»

Po petih mesecih zlomil Denuvo

Slo-Tech - V igri Hogwarts Legacy je Denuvo poskrbel za močno zaščito, ki domala onemogoča nepooblaščeno igranje oziroma piratiziranje. Igra si zapomni konfiguracijo računalnika in izračuna prstni odtis bistveno natančneje kot Windows, nato pa na Steamu preveri, če ima uporabnik veljavno licenco. Preveritev se izvede ob zagonu in nato ponovi še večkrat med igranjem, vsakokrat so udeleženi Steamovi strežniki. Sistem je skoraj nemogoče prelisičiti.

Skoraj. Maurice Heumann je zadnjih pet mesecev svojega življenja posvetil razstavljanju Denuva. Na svojem blogu je opisal svoje početje, pri čemer je nekatere detajle zgolj preletel, saj ni želel ustvariti priročnika za pirate, temveč zgolj opisati svoje popotovanje. Cilj je bil preprost: pognati svojo igro na drugem računalniku, konkretno na prenosniku.

Ugotovil je, kako lahko ustvari žeton, ki se sicer ustvari na primarnem računalniku in omogoča igranje igre. Pojasnil je, kako je iskal vsa mesta, kjer igra preverja avtentičnost. Da jo je uspel...

25 komentarjev

Oculusovi računi se marca ukinjajo, obvezen prehod na Meto

Slo-Tech - Meta opozarja, da se bliža točka nepovratka za lastnike starih Oculusovih naprav in z njimi povezanih računov, ki še niso migrirali na račune Meta. Stari Oculusovi računi bodo nehali delovati 29. marca. Kdor dotlej ne bo migriral na Meto, bo izgubil podatke in dosežke, denimo nakupe v aplikacijah, dosežke, seznam prijateljev. S tem se končuje precej dolgo prehodno obdobje.

Časa je bilo sicer precej, saj se znamk Oculus poslavlja že od leta 2020. Tedaj je Facebook, kakor se je Meta imenovala, od uporabnikov že zahteval, da se prijavljajo s Facebookovimi računi in ne Oculusovimi. Kdor svojega računa za Quest ni želel povezati s Facebookom, pa je leta 2022 dobil možnost, da si ustvari račun Meta. S tem so odgovorili na kontroverzno združitev Facebookovega in Oculusovega računa leta 2020.

Prijave v Oculusove račune že od lanskega januarja niso več možne, torej bo ukinitev zares prizadela le tiste, ki so na račun malce pozabili in bi ga kasneje želeli spet uporabiti. Prehod je možno...

2 komentarja

Prihaja nova razširitev za Age of Empires 2

Slo-Tech - Četrt stoletja po izidu prve verzije je kultna strategija Age of Empires II še vedno poskočna, njena priljubljenost pa je še zrasla po izidu osvežene (remastered) verzije Age of Empires 2: Definitive Edition pred petimi leti. Ni malo igralcev, ki jo označujejo kot najboljšo realnočasno strategijo vseh časov, in prav ti bodo prišli na svoj račun prihodnji mesec. Nova razširitev Victors and Vanquished bo izšla 14. marca.

V njej bo 19 novih scenarijev, med njimi tudi Oda Nobunaga in Karel Veliki. V razširitvi je poleg novih vsebin, ki obsegajo nove dogodke - selitve narodov, politične umore in podobno - tudi vrsta popravkov in odpravljenih hroščev. To je že šesta razširitev za prenovljeni Age of Empires 2: Definitive Edition, ki redno izhajajo vsako leto. Založnik večinoma upošteva predloge iz skupnosti in številne neuradne predelave so kasneje podlaga za novosti v uradni verziji. V najnovejši razširitvi je kar 14 novih scenarijev nastalo po idejah skupnosti, kjer ima levji delež Filthydelphia. Vsi imajo profesionalno glasbeno podlago, glasovne igralce in ostale potrebne sestavine.

Nova razširitev v predprodaji stane 11 dolarjev, na dan izida pa bo stala 13 dolarjev.

4 komentarji

Unity odpušča četrtino zaposlenih

vir: Unity
Slo-Tech - Unity, ki je močno razburil razvijalce igre s septembra napovedano spremembo licenciranja svojega pogona, zaradi česar se je moral kasneje pokesati in stopiti korak nazaj, bo odpuščal. V prijavi SEC-u (Agencija za trg vrednostnih papirjev) je zapisal, da bo delo izgubilo 1800 ljudi, kar predstavlja 25 odstotkov zaposlenih. Podjetje je torej še vedno v turbulentnih vodah, po katerih plove že poldrugo leto.

Od sredine leta 2022 so odpustili že približno tisoč zaposlenih, sedaj pa jih bodo še skoraj dvakrat toliko. Razlogi so seveda finančne težave, se je podjetje v minulem fiskalnem letu ustvarilo 860 milijonov dolarjev izgube. Razmere se sicer po odstopu kontroverznega direktorja Johna Riccitiella umirjajo, a hudih časov še ni konec. Odtlej podjetje vodi začasni direktor James Whitehurst, ki je bil pred tem direktor Red Hata in IBM-a. Whitehurst je uspel pomiriti vlagatelje, saj je delnica od njegova prihoda pridobila 40 odstotkov (a je še vedno 80 odstotkov pod vrhom iz leta 2021...

11 komentarjev

Steam je lani dobil 50 novih iger na dan

Slo-Tech - V minulem letu je na platformi Steam, ki je z naskokom najpopularnejše mesto za računalniške igre, izšlo 14.531 iger. Upoštevaje urnik izhajanja, da večina iger izide med tednom, to pomeni več kot 50 novih iger na dan. Vsak dan. To je tako veliko, da je nemogoče imeti pregled nad novostmi, zato so nesporni vladarji Steama v resnici algoritmi, ki določajo, kaj bodo uporabniki videli, kupili in igrali. Založniki, zlasti mali in neodvisni, so prepuščeni na milost in nemilost Steama.

Agregirani podatki kažejo, da je lani izšlo natanko 14.531 iger, kar je dva tisoč več kot leto pred tem in pet tisoč več kot pred petimi leti. Trend je torej jasen in za zdaj ne kaže, da bi se v prihodnosti upehal. Ni pa vse zlato, kar se sveti. Ne le da je takšen obseg iger nemogoče obvladati, najsi gre za posameznika ali profesionalne strani, ki se ukvarjajo z opisovanjem in ocenjevanjem iger, temveč je vprašljiva tudi kakovost. Večina iger, ki se znajdejo na Steamu, je slabih. To ni nič...

8 komentarjev

Trinajstletnik premagal Tetris

Slo-Tech - Trinajstletni Willis Gibson, znan pod spletnim vzdevkom Blue Scuti, je postal prvi človek na svetu, ki je premagal legendarno igro Tetris na konzoli NES. Igra sicer nima klasičnega konca, zato kot zmago štejejo trenutek, ko se igra sesuje in je ni možno več igrati. Doslej tega ni uspelo doseči še nobenem človeku, je pa umetna inteligenca že predlani uspela zlomiti igro. A ko to stori človek, je dosežek vendarle poseben.

Igro Tetris je izumil sovjetski programer Aleksej Pajitnov, nato pa je leta 1989 izšla na konzoli Nintendo Entertainment System (NES). Hitro je postala ena najbolj priljubljenih iger vseh časov, ki so jo igralci skušali dokončati. Dolga leta se nikomur ni uspelo prebiti dlje od 29. stopnje, nato pa so igralci ugotovili, da je krmilnik možno upravljati s posebno tehniko tipkanja, kar omogoča hitrejše vnose in napredovanje do višjih stopenj. V igri sicer ni sprogramiranega konca, a zaradi omejitev pomnilnika se sčasoma sesuje. Gibsonu se je to zgodilo v 157. stopnji.
...

68 komentarjev

Steam se poslavlja z Windows 7, 8 in 8.1

vir: Steam
Slo-Tech - V računalniškem svetu je možno umreti na različne načine in tudi večkrat. Za operacijske sisteme je najpomembnejša ločnica konec izhajanja varnostnih popravkov in posodobitev, a le malo za njo zaostaja igranje iger. Kot je Valve napovedal, je Steam prenehal podpirati Windows 7 in 8.1, ki ju je Microsoft upokojil lani. Več kot 95 odstotkov naročnikov Steama že uporablja Windows 10 ali 11, dva odstavka imata Linux in poldrugi odstotek MacOS, torej bo s spremembo prizadetih zelo malo ljudi. A ti bodo morali svoj sistem posodobiti.

Valve je z januarjem prenehal podpirati svojega odjemalca na Windows 7 ali 8.1, kar pomeni, da bo počasi prenehal delovati. Ne bo več nadgradenj in popravkov, prenehali so nuditi tehnično podporo pri reševanju težav. Steam torej ne bo nenadoma začel javljati napake oziroma nezdružljivosti, temveč bo šlo za počasno, naravno smrt. Še vedno bo možno poganjati igre v obstoječi verziji, ne bo pa več jamstva, do kdaj bo to trajalo. Ko se bo Steam nadgrajeval in...

37 komentarjev

Napovednik za GTA VI je tu

Slo-Tech - Dočakali smo prvi napovednik za prihajajoči naslov iz franšize Grand Theft Auto. Dan pred načrtovano predstavitvijo je na omrežje X ušel posnetek, zato se je moral založnik Rockstar hitro odzvati in ga še uradno priobčiti. V napovedniku za GTA VI se potrdijo številne špekulacije, o katerih smo poslušali minuli leti.

Predvsem vemo, da bo GTA VI nared leta 2025. Za zdaj so potrdili, da bo na voljo za platformi PS5 in Xbox Series X/S, nič pa se še ne ve o verziji za osebne računalnike. Prejšnji verziji sta za PC izšli nekaj mesecev po uradnem izidu za konzole. V napovedniku vidimo vse, kar je zaščitni znak franšize: hitre avtomobile, gotovino, orožje in ameriškega junaka v Vice Cityju, ki je zgrajen po zgledu Miamija. Protagonistka bo to pot Lucia, ki so jo izpustili iz zapora, pomagal pa ji bo še njen fant.

GTA V je izšel davnega leta 2013, zato je naslednik že težko pričakovan. GTA V je bila s 190 milijoni izvodov druga najbolje prodajana videoigra (za Minecraftom), zato so pričakovanja visoka. Temu primerni so tudi vložki, saj so za igro doslej porabili že več kot milijardo dolarjev, s čimer bo najdražja igra doslej. Videli bomo, ali bo tudi najuspešnejša.

57 komentarjev

Konec podpore za 32-bitne igre na Steamu za macOS

Slo-Tech - Na prvi pogled ni posebej pomembna vest, da bo 15. februarja prihodnje leto Steam nehal podpirati macOS 10.13 (High Sierra) in macOS 10.14 (Mojave). Različici sta stari več kot pet let in večina uporabnikov je že zdavnaj nadgradila svoje računalnike. A vseeno gre za simbolno pomemben prelom, saj je macOS 10.14 še zadnja verzija, ki je lahko poganjala 32-bitne igre. Teh ni več veliko, a zlasti starejše so še take.

Konec podpore ne pomeni, da bo Steam čez noč prenehal delovati. Ga bo pa Valve prenehal posodabljati, vzdrževati in na sploh zagotavljati, da igre na njem normalno delujejo. Ko se bo začelo kaj lomiti, podpore ne bo več. Valve je to diplomatsko povedal, da ne bodo več jamčili za nadaljnjo funkcionalnost.

Večina iger je tako ali tako že 64-bitna. Bo pa Valve s koncem leta 2023 igre, ki imajo zgolj 32-bitne prevedene izvršljive datoteke, prenehal šteti kot združljive s platformo Mac. Po njihovih podatkih ima manj kot dva odstotka uporabnikov Macov nameščeno verzijo 10.14...

5 komentarjev

Half Life je star četrt stoletja!

Slo-Tech - Pred 25 leti še ni bilo Steama, Google pa je bil star nekaj mesecev. Bil pa je Half-Life, ki je izšel 19. novembra 1998. Razvil ga je Valve, založil pa Sierra Studios. Igra je bila na voljo za Windows, na PlayStation 2 je prispela šele tri leta pozneje. Ob tej častitljivi obletnici se je Valve spomnil na zveste igralce, saj je izdal vrsto novih vsebin za originalni Half-Life, ki še danes velja za eno najboljših iger vseh časov, brez dvoma pa je bila ena najbolj vplivnih.

Originalni Half-Life je sedaj na platformi Steam Deck na voljo kot Verified. Hkrati je igra dobila precej vsebin, ki doslej na pretočni platformi niso bile na voljo. To je Half-Life Uplink (originalni demo, ki ga sedaj lahko igramo), štiri nove mape za igre več igralcev (multiplayer), nove nastavitve, grafične izboljšave, boljše delovanje na Linuxu itd.

Prenovljena verzija bo odslej glavna verzija, kjer se bo nadaljeval "razvoj". Half-Life: Source iz leta 2004 bo sicer ostala na voljo, a ne bo več aktivno vzdrževana. Osveženi Half-Life bo do konca tedna na voljo brezplačno. Kdor ga bo prenesel, ga bo lahko obdržal. Tudi drugi naslovi iz te franšize pa bodo izdatno znižani (vse do 90 odstotkov).

7 komentarjev

Minecraft presegel 300 milijonov prodanih izvodov

Slo-Tech - Najbolj popularna igra vseh časov Minecraft je presegla še en rekord, s čimer se je še bolj oddaljila od zasledovalcev. V skoraj 15 letih, odkar je na voljo, so prodali že 300 milijonov izvodov, čemur se noben drugi naslov ni niti približal. To velja tako za igre kakor druge digitalne izdelke. Najbolje prodajani album vseh časov je Thriller, ki je zbral 70 milijonov prodanih izvodov. Najbolje prodajana konzola je bila Sonyjev PlayStation 2, ki se je prodala v 155 milijonih izvodov. Na drugem mestu med igrami pa je Grand Theft Auto V, ki so ga prodali v 185 milijonih izvodov.

