» »

Plutonovi luni dobili ime

Plutonovi luni dobili ime

Slo-Tech - Meseca maja leta 2005 odkriti mali plutonovi luni sta dobili ime. Ob odkritju so ju katalogizirali kot S/2005 P 2 in S/2005 P 1, prejšnji teden pa je Mednarodno astronomsko združenje (IAU - The International Astronomical Union) potrdilo imena kot Nix in Hydra.

Nix je v mitološkem smislu boginja teme in noči, Hydra pa mitološka pošast v obliki kače z devetimi glavami. Obe luni sta 5000-krat temnejši kot Pluton, a vseeno dovolj svetli, da jih Hubblov vesoljski teleskop jasno razloči.

Luni sta res mali, saj merita 40 in 160 kilometrov v premeru. Znanstveniki špekulirajo, da sta nastali kot posledica impakta lune Charon v "planet" Pluton. Čez približno devet let bo do Plutona prispela 19. januarja 2006 izstreljena vesoljska sonda New Horizons, ki bo osvetlila več razlage glede zgradbe in nastanka Kuiperjevega pasu in Oortovega oblaka, kamor sodi tudi Pluton.



Viri:

Astronomy picture of the day archive
The John Hopkins University
Southweast Research Institute

24 komentarjev

Bass0 ::

Charon - Haron. Iz starogrške mitologije čolnar, ki je umrle duše prepeljal čez reko Aheron (Stiks po starorimsko?) v Had.

Vsi planeti so poimenovani po mitoloških figurah. Poleg tega bi zgledalo ful strange, če bi vsak drugi word pisal po english, kdo bi me pol understandal?

Torej:
Pluto - Charon. Angleško.
Pluton - Haron. Slovensko.

Ne bi se toliko sprdaval ob to, ampak besedo "Charon" v S-T novici že drugič berem.

Sicer pa nisem velik strokovnjak za starogrško mitologijo - maturo pa sem le opravil iz tragedije, ne? Hydra je verjetno Hidra, čeprav ne vem, kaj pomeni v mitologiji... kaj pa Nyx? Dejmo mal dobre volje pa naj kdo dopolni, prosim!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

lukanium ::

Mimogrede, v ponedeljek je nehala delovati glavna kamera na Hubble-u... :(

In NASA je sporočila, da bodo o popravilu začeli razmišljati komaj oktobra. Poleg te težave z glavno kamero bi namreč morali zamenjati tudi žiroskope (kar bi naj bilo zaradi butasto dizajniranih shuttle-ov zelo težko), ker se bo drugače teleskop okoli 2010 spremenil v kratkotrajno lučko na nebu...
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

RejZoR ::

Nyx je v grški mitologiji bila boginja noči.
In ta luna je Nix zato ker nebesno telo z imenom Nyx že obstaja.

Je pa relativno težko najti izvirna imena v grščini glede na to da je na netu ogromno dokumentacije v internacionalnem jeziku, se pravi angleščini.
Se pravi grške knjige (v grščini doh) bi bila pravo mesto za iskanje teh stvari. Oz bukve ki grejo zelo v detajle.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Bass0 ::

Hm, v principu je Hubble simbol, ki nam ga bo žal izgubit. Ampak svojo nazivno življenjsko dobo je že preživel, ne glede na to, da so ga nadgrajevali. Mislim, da je v izgradnji optični teleskop, ki bo z Zemlje bolj natančen, kot je sedaj Hubble, a ne? Webb ali nekaj takega. To in bolj poceni vzdrževanje govori v prid Hubblovi upokojitvi, žal.

Predstavljajte si, da bi ta novi teleskop potem izstrelili v orbito... 8-)

simnov ::

a niso nekaj časa nazaj odkrili nov planet v našen osončju

gzibret ::

Uff, imamo (vsaj) enega Toporišiča tukile ;)

Glede slovenjenja je tako, da se lahko avtor tudi sam odloči, kaj bo slovenil in kaj ne bo slovenil. Recimo, se splača sloveniti New York? Kaj pa Washington - Vašington? Ali pa Dunaj - Vienna? Ali pa Bruxelles - Brussels - Bruselj?

Zakaj je New York pravilno, Vienna ali pa morebiti Wien pa ne?

