»

Opice vlagajo kakor ljudje (ali obratno)

vir: PNAS
PNAS - Dojemanje in upravljanje tveganja in nagrade, ki predstavljata osnovo kapitalizma, ni lastno le ljudem, ampak ga precej dobro obvladajo tudi opice. Vsaj tako kaže raziskava, ki so jo izvedli na opicah vrste rezus, ko so jih naučili koncepta tveganja in nagrade. Ugotovili so, da so opice podobno kot ljudje na splošno rahlo nagnjene k zmanjšanju tveganja, so pa v obilju pripravljene tvegati več.

Eksperiment je zelo domiseln, saj opice nimajo koncepta denarja. Kako jih torej prepričati v tvegano vlaganje in kako vrednotiti njihovo premoženje in nagrado? Preprosto, le razmišljati ne smemo preveč po človeško. Denar ni vse, vam bo povedal vsak lačen in žejen človek. Tudi žejne opice visoko cenijo vodo in zato so eksperiment izvajali z vodo. Opice so dobile vodo kot...

3 komentarji

Opice ozdravljene barvne slepote

Sajmir

vir: Wikipedia
TG Daily - Najbolj pogosta genetska okvara pri ljudeh, barvna slepota, bi znala že čez nekaj let postati preteklost s pomočjo genetskega zdravljenja. Barvna slepota je predvsem pogosta pri moških, za katero trpi okrog 8 % vseh belcev, a je pri ženskah zelo redka. Kot večina genetskih okvar, ki zadenejo predvsem moške, prizadene X kromosom, a se pojavlja v različnih stopnjah, s katero zadane bolnika. Najhujša oblika, akromatopsija, zadane približno eno izmed 30.000 oseb, prav ti pa so najprimernejši kandidati za novo zdravljenje. Osebe, ki trpijo za akromatopsijo, ne razlikujejo med nobeno izmed barv in imajo močno otežen vid v močnejši svetlobi, kot je običajna svetloba zunaj stavb sredi dneva.

...

34 komentarjev

Dodatek za Red Alert 3 marca

vir: Kotaku
Slashdot - Po tem ko smo se pred dobrima dvema mesecema veselili izida tretje inkarnacije strateške igre Red Alert, nas je založnik Electronic Arts razveselil še z novico, da prihajajo dodatki. V slogu dodatkov Counterstrike in Aftermath za Red Alert in Yuri's Revenge za Red Alert 2 bo trojko dopolnila razširitev Uprising, ki jo pričakujemo marca. Dodatek bo na voljo le za PC-je in bo dopolnil le enouporabniški način igranja. Zgodba se bo nadaljevala, kjer je ostala,...

8 komentarjev

Devet dni CS-ja

Slo-Tech - Ne vem, kaj si mislite vi, a ko sem sam prebral tak naslov sem mislil, da gre za kak LAN party. Ko pa sem bral dalje sem videl, da gre za nekaj povsem drugega. 14-letni Romun Michel Savin je devet dni (ja, devet dni) neprestanoma igral vsem znano igro Counter-Strike. Po devetih dneh se je zgrudil in odpeljali so ga v bolnišnico. Zdravniki so rekli, da je bil psihično in duševno povsem izčrpan. Kot pravi njegova mama se ni niti umival, izgubil pa je skoraj 9 kg. Doma je baje celo kradel denar in se lagal, da bi lahko prišel do interneta in igral Counter-Strike. Hja ... pa naj še kdo reče, da igre niso nevarna droga. [:D] Izvirna novica.

7 komentarjev

Empire Lan

Slo-Tech - MrTwister vas obvešča, da se bo 26. in 27. decembra v Dutovljah odvijala mrežna razpaljotka. Tekmovalo se bo v igrah Age of Mythology ter Global Operations, dovoljeno pa bo igranje tudi ostalih (zakonito lastninjenih [>:D]) naslovov ala Unreal Tournament 2003, Need for Speed 6, CounterStrike...

Za brezhibno digitalno obdelavo bo skrbelo šest IBM-jevih mnogogigaherčnih pošasti v nemodificiranih ohišjih, mežikali pa si bodo s pomočjo gigabitne interne povezavice. Klik!

4 komentarji

Nov ZZZ

ZZZ - Kakor se dobro spomnim časov, ko nas je Ziggga (če moj spomin deluje pravilno) opominjal nanj, je bila novica o novem ZZZ-ju vedno prvi dan. Toda časi se spreminjajo, in sedaj boste povzetek dobili od mene.

V tokratni, že 146. številki poročajo o merjenju v zračnem prometu (ali cvrenju ptičev med poletom), o tem, kako bi se dalo rešiti Benetke pred potopom in augmentaciji oči (ravno včeraj sem se spomnil na Deus Ex, je to telepatija?[:D] ). Še več zanimivega branja (in eno Bushevo sliko) pa najdete tukaj.