Novi rekord je razkrila Helen Chiang
, vodja Mojang Studios, med dogodkom Minecraft Live 2023. Poudarila je, da pred 15 leti ni nihče niti sanjal o takšni popularnosti. Igra je izšla leta 2009, napisana je bila v programskem jeziku Java, končna verzija pa je bila nared šele leta 2011. Hitro je postala najbolje prodajana igra vseh časov, čemur se ni nikoli izneverila. Premisa je sicer sila preprosta. Igralci iz...

19 komentarjev

Epic spreminja pravila licenciranja za Unreal Engine, a ne za igre

Slo-Tech - Minuli mesec je splet razburila napovedana sprememba pogojev licenciranja pogona Unity, sedaj pa spremembe pripravlja še Epic za svoj Unreal Engine. To pot je pričakovati manj nasprotovanja, ker sprememba ne bo vplivala na razvijalce iger. Ti še vedno plačujejo pet odstotkov prihodkov po tem, ko zaslužijo vsaj milijon evrov. Spremembe bodo doletele druge uporabnike, denimo filme studie, proizvajalce avtomobilov in podobno.

V Epic Games, kjer so minuli teden odslovili 900 zaposlenih, zagotavljajo, da tudi novi pogoji ne bodo ekscesno dragi. Cenovna struktura bo podobna kot pri konkurenci, denimo Mayi ali Photoshopu. Razlog za spremembe pa so finančne težave, ki so se začele zgrinjati nad Epic Games pred dobrima dvema mesecema. Doslej je Epic Games velik del svojih prihodkov dobival od Fortnita, a so ti sedaj nekoliko pojenjali.

Nov cenovni model prinaša podoben način kot tako osovražena novost v Unityju. Tudi Epic bo zaračunaval glede na število kopij (per-seat licensing plan), o...

4 komentarji

Unity išče kompromis

Slo-Tech - Po nepremišljeni napovedi, kako bodo korenito spremenili način licenciranja svojega pogona iger Unity Engine, ki je razjezila spletno skupnost kot že dolgo ne, je Unity ubral spravnejše tone. Dejali so, da so slišali odziv javnosti, in da bodo predloge spremenili. Podrobnosti še niso znane, ker očitno ne želijo ponoviti napake in javno obelodaniti rešitev, ki niso usklajene z razvijalci, lahko pa pogledamo grobe obrise.

Ključna sprememba bo kapica na licenčnino ne glede na število namestitev. Ta bo za velike založnike, katerih naslovi prinesejo vsaj milijon evrov, znašala štiri odstotke od prihodkov, ustvarjenih z igro. Tudi štetje namestitev bodo precizirali, saj prvotno ni bilo jasno, kaj vse bo štelo v kvote. Po novem naj bi šlo za štetje novih namestitev brez retroaktivnosti. Ni še jasno, kako bodo to izvedli, saj gre za tehnični izziv, ki ga lahko reši dodatna programska oprema. V kvoto ne bodo štele piratske namestitve, ponovne namestitve, preizkusne verzije, pretočne...

25 komentarjev

Igra za geeke: bodi operacijski sistem

Slo-Tech - Internet je obnorela igra You're the OS, ki je namenjena največjim geekom ali pa vsem, ki želijo od daleč spoznati delovanje operacijskega sistema. V osnovi gre za preprosto igro, ki jo igramo v brskalniku in sestoji iz besnega klikanja z miško. Kot pravi ime, smo v igri operacijski sistem. Avtor Pier-Luc Brault je pojasnil, da igra sicer ni nastala z mislijo na pedagoške cilje, a lahko ljudem predstavi koncepte upravljanja procesov in uporabe pomnilnika. Brault je - lahko bi uganili - učitelj računalništva in dodaja, da je igra namenoma poenostavljena in ni realističen opis dogajanja, so pa koncepti podobni.

Pravila igre so preprosta. Uporabnik mora poskrbeti, da se na omejenem številu jeder, z omejeno količino pomnilnika in dogodki I/O procesi izvajajo čim hitreje in čim bolj nemoteno. Če jim zmanjka sredstev, se ustavijo in ko stojijo predolgo časa, jih nestrpni uporabnik predčasno konča. Sčasoma ga to ujezi dovolj, da računalnik ponovno zažene - in igro smo izgubili.

Igra...

3 komentarji

Rockstarjeva taktika: Če jih ne premagaš, jih kupi

Slo-Tech - Založnik Rockstar Games je sporočil, da so člani skupine Cfx.re odslej del Rockstar Games. Skupino poznamo predvsem po modifikacijah in dopolnitvah iger Grand Theft Auto V (FiveM) in Red Dead Redemption 2, s čimer so svoj čas Rockstar precej jezili.

Spomnimo, da je Rockstar Games leta 2015 članom skupine blokiral račune na Rockstar Social Club in jih obtožil podpiranja piratiziranja iger. Na dom so jim poslali celo detektive. A modifikacije, ki jih je izdelal Cfe.re, niso bile piratske verzije iger ali cracki, temveč dodatki, ki so igre predrugačili. Drži pa, da so delovali tako z originalnimi kakor s skrekanimi verzijami iger, kar je Rockstar najbolj motilo. Slednji je izpostavljal njihovo vprašljivo legalnost, a na koncu je na platformi Cfx.re igralo več kot 250.000 uporabnikov.

Rockstar je očitno ugotovil, da je najbolje, da skupino preprosto - kupi. V izjavi za javnost so spravljivo zapisali, da so v minulih letih spremljali delovanje kreativne skupnosti, ki je našla nove...

2 komentarja

Izvorna koda Far Cry pricurljala na splet

Slo-Tech - Nekdo je na internet pripel skorajda celotno izvorno kodo originalne igre Far Cry, ki je izšla davnega leta 2004 in rodila izjemno uspešno franšizo. Na internetni strani archive.org se je znašla koda, ki nosi oznako verzije 1.34. Po prvih preizkusih kodi ni popolna, a ne manjka veliko.

Kdo je kodo konec junija naložil na splet, ni jasno. Far Cry je izšel leta 2004 na pogonu CryEngine in je imela za svoj čas izjemno grafiko. Čeprav igra ni več komercialno pomembna, založniki vseeno niso vedno navdušeni nad deljenje izvorne kode. Precej drugačnega mnenja so navdušenci nad starejšim igrami, skupnosti za njihovo ohranjanje, modificiranje in vsi, ki jih zanima koncept pisanja iger.

Koda ob prevajanju javi 332 napak, kar kaže na njeno nepopolnost. Komentatorji ugotavljajo, da gre verjetno za verzijo, ki je bila namenjena vgradnji zaščite DRM. Dokler je ne odstranijo, je na voljo tudi na Githubu.

8 komentarjev

E3 2023 odpovedan

Slo-Tech - ESA in ReedPop sta sporočila, da je spričo odpovedi najpomembnejših igričarskih založnikov tudi letošnji sejem E3 splaval po vodi; ne bo ga niti v digitalni obliki.

Igričarski sejem Electronic Entertainment Expo (E3) se nikakor ne more pobrati po odpovedih, ki jih je v preteklih treh letih povzročila pandemija covida-19 - zadnji dogodek v klasični obliki se je odvil leta 2019, medtem ko je imel predlani vsaj digitalno različico. Na začetku leta je še kazalo, da bomo v maniri mnogih drugih sejmov, ki so se uspeli vrniti v stare tirnice, vnovič tudi E3 videli v spodobni obliki. Toda februarja so se vsa tri glavna konzolna podjetja - Nintendo, Sony in Microsoft - sodelovanju dokončno odrekla, nato pa je šlo le še navzdol, saj sta sejmu hrbet marca obrnila še Sega in pa Ubisoft, ki bo imel 12. junija samostojno predstavitev. Tako so v Entertainment Software Associationu in prireditelju ReedPopu prišli do sklepa, da dogodek, ki naj bi se sicer odvil med 13. in 16. junijem, nima več...

13 komentarjev

Counter Strike 2 prihaja poleti

Slo-Tech - Nepričakovano je Valve sporočil, da lahko že letos poleti pričakujemo novo izdajo priljubljene igre Counter Strike 2. Poganjal ga bo pogon Source Engine 2 in bo na voljo kot brezplačna nadgradnja za igralce CS:GO. Še več, nekateri igralci bodo lahko beta verzije testirali že v teh dneh, čeprav Valve ni razkril, kako natančno so izbrali srečne preizkuševalce. Povabili jih bodo glede na parametre dosedanjega igra, nato pa bodo morali povabilo še sprejeti. Sčasoma se bo njihovo število povečevali, so še obljubili.

Valve se baha, da gre za največji tehnološki preskok doslej v franšizi Counter Strike, ki bo še leta prinašal nadgradnje in razširitve. Omenjajo nadgrajene mape, boljše dimne granate, posodobljene vizualne in zvočne učinke itd. Dimne granate bodo na primer postale pravi volumetrični objekti, ki se bodo odzivali na dogajanje v okolju - možno jih bo razpihati in vanje narediti "luknje". Ne glede na hitrost (tick rate) bo premikanje in streljanje enako odzivno za vse igralce...

21 komentarjev

Microsoft britanskega regulatorja prepričuje o prevzemu Activision Blizzarda

Reuters - Microsoft se še vedno trudi prepričati javnost in regulatorje, da prevzem Activision Blizzarda ne bo nikakor vpliva na konkurenco na trgu. Po skorajšnji odobritvi Evropske komisije je sedaj še v Veliki Britaniji zagotovil, da bo Call of Duty licenciral Sonyju za obdobje deset let. S tem želi Microsoft tudi britanskega regulatorja, kjer je pričakovati več težav, prepričati v odobritev prevzema.

Lani so v Redmondu napovedali, da bodo za 69 milijard dolarjev prevzeli Activision Blizzard. Eden najglasnejših kritikov in nasprotnikov te kupčije je bil prav Sony, je dejal Microsoftov predsednik Brad Smith. Da so njegovi pomisleki tehtni, je dal vedeti tudi britanski CMA (Competition and Markets Authority), ki je minuli mesec dejal, da bo prevzem negativno vplival na konkurenco med Xboxom in PlayStationom ter ohromil igranje v oblaku. Microsoft zato sedaj jamči naslednje. Za igralce Call of Duty bi bili platformi PlayStation in Xbox enakovredni, prav tako pa bi bili Call of Duty in drugi...

10 komentarjev

Posnetki iz igre se uporabljajo kot lažni posnetki vojne

Slo-Tech - Češki založnik igre Arma 3, ki je realistična vojna simulacija, ki poteka v odprtem svetu (sandbox) in omogoča neskončno prilagajanje in spreminjanje elementov in enot v igri, ima dovolj zlorabe posnetkov iz igre v propagandne namene. Čeprav pojav ni nov, so se sedaj v uradni izjavi pridušali, da se posnetki iz igre pogosto uporabljajo kot posnetki iz vojne v Ukrajini. Ob tem so navedli nekaj znakov, kako lahko prepoznamo lažne posnetke ali vsaj posumimo nanje.

Posnetki iz Arme 3 ali predhodnic so se kot domnevno resnični posnetki pojavljali že v konfliktih v Siriji, Afganistanu, Palestini in podobno. V nekaterih primerih so jih predvajale celo televizije, denimo leta 2013 ruska televizija in leta 2011 BBC-jev dokumentarec o nasilju na Severnem Irskem. Še najpogosteje pa živijo na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih, kjer nadzora praktično ni. Zatem ko nekdo posnetek iz igre naloži na internet, ga kdo drugi predela in izboljša, nato pa zaokroži po družbenih omrežjih v propagandne namene. Kasneje seveda preverjevalci dejstev to odkrijejo, a je prepozno.

Zato so v podjetju Bohemia Interactives pripravili seznam dokazov, ki lahko razkrijejo ponarejen posnetek. Če se ta dogaja ponoči, je v nizki ločljivosti, posnet s...

25 komentarjev

Google bo ukinil platformo za igre Stadia

Slo-Tech - Google je sporočil, da bo 18. januarja prihodnje leto ukinil storitev Stadia. Storitev, ki je omogočala igranje iger v oblaku, je bila že nekaj mesecev na seznamu za odstrel, saj se je število novih iger zmanjševalo, podjetje pa je zaprlo svoje studie za razvoj iger. Čeprav je Google še poleti zatrjeval, da Stadia ostaja, se to ne bo zgodilo. Podpredsednik Stadie Phil Harrison je v objavi za javnost zapisal, da storitev med uporabniki ni dosegla priljubljenosti, ki jo je Google želel, zato jo bodo kljub izdatni tehnološki podpori ugasnili.

V praksi to pomeni, da bodo do 18. januarja skoraj vse igre delovale kot doslej. Sredi januarja bodo začeli vračila denarja za nakupe strojne opreme (Stadia Controller, Founders Edition, Premiere Edition itd.) v Google Storu in programske opreme (igre, dodatki) v Stadia Store. Strojne opreme večinoma ne bo treba fizično vrniti. Naročnine na Stadia Pro ne bodo del vračil, se pa pretečene naročnine odslej ne bodo več podaljševale (bo pa naročnikom...

23 komentarjev

Aretirali osumljenca za razkritje GTA VI

Slo-Tech - Britanska policija je v Oxfordshiru aretirala 17-letnika, ki je po neuradnih podatkih osumljen vdora v Rockstar North in razpečevanja vsebin iz prihajajoče igre Grand Theft Auto VI, kar so v podjetju uradno potrdili minuli teden. V četrtkovi aretaciji je sodelovala National Cyber Crime Unit pri britanski policiji. Posnetki igre, ki so pricurljali na splet, so tedaj razkrili špekulacije, da je prizorišče Vice City, glavna junaka pa par. Heker se je bil tedaj pohvalil tudi z vpletenostjo v vdor v Uber (kar je podjetje pripisovalo skupini Lapsus$) in Rockstar Northu zagrozil z objavo izvorne kode in še več informacij, če se ne bodo dogovorili drugače. GTA VI sicer razvijajo od leta 2014 in je še precej daleč od izida, igralci pa jo nestrpno pričakujejo.

Uradne potrditve, da je aretacija povezana z razpečevanjem GTA VI, še nimamo. Je pa Rockstar North potrdil, da je na internet pricurljala avtentična vsebina, ki pa resda izvira iz tri leta stare kopije. Ko so se na internetu začele...

