» »

Novosti v Vista jedru

Novosti v Vista jedru

Microsoft - Mark Russinovich, znan predvsem po svojih naprednih orodjih za Windows sisteme pod imenom Sysinternals (sedaj Windows Sysinternals pod okriljem Microsofta), je pokukal v novosti jedra novega operacijskega sistema Windows Vista in se v obliki treh člankov odločil te novosti predstaviti tudi uporabnikom.

Na kratko nekaj novosti iz člankov:

V prvem članku je opisana prenovljena alokacija procesorskega časa, ki sedaj uporablja števec ciklov v sodobnih procesorjih in s tem poskrbi, da vsaka nit navkljub prekinitvam (ang. interrupt) dobi precej bolj "pošteno" odmerjen procesorski čas. Novost je še odmerjanje procesorskega časa multimedijskim aplikacijam glede na njihove zahteve, kar naj bi izboljšalo uporabniško izkušnjo pri predvanjanju multimedijskih vsebin, saj tako procesi v ozadju na predvanjanje ne vplivajo. Poleg datotečnih simboličnih povezav (ang. Symbolic links) sta zelo pomembni novosti še I/O prioritizacija, ki skrbi za to, da I/O požrešne aplikacije, ki tečejo v ozadju (indeksiranje datotek, antivirus, defragmenter, ...), ne motijo ostalih procesov in da proces, ki I/O dostop nujno potrebuje (upravljalnik pomnilnika ob kritičnem pomanjkanju RAMa), le-tega tudi dobi, in preklic I/O operacij, kar pomeni, da se vsaka I/O operacija lahko prekine med izvajanjem, kar je novost v primerjavi s prejšnjimi verzijami operacijskega sistema, saj je tam bilo potrebno počakati na zaključek izvajanja operacije.

V drguem članku je opisan dinamičen naslovni prostor jedra (Dynamic Kernel Address Space), ki na 32 bitnih sistemih s sprotnim dinamičnim določanjem velikosti naslovnega prostora jedra (jedro, predpomnilnik, gonilniki naprav, skladi jedra, medpomnilnik,...) bolje izkoristi omejitev 2GB, ki je določena za ta prostor. SuperFetch je novost, ki s predpomnjenjem določenih podatkov v delovnem pomnilniku (od tu tudi visoka "poraba" RAMa v Visti) poskrbi, da je glede na prejšnjo uporabo aplikacija v delovnem pomnilniku takrat, ko je to potrebno; po zaključku uporabe požrešne aplikacije (ki ostale spravi v swap) SuperFetch tako (v ozadju) povrne sistem v prejšnje stanje in sistem ni več neodziven, ko se aplikacije nalagajo iz swap pomnilnika). ReadyBoost uporablja USB flash pomnilnik (zelo majhni dostopni časi in visoke hitrosti naključnega branja) kot medpomnilnik za naključne dostope do disk in s tem lahko v določenih primerih poviša odzivnost sistema. Poleg ostalega je zanimiv še Delayed Autostart, ki lahko servise, ki niso nujno potrebni pred prijavo uporabnika v sistem, te naloži kasneje, tako da se zmanjša čas nalaganja sistema pred prijavo uporabnika.

Tretji del, ki bo posvečen novostim v zvezi z zanesljivostjo in varnostjo, lahko pričakujemo naslednji mesec.

Zanimivo branje predvsem za tiste, ki so skeptični do novosti v Visti in za tiste, ki jim nikakor ni jasno, od kod tako visoka poraba delovnega pomnilnika (RAM).

49 komentarjev

Iluvatar ::

Wow. Izgleda. da je tale Vista, kljub pesimističnim govoricam v redu sistem. To me je prepričalo, da bom nadgradil xp-je.

miha22 ::

Mam visto pa mi lahko verjameš da se ti ne splača nadgradit iz XPjev. Tudi sam se vračam nazaj k njim.