1 komentar

ZZZ 138 in 139

ZZZ - Poletje je, tako da so dvojne (poletne) izdaje revij že standard. Tudi ZZZ ni izjema, saj se bodo naslednjič vrnili šele v začetku septembra. O čem govorijo tokrat? O matematiki za somalskimi oboroženimi silami (dobra fora, branje obvezno [:D]), o novih metodah oboroževanja, o miški, ki izgleda kot nepremično pero, o neumnih izumih, in tako naprej... Klik!

0 komentarjev

ZZZ 137

ZZZ - Nori Američani, nori Rusi. Čisto res. Če si preberete eno najdaljših številk ZZZja doslej, številko stosedemintrideset, boste lahko brali o množici izumov, nekaterih uporabnih, drugih pa, preprosto, bednih [:D]. Zanimivo je, da so ZZZjevci šele sedaj opazili OCR-pero, saj se le-ta na našem trgu prodaja že tri leta. Preberemo lahko nekaj o aparatusih izgleda vodne pištole, le da le-ti iz sebe spuščajo popolne dimne krogce - za tiste, ki ne kadijo ter hočejo izgledati kul pred kadilkami [:D]. Naslednja zanimivost? Konceptni avto Sony-Toyota, ki predvidi vaše razpoloženje ter vas miri na cesti, ko vas kak kreten izsili. Vse to in še veliko več tukaj [:D].

0 komentarjev

Novi ZZZ

ZZZ - Teden je naokoli in zopet je izšel novi izvod ZZZ-ja, v katerem zopet najdete poročila o najbolj norih in nemogočih napravah. Za razliko od ostalih izvodov je tokratni malce bolj normalen, saj so se pisci tega izvoda razpisali o nekih čudnih letalih, ki naj bi povzročila pravo revolucijo pri dizajniranju novih modelov, o 3D kamerah, daljinsko vodenemu robotskemu čolnu, ki je namenjen vleki smučarjev na vodi in o predelavi igre Ultima 1, ki že dolgo časa buri duhove.

0 komentarjev

ZZZ #133

Slo-Tech - Pa saj že veste, o čem pišejo tedensko (ali na dva tedna) v ZZZju. O vseh mogočih izumih, pogruntavščinah, uporabnih pripomočkih, in tako naprej. Tokrat pišejo o plovilu, ki kani podreti svetovni rekord v hitrosti, ki ostaja nedotaknjen že celih 25 (!!) let, o psihologiji za 3D Markom in doseženimi točkami v le-tem, o dobavljivosti municije z osiromašenim uranom, in tako naprej. Klik!

0 komentarjev

ZZZ #132

Slo-Tech - Vsakič presenetijo, vam povem [:D]. Tokratna izdaja se posveča nakupu vesoljskega poleta (verjemite, ruska vojska zadevo trži preko interneta), nato govorijo o človeku, katerega življenjski cilj je, da bi se s svojo doma narejeno raketo izstrelil v orbito ter s padalom spustil v ocean, ne manjka pa tudi znanstvena razprava, zakaj je kofein eden največjih dosežkov moderne civilizacije. Klik!

0 komentarjev

106. številka ZZZ-ja

ZZZ - Izšel je nov izvod e-revije ZZZ. Tudi tokrat so opisali tri nove bolj ali manj uporabne pripravice. Eno med njimi, senzorično tipkovnico, je v eni izmed svojih novic že opisal naš vesoljec, alien-w. Opisana je še ena tipkovnica, ki je namenjena implementaciji v mobilne telefone in dlančnike. Sestavljena je iz devetih tipk, po dve skupaj pa naj bi pomenili črko, številko ali znak (skupaj 81 kombinacij). Seveda se pojavlja veliko dvomov o uporabnosti take napravice, saj si je težko zapomniti 81 ražličnih kombinacij in jih potem tudi uporabljati s hitrostjo približno 2 znaka na sekundo, kar je približno trikrat počasneje od dobrih strojepiscev, a še vseeno hitrejše kot uporaba "touch pena". Zadnja napravica pa je, vsaj po mojem mnenju dosti bolj uporabna. To je miniaturen tiskalnik, ki tiska na liste formata A6 (četrtina A4). Tiska črnobelo z ločljivostjo 400 dpi, cena pa znaša dokaj razumnih 150 ameriških dolarjev ali približno 35 tisoč tolarjev. 106. ZZZ najdete tukaj....

0 komentarjev

Primerjava Geforceov3 na [H]

HardOCP - Pri HardOCP so se spravili delati enega, za moje pojme, najbolj dolgočasnih primerjalnih testov sploh. Iz primerjave osmih Geforceov3 se da namreč iztisniti zelo dosti, saj preliminarne razlike med končnimi modeli obstajajo - dodatne možnosti, kvaliteta 2D slike, DVI izhod - ampak hitrostne primerjave med raznimi karticami so preprosto brezpredmetne. Prosim lepo - pomnilnik ter GPU pri vseh karticah delajo na isti frekvenci! Tako so se največje razlike vrstile v velikostnem rangu ene same sličice na sekundo. Če vas pa zanima, katera kartica ima največ dodatnih možnosti, katero se da najbolj naviti ter katera je najcenejša, le kliknite. Ampak to bi morala biti tudi glavna tema tega testa.

1 komentar