26 komentarjev

FIFA bo na svetovnem prvenstvu uporabila izboljšani VAR

Slo-Tech - Na prihajajočem nogometnem svetovnem prvenstvu, ki bo novembra in decembra potekalo v Katarju, bo FIFA premierno uporabljala z umetno inteligenco izpopolnjen VAR, kar bo znatno skrajšalo čas za pregled situacij in sprejem odločitev, kar trenutno v povprečju traja 70 sekund. Sistem za določanja prepovedanega položaja SAOT (Semi-automated offside technology) bo docela prenovljen. Končne odločitve bosta še vedno sprejemala glavni sodnik in stranski sodnik, a jima bo tehnologija v izdatno pomoč.

SAOT je doslej na preizkusih deloval dobro, je dejal Pierluigi Collina, ki pri FIFI vodi odbor za sodnike. Situacije na igrišču bodo spremljali z 12 kamerami in senzorji v žogi. Vse žoge bodo imele senzor, ki bo 500-krat na sekundo oddal natančno informacijo o položaju. To bodo primerjali s položajem igralcev, ki jih bodo spremljali s frekvenco 50 posnetkov na sekundo. Kamere bodo osredotočene na 29 točk na telesih igralcev in na žogo.

Informacije SAOT bo preveril operater tehnologije, nato...

7 komentarjev

Xbox Cloud Gaming prihaja na Samsungove televizorje

Xbox News - Pri Microsoftu so naznanili prvo serijo naprav, ki bodo videle aplikacijo za pretočno igranje Xbox TV: to so najnovejši Samsungovi televizorji.

Pričenja se živahen teden dogodkov z igričarskimi najavami, ki naj bi zapolnile praznino, nastalo po odpovedi letošnjega sejma E3. Pred nedeljskim prikazom prihajajočih iger iz Microsofta so v Redmondu razgrnili nekatere strateške namere in tehnične novosti. Po tem, ko so lani najavili nativno aplikacijo za pretočno igranje na televizorjih, Xbox TV, so tokrat pojasnili, da jo bomo prvič lahko preizkusili konec tega meseca, in sicer na "letošnjih" Samsungovih pametnih TV napravah ter monitorjih. Če in kdaj se bo zmogljivost razširila na starejše generacije naprav, še ne vemo. Za dostop do Microsoftovega igričarskega oblaka bo potrebna naročnina Game Pass Ultimate, razen pri peščici izjem, kot je Fortnite. Storitev bo dosegljiva v 28 državah, po novem tudi Argentini in Novi Zelandiji; poleg pa še vedno ne bo Slovenije, ker nas v Redmondu,...

4 komentarji

FIFA in EA Sports se bosta leta 2023 razšla

Slo-Tech - Po skoraj treh desetletjih je enega najbolj znanih partnerstev v svetu zabavne industrije konec. Da sta se EA Sports in FIFA razšla, sicer ni presenečenje, saj so se nesoglasja javno izkazovala že v preteklih mesecih. Ker so se pogajanja o podaljšanju pogodbe končala brez dogovora, se bo pogodba iztekla po ženskem svetovnem prvenstvo v nogometu, ki bo prihodnje leto. FIFA 23 bo tako zadnja igra s tem imenom, ki jo bo izdal EA Sports. Naslednje inačice ne bodo več vsebovale svetovnih prvenstev in drugih povezav s Fifo, pa tudi novo ime EA Sports FC bodo nosile.

To sicer ne pomeni, da bo nova igra povsem odklopljena od realnosti, saj je nogomet več kot le FIFA. EA Sports bo še vedno imel več kot 300 partnerjev, tako da bodo kupci igre lahko igrali z več kot 19.000 športniki iz 700 moštev na več kot 100 stadionih po svetu in v 30 ligah. To bodo vse replike resničnih ljudi, moštev, lig in stadionov, saj EA Sports ohranja partnerstva z regionalnimi zvezami (npr. CONMEBOL) in več ligami...

22 komentarjev

E3 2022 odpade

vir: Axios
Axios - Kljub umirjanju pandemičnih razmer so iz organizacije ESA sporočili, da igričarski sejem E3 letos v celoti odpade in ga ne bo niti v digitalni obliki.

Omikronski val je bil, upajmo, zadnje veliko poglavje pandemije covida-19 na Zahodu, kjer se razmere kljub občasnim lokalnim skokom okužb umirjajo. Z delno normalizacijo epidemioloških razmer se vračajo tudi reči, za katere smo bili v preteklih dveh letih prikrajšani, na primer stvarni sejemski dogodki. Tako je Game Developers Conference (GDC) konec prejšnjega meseca potekal v hibridni obliki, z 12.000 fizičnimi obiskovalci in še 5000 udeleženci prek spleta. Digitalno različico junijskega igričarskega sejma Electronic Entertainment Expo (E3) so januarja napovedali tudi pri Entertainment Software Associationu (ESA). Konec tedna je postalo očitno, da ne bo niti te; so pa organizatorji hkrati obljubili hibriden dogodek za prihodnje leto.

E3 je bil tudi leta 2020 odpovedan, medtem ko so lani uprizorili spletno izvedenko. Kaj je vzrok...

4 komentarji

Prihaja druga generacija AMDjeve superločljivosti

vir: AMD
AMD - Ob robu pomladanske posodobitve grafičnih gonilnikov so pri AMDju napovedali drugo generacijo tehnologije FidelityFX Super Resolution, njihove različice za povečevanje ločljivosti v igrah. Ta gre po poti Nvidiine DLSS 2.0, saj bo upoštevala premike objektov.

Superločljivost, s katero nizko resolucijo, pri kateri se izrisuje podoba, učinkovito "napihnemo" v višjo, ki jo prikaže zaslon, je v zadnjih letih postala eden najpomembnejših prijemov v igričarski grafiki. Malo zaradi vse množičnejše rabe raytracinga, ki ga je bolje poganjati pri nižjih ločljivostih, saj z višanjem števila pikslov strojna cena skokovito naraste; malo zaradi prodora monitorjev z ločljivostmi v okolici 4K, ki drugače nativno zahtevajo zelo zmogljive grafične kartice. Ledino je orala Nvidia s tehnologijo DLSS, sledila sta AMD in Intel s svojima verzijama, FidelityFX Super Resolution (FSR) in pa XeSS. Ko so pri AMDju lansko poletje naznanili prvo inačico FSR, je bilo očitno, da gre za zelo preprost pristop, ki...

19 komentarjev

Opotekavi prodor NFTjev v igre

Ubisoftovi Digiti

Slo-Tech - Žetoni NFT niso hit zgolj med mešetarji z digitalno umetnostjo - za svoje so jih sedaj vzeli tudi nekateri največji igričarski založniki in razvijalci, ki očitno želijo izkoristiti norijo. Toda uspeh je zaradi nedorečenega namena in odpora skupnosti daleč od zajamčenega.

Kakor nakazuje ime, je specifika nezamenljivih kriptožetonov v njihovi unikatnosti. Tako je mogoče v verigo podatkovnih blokov (blockchain) zapisati edinstvene podatke, na primer lastništvo določenega digitalnega objekta, na katerega je žeton lahko vezan, ali pa tudi zgolj certifikat o lastništvu nečesa fizičnega. Gre torej za malo naprednejše digitalno dokazilo, ki nosi specifične koristi rabe blockchaina, denimo zgodovino dejavnosti. Tehnologija se je najprej uveljavila pri trgovanju z digitalno imovino, kot je digitalna umetnost, a ker so tudi navidezni svetovi iger polni virtualnih predmetov, je bilo le še vprašanje časa, kdaj se bo z noviteto okužila tudi digitalna zabava. Prvi so se že pred več leti v te...

16 komentarjev

Netflix zagnal igričarsko ponudbo

Netflix - Po več mesecih preizkušanja so pri Netflixu lansirali prvih pet iger, s katerimi svoj repertoar vsebin širijo še na interaktivno digitalno zabavo. Zaenkrat še ne gre za pravi servis za pretočno igranje, temveč zgolj dodatek k obstoječi ponudbi.

Letošnjega julija so pri Netflixu objavili, da svojo dejavnost razširjajo tudi na področje iger. Ker gre za največjega ponudnika videa na zahtevo, je novica sprožila kar dosti vznemirjenja, poleg pa so privabili tudi nekdanjega Electronic Artsovega menedžerja Mika Verduja. Toda pri podjetju so sami kmalu pomirili, da zaenkrat še ne nameravajo lansirati gromozanskega servisa za pretočno igranje, kot sta Googlova Stadia in Amazonova Luna, temveč ciljajo na nekaj v smeri Applove posrečene storitve Arcade. Se pravi, igre bodo preprosto dodaten del ponudbe v okviru Netflixovih naročnin, v vlogi založnika in producenta pa bodo imeli tudi lastno vejo razvoja. Za namen slednje so septembra prevzeli studio Night School, ki ga poznamo po avanturi...

0 komentarjev

Steam prepovedal blockchain igre, Epic jih sprejema

Axie Infinity

GamesIndustry.biz - V kanec nenavadni odločitvi so pri Valvu enoznačno s svoje trgovine vrgli vse igre, ki kakorkoli vključujejo tehnologijo blockchain in s tem povezane NFTje. V Epic Games so bolj spravljivi in pravijo, da takšnih iger na svojem Game Storu zaenkrat še ne bodo prepovedali.

Nezamenljivi kriptožetoni NFT so brez dvoma magična beseda tega leta in čeprav je področje poleti že doživelo prvi trenutek streznitve glede na povsem podivjano pomlad, se tako tehnologija kot dejavnost sama še vedno nezadržno razvijata, pri čemer so pomemben segment tudi igre. Naša prva asociacija v tem oziru so običajno zbirateljske igrice, kot so CryptoKitties in podobna šara, toda v resnici je razvoj že precej dlje. Letos je bilo že lansiranih več naslovov, ki dejansko premorejo pošten igralni sistem in veriženje blokov, oziroma NFTje, vdelujejo na veliko globlji ravni od golega zbirateljstva ter preprodaje. Axie Infinity je tako na primer klon spopadov s pokemoni, kjer pa igralec za nagrado ob zmagah prejme...

18 komentarjev

Pretočno igranje prihaja na xboxe kot nadstandardna ugodnost

Xbox News - V Microsoftu so najavili, da njihova storitev pretočnega igranja iz oblaka, s katero so doslej skušali xboxove igre razširiti na druge platforme, konec leta prihaja tudi na same konzole, s čimer gre za zanimivo širitev funkcionalnosti takšnega načina igranja.

Pretočno igranje iz oblaka je doslej slonelo na premisi, da uporabniku ni potrebno zapravljati za drag igričarski hardver, saj igro poganja strežnik, nakar se slika pošilja na praktično katerikoli zaslon - če seveda odmislimo manjše ali večje tegobe z latenco in nižjo kvaliteto grafike. Tako delujejo vsi aktualni tovrstni servisi, od Stadie do Geforca Now. Toda na predvečer začetka prireditve Gamescom, ki bo tudi letos potekala virtualno, so pri Microsoftu naznanili idejo, ki kaže, da cloud game streaming le dozoreva in postaja vse bolj normalen del ponudbe. Približno okoli božiča bodo lahko uporabniki računa Game Pass Ultimate pričeli Microsoftov Cloud Gaming (nekdanji xCloud) uporabljati tudi na konzolah Xbox Series X/S in...

1 komentar

Stare igre se prodajajo po rekordnih cenah

Slo-Tech - V petek so še neodprto kopijo videoigre iz leta 1987 The Legend of Zelda prodali za 870.000 dolarjev, kar je predstavljalo rekord. Dotlej ga je držal izvod Super Mario Bros, ki je pred tremi meseci novega lastnika dobil za 660.000 dolarjev. Dražba Zelde se je začela pri 110.000 dolarjih in je tako visoko ceno dosegla, ker je šlo za izvoz iz druge polovice leta 1987 z oznako NES R, ki mu je sledila večja proizvodnja leto pozneje (REV-A). Pomagalo je tudi dejstvo, da igra še ni bila odprta.

A trajalo je le dva dni, da padel tudi ta rekord. Izvod Super Mario 64 so prodali za 1,56 milijona dolarjev. To je prva igra, ki je bila prodana za več kot milijon dolarjev. Ta igra je iz leta 1996 in je bila prav tako neodprta. Iz Heritage Auctions so sporočili, da niso pričakovali, da bodo po prodaji Zelde še en rekord postavili kar na isti dražbi. A ker so v tako dobri kondiciji, torej neodprte in odlično ohranjene, le še štiri kopije Super Mario 64, je cena pač eksplodirala.

Te ekstremno...

25 komentarjev

Microsoft z znižanjem provizij v boj proti Steamu

The Verge - Microsoft je sporočil, da bo z avgustom znižal provizijo, ki jo zaračunava izdajateljem iger za računalnike na svoji platformi Microsoft Store. S trenutnih 30 odstotkov se bo spustila na 12 odstotkov, s čimer izenačuje pogoje Epic Games, medtem ko Valve s Steamom še vedno vztraja pri 30 odstotkih (kar se zniža na 25 odstotkov po 10 milijonih dolarjev in 20 odstotkov po 50 milijonih dolarjev).

Ne bo pa znižanje veljalo za igre za konzole Xbox, kjer provizija ostaja 30-odstotna. Razlog je bržkone v drugačni logiki prodaje iger za konzole, saj so tam subvencije strojne opreme znatne, zato jih proizvajalci nadoknadijo s cenami iger. To velja tako za Microsoft kakor tudi Sony in Nintendo.

Zanimivo bo opazovati, ali bosta Microsoft in Epic Games uspela privabiti več založnikov. Steam ima še vedno prevladujoč tržni delež, čeprav čedalje več založnikov meni, da si ne zasluži 30-odstotnega deleža pogače od prodaje. Ni namreč vse v odstotkih, temveč tudi v uporabniški izkušnji, ki je bila...