Pluton je že "udomačen" izraz in se ga splača sloveniti. Po drugi strani pa sta izraza Nix in Hydra v astronomski terminologiji nova izraza in je vprašanje, a se splača sloveniti. No ja, Charon= Haron bi lahko slovenil, to se strinjam. Za oni drugi dve luni pa nisem glih ziher.
Vse je za neki dobr!

Pegaz ::

Kaj je pa s tistim novim "planetom" o katerem je bilo govora nekaj časa nazaj?

Gandalfar ::

However, there is some pressure for Pluto to be reclassified as a Kuiper Belt object, especially in light of the discovery of 2003 UB313 (temporarily nicknamed "Xena"). This object, however, has not yet received a definitive classification from the IAU. In order to put these matters to rest, the IAU plans to publish an official definition of "planet" in early September 2006, ruling on whether to call Pluto a planet or a Kuiper Belt Object (KBO). [1]


Like Ceres before it, Sedna was widely touted as a planet when it was discovered in 2003, as it was the largest object found since Pluto. However, mainly due to its size still being smaller than Pluto's, it did not achieve planetary status from the IAU. However, the discovery in 2005 of 2003 UB313, with a size and mass larger than Pluto seems to have forced the issue. As of May 2006 it has not yet been accepted as a planet, but the IAU is expected to announce a definition of a planet soon, which will likely either see 2003 UB313 become a planet, or be classified as a minor planet. The IAU said in 1999 that they would retain Pluto's status as a planet, and based on what the president of the IAU has recently said, it is very likely to remain so.

Planet - Wikipedia, the free encyclopedia

Matrin ::

To, da bi bil en sam optični teleskop na zemlji boljši od Hubbla, za to še nisem slišal. Obstaja pa mreža (ali načrt za njo) teleskopov, ki se povežejo in gledajo v nebo kot eden. To jim omogoča boljše slike, vendar pa kaj takšnega v vesolju v bljižnji prihodnosti po mojem še ni za pričakovati.

offtopic:
Al se sam meni zdi, al mamo ljudje že kar nekam veliko satelitov v zraku? Kdo jih pa nadzira da se nebi kateri zaleteli?

Azrael ::

Matrin

>Al se sam meni zdi, al mamo ljudje že kar nekam veliko satelitov v zraku? Kdo jih pa nadzira da se nebi kateri zaleteli?

Hmm glej:

Keplerjevi zakoni
Ali malo manj suhoparno tukaj

Res pa je, da je na orbitah okoli Zemlje vedno več smetja nad katerimi ni nadzora(pokvarjeni sateliti, deli razpadlih satelitov, raket in druge opreme) in se trki dogajajo in posledično proizvajajo še več smwti.

Ampak, ko kaj takega (satelit ali smeti) zaide v ozračje ni več povratka nazaj na orbito. Večina zadev zaradi trenja zgori, kakšna malenkost včasih tudi pade na tla, ali v morja.
Nekoč je bil Slo-tech.

Bass0 ::

Halo, Toporišič spet tu. Morda ste nekateri pogruntali, da bi se moral učit za izpite, pa se mi ne da. :D

Glede slovenjenja: avtor lahko izbere, kaj bo slovenil, le v soglasju z znanstvenim krogom, kar jaz nisem, za našega avtorja pa se sprašujem isto. :P

Hja, največja (ne vem, če najmočnejša) optična teleskopa na Zemlji sta GranTeCan na Kanarskih otokih in Southern African Large Telescope (uganite, kje). Webb Space Telescope bo pa naslednik Hubbla, ampak šele 2013, in bo opazoval infrardeči spekter.

NASA pa ima že desetletja posebno službo za katalogiranje vesoljskih smeti. V katalogu jih imajo okrog 10.000, skupno pa računajo na okrog 600.000 delcev, večjih od 1 cm, tam do celih raketnih stopenj (tistih, ki se odcepijo z nosilne rakete, npr. pri pošiljanju satelitov v orbito). Če bi delec premera recimo 2 cm zadel astronavta med vesoljskim sprehodom, bi ga enostavno predrl. Ti delci imajo namreč hitrost nekaj desettisoč km/s. Pred vesoljskimi sprehodi tudi upoštevajo verjetnost trka v danem časovnem obdobju.

lukanium ::

Tukaj se nahaja en fajn prikaz satelitov okoli Zemlje. Jih je kar nekaj... :)
When a person can no longer laugh at himself,
it is time for others to laugh at him. [Thomas Szasz]

gzibret ::

Glede onih novih planetov - so jih odkrili že kar nekaj. Sicer niso planeti, so le ogromne umazane snežne kepe, ki se nahajajo v t.i. kuiperjevem pasu. So jih našli že več 100, samo jih ne štejejo za planete.

