» »

Microsoftu vrnjen patent za FAT v Nemčiji

Microsoftu vrnjen patent za FAT v Nemčiji

Heise - Microsoftu je bil leta 2006 v ZDA priznan patent št. 5.758.352, ki zajema "skupni imenski prostor za dolga in kratka imena datotek". Poenostavljeno rečeno gre za de facto patent datotečnega sistema FAT z dolgimi imeni, kar je dolgo časa povzročalo preglavice Linuxu. V Nemčiji pa je patentno sodišče leta 2007 razsodilo, da omenjeni patent v Nemčiji ne more biti veljaven, ker da "ne temelji na aktivnosti z iznajdbo". Microsoft se je pritožil in dosegel svoje.

Nemško prizivno sodišče je ta teden razveljavilo prvotno odločitev patentnega sodišča. Šlo je za veljavnost patenta EP 0618540, ki ga je Evropski patentni urad podelil na osnovi izvirnega ameriškega patenta. Leta 2007 je sodišče v obrazložitvi zavrnitve zapisalo, da so patentirano metodo že leta 1991 predlagali v specifikacijah za Rock Ridge za CD-je. Prizivno sodišče je sedaj zapisalo, da ne razume tolmačenja nižjega sodišča, saj je Microsoft patentiral VFAT, ki je dolga imena uvedel premierno v Windows 95. Ta namreč shranjuje dolgo in kratko ime datoteke v dva neodvisna imeniška zapisa, medtem ko Rock Ridge oboje zapiše v enega. Patent je zato veljaven tudi v Nemčiji.

1 komentar

Icematxyz ::

Domiselna rešitev, ki jo je spisal Andrew Tridgell, upošteva dejstvo, da Microsoftu dodeljeni patenti opisujejo skupni imenski prostor za dolga in kratka (8.3) imena. Linux bo tako zapisoval le dolga ali kratka imena, odvisno od dolžine, ne pa obeh hkrati, s čimer ne bo kršil nobenega patenta. Pravniki so ga že pregledali in potrdili, da je to res tako.


http://slo-tech.com/novice/t365596/0

Se pravi vsakemu svoje in so vsi srečni? Linux, Rock Ridhe, Microsoft. Vsi znajo isto. Le da naredijo malenkost drugače. In vsi so nad tem naravnost navdušeni?

Kratko pa potegnejo proizvajalci strojne opreme? Ni čudno potem da splet hoče royalty free kodek za predvajanje video vsebin in industrija royalte free standard za izdelavo dokumentov. Sem prepričan da so za to pripravljeni tudi plačati. Ker vedo kakšna je alternativa. Pa za to izdelki ki temeljijo na tem standardu ne bodo nič manj razviti. Verjetno bistveno bolj. Ampak OK. Tako pač se posluje dan danes. Če je dovolj interesa bo se že našla rešitev. Če ne pa pač ne.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prizivno sodišče spremenilo lastno odločitev, Samsung Applu spet dolguje 120 milijono

Oddelek: Novice / Tožbe
106063 (4998) Markoff
»

V Nemčiji patent za FAT neveljaven, veljaven in spet neveljaven

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
4311923 (9385) jype
»

Konec programskih patentov v ZDA? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6713151 (6194) CaqKa
»

Galaxy Tab 10.1 se vrača na prodajne police v Avstraliji

Oddelek: Novice / Android
133873 (3022) gendale
»

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
288819 (6566) antonija

Več podobnih tem