18 komentarjev

Odpravil hrošča, ki sta zavirala GTA Online, in zaslužil 10.000 dolarjev

Prvi problem

Slo-Tech - Rockstarjeva igra Grand Theft Auto Online je znana po dolgih nalagalnih časih, ki brez težav presežejo 10 minut, kar jezi številne igralce. Težava se vleče že leta, a Rockstar doslej ni reagiral. Zato se je razhroščevanja igre lotil T0st, ki ni le ugotovil razloga, temveč je izdelal svoj popravek in odkritje sporočil Rockstarju. Ta je danes izdal uradni popravek, ki skrajša čas nalaganja za več kot polovico, hkrati pa odkritelju izplačal 10.000 dolarjev nagrade v okviru programa za prijavo odkritih lukenj (bug bounty).

Tovrstni programi običajno predvidevajo le nagrajevanje odkritih varnostnih ranljivosti, a je Rockstar v tem primeru naredil izjemo, kar priča o pomembnosti tega hrošča. Še več, Rockstar je pripravil lasten popravek, ki takisto skrajša nalaganje igre za vsaj polovico, nad čemer so igralci navdušeni. Rockstar je potrdil, da gre za isto nevšečnost, ki jo je odkril t0st.

Da je tako dolgo čakanje očitno hrošč, je t0st posumil ob analizi dogajanja. Ves ta čas je bil...

39 komentarjev

E3 v fizični obliki očitno tudi letos odpade

E3 2017

vir: Wikipedia
VGC - Iz dokumentacije losangeleške komisije za konvencije in turizem je razvidno, da je letošnji Electronic Entertainment Expo, vsaj v obliki živega semnja z obiskovalci, odpovedan. Organizator, Electronic Software Association (ESA) je še pred tedni načrtoval tridnevni dogodek, in sicer med 15. in 17. junijem, vsaj deloma v živo. Kot so zapisali, z željo, da ponovno pod eno samo streho združijo vse zanimive napovedi sveta elektronske zabave. Prej omenjeni dokument zdaj navaja, da bodo organizatorji prostor namenjen sejmu, Los Angeles Convention Centre, morda uporabili za oddajanje prenosov v živo ter poskušali pridobiti licenci za leti 2022 in 2023.

Iz ESA so na poizvedbe odgovorili, da bodo podrobnosti letošnjega sejma razkrili v kratkem, da imajo krasne razgovore z založniki in razvijalci, da pa ne morejo potrditi, katera imena sveta iger se bodo dogodka tudi zares udeležila.

E3 je nazadnje v vsem sijaju potekal leta 2019, lani je bil odpovedan zaradi razmaha pandemije COVID-19,...

0 komentarjev

Kateri so vzroki za težave igričarskega servisa Stadia?

Slo-Tech - Bloomberg in Wired sta v petek objavila preiskovalni poročili o notranjem delovanju Googlovega oddelka Stadia, ki razkrivata nekaj razlogov za to, da storitvi za pretočno igranje ni uspelo upravičiti vseh pričakovanj, ki so nastala po predlanski bučni najavi.

Ko so na pomlad pred dvema letoma v Googlu najavili storitev za pretočno igranje Stadia, so ustvarili sliko zelo odločno zastavljenega projekta, s katerim so nameravali igranje iz oblaka po desetletju bolj ali manj uspešnih poskusov drugod po svetu naposled postaviti na samo čelo industrije. Glede na to, da se je tega naposled lotil eden največjih med tehnološkimi velikani, ki ima na voljo zmogljivo internetno hrbtenico, so bila pričakovanja velika. Toda lansiranje je bilo za mnoge zanesenjake dokajšnje razočaranje, saj je bila storitev videti kot beta test, pri čemer je bila kvaliteta prenosa podatkov pravzaprav še najmanjši problem. Podjetje si je privoščilo precej nerodnosti v odnosu s strankami, kot so neizpolnjene...

14 komentarjev

Google se odreka razvijanju lastnih iger za Stadio

vir: Google
Google - Iz Googla je prišla novica, da so obema studijema, ki so ju ustanovili za razvoj iger za svoj pretočni igričarski servis Stadia, šteti dnevi. Na samo pretočno storitev to na kratki rok ne bo imelo vpliva, a dolgoročno pomeni pomembno preusmeritev Googlovih prioritet.

Ko so v Googlu predlani pompozno naznanili storitev za pretočno igranje Stadia, so zarisali širokopotezen načrt razvoja naslednje stopnje igričarjenja, ki bo bo po njihovem potekala v oblaku in nam pošiljala igre na vse mogoče naprave, ob vsakem času in kamor koli (kjer je na voljo dovolj široka internetna pipica, to je). Notranja razvojna studia v Los Angelesu in Montrealu, ki so ju ustanovili nalašč za razvoj lastnih naslovov, imata zato precej pomembnejšo vlogo, kot je videti na prvi pogled. Gre obenem za nekakšna raziskovalna laboratorija za inovativno izrabo oblaka v igrah - na primer za vdelavo naprednih fizikalnih simulacij ali strojno učene umetne pameti, kar bi teoretično strežniška hrbtenica omogočala -...

10 komentarjev

Šestnajst let pozneje: World of Warcraft

Slo-Tech - Že šestnajst let se milijoni igralcev - trenutno jih je skoraj pet milijonov - spopadajo v množični spletni igri vlog (MMORPG) World of Warcraft. Na današnji dan leta 2004 je Blizzard Entertainment izdal igro, ki je revolucionirala igranje in založniku prenesla več kot 10 milijard dolarjev. Popularnost je v veliki meri posledica tudi rednih razširitev, med katerimi bo naslednja izšla jutri (World of Warcraft: Shadowlands).

World of Warcraft je resda izšel leta 2004, a začetki segajo še desetletje v preteklost. Leta 1994 je izšla strategija v realnem času Warcraft: Orcs & Humans, ki se je igrala še v DOS-u (in na Macih). Sledila so nadaljevanja: Warcraft II: Tides of Darknes leta 1995, Warcraft III: Reign of Chaos leta 2002 (in razširitev Warcraft III: The Frozen Throne) in potem končno World of Warcraft, ki je do danes dobila sedem razširitev, jutri pa bo osmo. Vse navedene igre sodijo v kanon (torej vesolje) Warcraft.

World of Warcraft ni prva igra MMORPG, saj so se prve...

22 komentarjev

Facebook bo ponudil mobilne igre v oblaku

Slo-Tech - Facebook je naslednje podjetje, ki bo ponudilo igranje iger v oblaku. Za razliko od Microsofta in Googla se bo Facebook osredotočil na mobilno igranje, kjer bo imel trenutno največjo konkurenco v Applu. Facebook tako ne bo ponudil svojih konzol, temveč bodo igre tekle na telefonih, ki bi jih načeloma lahko poganjali lokalno. Prednost oddaljenega izvajanja v oblaku je manj komplikacij z nameščanjem, nastavljanjem itd. Na želeno igro bo dovolj klikniti, pa jo bodo lahko uporabniki že igrali. Če jo bodo kasneje želeli prenesti in igrati lokalno, bodo nadaljevali tam, kjer so končali.

Storitev bo na voljo za Android in namizne spletne brskalnike, ne pa tudi za Applov iOS. Razlog je drugačen poslovni model, zaradi česar dolgo časa niti Googlovih oblačnih iger ni bilo v App Storu. Še sedaj je postopek bolj zapleten, kot bi ponudniki želeli. Vodja oddelka za igre pri Facebooku Jason Rubin je dejal, da se vse skupaj prevede v preprosto slabšo uporabniško izkušnjo, zato iger na iOS-u ne...

3 komentarji

Microsoft ukinja pretočni servis Mixer

Slo-Tech - Iz Microsofta je prišla nenadna novica, da je pred Mixerjem, njihovo storitvijo za streamanje igričarskih dogodivščin, samo še mesec dni življenja, saj jo bodo z 22. julijem zaprli, medtem ko obstoječe partnerje usmerjajo proti servisu Facebook Gaming. Odločitev je še posebej presenetljiva v luči dejstva, da so v preteklem letu z odmevnimi prestopi s Twitcha k sebi pripeljali več vidnih ustvarjalcev.

Ob prenosih igričarjenja mnogi danes že preživijo več časa kot ob igranju iger samem, zato ni bil nihče presenečen, ko je pred štirimi leti Microsoft prevzel mlado platformo za pretočni video Beam. Leto zatem so jo preimenovali v Mixer in jo tesno integrirali v Xboxov ekosistem. Čeprav je možno video igranja na Microsoftovih konzolah izvažati tudi na druge tovrstne servise, pa je raba Mixerja daleč najenostavnejša in videti je bilo, da bo eden temeljev ponudbe tudi v prihodnji generaciji ŠkatelX. Podjetje je v lanskem letu vrglo milijone dolarjev v ekskluzivne pogodbe, s katerimi so k...

8 komentarjev

Sega želi izvesti pretočno igranje z igralnih avtomatov

Ars Technica - Sega je za svojo šestdeseto obletnico razkrila nekaj odpuljenih reči: poleg jubilejne mikro verzije konzole Game Gear je javnost začudila namera, da bi mirujoče igralne avtomate uporabili za procesiranje pretočnega igranja na domu, čemur pravijo igranje v megli (fog gaming).

Medtem ko so lokali z arkadnimi igralnimi sistemi na Zahodu večjidel že izumrla sorta, jih je na Japonskem še vedno okoli 15.000. V večini od njih najdemo sisteme japonskega velikana Sege, ki upravlja tudi 200 lastnih tovrstnih lokalov. V japonski reviji Famitsu so pred dnevi razkrili, da naj bi se podjetje ukvarjalo z idejo, da bi strojne vire mirujočih naprav uporabili za pretakanje igranja na lokalne domove. Se pravi, nekaj podobnega igranju v oblaku, kot sta Stadia in Geforce Now, le da bi bile procesne enote v bistvu arkadni avtomati. Zadevo pri Segi imenujejo "fog gaming".

Megleno računalništvo seveda ni zraslo na Seginem zelniku in je ideja, ki s krepitvijo procesne moči na robu dobiva vse večji...

6 komentarjev

V nastajanju kar dve slovenski ešportni zvezi

Slo-Tech - V začetku tedna smo bili priče nenavadnemu dogodku: iz dveh različnih smeri sta skorajda istočasno prišli najavi o nameri ustanovitve domače zveze društev, ki bi skušala ešport pri nas uveljaviti kot športno panogo in dogajanje dvigniti na višjo raven. Čeprav imata Slovenska e-športna zveza (SEZ) in E-športna zveza Slovenije (EŠZS) zelo podobne cilje, pa ne gre za isti entiteti, kar boleče kaže na razklanost domače ešportne scene.

Profesionalno tekmovalno igranje računalniških in videoiger, oziroma na kratko ešport, se kot drugod po svetu krepi tudi pri nas in v zadnjih letih raste število tistih, ki so v tej smeri izbrali karierno pot. Že več let zato obstaja potreba po krovni zvezi domačih društev tekmovalcev in organizatorjev dogodkov, ki bi se lahko pri državi in sponzorjih borila za boljši položaj te dejavnosti in navznoter zagotavljala določeno raven profesionalizma. Kot pa je žal že kar preveč značilno za slovenski prostor, nastajanje takšne zveze odzvanja v nesoglasjih,...

28 komentarjev

Prodaja videoiger dosega rekorde

Slika: statista.com

Slo-Tech - Glede na zapovedi o ostajanju doma rezultati niti ni presenetljiv. V minulem četrtletju je prodaja videoiger dosegla rekorde. V ZDA so zanje potrošili 10,9 milijarde dolarjev, kar je devet odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Pri tem so levji delež porabili za dejanske naslove, torej igre, in sicer 9,6 milijona dolarjev. Nekoliko, za dva odstotka, je zrasla tudi prodaja strojne opreme za igre na 773 milijonov dolarjev, medtem ko je prodaja pripadajoče opreme zrasla na 503 milijone dolarjev. To se je odrazilo tudi na borzi, saj so delnice proizvajalcev igre med vsesplošnim padanjem tečajem rasle. Activision Blizzard je letos pridobil že 23 odstotkov, Electronic Arts 8,9 odstotka in Take-Two 7,4 odstotka. Ameriški trg (merjeno z indeksom S&P 500) je v tem času izgubil 12 odstotkov. Najbolj prodajane igre so bile New Horizons, Call of Duty: Modern Warfare, DOOM Eternal, Grand Theft Auto V, Dragon Ball Z: Kakarot, Fortnite, Minecraft, MLB The Show 20, in NBA 2K20.

Medtem se je...

10 komentarjev

Po dveh desetletjih velika vrnitev Age of Empires 2

Slo-Tech - Čeprav je stara že 21 let, je Age of Empires 2 med svetovno karanteno dosegla rekordne številke, ki jih ni še nikoli doslej. Na Steamu je bila to med karanteno najbolj popularna igra iz zvrsti strategij v realnem času (RTS). Igra, ki je izšla leta 1999, je leta 2013 grafično preobrazbo v ločljivost HD, v osnovi pa ostaja enaka. Res je, da je lani izšla še njena osvežitev Age of Empires 2: Definitive Edition, ki prinaša izboljšano grafiko, nekaj novih kampanj ter pametnejše nasprotnike in da številke veljajo za obe skupaj. Na drugem mestu med RTS po številu igralcev na Steamu je precej mlajša Company of Heroes 2 iz leta 2013.

Age of Empires 2 je imela aprila povprečno 50.000 igralcev, največ pa 59.995. To jo postavlja med 100 najbolj igranih iger vseh časov, kar se ne sliši posebej impresivno, a ne pozabimo, da gre za 21 let staro igro. Trenutno je na 15. mestu. V resnici 21 let stara igra ni nikoli res umrla, saj je po prodnih 1,5 milijona izvodov v prvih treh letih še lani katero...

40 komentarjev

Epic Games razkrili Unreal Engine 5

Slo-Tech - Epic Games so z navdušujočo video predstavitvijo odgrnili tančico s pete generacije grafičnega pogona Unreal Engine. UE5 predvidoma prispe konec prihodnjega leta in po videnem sodeč resnično pomeni generacijski preskok, ki ga bo mogoče izkusiti tudi na prihodnji generaciji konzol, saj naj bi omenjena prezentacija v realnem času tekla na Playstationu 5.