Pesimist ::

splaca splaca se ne poslusat nube ko nimajo pojma.

roscha ::

Poleg datotečnih simboličnih povezav (ang. Symbolic links) sta zelo pomembni novosti še

To je novost? BWAHAHAHAHAHA. 20+ let stare stvari M$ prodaja za novosti...

trnvpeti ::

kaj se smejis
to je pac novost v novih winsih
pa se uporabna je

ank ::

Za ms je to pač novost :) Pa koliko vem dinamičen naslovni prostor jedra (Dynamic Kernel Address Space) linux tudi že nekaj časa uporablja. Za ostalo pa se mi niti ni dalo preverjat. Ampak tako na pamet bi rekel, da nič novega Razen za ms.

Pegaz ::

Članek za varnost je na zadnjem mestu.. to pomeni da se morajo pošteno potrudit in porabit veliko časa, da napišejo kaj uporabnega. >:D

Microsoft ::

... to pomeni da se morajo pošteno potrudit in porabit veliko časa, da napišejo kaj uporabnega.

Lahko ta cas ti naredis raziskavo in napises clanek o ne varnosti sistema. Do takrat pa...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

trnvpeti ::

on ni microsoft

roscha ::

Pa saj ravno v tem "novo za mikrožoft" za ostale pa ne, je poanta.

Kapo dol pred prodajalci v M$. Že leta v naprej rajcajo folk z "revolucionarnimi" novostmi, ki se na koncu izkažejo za prastare in preplonkane rešitve od drugod, ampak folk še vedno pada na ta PR crap in odveže mošnjo.

Fuj in fej pa razvijalcem Gliste, saj so za IMPLEMENTACIJO stvari kjer drugje že ohoho časa delujejo porabili koliko že let?!

Ne govorim samo o simboličnih linkih. Tudi ves eyecandy in dynamic adresss whatewer paše sem.


Saj res. Kaksne simbolične linke obvlada Glista? Simbolične, hard, obojne? Alo. Malimehki ti si nadrkan na tole M$ zadevo... Anyone else maybe?

OmegaBlue ::

Nekaj o symlinkih v visti Vista Symlinks Revisited

In fantje pomirite se prosim dajte eno novico o visti sami ohranit čisto.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

jlpktnst ::

Sicer mi zadnji link ne dela, sem pa malo pogledal in vidim, da so symlinki not že od NT5.0 - junctions ali kakorkol se jim reče. Morem še testirat to.

edit: očitn samo mape .. samo zadeva dela on zna bit uporabna. Pa tudi ne bi šel na visto zamo zaradi tega in pa fakta, da so prioritete končno tako kot naj bi bile (domnevno).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jlpktnst ()

OmegaBlue ::

Nja link je zgleda crknil (ko sem ga prilepil je še delal), ta čas lahko preberete povzetek Kliky

Update: zgornji link spet dela.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Zgodovina sprememb…

R33D3M33R ::

Jaz imam samo eno vprašanje. Če Vista še pozna BSOD in če slučajno zna povedati zgodilo se je to pa to?
V današnjih časih je namreč že prava sramota, da OS ne zna povedati, kaj je šlo narobe, ampak izvrže neke cifre, ki jih potem folk lepi na forume upajoč na rešitev.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

darkolord ::

Ja, še pozna (standarden) BSOD. Tiste številke pa so, roko na srce, za dejansko odpravljanje težav precej bolj uporabne kot kakšno user-friendly sporočilo. (Še bolj uporaben je sicer dejanski memory dump (oz minidump)) Za te napake je navadno možnih več razlogov (oziroma čudni in nenavadni spleti okoliščin), zato kakšno standardno sporočilo ni možno... Ne da OS ne zna povedat, enostavno ne more...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

NoName ::

torej.laufam visto na p4 3.2ghz(+ht) z 1gb rama pa radeon 9600 graficno.diska mam 200gb.z izklopljenim aero vmesnikom mi laufa zadeva dokaj stabilno,vendar vsekakor prepocasi. odkrito povedano mi je malce zal, da sem nadgradil. verjetno bi moral za zadovoljivo delovanje odsteti se nekaj sto evrov (recimo se 1gb rama pa ena malo bolj spodobna graficna kartica, recimo kako gf 7600)
I can see dumb people...They're all around us... Look, they're even on this forum!

