejo e-knjige stati največ 10 dolarjev in da ceno postavljajo oni. Macmillanu je na pomoč priskočil Apple, ki si želi Amazonu odgrizniti čim večji kos pogače in pušča založnikom proste roke pri oblikovanju cen. Amazon je tedaj popustil in Macmillanu dovolil zvišanje cen knjig. Nato je na bojišču zavladalo zatišje, a vojne še zdaleč ni konec.

Amazon še vedno pošteno privija (zlasti male) založnike, ki bi želeli sami določiti cene svojih knjig. Vsem tem je Amazon zagrozil, da bodo nehali prodajati elektronske in papirnate izdaje njihovih knjig, če bodo založniki želeli tako imenovani model agencije (agency model). Založniki so sedaj v precepu: tvegati Amazonov srd in se pogajati z Applom ali se zadovoljiti z vrabcem v roki.

Tudi Apple pa ni idealna rešitev, saj zahteva nekaj pogodbenih določil, ki vsem niso povšeči. Med njimi omenimo načelo največje ugodnosti (MFN). Ta od založnikov zahteva, da Applu ponudijo najboljše pogoje. Če bi torej najprej podpisali pogodbo z Applom, nato pa popustili Amazonu, bi morali enake pogoje ponuditi tudi Applu. Če bosta podjetji pretrdi, se priložnost odpira fleksibilnemu Googlu in tudi Microsoftu, ki budno spremljata situacijo in bosta ob najmanjši napaki velikanov k sebi usmerila čim več kupcev in založnikov.

3 komentarji

Bor H ::

Načelo največje ugodnosti? Kako hudiča bo Apple vedu kakšno pogodbo so založniki podpisali z Amazonom?

MrStein ::

V pogodbi piše, da mu je založnik dolžan to ugodnost.
Založnik zamolči bolj ugodno ugodnost, ki jo da recimo Amazonu.

Čez 10 let Apple to odkrije in zahteva razliko za vseh 10 let nazaj.

Založnik se odloči, ali bo tvegal da ga odkrijejo ali se bo držal pogodbe.
(sicer to vsak počne pri vsaki pogodbi v večji ali manjši meri)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mp218 ::

Amazon je treba pohvaliti, da je znižal ceno knjig na ta nivo (10 USD). To je definitivno vredno nekaj. Po drugi strani se ve, da Apple nikoli ne bo poceni. To je njegov poslovni model. Če segmentiramo kupce, so potemtakej eni, ki so cenovno zelo občutljivi in drugi, ki to niso. Kupili bodo marsikaj, če bo le blagovna znamka (in vse kar prinaša zraven) prava. Apple ima takšno kritično maso, da se mu to splača. Se pač spretno prilagaja trgu (grosističnemu - beri založniškem in 'na drobno'). Apple se gre bolj za to, da proda Ipad kot knjige, saj ve, da se bo Ipad bolj uporabljal za brskanje in gledanje filmov kot za branje knjig. To ni namenska naprava kot Kindle in si zato lahko privošči malo dražje knjige. Seveda, pa želi zahajati oba vala - tako netbook business-a (zabava na poti) kakor e-book readerja (branje knjig). Osebno mi noben bralnik ne da tistega, kar bi osebno rad. Ne na nivoju vsebine, ne na nivoju naprave same. QUE mi je najbližji, a se bo po izzidu srečeval še z mnogimi težavami, tako bo še eno leto verjetno minilo v pričakovanju e-readerja in v uporabi papirja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple kriv kartelnega dogovarjanja o ceni e-knjig

Oddelek: Novice / Tožbe
2910808 (9212) Fritz
»

V EU se obeta pocenitev e-knjig

Oddelek: Novice / Ostale najave
299797 (8225) MatejMatej
»

Amazon namerava ceniti e-knjige

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
266675 (5027) St235
»

Amazon popustil, e-knjige se bodo dražile

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
65463 (5090) BaToCarx
»

E-knjižna vojna med Applom in Amazonom

Oddelek: Novice / Ostale najave
3412199 (11047) ender

Več podobnih tem