Epic Games so te dni še najbolj razvpiti po Fortnitu in svoji igričarski trgovini, toda jedro njihovega doprinosa industriji še vedno tvori grafični pogon Unreal Engine, ki z Unityjem sestavlja dvojico trenutno najbolj razširjenih. Najava naslednje, pete generacije pogona, je zato hudo pomembna reč, še posebno v luči dejstva, da prihaja skladno z nastopom nove generacije konzol in bo tako nosila stereotipno imenovani "next-gen" videz prihodnjih iger. Pred meseci je Microsoft z napovedjo DirectXa 12 Ultimate dal vedeti, da se lahko v grafičnem smislu kmalu nadejamo vznemirljivih kvalitativnih preskokov ... toda Epicovo razkritje je...

21 komentarjev

Facebook predčasno zagnal svojo igralno aplikacijo

Slo-Tech - Po poldrugem letu testiranja med uporabniki v Južni Ameriki in Aziji je Facebook včeraj dva meseca pred načrtovanim datumom splovil svoj Gaming App za naprave na platformi Android. Kot so povedali, je razlog za hitenje izolacija zaradi koronavirusa, zaradi katere računajo na nekoliko hitrejši prodor med uporabnike. Različica za iOS je prav tako na poti, trenutno še čaka na Applovo potrditev za objavo.

Aplikacija ima v prvi vrsti namen tekmovati s Twitchem in YouTubom, pa tudi z Microsoftovim Mixerjem, saj omogoča turnirje, spremljanje izbranih igralcev, gledanje prenosov igranja v živo in komentiranje dogajanja. Prav tako znotraj aplikacije omogoča igranje omejenega nabora večinoma miselnih iger, ki jih ni treba posebej nameščati. Za uporabnike bo morda še posebej zanimiva funkcija za neposredno prenašanje igranja z zaslona svojega pametnega telefona, saj slednje omogoča brez omejitev. YouTube denimo za kaj takega zahteva 1000 sledilcev.

Facebook ni skrival, da ga področje iger...

5 komentarjev

Microsoft je predstavil DirectX 12 Ultimate

Slo-Tech - Pri Microsoftu so predstavili novo inačico programskega vmesnika za grafiko DirectX 12, ki so jo modno poimenovali Ultimate. Znaten del novosti pravzaprav že poznamo, toda dogodek je pomemben tudi z vidika, da vzpostavlja celovit standard za razvijanje iger na Xboxu Series X.

V okviru nesojenega GDCja bi morala potekati tudi predstavitev nove inačice Microsoftovega grafičnega APIja DirectX 12, a so zaradi prestavitve krovne prireditve vse skupaj izvedli na spletu. Gre v bistvu za prvo deklarirano diskretno inačico dvanajstice po tem, ko so jo pred petimi leti splovili, kajti njene podizvedenke prihajajo rahlo drugače kot tiste prejšnjih generacij, ki smo jih bili vajeni dobivati pod decimalkami. DX12 novosti dobiva bolj zvezno, v paketih funkcij na mestoma zelo različnih razvojnih stopnjah, in od grafičnih kartic ne terja tako brezpogojnega upoštevanja standardov kot poprej, saj lahko GPUji iz APIja bolj dinamično poberejo tiste zmogljivosti, ki jih podpirajo. Najnovejša verzija...

13 komentarjev

"Fantje, mislim, da sem skrekal Doom Eternal. Resno."

vir: Flickr

Slo-Tech - Tako se je na Redditu glasil zapis srečnega najditelja zagonske datoteke brez DRM zaščite za pravkar izšlo igro Doom Eternal. Če se spomnite, iziti bi morala že lani novembra, pa ni, doletela jo je preložitev in avtorji, Id Software ter predstavniki založbe Bethesda so tedaj zagotavljali, da bodo vmesni čas porabili za izboljšave. Pričakovanja nostalgikov so bila namreč velika, prejšnja inkarnacija je namreč pred štirimi leti navdušila tako igralce kot kritike.

Včeraj si je bilo igro končno moč prenesti v zameno za 50 USD in eden prvih kupcev je med brskanjem po namestitvenih datotekah odkril mapo z dodatno izvršilno datoteko, ta je bila enakega imena, a precej manjša po velikosti. Izkazalo se je, da je z njo moč zamenjati originalno datoteko, s tem pa Doom Eternal pognati brez zloglasne zaščite Denuvo. Najditelj je zadevo brž razkril javnosti in splet so nemudoma preplavile šale o tem, kako so si pri ID Software sami skrekali igro.

Pri Bethesdi so sicer pohiteli in popravili...

34 komentarjev

GDC se odvija na spletu

Gamasutra - Čeprav je bila prireditev Game Developers Conference uradno prestavljena na poletje, se znaten delež predavanj in drugih dejavnosti skozi tekoči teden odvija na spletu - in to brezplačno.

Game Developers Conference v San Franciscu je največji letni dogodek za razvijalce iger na svetu. Karte za obiskovalce predavanj stanejo od več sto dolarjev navzgor, zato je običajno omejen na profesionalce. Posnetki in dokumenti s predavanj so sicer mnogokrat dosegljivi na strani GDC Vault, a se odklenejo šele po določenem času. Letos pa lahko zaradi tegob, povezanih s koronavirusom SARS-CoV-2, zadevo spremljajo tudi navadni smrtniki. GDC 2020 je bil predstavljen na še vedno nedoločen poletni termin, a precej velik delež predavanj se odvija ta teden - na spletu in povsem brezplačno. Neposredne prenose in posnetke je mogoče videti na GDCjevem Twitch kanalu, dosegljivi bodo tudi v Vaultu. Izjema je Microsoft, ki je (seveda) svoj delež ponudil skozi lasten servis Mixer.

Razen predavanj so pretočno...

1 komentar

Nocoj premiera Call of Duty battle royale

vir: Activision

Slo-Tech - Svet igranja je sredi tektonskih sprememb. Trgovine s ploščki tonejo v pozabo, pretočne storitve vznikajo kot italijanske koronavirusne okužbe. Še več, ljudje so začeli množično gledati igranje drugih. Vsebinski trend, ki je zadnja tri leta obnorel svet pa se imenuje battle royale. Potem, ko so naslovi kot so Fortnite, PUBG in Apex Legends pritegnili množice igralcev - in posredno zaslužili velike denarje, kljub temu, da je bila sama igra na voljo brezplačno - se je trendu bil primoran pridružiti še Activision.

Nocoj ob 20. uri (lastniki njihovega zadnjega plačljivega naslova Modern Warfare pa že štiri ure prej) bo mogoče prvikrat prekrižati merke v brezplačni spletni streljačini Call of Duty: Warzone. Nekaj podrobnosti je doslej že pobegnilo v medije, denimo ta, da se bo v posamezni bitki lahko pomerilo tudi do 150 igralcev (Fortnite denimo 100, Apex Legends 60), vse skupaj bo na začetku potekalo na mapi mesta Verdansk, ki sicer nastopa v prej omenjenem Modern Warfaru. Igra bo...

15 komentarjev

Valve v Counter-Striku ne bo več dovolil preprodaje ključev

Slo-Tech - V priljubljeni igri Counter-Strike: Global Offensive igralci najdejo zaboje s koristnimi dodatki, za odprtje katerih potrebujejo posebne ključe. Te lahko za pravi denar kupijo od založnika ali pa od drugih igralcev na tržnici Steam Community Market. Slednjo možnost je Valve sedaj onemogočil, in sicer ključi niso več prenosljivi. Razlog je boj proti prevaram.

Kot pojasnjujejo v Valvu, so dolgo časa večino transakcij izvedli legitimni uporabniki, a se je to v zadnjem času začelo spreminjati. Internetni kriminalci so odkrili, da je to dober način za pranje denarja, zato so v zadnjem času praktično vse transakcije izvedli ti. Preprodajo ključev v CS:GO so uporabljali za pranje in unovčenje nezakonito pridobljenega denarja. Zato se je Valve odločil, da novi ključi ne bodo več prenosljivi, torej jih tudi prodajati ne bo več možno. Omejitve veljajo le za nove ključe, medtem ko za obstoječe obstaja vse po starem. Vseeno to pomeni, da kmalu ne bo več česa prodajati, saj bodo stari...

1 komentar

Zaključek desete sezone Fortnita rušil rekorde

Slo-Tech - Zaključek desete sezone priljubljene igre Fortnite, ki smo mu bile priče minuli teden, je poskrbel za številne rekorde. Padec zastora si je na Twitchu, Twitterju in YouTubu v živo oglédalo več kot sedem milijonov gledalcev. Na Twitterju in Twitchu je padel celo rekord, medtem ko ima YouTube zgodovino še bolj gledanih dogodkov (ki niso povezani z igrami). Na Twitchu je na primer v konec bolščalo 1,7 milijona ljudi. Twitter je zbral (ne v živo) kar 43 milijonov ogledov.

Po koncu ene sezone sledi druga, ki je to pot nabrala še več navdušencev. Novi Fortnite: Chapter 2 prinaša največ sprememb po letu 2017, odkar igra obstaja. To so nov otok za borbe, motorni čolni, možnost plavanja junakov - novi zemljevidi pač vključujejo bistveno več vodnih površin. Po drugi strani je orožij manj.

Zanimivo pa je
, kako je rekorde rušil izid nove verzije igre. Akamai, ki založniku Epic Games nudi omrežne storitve za množično deljenje vsebin (content delivery network), je povedal, da so med nalaganjem...

18 komentarjev

Epic: ljubitelji Fortnita bolščijo v črno luknjo

To je vse, kar je ostalo od Fortnita

Slo-Tech - Včeraj, pozno popoldne po našem času se je iztekla deseta sezona priljubljene večigralske igre Fortnite, ki jo izdaja Epic games. Kot je zdaj že nekaj časa običajno, so bili tudi tokrat uporabniki povabljeni, da se udeležijo posebnega dogodka, imenovanega The End. Toda ta se je pred očmi milijonov gledalcev (samo na Twitchu jih je dogodek spremljalo 4 milijone) iztekel precej presenetljivo.

Začelo se je z raketo, ki je poletela pod nebo in se razletela v več manjših, ki so nato popadale v okolico meteorita (ta je tam pristal med enim prejšnjih dogodkov) in ustvarile črno luknjo, ki je nato vase posesala vse. Predmete, zgradbe, igralce ... vse. Od tega trenutka dalje Fortnita ni mogoče več igrati, po vpisu v igro vas na zaslonu pričaka omenjena črna luknja, v katero pa kljub vsemu vsak trenutek strmi po nekaj tisoč uporabnikov.

Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo in kako dolgo bo trajalo, preden se bo spet mogoče pomeriti v battle royalu. Družabna omrežja, povezana z igro,...

16 komentarjev

V igrah z lokalnim večigralstvom se bo mogoče na Steamu kmalu povezati preko interneta

Ars Technica - Na Steamu bodo čez dober teden pognali beta test funkcije Remote Play Together, ki bo do štirim osebam omogočala, da se v igrah z načinom lokalnega večigralstva pomerijo po internetu.

Na servisu Steam je nekaj zelo priljubljenih iger, ki poznajo zgolj lokalno igro v več - se pravi na skupnem ali deljenem zaslonu. Kdor želi dandanes takšne naslove igrati preko interneta, se mora potruditi z zunanjimi programi, kakršen je Parsec. Pred leti so sicer pri Nvidii nekaj časa preizkušali podobno funkcijo GameStream co-op, a se ni ohranila. Kmalu pa utegne biti skok na linijo enostavnejši, saj so pri Valvu napovedali skorajšnji začetek javnega preizkušanja takšne novosti Remote Play Together.

Najava je sicer prišla potiho, s pošto razvijalcem, a je hitro ušla na splet, nakar so jo uradno potrdili. Funkcija Remote Play Together je postavljena na obstoječi zmogljivosti Remote Play in bo lahko povezala dve do štiri osebe. Omejena bo na igralne načine, kjer vsi vidijo enak zaslon, torej...

7 komentarjev

Beta test pretočnega servisa xCloud se začne prihodnji mesec

Euro Gamer - Microsoft bo storitev za pretočno igranje xCloud oktobra poslal v prvi beta preizkus - toda le v ZDA, Veliki Britaniji in Južni Koreji.

Lanskega oktobra so pri Microsoftu najavili xCloud: storitev, skozi katero bo moč igre pretočno poganjati na mobilnih napravah, računalnikih in konzolah; sprva bo šlo za naslove z Xboxov, pozneje tudi druge. Čeprav servisi za pretočno igranje niso nova zadeva, pa je xCloud zaradi dobrega slovesa in zmogljivosti Microsoftovega oblaka Azure mahoma postal eden glavnih tekmecev Googlovi sorodni platformi Stadia. Pričakovanja so še podžgali pozitivni vtisi s preizkusov na letošnjem sejmu E3.

Leto dni pozneje se bodo zadeve lahko lotili prvi domači zanesenjaki - če prebivajo v Združenih državah, Združenem kraljestvu ali Južni Koreji. Test bo za začetek omejen na Androidne telefone in tablice z verzijo OSa vsaj 6.0, uporabniki bodo morali imeti tudi Xboxov modrozobi igrator. V tej fazi bodo za igranje na voljo Halo 5: Guardians, Gears 5, Killer Instinct...

11 komentarjev

Kmalu finale Dota 2 turnirja The International 9

Slo-Tech - Čez dobre pol ure (nekaj po 10h) se bo v Mercedes Benz areni v Šanghaju začel finale glavnega letošnjega turnirja v računalniški igri Dota 2, The International 9. Za glavno nagrado nekaj več kot 15 milijonov dolarjev se bosta pomerila dve evropski ekipi, OG ter Team Liquid. Domači junak, PSG.LDG, je namreč danes zjutraj pokleknil proti Liquidu v jutranjem finalu poražencev.

The International predstavlja zaključek vsakoletne serije manjših in večjih turnirjev v tej priljubljeni ekipni igri, ki se je pred malo manj kot 15 leti začela kot mod za Warcraft III. Pred desetimi leti jo je potem kot svojo posvojil Valve (oz. Volvo, kot mu rada pravi skupnost), jo posodobil in ji dodal možnost kupovanja skinov, s čimer so potem zaslužili nemalo denarja. V zameno skrbijo...