Filo ::

kolega je dobr povedu ko je reku da si bo naložu visto ko pride vn prvi service pack, takrat veš da je pa zadeva resnčno pošlihtana :), ampka če pomisliš ma čist prov. Xp-ji so bli tud bolj čudno sranje dokler jih ni SP1 v red spravu :)

zanimivo ni kaj... :)

shadow7 ::

NTFS linke uporabljam na Win 2000. Tako za direktorije kot fajle.
Mogoče so jih zapakirali v malo bolj user friendli obliko kot junctions in fsutil. Slednji je celo MS-jev programček.

Usage : fsutil hardlink create <new filename> <existing filename>
Eg : fsutil hardlink create c:\foo.txt c:\bar.txt

Edit:
A pozna kdo kakšen program za Win, ki bi na disku poiskal enake fajle in potem vse dvojnike pobrisal ter naredil link do samo ene takšne datoteke?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadow7 ()

gzibret ::

> A pozna kdo kakšen program za Win, ki bi na disku poiskal enake fajle in potem vse dvojnike pobrisal ter naredil link do samo ene takšne datoteke?

Mislim, da System Mechanic opravi to nalogo. Drugače pa je to offtopic.
Vse je za neki dobr!

Izi ::

Vista se po celem svetu prodaja katastrofalno slabo.

Vedno sem med prvimi nadgradil OS na novejši, tokrat pa ni prav nobenega razloga, da bi prešel na Visto (seveda sem jo testiral).

Največ pove dejstvo, da niti hackerji in pirati, ki že imajo razbito Visto zastonj, le to ne uporabljajo >:D

Microsoft seveda krivi pirate in obljublja še močnejšo zaščito z vsakim updateom, ampak dejstva govorijo povsem drugače.
V Ameriki se celo množično dogaja, da kupci, ki jim prodajalci vsilijo Visto ob nakupu novega računalnika, kasneje kupijo XP-je in jih namestijo namesto Viste (link do uradnega članka sem izgubil, je pa precej visoka številka)

Nekaj uporabnikov ima Vista samo med študenti, ki dobijo Visto zastonj in imajo veliko časa z ukvarjanjem z računalnikom.

Microsoft pa že z polno paro razvija naslednjika Viste, ki bo po moje zunaj še predno bo na voljo prvi Service Pack za Visto.
Tako, da bo (bomo) večina kot izgleeda Visto verjetno kar izpustili :D

Razen če ne bodo prej zunaj programi in igre, ki bodo za delovanje nujno rabili Visto, kar se zna zgoditi čez kakšno leto...

darkolord ::

Vista se po celem svetu prodaja katastrofalno slabo.

Ravno obratno. Vista se celo prodaja nad pričakovanji (pričakovanja pa nikoli niso bila ravno slaba).

Preskočit Visto? Haha, kakšen šaljivec

Tomaz27 ::

Preskociti Visto? Edino pravilno. 3/4 folka jo ma gor itak samo zato, da lahko rece uau jaz mam pa Visto. Ej stari ti si full IN. Ker pac morejo vsako skrapucalo ko pride ven prvi gor dat. Jaz sem do zdaj slisal od uporabnikov samo negativna mnenja, razn boljse uporabe rama. Vse ostalo so rekli da dela pocasneje, celo winrar etc,..

Mene zanima ce ve kdo kdaj pride ven Microsoft Home Server al nekaj takega? Temeljil naj bi na Visti vendar upam da z manj temi graficnimi forami ki jih noben ne rabi. Jaz mam se vedno Win XP na windows classic pa je cisto ok. Ce ve kdo kaj vec o MS Home server lahko tudi kaj napise,.

darkolord ::

Lover22: 3/4 folka ma računalnik samo za to, da lahko reče uau jaz mam pa računalnik.