Seznam odkritih transneptunskih teles do maja letos
Vse je za neki dobr!

Pithlit ::

Bass0: tolk si se obesu na slovenjenje tujih imen da si čisto spregledal "impakt" :P :P ("trk" po slovensko).
Life is as complicated as we make it...

Bass0 ::

Sem ga izpustil, ker nisem hotel biti Toporišič. Pa sem vseeno postal. Ah, jebiga. :D

[serious face]
Pa sej se ne obešam na vse, ker ko pišem tele poste razmišljam v pogovornem jeziku, in tako razumem tudi ostale. Novica pa je že na višjem nivoju, tam avtor hoče izkazat avtoriteto, zato da bo bralec novici tudi verjel. Bodi siguren, da Toporišičevo poslanstvo ni kazat s prstom na tistega, ki dela napako, ampak mu pomagat, da se izboljša. Ker ve, da bo še pisal. In naslednjič bo boljši.
[/serious face]

mati, kave ne bi, piva bi! :D

simnov ::

pa se ni enkrat govorilo o planetu ki naj bi imel ime xena

Gandalfar ::

o cem sem pa jaz pisal?

Pithlit ::

x800xt: a uni z luno Gabrielle?

Hm... toliko o grški mitologiji...
Life is as complicated as we make it...

gzibret ::

Impakt je geološki termin, ki je v geologiji splošno uporabljan. Primer: impaktne strukture, impaktni krater, metamorfoza impakta....
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

Porkafix! A geologi imate impatk, mi racunalnicarje pa ne moremo imeti multitaskinga?

:P

gzibret ::

He, he... Nas je tako malo, da nobeden Toporišič ne vtikuje nosu notri. Sicer pa je slovenjenje v geologiji večinoma nesmiselno. Kaj bi nastalo, če bi slovenili vseh nekaj milijonov fosilov?

To je isto, kot pri medicini. Tudi tam ne slovenijo vseh možnih mišic in živcev.

Sicer pa, če se enkrat nadudlaš 300+ latinskih imen, pol je tudi fajn, da se delaš malo pametnega in govoriš večini ljudi nerazumljive strokovne besede >:D
Vse je za neki dobr!

Pithlit ::

Že... ampak "impakt" ima povsem primerno slovensko zamenjavo, ki bi v novici tudi veliko bolje delovala. Uporaba besede "impakt" v besedilu novice deluje nekako toko, kot da avtor ni znal prevesti besedice "impact". Kaj točno pa ima astronomija skupnega z geologijo (vsaj trki planetarnih teles) je pa (kot bi se američani lepo izrazili) "beyond me".

Se pa pridružujem BW-ju. Hočem mutlitasking!
Life is as complicated as we make it...

Bass0 ::

Saj so tu lepe besede kot npr.:

večopravilnost
večopravilstvo
mnogonaloštvo
večnalaganje
zrakomlat

...ups. :D

gzibret ::

Impakt = trčenje, kolizija...

Toporišič: kolizija = trčenje

PS - še dobro, da imamo Toporišiče :P

Bass0> Saj so tu lepe besede kot npr.: večopravilnost večopravilstvo mnogonaloštvo večnalaganje zrakomlat

Okolokučni domobran >:D
Vse je za neki dobr!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Danes (17. marca) utirjanje Messengerja v orbito Merkurja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114894 (3725) gzibret
»

V osončju sedaj le 8 planetov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5811445 (6745) Thomas
»

Tretji plutoid: Makemake

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54310 (4075) Zero One
»

Plutonovi luni dobili ime

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
244749 (4090) gzibret
»

Izstreljena odprava proti Plutonu New Horizons

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
125819 (5495) gzibret

Več podobnih tem