11 komentarjev

Brskanje po Steamu bo podprto s strojnim učenjem

vir: Steam
Steam - Valve je lansiral Steam Labs, razdelek z eksperimentalnimi funkcijami, namenjenimi preizkušanju, preden jih dokončno vpelje v spletno trgovino. Za začetek so med novostmi dva avtomatska generatorja videov in pa napreden svetovalec za iskanje iger.

Da Valve za kulisami počne mnoge reči (zaradi katerih potem nikakor ne more napraviti Half-Lifa 3), že dolgo vemo, sedaj pa so se Gabe in druščina odločili uporabnike spustiti bližje eksperimentom in v naturi nekdanjih Google Labs odprli Steam Labs, kjer lahko sami preizkusimo zanimive ideje, ki so namenjene skorajšnji implementaciji. Trenutno so na voljo za test tri zadeve, ki imajo skupno točko v tem, da vsebino ustvari bolj ali manj napredna avtomatika. Micro Trailers so šestsekundni videi iger, ki jih sistem zgenerira iz daljših na...

6 komentarjev

Jeseni dobimo konzolo Switch Lite

Euro Gamer - Nintendo bo igralni konzoli Switch septembra dodal sestrico Switch Lite, pri kateri bo v zameno za nižjo ceno zavrgel povezavo s televizorjem.

Po tem, ko smo od začetka leta poslušali govorice, da bo Nintendo svoji aktualni igralni konzoli Switch dodal nove, spremenjene izvedenke, je japonska družba v videu le najavila Switch Lite. Imenu primerno gre za lažjo in manjšo napravo od Switcha: namesto 6,2-palčnega ima 5,5-palčni zaslon, sicer enake ločljivosti 1280×720 pik, in je za več kot sto gramov lažja. Nadzor je tokrat vgrajen in ne snemljiv kot pri Switchevih kontrolerjih Joy-Con. Na levem delu je namesto gumbov končno pravi križec, toda funkcionalno so hkrati dosti odrezali, saj Lite nima ne tresenja HD Rumble ne IR...

24 komentarjev

Microsoft presenetil z napovedjo novega Flight Simulatorja

vir: Microsoft

Slo-Tech - Microsoft je na sejmu E3 prikazal napovednik za naslednjo različico svojega popularnega simulatorja letenja. Če smo prav preštevali, gre od leta 1982 že za štirinajsto različico, ki je nekakšno presenečenje, saj so oddelek Aces Game Studio, ki se je v podjetju s franšizo ukvarjal in zaposloval kako stotnijo osebja, razpustili v začetku leta 2009, v okviru zniževanja stroškov Microsofta, ki mu tedaj res ni preveč dobro kazalo.

Zadnji simulator, FSX, so tako izdali leta 2006, osem let pozneje pa še Steam različico, ki pa je v grobem le združila vse dotedanje nadgradnje in popravke programa. Kljub temu je igra ohranila svojo skupnost, ki jo ves čas zalaga s svežimi dodatki, preostali, ki niso več prenesli prastarih tekstur in grafike nasploh, pa so se medtem...

13 komentarjev

Prodanih prek milijon kopij (tudi slovenske) igre Mordhau

vir: HOP.si
HOP.si - Mordhau, igra pri kateri imamo svoje prste zraven tudi Slovenci, je postala pravi prodajni hit. Praktično takoj po aprilskem izidu je zavzela sam vrh Steamove lestvice najbolj prodajanih iger in se tam obdržala kar nekaj časa. Kaj to pomeni, so nedavno obelodanili kar pri Triternionu sami, namreč, da so kupcem odposlali že milijonti izvod igre. Za naslov, ki ni pisan na kožo množicam in čigar splovitev je pospremila le omejena marketinška kampanja, je to zares lep uspeh. Po besedah ustvarjalcev gre za pomembno potrditev, da so s svojim delom na pravi poti.

Zvesti igričarski bazi so zato v zahvalo podarili povsem novo mapo, kar pomeni, da jih je skupaj na voljo že osem. Novo bojišče se imenuje Crossroads in je precej ogromno, zato je tematsko nekoliko bolj...

32 komentarjev

Google Stadia novembra s plačljivo preizkusno različico

Euro Gamer - Pri Googlu so po desni prehiteli norijo prihajajočega sejma E3 in pojasnili mnogo podrobnosti o ambicioznem servisu za pretočno igranje Stadia. Najbolj zagnani ga bodo lahko preizkusili letošnjega novembra, a bodo za to plačali 120 evrov. Takrat bo štartal v štirinajstih državah in z nekaj čez tridesetimi igrami. Naslednje leto dobi polno obliko z brezplačnim in premijskim računom.

Ko je Google marca najavil storitev za pretočno igranje Stadia, sta se v odzivih mešala navdušenje in zadržana previdnost. Obljub o hitrem poganjanju iger v oblaku, ki bi jih nato lahko igrali že na šibkih napravah, smo se pač doslej že naposlušali, pa jih še nihče ni v celoti izpolnil. Predvsem pa pri Googlu takrat niso navedli najpomembnejših podrobnosti: cene in izbora iger, na...

37 komentarjev

Evropska komisija preiskuje Valve in še pet založnikov

vir: Pixabay

vir: The Verge
The Verge - Evropska komisija (EK) je sprožila postopke zoper Valve, lastnika platforme Steam in še zoper pet založnikov: Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media in ZeniMax. Na podjetja je namreč padel sum, da s pomočjo geoblokad preprečujejo kupcem v EU, da bi izdelek kupili v katerikoli državi članici. S tem pa izkrivljajo konkurenco in pravila enotnega digitalnega trga, ki je eden od ključnih dejavnikov ekonomskega razvoja unije.

Omenjena podjetja so se namreč med sabo dogovorila za uporabo aktivacijskih ključev, ki so preprečevali zagon iger na ozemlju drugih držav članic, razen tiste, v kateri je bil izdelek kupljen. S takim ukrepom želijo podjetja preprečiti državljanom premožnejših držav, da bi izdelek poiskali v kaki...

37 komentarjev

Google najavil prelomno platformo za pretočno igranje Stadia

Slo-Tech - Na GDCju v San Franciscu se je že odvila najbolj pričakovana najava, saj je Google odgrnil tančico s platforme Stadia, ambicioznega servisa za pretočno igranje, ki je doslej nosil delovno ime Project Stream in bi lahko pomenil največji premik v igričarstvu v naslednjem desetletju.

Ideja "Netflixa za igre", kjer kodo namesto domače naprave poganja strežniški oblak in k nam pretaka video, je stara že skoraj dve desetletji, medtem ko so prvi zaresen tovrsten servis, OnLive, pognali leta 2010. Pa vendar pri večini igričarjev pojem pretočnega igranja še vedno sproža odpor, saj kvaliteta izvedbe doslej še ni dosegla ravni, ki bi povzročila vsesplošno rabo takšnih storitev. Zamik zaradi potovanja signala do strežnika in pa skompresirana slika sta za večino še vedno...

17 komentarjev

Carmen Sandiego se vrača - v Google Earth

Slo-Tech - Google se je odločil obuditi priljubljeno videoigro iz leta 1985, ki je v 80. in 90. letih navduševala generacije. V franšizi smo dobili video igre, knjige, televizijske serije itd. Tedaj smo s prstom po računalniškem zemljevidu lovili tatico Carmen Sandiego in njene pomočnike, sedaj pa je igro v moderni svet na Google Earth prestavil Google. Igramo lahko v brskalniku Chromu ali v aplikacijah za Android ali iOS.

Osnovna premisa je preprosta. Carmen Sandiego je po ropu na lovu pred roko pravice, igralec pa jo mora uloviti. V iskanju intervjuva različne očividce in druge ljudi z...

4 komentarji

Igranje različnih videoiger korelira z višjo moralnostjo

Slo-Tech - Na univerzi v Bournemouthu v Veliki Britaniji so izvedli še eno v nizu raziskav o vplivu igranja računalniških iger na razvoj mladih. Anketirali so 166 mladih, starih od 11 do 18 let. Raziskovali so korelacijo med igranjem iger ter moralnostjo (moral reasoning). To je proces, s katerim ugotavljamo, ali je neko dejanje pravično ali ne, in se močneje razvije med 12. in 14. letom starosti. Ugotovili so, da povezave niso enoznačne ali preproste, a v povprečju je vpliv iger pozitiven.

Prva avtorica raziskave Sarah Hodge pojasnjuje, da je bilo doslej izvedenih že ogromno raziskav o vplivu nasilnih iger in da še vedno nimamo enotnega odgovora, kako vplivajo na ljudi. V pričujoči študiji pa so merili izrecno eno komponento, in...

67 komentarjev

Zvezdniški koncerti v navideznem svetu?

Marshmello

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Bodočnost digitalne zabave dobiva svoje obrise, potem, ko so svoje moči prvič združili popularna igra, glasba in zvezdnik. Minulo soboto je namreč v Fortnitu z desetminutnim nastopom navdušil DJ Marshmello. Točno ob 20.00 po našem času je na milijone igralcev za hip prenehalo z battle royalom in se znašlo pred navideznim odrom na lokaciji Fortnita, imenovani Pleasant Park. Epic je za teh deset minut onemogočil uporabo orožij, tako da je lahko množica brez strahu za navidezna življenja spremljala dogodek in poplesovala s pomočjo emotes, torej plesnih gibov, ki so del komunikacije v igri.

Koncert je bil seveda poprej odlično oglaševan, denimo s plakati posejanimi po igri, saj se pri Epic niso prvikrat lotili organizacije in-game dogodkov. Taka sta...

110 komentarjev

Največji zaslužkarji so .... brezplačne igre!

vir: SuperData

SuperDataResearch - Po poročilu družbe SuperData je lani trg digitalnih iger ustvaril za 109,8 milijarde ameriških dolarjev prihodkov, kar je 11 % več kot leto prej. In če se zdi, da so največji zaslužkarji t. i. premijski naslovi velikih založb, za katere odštejemo tudi po 50 € in severno, je vtis napačen. 88 milijard oz. 80 % teh prihodkov so ustvarile brezplačne igre, torej F2P naslovi, ki denar zaračunavajo na stotine drugih, bolj posrednih načinov. Levji delež prihodkov takih iger je ustvarjen v Azijskih državah, na zahodu pa so še vedno precej bolj popularni premium naslovi, ki tam pomenijo 80 % prodaje. Že kakih pet let star GTA V. je lani denimo še vedno ustvaril 628 milijonov.

Od brezplačnih iger je seveda nesporni zmagovalec Fortnite, ki je zaznamoval lansko leto, Epic Games pa prinesel 2,4 milijarde prihodkov. S slabo milijardo manj mu...

22 komentarjev

Najpriljubljenejši igralec iger na Twitchu lani zaslužil 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - Tyler Blevins je bolj znan pod vzdevkom Ninja, posebej slaven pa je med uporabniki Twitcha, kjer ima njegov kanal največ naročnikov. Z več kot 12,5 milijona naročnikov, ki jim lahko prištejemo še 20 milijonov naročnikov na YouTubu, je odlično monetiziral svoj posel in lani zaslužil skoraj 10 milijonov dolarjev, je razkril v intervjuju za CNN. In njegov posel? Igra igre, v zadnjem letu Fortnite: Battle Royale.

Zaslovel je marca lani, ko je postavil rekord v številu sočasnih gledalcev svojega igranja iger - več kot 600.000 ljudi je tedaj spremljalo, kako se je z reperjem Drakom boril v Fortnitu. Kmalu je postal tudi prvi, ki je na Twitchu zbral več kot 10 milijonov naročnikov. Septembra je postal prvi e-športnik, ki je krasil naslovnico športne revije ESPN.

Vse...

32 komentarjev

Kitajski cenzorji nad igre

Fortnite

vir: BBC
BBC - Kitajska agencija Xinhua poroča, da je komisija državnih cenzorjev, ki naj bi pred prihodom na trg preverjala vsebino iger, začela z delom. Med prvimi dvajsetimi igrami, ki jih je prejela v oceno, jih je kar devet ocenila kot neprimerne za prodajo na Kitajskem. Med igrami, ki so "šle v bunker" najdemo PUBG, Fortnite, H1Z1 in Ring of Elysium have, ki naj bi prikazovale preveč krvi in gorja. Čeprav, resnici na ljubo, Fortnite česa takega niti ne vsebuje. Paladins pa ima na drugi strani menda premalo oblečene ženske.

Tudi preostalih enajst ni povsem zadostilo očitno strogim merilom, saj bodo morali avtorji pred začetkom prodaje iz njih odstraniti neprimerne vsebine. Med temi igrami najdemo naslove kot so League of Legends, Diablo, World of Warcraft, Overwatch...

32 komentarjev

Epic Games zagnal lastno spletno trgovino

Slo-Tech - Igričarski studio in založnik Epic Games je pognal Epic Games Store, spletno trgovinico za igre, s katero se želi odprto zoperstaviti Steamu.

Nalinijska trgovina Steam ima sicer vse več vidnih tekmecev, kot sta GOG.com in Itch.io, a še vedno zelo trdno sedi na prestolu med igričarskimi tržnicami. Zdaj se je pojavil še en izzivalec, nihče drug kot Epic Games, ki ga mularija pozna po Fortnitu, tisti malo starejši pa po Unrealu in Gears of War. Očitno je nesluten in čisto divji uspeh Fortnita dvignil apetite v firmi, zaradi česar so se odločili nove milijone dolarjev vložiti v trgovanje. Pri tem povsem odkrito hodijo v zelje Steamu, saj je poglavitna prednost njihove trgovine, ki jo izpostavljajo, ta, da od razvijalcev iger zahtevajo zgolj dvanajst odstotkov prometa, v nasprotju s...