1fris ::

shadow7
A pozna kdo kakšen program za Win, ki bi na disku poiskal enake fajle in potem vse dvojnike pobrisal ter naredil link do samo ene takšne datoteke?


malimehki (ni Miha :D ) je naredil Windows XP Service Pack 2 Support Tools :)

dolpotegni, instaliraj obvezno complete verzijo in preko run poženi Dupfinder, izberi disk in čez čas dobiš dvojne, trojne, .... datoteke
brisanje na tvojo odgovornost :(

Izi ::

darko, linki, linki, da ne bova živela v zmoti :D

Tukaj imaš en link:
http://news.zdnet.com/2100-9593-6159700.html
Statistika pravi, da se je v prvem tednu prodaje Viste, prodaja XP-jev močno poskočila in da so prodali kar 59% več XP-jev kot Viste.
Govorim o ORIGINALNIH ŠKATELNIH verzijah.
Ker ima v Ameriki vsak računalnik ob nakupu Visto že naloženo. To pomeni, da so kupci poleg novega računalnika pač primorani kupiti še nove XP-je, ki jih nato naložijo namesto Viste.

Lahko ti dam še linke o tem kako sam Microsoft stoka o slabi prodaji Viste, o tem kako Balmer krivi Pirate za slabo prodajo, o tem kako taisti balmer obtožuje in odkrito grozi odprtokodnim rešitvam...

Vista sama po sebi ni slaba, ni pa toliko boljša od XP-jev, da bi upravičila nekaj dni dela za zamenjavo sistema, da o slabih driverjih trenutno sploh ne govorim. O omejitvah zaradi DRM in vseh mogočih zaščit v Visti sploh ne bom izgubljal besed.

Poleg tega Viste pri nas sploh ne morem kupiti !
Sem pregledal vse trgovine in Retail verzije nikjer nimajo in je tudi ne nameravajo imeti, ker je tako draga, da je nihče ne bi kupil.
Za DSP verzije pa so sedaj po vseh trgovinah zelo striktni in moraš nujno kupiti nov računalnik in ne samo eno komponento kot nekoč.
Torej za vse tiste, ki računalnike samo nadgrajujemo Viste v Sloveniji sploh ne bo.

darkolord ::

Gates

> To pomeni, da so kupci poleg novega računalnika pač primorani kupiti še nove XP-je, ki jih nato naložijo namesto Viste.

Kje pa ti vidiš, da se je prodaja XP povišala? Prodaja škatelnih XP je ostala enaka, prodaja škatelne Viste je malo nižja. Prodaja novih računalnikov je pa veliko višja.
Torej, SPLOH nobenih znakov o tem, da bi ljudje na nove računalnike nameščali XP namesto Viste.

> ni pa toliko boljša od XP-jev

ja, je


> Poleg tega Viste pri nas sploh ne morem kupiti !

Boš pa še mal počaku


Mimogrede, offtopic si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

dzinks63 ::

:)) Kaj to pomeni ? Če si sam sestaviš računalnik iz novih komponent ne moreš kupiti viste? A bo treba v tujino. Upam da ne.

darkolord ::

Windows Vista Vprašanja in težave - tukaj se dejte o prodaji pogovarjat

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Izi ::

Če si sam sestaviš računalnik iz novih komponent ne moreš kupiti viste?

Lahko, ampak moraš v tisti trgovini kupiti vsaj: procesor, matično ploščo, trdi disk, ohišje in napajalnik.
Ko kupis vse te komponente skupaj potem ti šele prodajo Visto, ki pa vsebuje samo eno ploščo in licenčno nalepko. Nič škatle in knižic.

Darko nič ne bom čakal, ker mi je še DSP verzija draga, ampak bi kupil, če bi mi jo prodali brez računalnika.
Da bi kupil Retail škatelno verzijo za tisto astronomsko ceno, mi pa na kraj pameti ne pride.
Tako mislijo tudi prodajalci, ki pravijo, da Retail verzij pri nas verjetno ne bo.