22 komentarjev

Command & Conquer se vrača na začetek

Polygon - EA je minuli mesec sporočil, da bodo ponovno oživili franšizo Command & Conquer, ki je na prelomu tisočletja navduševala mlado (in tudi staro). Sedaj so se odločili, da bodo začeli na začetku, zato bodo najprej obnovili (remaster) priljubljeni strategiji Command & Conquer: Tiberian Dawn in Command & Conquer: Red Alert. Več kot dve desetletji stari igri bosta dobili tudi vse razširitvene pakete, torej Covert Ops, Counterstrike in Aftermath. Prenovljene igre bodo imele ločljivost 4K in podporo za moderne operacijske sisteme - v resnici jih sicer že zdaj lahko poganjate v kakšnem emulatorju, a to ni isto. Projekt bo vodil Petroglyph Games, ki je nastal iz ostanka prvotnega razvijalca Westwood.

To pomeni, da bodo spet sodelovali Frank Klepacki, Mike Legg (avdio...

64 komentarjev

Tudi Ubisoft ujezil uporabnike z domnevnim priklanjanjem Kitajski

Digital Trends - Ubisoft je pred dnevi najavil nekaj estetskih sprememb v igri Rainbow 6 Siege, povezanih predvsem z izidom igre v azijski regiji. Kot so suhoparno napovedali, bo v igri, ki je sicer stara že tri leta, spremenjenih nekaj ikon in drugih podrobnostih v mapah. A so doživeli manjši upor. Vse spremembe so namreč vezane na upodabljanje nasilja, seksa in iger na srečo.

Tako na bi bila ikona za uporabo hladnega orožja spremenjena iz noža v pest, lobanje pa bi povsem izginile iz ikon, zastav in grafitov po stenah. Po njih naj tudi ne bi bilo več krvavih pack, povsem izginili pa bi tudi igralni avtomati in neonski znaki s podobo plesalke ob drogu.

Uporabniki, ki so igro kupili že prej, so spremembe množično označili za cenzuro. Spet drugi pa so Ubisoft obtožili lenobe....

17 komentarjev

EA gradi z umetno inteligenco podprto razvojno platformo

Slo-Tech - Pri Electronic Artsu so razkrili Project Atlas, napredno platformo za razvoj iger v oblaku, podprto s strojno inteligenco.

Kljub temu, da je pojem umetne inteligence skozi obnašanje entitet v navideznih svetovih že dolgo neločljiv del igričarske industrije, pa se na videz zdi, da so igre od novodobnih prebojev v strojnem učenju zaenkrat odnesle bolj malo - vsaj v primerjavi s prepoznavo govora in slik, avtonomno vožnjo in podobnim. Kdor igričarstvo spremlja natančneje, bo znal povedati, da na akademskem področju delo teče neprenehoma, omenil nekatere najnovejše možnosti v razvojnih orodjih in naštel kupček obskurnih špilov z napredno umetno pametjo. Toda velika imena industrije so bila glede strojnega učenja doslej bolj tiho in so tovrstna...

8 komentarjev

xCloud: še Microsoftova pretočna storitev za igre

vir: Microsoft
Microsoft - Storitev bo omogočala igranje iger z Xboxa - pozneje pa menda tudi drugih naslovov - na konzolah, računalnikih in mobilnih napravah. Koncept sicer ni nekaj novega, bo pa xCloud menda s pomočjo Microsoftovega Azura v ozadju, uspešno naslovil večni problem spletnih iger za več igralcev, to so zakasnitve oz. latence.

Po besedah predstavnikov Microsofta xCloud potihem pripravljajo že nekaj časa, prvi javni preizkus pa pripravljajo za prihodnje leto, ko naj bi se tudi prvič soočili s prakso, kako zadeva deluje z različnim številom igralcev na oddaljenih lokacijah. Že zdaj pa storitev interno preizkušajo na različnih napravah, njihovi inženirji pa s kombinacijo naprednih omrežnih tehnologij ter kodiranja in dekodiranja videa, iščejo rešitev za kar najmanjše...

26 komentarjev

Google vstopa v pretočno igranje s Project Streamom

Slo-Tech - Google je najavil Project Stream, servis za pretočno igranje iger kar skozi brskalnik Chrome.

Poganjanje iger v oblaku je prehodilo že zajetno trnovo pot, saj se sooča z resnimi tehničnimi izzivi. Zamik v sliki in še posebno nadzoru bo vselej večji kot na lokalni napravi, saj se fizike ne da prinašati okoli. Poleg je treba prišteti obvezno kompresijo slike in pa potrebo po novih načinih trženja iger, kot je najem. Ni nenavadno, da eden pionirjev na tem področju, razvpiti servis OnLive, ni uspel in je pred tremi leti ugasnil. Po drugi strani ima Sony s storitvijo Playstation Now več uspeha in tudi Nintendo na Japonskem preizkuša podobno tehnologijo na konzoli Switch.

Zdaj se je namenil val pretakanja vsebin zajahati še Google in naznanil blazno originalno...

9 komentarjev

Na Kitajskem še strožje omejitve videoiger

Reuters - Kitajske oblasti so predstavile nove ukrepe, s katerimi želijo omejiti izdajo in prodajo novih videoiger v državi ter omejiti čas, ki ga ljudje prebijejo v internetnih igrah. Gre za košarico ukrepov, s katerimi se Kitajska bori proti težavam s prekomernim igranjem videoiger mladostnikov, ki jih imajo v ZDA in na Japonskem. Po izjavi kitajskega ministrstva za izobraževanje, da so zaskrbljeni tudi zaradi vplivov igranja videoiger na vid mladostnikov, so delnice Tencenta izgubile več kot pet odstotkov.

Kitajski predsednik Ši Džinping je že v začetku tedna dejal, da država potrebuje ukrepe, ki bodo zavarovali vid kitajskih otrok. Na Kitajskem je namreč kratkovidnost čedalje bolj razširjena, kar predstavlja velik problem...

61 komentarjev

Po 24 letih razkrita zadnja skrivnost Dooma II

Slo-Tech - Pričakovali bi, da po 24 letih od izida kultne prvoosebne strelske igre Doom II o njej vemo že vse, da so igralci postavili vse možne hitrostne rekorde in igro dokončali s 100-odstotno uspešnostjo, a bi se zmotili. Zadnjo skrivnost je igra izdala šele ta teden. Gre za Skrivnost 4 v Zemljevidu 15 (Industrial Zone), ki je v originalni verziji igre ni bilo mogoče sprožiti, zato igre ni bilo mogoče končati s 100 %. Vsaj tako smo menili. Dolga leta so ljudje verjeli, da gre za hrošča, a na YouTubu se je pojavil posnetek, ki jasno prikazuje in pojasnjuje, kako lahko to skrivnost vendarle aktiviramo.

Skrivnosti v Doomu II sprožimo tako, da stopimo v določen sektor. Težava Skrivnosti 4 je bila njena nerodna postavitev, saj leži skoraj na...

26 komentarjev

Nov Steam Play za Linux podpira igre z Windows

Slo-Tech - Steam za Linux obstaja že nekaj let, a smo bili doslej pri izbiri iger precej omejeni, saj so morale biti napisane za Linux. Kot se je špekuliralo v minulih tednih, je Valve temu napravil konec. Odslej bo Steam Play za Linux s prilagojeno verzijo Wina (emulatorja Windows) z imenom Proton omogočal igranje iger za Windows.

Kdor je del programa Steam Client Beta, lahko nov Steam za Linux dobi že sedaj. To z drugimi besedami pomeni, da lahko na Linux poganjamo igre, ki obstajajo le v verziji za Windows, skupaj s podporo za Steamworks in OpenVR. DirectX 11 in 12 za Linux sta narejena na DXVK in Vulkanu, za združljivost z Direct3D pa skrbi vkd3d, kar prinaša več hitrosti in združljivosti....

29 komentarjev

V nemških igrah bodo spet dovoljene svastike

vir: BBC
BBC - Znano je, da Nemčija ne pozna šale s temačnim delom svoje preteklosti, zato je prikazovanje nacističnih simbolov in drugih stvari in oseb, povezanih s tem obdobjem, pri njih strogo omejeno. Založniki iger so tako doslej morali za tamkajšnje tržišče sproducirati posebne različice iger, v katerih so svastike prekrili ali pa so jih zamenjali domišljijski simboli. Hitlerju so denimo odstranili znamenite brčice in ga za potrebe zgodbe imenovali zgolj kancler. Wolfenstein II., če se spomnite?

Če se razvijalci tega pravila ne bi držali, prodaja igre sicer ne bi bila docela prepovedana, bi pa dobila oznako igre, ki je neprimerna za mladino in se potemtakem ne bi smela prodajati v trgovinah.

Ta, dokaj rigorozna prepoved bo od včeraj nekoliko dvignjena, ko gre za...

65 komentarjev

Fortnite:BR najuspešnejša brezplačna igra

Slo-Tech - Fortnite:Battle Royal je brezplačna igra, ki je izšla pred manj kot letom dni, za iOS celo le pred dvema meseca, za Android pa je sploh še ni. Kljub vsem tem dejstvom gre za naslov, ki avtorjem prinaša rekordne dobičke. Igra se je zavihtela na prvo mesto med brezplačnimi igrami po prihodku, ki so ga prinesle svojim ustvarjalcem. V minulem mesecu so z igro zaslužili 318 milijonov dolarjev, kar je rekordni enomesečni zaslužek od katerekoli brezplačne igre. V celotni karieri pa so z njo zbrali že več kot 1,2 milijarde dolarjev.

Gre za koncept free-to-play, kjer so igre načeloma brezplačne, denar pa kaplja od nakupov dodatnih predmetov v igri (in-app purchases). Številka 1,2 milijarde dolarjev se sicer sliši grozljivo veliko, a ne pozabimo, da za njo stoji 125 milijonov...

42 komentarjev

Čezmerno igranje računalniških iger postalo duševna motnja

Slo-Tech - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes izdala 11. verzijo razvrstitve bolezni ICD (International Classification of Disease), na kateri se je v skladu z lanskim osnutkom znašla tudi motnja prekomernega igranja (gaming disorder). Sodi v tako imenovano skupino motenj zaradi zasvojljivega obnašanja (addictive behaviours), kamor sodi tudi prekomerno igranje iger na srečo.

Nova motnja je definirana kot "oslabljen nadzor nad igranjem, povečano dajanje prednosti igranju iger pred ostalimi aktivnostmi v obsegu, da ima prioriteto nad ostalimi interesi in dnevnimi opravki, in nadaljevanje ali stopnjevanje početja kljub pojavu negativnih posledic". Da bi diagnosticirali to motnjo, mora biti vedenjski vzorec dovolj izrazit, da se odrazi v znatnem poslabšanju...

100 komentarjev

Vrnitev izgubljene japonske videoigre odstira svet zbirateljev

Slo-Tech - Poznamo izgubljene rokopise in knjige, izgubljene filme in - izgubljene videoigre. V dobi interneta si težko predstavljamo, da bi bil kakšen kos bitov izgubljen, a stare videoigre živijo zelo drugačno življenje, kot bi si predstavljali. Obilico prahu je te dni dvignila obskurna japonska igra Labyrinthe, ki je veljala za izgubljeno in je imela že skoraj mitski status, sedaj pa priromala...

11 komentarjev

Najstarejši igričarski goljuf Todd Rogers razkrinkan

Slo-Tech - Todd Rogers je danes že v zrelih letih, a je bil še donedavna spoštovan član skupnosti igralcev videoiger. Mož, ki je zaslovel v 80. letih s številnimi svetovnimi rekordi v videoigrah, je bil prvi pravi poklicni igralec videoiger in lastnik najstarejšega svetovnega rekorda na tem področju. Postavil ga je v igri Dragster za Atari, ki jo je leta 1982 končal v 5,51 sekunde. V Guinnessovi knjigi rekordov je bil ta dosežek zapisan kot najstarejši rekord videoiger. Sedaj pa so Rogers razkrinkali.

Da je z rekorom v Dragsterju nekaj nenavadnega, se je šušljalo že nekaj časa. Več ljudi je kasneje uspelo doseči rezultat 5,61 sekunde, nikomur pa ni uspelo iti hitreje. Edini dokaz za Rogersove navedbe je bila polaroidna fotografija, ki...

34 komentarjev

WHO prekomerno igranje iger dodaja na seznam duševnih motenj

Slo-Tech - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo prihodnje leto prekomerno igranje videoiger (excessive gaming) uvrstila na seznam duševnih motenj, kaže osnutek 11. razvrstitve bolezni (ICD). To pomeni, da bodo prihodnje leto igralci iger, ki imajo zaradi svojega početja težave v resničnem življenju, diagnosticirani s to duševno motnjo.

V osnutku je motnja opredeljena kot vzorec vztrajnega ali ponavljajočega igranja iger (digitalne ali videoigre), ki se lahko odvija na internetu ali brez povezave. Značilnosti so zmanjšan nadzor nad igranjem (začetek, pogostost, trajanje, zaključek ...), dajanje prednosti igranju pred ostalimi aktivnostmi in obveznostmi v življenju in nadaljevanje tega početja kljub negativnim posledicam. Za...

45 komentarjev

Zaščita pred kopiranjem Denuvo nič kaj učinkovita

Ars Technica - Lani so se pirati bali, da jim bo odklenkalo, saj je zaščita Denuvo delovala domala neprebojno. Strašili so, da v dveh letih ne bo več piratskih kopij iger. Toda izkazalo se je, da to še zdaleč ni držalo. V začetku tega leta so postregli z bolj optimističnimi toni, saj so zaščite iger pred kopiranjem tipično lomili v mesecu dni (nekatere še hitreje), za nameček pa so vdrli še v strežnike in jim ukradli elektronsko pošto. Že poleti so nove igre tipično zlomili v tednu dni. Danes je lomljenje zaščite Denuvo rutinsko in traja vsega kakšen dan.

Ko je ta teden denimo izšla igra South Park: The Fractured But Whole, so jo zlomili manj kot v 24 urah. Enako je veljalo tudi za Middle Earth: Shadow of War, medtem ko so Total War: Warhammer 2 in FIFA 18 minuli mesec razbili v istem koledarskem dnevu, torej še hitreje. The Evil Within 2,...