Spock83 ::

Mene je sram, da še nisem sprobal Viste. Celo poklic imam tak, da moram vse to poznati... :8)

OldSkul ::

Takrat ko so XPji prišli, sem jst še en čas imel win 2000 oz. sem imel dual boot pa sem potem počasi prešaltav. Zdej je čisto ista situacija. Imam dual boot in ko bojo windowsi zreli jih bom začel uporabljati za stalno.

Tr0n ::

Izi: Ce preko slovenskih online trgovin narocis DSP Visto, ti povejo, da je ni mozno? Nisem se namrec probal. :)

Microsoft ::

Kje drugje sploh lahko to kupis, razen pri nasih preprepreprodajalcih, ki nabijejo cene za 2x? A se da kje drugje kupit to, sploh skatelne upgrade verzije, pa da posiljajo v slo?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

CaqKa ::

za vse tiste kiri mislijo da so symlinki nekaj novega...
zadeva pride skupaj z ntfsom.. sam sem jo opazil z xpji.. verjetno pa je res bila že z 2000, ker če se ne motim oboje temelji na ntfs5
super gui tool za delanje symlinkov (direktoriji): http://www.rekenwonder.com/linkmagic.htm
super tool za delanje hardlinkov (fajli): hardlink shell extension od gabesta (isti tip kot dela vobsub in media player classic), samo kot zgleda se zadeva nikjer ne oglašuje. zadevo imam hostano: http://www2.arnes.si/~dmajhe1/dl/ChlExt...
alternativa:
http://schinagl.priv.at/nt/hardlinkshel...

potem pa še od gabesta obstaja sparse file shell extension. spet za ntfs. zadeva fajle ki so dejansko alocirali plac na disku več kot ga pa nucajo zmanjša na njihovo dejansko velikost (ne mešat z zipanjem): http://www2.arnes.si/~dmajhe1/dl/SpfExt...

/edit:
lol.. če pa človek prebere oni zgoraj podan link o symlinkih pa mu je itak jasno da je tale zadeva total krap.. in da je dosti bolje uporabit zgornje zadeve ki sem jih naštel saj so inkorporiane v sam fat system in delujejo iz večih osev (ne samo iz viste) :>.

/edit2:
glede na te ntfs jnunctione pa vidim kar direktno aplikacijo smart folderjev, katere idejo sem itak že podal: smart folders za xpje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Spc ::

Lover22:
Mene zanima ce ve kdo kdaj pride ven Microsoft Home Server al nekaj takega?

Home Server je zelo oskubljena verzija windows server 2003 tako, da če želiš imet serverske windowse si naloži Windows Server 2003 saj bo home server ravno to.
 

Tomaz27 ::

Saj o tem ze nekaj casa razmisljam ampak ne vem ali ima windows server 2003 kaj boljsi izkoristek rama? Mene moti pri win xp predvsem to, da imam 2 GB rama, od tega 1 GB cisto neuporabljenega vedno, ker win xp forsira pagefile etc. To so baje v Visti porihtali ampak na Visto mi ni za it zato ker je pa drugace pocasna. Zato sem mislil da bo Vista home server neka alternativa, torej bonboncki od Viste ampak vseeno boljsa odzivnost etc.

Ves mogoce ce ima Windows 2003 server kaksen drugacen sistem za ram ali je podobno kot pri WIN XP spet 3/4 neizkoriscenega?

Luka Percic ::

Ves mogoce ce ima Windows 2003 server

Win 2003 pusti ram neizkoriščen..

Glede viste ste pa nekateri full of shit. Razem slabih driverjev, ni drugih omejitev.
Osebno se počutim na visti kot doma.

Recimo xp ni nikoli izračunal al je datoteka ki jo nameravate kamorkoli kopirati, prevelika. No, vista vam to pove pred snemanjem, ne pa da prekine na polovici!

Poldi112 ::

Ta feature je useless če namesto vidte kupiš par 100G diska :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Tomaz27 ::

Se mi je zdelo ja, zato pa cakam na Windows home server, upam da bo znal boljše z ramom in da nebo tak nacickan kot Vista. Jaz rabim samo stabilen sistem ki zna dovolj dobro izkoristit kar mu das, recimo ram itd,..

Izi ::

Razem slabih driverjev, ni drugih omejitev.

Luka, pozabljaš bistveno omejitev in to je cena.
Ali je Vista res toliko boljša od XP-jev, da bi dal zanje 400€ in XP-je vrgel v smeti, čeprav si zanje tudi pošteno plačal ravno tako visoko ceno?
Študentje, ki ste Visto dobili zastonj nimate tukaj kaj za komentirati. Podarjenemu konju se ne gleda na zobe.
Če pa moraš dati svoj denar in to veliko denarja za nekaj, kar že sedaj dela vredu in po zapravljenih 400€ in porabljenih nekaj dneh ne bo delalo nič kaj bistveno bolje, je pa to povsem druga stvar.

Če že ravno kupiš nov računalnik potem razumem, da vzameš Visto, pa še tukaj se pojavi vprašanje ali ni XP boljši, kar vsak sistem je samo toliko dober kolikor dobri so njegovi driverji.

Da pa bi šel kdo kupiti škatelno verzijo Viste zato, da bo nadgradil XP-je, ki delujejo ta trenutek optimalno in brez problemov je pa zame idiot.

Spock83 ::

Trenutno se ne splača nadgrajevati Visto, če imaš licenčne XP-je. Bomo pa s časoma vsi prešli na Visto. Prej ali slej. Asimilacija Borga...am...Malegamehkega je neizbežna :)

Drugače ima Vista kar nekaj malenkosti urejenih oz. so boljši kot pri Visti. Logično, da bodo tisti, ki kupujejo zdaj comp. bodo kupili visto in ne XP.

madviper ::

Zadnje opozorilo pred začetkom brisanja postov, ki se ne bodo nanašali strogo na temo novice!

Hvala za razumevanje!

Lp, madviper
I'd like to do something crazy!

veteran ::

ReadyBoost uporablja USB flash pomnilnik

A USB flash pomnilnik priložijo zraven Viste?

veteran ::

prenovljena alokacija procesorskega časa

Aha, zato je winrar kar 20 % počasnejši kot v xp? ;)

Saj ideja je dobra, ampak bodo morali še mal poflikat tole porazdeljevanje procesorskega časa. Ker to, da nek program melje 20% več časa, enostavno ni v redu.

darkolord ::

Bodo pri rarsoftu morali očitno malo pljunit v roke

veteran ::

Bodo pri rarsoftu morali očitno malo pljunit v roke

Ne nakladaj. Saj ni samo pri pakiranju v rar tako, pri pretvorbi v Xvid je namreč Vista podobno počasna. Poglej prva dva grafa, klik.

We are disappointed that CPU-intensive applications such as video transcoding with XviD (DVD to XviD MPEG4) or the MainConcept H.264 Encoder performed 18% to nearly 24% slower in our standard benchmark scenarios. Both benchmarks finished much quicker under Windows XP.

Matevžk ::

Se opravičujem, ker stvar primerjam z odprto skupnostjo, ampak komentarji so zanimivi .... ker če v novih Windowsih nekaj slabo dela, zagovorniki rečejo "problem je v proizvajalcu programa". Če se to zgodi v operacijskem sistemu, ki ga vzdržuje odprta skupnost, pa težko rečemo, da je kriv kdo drug .... ker tudi programe dela odprta skupnost :D.
Seveda ko se vname debata o slabi podpori strojne opreme v odprtih operacijskih sistemih, pa zagovorniki Microsofta ne vidijo, kako je možno, da bi lahko bil ravno proizvajalec strojne opreme kriv za to situacijo ... čeprav se mi zdi to bolj upravičena trditev.

Da bom še malo on-topic ... vsaj nekatere stvari, naštete v novici, se slišijo ... odlično.
Odzivi uporabnikov so me potolažili, da uporabnikom MS sistemov ne zavidam :) ... (beri: če ne bi malo jim)

edit: nekaj več jasnosti v besedilu.
lp, Matevžk

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matevžk ()

Gregor P ::

Sam sem pred kratkim kupil kar originalne XP Pro SP2 (mislim, da so okoli € 160,-/SIT 38.000,-); v isti slovenski trgovini sem imel na voljo tudi originalno Visto Ultimate (mislim da je stala okoli € 200,-/SIT 48.000,-) pa sem se kljub temu rajši odločil za XP-je; namreč odločil sem se, da še malo preventivno počakam na SP1 za Visto in na izkušnje in mnenja uporabnikov ter seveda na dan, ko jo bom resnično rabil (morda bom celo čakal do SP 2>:D ). Do takrat pa bodo XP-ji in Linuxi čisto v redu;)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Matako ::

NTFS linke uporabljam na Win 2000. Tako za direktorije kot fajle.
Mogoče so jih zapakirali v malo bolj user friendli obliko kot junctions in fsutil. Slednji je celo MS-jev programček.

Usage : fsutil hardlink ....



Pazi!! NTFS junction ni isto kot symlink in ni isto kot hardlink.

nadaljevanje velja za NTFS, kot se uporablja v Windows 2000 in XP:

hardlink = je referenca na fizične podatke na disku. V UNIX lingu to pomeni, da si recimo dva hardlinka na neko datoteko delita isti i-node. Po domače: gre RES za eno in isto datoteko. Rekel sem dva hardlinka, ker dejansko imaš vedno saj enega na vsako datoteko. To je seveda trivialen primer in ne preveč zanimivo, zato se implicitno razume, ko govorimo, da FS "ima" hardlinke, da lahko narediš VEČ takih referenc na eno in isto datoteko.



symlink = datoteka, ki vsebuje SIMBOLIČNO referenco na neko drugo datoteko - zelo podobno Windows Explorer "bližnici", le da je implementirano na nižjem nivoju in zato takoj uporabno za katerikoli program. Ker je referenca simbolična (recimo, polna pot bi bila čisto v redu) lahko simb. povezava pozira kot katerakoli dateka, celo taka na drugem logičnem disku ali FS. So pa iz istega razloga lahko simb. povezave tudi neveljavne. Primer: narediš simb. povezavo na datoteko v imeniku ali izmenljivem disku in ga odklopiš, rezultat obstoječa, a neveljavena (broken) simb. povezava.

Čar simb. povezav (v primerjavi s hardlinki) je, da so po eni strani (uporabnikovi) praktično identični datoteki, na katero kažejo, po drugi, če sistemski API to podpira, pa so še vedno datoteke same zase. Primer - symlink na recimo 1GB std. sistemski imenik lahko zazipaš (če imaš tak ZIP program), pošlješ to nekomu z istim sistemom in ga lahko odpakira in uporablja pri sebi. S hardlinkom bi bilo to malo zoprno, ker bi si seveda v zip stlačil 1GB fajlov, kar verjetno ni tisto, kar si mislil narediti.



NTFS junction point = je nekaj vmes temelji pa ne preprocesiranju, ki ga FS izvede pri reševanju referenc (t.i. reparse point). Obstajajo junction na imenike in logične diske, ki so simb. povezave, medtem ko na posamezne datoteke pa so v bistvu možni samo hardlinki - tako je bilo pred Visto.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

XP-jem dodatnih šest mesecev (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
23320481 (12659) knesz
»

Vista in nenadno žretje RAMa

Oddelek: Operacijski sistemi
412476 (1421) napsy
»

Novosti v Vista jedru - 3. del

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
356037 (4360) Lamur De Zur
»

Novosti v Vista jedru

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
496564 (4557) Matako

Več podobnih tem