47 komentarjev

Kako animirane serije in glasbeniki osvajajo svet VR in AR aplikacij

vir: GameSpot
GameSpot - Ko je britanski bend Gorillaz pred desetletjem haral po glasebnih lestvicah, sta bili navidezna resničnost in obogatena resničnost bolj ali manj del znanstvene fantastike. Danes pa Britanci s svojo aplikacijo za AR spreminjajo poslovne modele v glasbeni industriji. In niso edini umetniki, ki izkoriščajo tehnološki napredek.

Ko risanka postane igra

Rick and Morty: Virtual Rick-ality je nova VR igra, na voljo na Steamu in na Oculus trgovini za 30 dolarjev. Igra je kompatibilna tako za HTC Vive kot Oculus Rift. Gre za mešanico popularne serije in elementov VR igre Job Simulator, ki so jo tako kot Rick and Morty VR igro razvili pri podjetju Owlchemy Labs.

V igri streljate vesoljce, mečete različne stvari in rešujete uganke, ki vam jih zastavlja zastavlja...

15 komentarjev

Ubisoft po Beogradu odpira studija v Franciji in Nemčiji

vir: Gamasutra
Gamasutra - V naslednjih mesecih se bo v Evropi odprlo kar nekaj novih delovnih mest za razvijalce iger. Ubisoft odpira dva nova studija v Evropi le nekaj mesecev po odprtju beograjskega studija. Novo zaposleni razvijalci iger bodo zadolženi za razvoj nove javnosti še neznane AAA igre ter postali del ekipe, ki skrbi za nekatere Ubisoftove najbolj popluarne franšize.

Francosko podjetje, s katerim je Ubisoft podpisal partnersko pogodbo ima pisarne trenutno že v štirih mestih po državah. Zaradi sodelovanja s kreatorji Assasin’s Creed iger pa odpirajo nov studijo v mestu Bordeaux. Nova ekipa bo sodelovala imela veliko vlogo pri nadaljnem razvoju iger Just Dance, Steep in Ghost Recon...

0 komentarjev

Legendarni StarCraft na voljo brezplačno

vir: The Verge
The Verge - Če vas je novica o koncu retro NES Nintendove konzole spravila v slabo voljo, potem vas bo razveselila naslednja vest: Blizzard legendarno igro StarCraft sedaj ponuja brezplačno tako za Mac kot Windows. Celotna igra z dodatkom Brood War je na voljo na uradni spletni strani. Kultno klasiko so pri Blizzardu prilagodili igranju na današnjih računalnikih. Najnovejša različica igre tako ponuja izboljšan UI, lažje menjavanje med celozaslonskim in okenskim prikazom, možnost gledanja igre drugih igralcev, avtomatično shranjevanje podatkov ter boljši sistem za onemogočanje goljufanja.


Ni brezplačnega kosila

In kaj se pravzaprav skriva znotraj altruističnih ambicij Blizzarda? Poleti bo luč sveta ugledala prenovljena različica...

28 komentarjev

Vrtoglave cene Nintendo NES konzole

vir: Polygon
Polygon - 13. aprila letos so pri Nintendu naznanili, da bodo prenehali s proizvodnjo - za veliko ljudi prve prave igralne konzole - NES Classic Edition. Takoj se je začela prava nakupovalna mrzlica – na eBayu so v povprečju vsake dve minuti prodali en primerek konzole. Prvi dan, ko so si nostalgiki takoj zaželeli svoj NES, je cena teh zrasla na več kot 300 ameriških dolarjev. Kar je skoraj 6-krat več od prodajne cene. In cene do danes niso drastično padle, saj boste za konzolo v povprečju odšteli med 200 in 300 dolarjev.

Odločitve o prekinitvi proizvodnje priljubljene konzole pri Nintendu niso popolnoma pojasnili. Povedali so le, da NES Classic Edition ni bil nikoli mišljen kot produkt, ki bi ga prodajali dolgo obdobje....

39 komentarjev

Po "fake novicah" v boj proti "fake igram"

vir: The Verge
The Verge - Zadnja leta so Steam preplavile nekvalitetne video igre. Podjetje izza palatforme Valve se je zato odločilo nekaj storiti. In rešitev je podjetje našlo v svojih uporabnikih. Te podjetje sedaj naproša, da med pregledovanjem najnovejših izdaj na Steamu sami izpostavijo skrite dragulje platforme.

V sklopu novega programa bo podjetje rekrutiralo Steamove raziskovalce z namenom, da preigrajo igre, ki so v čakalni vrsti pred objavo. Vse igre s potencialom bodo lahko označili. Večkrat, kot bo igra označena za obetavno, bolj bo na platformi vidna.


Drobni tisk sprememb

V želji, da bi uporabnikom učinkovito predstavil spremembe, je Valve k sodelovanju povabil popularna gaming Youtuberja, Jima Sterlinga in Johna...

11 komentarjev

Industrija reinkarnacij: V 4K ločljivosti se vrača legendarni StarCraft

The Verge - Vsi, ki ste v 90h letih onanirali na računalniške igre imate blizu srca zagotovo zapisano ime StarCraft. In podobno kot mnoge druge legendarne igre bo tudi zvezdna obrt doživela reinkernacijo. In to že to poletje. Vsaj tako pravi Blizzard Entertainment, ki je napovedal izdajo StarCraft:Remastered, novo različico klasične real-time strateške igre StarCraft in StarCraft: Brood War. In kaj prinaša prenova? Predvsem vizualne bombončke.

StarCraft:Remastered se bo tako ponašala s prenovljeno 4K Ultra High Definition grafiko originalne igre. Blizzardovci napovedujejo veliko posodobitev, kot so nadgradnja zvoka, vizualne preobleke misij, nove algoritme za matchmaking ter možnost povezave z aplikacijo Blizzard App (včasih Battle.net) in možnost shranjevanja podatkov v oblak. Pri Blizzardu pa želijo kljub osveženi...

36 komentarjev

Gameroom: Facebook odgovor na Steam

Facebook - Facebook je splavil svoj odgovor Steamu, ki se imenuje Gameroom. Gre za odjemalca za osebne računalnike z Windows 7 ali novejšim, ki omogoča igranje iger, ne da bi nam te smetile po Facebookovem zidu. Za uporabo potrebujemo le Windows in seveda odprt račun pri Facebooku ter - čeprav se igre prenesejo na disk - ves čas delujočo povezavo z internetom. V Gameroomu lahko igramo spletne in mobilne igre ter tiste, ki bodo napisane posebej za Gameroom.

Steam je močan nasprotnik, ki ima 125 milijonov aktivnih uporabnikov, v vsakem trenutku pa jih več milijonov tudi dejansko igra. Zastavi se vprašanje, ali se mu Facebook lahko zoperstavi. V podjetju stavijo na družabno komponento, in sicer želijo razvijalce in igralce prepričati, da se splača igrati igre na platformi, kjer...

44 komentarjev

Pokemon Go nadgrajen

Independent - Potem ko je Pokemon Go takoj po svoji izdaji podrl vse rekorde v številu prenosov in aktivnih uporabnikov, smo danes dočakali prvo resno nadgradnjo.

Nadgradnja uradno prinaša nekaj manjših grafičnih popravkov ter precej odpravljenih napak.


Dejansko pa je nadgradnja prinesla ukinitev dosedaj napol nedelujoče funkcionalnosti za ugotavljanje razdalje do divjih pokemonov, ki je najbolj zagretim uporabnikom omogočala lov s pomočjo triangulacije ter ukinitev načina za varčevanje z baterijo.

Glede na prve odzive uporabnikov nadgradnja občasno izgublja podatke in tako nekateri uporabniki izgubljajo težko prislužen napredek v igro.

Kot posledica nadgradnje so danes prenehali delovati zunanji servisi, ki so do danes...

21 komentarjev

Pokemon Go je obnorel svet

Slo-Tech - Kar športnim pedagogom in staršem ni uspelo v desetletjih, je Nintendo storil v 48 urah. Njihova igra Pokemon Go, ki se dogaja v virtualno obogateni resničnosti, je obnorela mlado in staro ter marsikoga prepričala, da je razmigal svoje kosti in se podal čez drn in strn. Igra, za katero so dobili navdih v Googlovi prvoaprilski potegavščini, ki jo je Niantic vzel resno, je čez noč postala velika uspešnica.



Franšiza Pokemon obstaja že od 90. let, gre pa za iskanje prikupnih zverinic, poimenovanih Pokemon, ki se potem tudi bojujejo med seboj. Cilj je zelo preprost - zbrati vse zverinice. Igra Pokemon Go se za razliko od ostalih verzij ne igra na Nintendovih ročnih konzolah v navideznem svetu, temveč na mobilnih napravah v realnem svetu. Glede na našo lokacijo,...

228 komentarjev

Igre na Linuxu še vedno počasnejše kot na Windows

Phoronix - Na Phoronixu so se ob 12-letnici strani odločili pogledali, ali po vseh letih še vedno velja zakoreninjeno prepričanje, da so igre na Linuxu preprosto počasnejše kot na Windows. Preizkus na grafičnih karticah oziroma čipih Nvidia, AMD in Intel ter več kot desetimi različnimi igrami je pokazal, da je z redkimi izjemami še vedno učinkoviteje igre poganjati na Windows.

Testirali so računalnik z nameščenim Windows 10 oziroma Ubuntu 16.04, pri čemer so uporabili Nvidiini kartici GTX 1070 in GTX 1080, AMD-jev Radeon R9 Fury ter Intelov v Sky Lake vgrajen grafični čip. Rezultati so pokazali, da so verzije iger za Windows skoraj vedno hitrejše od Linuxovih. Unigine Heaven se odreže podobno, medtem ko so Xonotic (na Intelu), Tomb Raider in GRID Autosport na Windows bistveno, tudi do...

76 komentarjev

Amazon izdal lasten pogon za igre Lumberyard

Gamasutra - Amazon je izdal nov pogon za igre Lumberyard, ki prinaša integracijo z Amazon Web Services za spletno igranje tudi na šibkejših računalnikih ter integracijo s Twitchem za snemanje igranja. Pogon je v celoti, torej z izvorno kodo, prosto dostopen za vse namene, Amazon pa za uporabo ne bo zaračunaval ničesar.

Lumberyard je trenutno še v beta fazi in prinaša vse tisto, kar imajo običajni pogoni (zgledovali so se po CryEngineu). Sklenili so dogovora z Microsoftom in Sonyjem, tako da so na voljo orodja za neposredno izdelavo iger za XboX One in Play Station 4 novem pogonu. Obstaja tudi SDK za Oculus, ki pa še ni dokončan in v javno dostopni verziji še ni na voljo. Dodana vrednost pa je očitno integracija z AWS in Twitchem. Amazon želi čimbolje...

15 komentarjev

Fallout 4 pokosil vse rekorde

Slo-Tech - Minuli teden je izšla ena najteže pričakovanih iger tega leta, slavni Fallout 4, v se katerem kot edini preživeli iz Vaulta 111 podamo v apokaliptični svet po jedrski vojni. Kot kažejo statistike, je upravičila svoj sloves, saj je njen izid povzročil opazne spremembe vzorcev obiska na spletu, založnik Bethesda pa je razkril prve podatke o prodaji, ki ni razočarala. V prvih 24 urah po izidu so prodali 12 milijonov izvodov, kar je navrglo 750 milijonov dolarjev. S Steama poročajo, da je ob vrhuncu igro sočasno igralo več kot 470.000 ljudi, kar je absolutni rekord. Za primerjavo povejmo, da je Call of Duty: Black Ops III v prvih treh dneh zaslužil 550 milijonov...

60 komentarjev

Nvidia predstavila GeForce Now

Slo-Tech - Nvidia je predstavila novo storitev za oddaljeno igranje iger (streaming) na svojih konzolah Shield. GeForce Now bo zamenjal dosedanjo storitev Grid, pri čemer ne gre za nadgradnjo, temveč so kodo spisali od začetka, trdijo v Nvidii. GeForce Now bo deloval na napravah SHIELD Android TV, SHIELD Portable, in SHIELD Tablet, če bomo imeli dovolj hitro povezavo v splet. Minimum je 12 megabitov na sekundo, za igranje v ločljivosti 720p s 60 sličicami na sekundo priporočajo 20 Mb/s, za 1080p pa kar 50 Mb/s. Ping mora biti manj od 60 milisekund, priporočeno je manj do 40. Ali ustrezate pogojem, lahko preverite na spletnih straneh.

GeForce Now bo prispel v Severno Ameriko, Evropsko unijo in vzhodno Evropo, na Japonsko in v Južno Korejo. Nvidia je postavila več strežnikov po svetu, program pa vas bo samodejno povezal do najhitrejša, ki bo običajno kar najbližji....

28 komentarjev

Na Steamu že 1500 iger za Linux

Phoronix - Čeprav je Linuxov tržni delež za velikostni razred manjši od Microsoftovega in Applovega, je tudi za Linux dosegljivih čedalje več iger. Na Steamu je število naslovov za Linux preseglo 1500. Za primerjavo: za Windows je na voljo 6500 naslovov, za Mac OS X pa 2300.

Igre za Linux so silovit pospešek dobile predlani, ko je Valve najprej izdal prvo stabilno verzijo Steama za Linux, decembra istega leta pa še operacijski sistem SteamOS, ki temelji prav na Linuxu. Od tedaj število naslovov za Linux vztrajno raste. V 12 mesecih je Steam presegel število 1000, letos pa mesečno za Linux prispe okrog 100 na Steam, in tako smo že pri številu 1500. Na Linuxu najdemo tudi naslove, kot so Counter-Strike: Global Offensive in Middle-earth: Shadow of Mordor.

Srž vseh problemov sicer ostaja nizek tržni delež, saj se za dva odstotka sistemov iger često ne izplača...

39 komentarjev

Doping testi na turnirjih v računalniških igrah so realnost

reddit - Minuli mesec je v igralski srenji precej prahu dvignila napoved, da bodo doping testi postali obvezni tudi za igralce računalniških iger, ker da gre za šport. Tudi v tem poslu se obračajo veliki denarji, zato je argumentacijo prirediteljev in organizatorjev moč razumeti, saj si želijo poskrbeti za enakovredne razmere za tekmovalce. Prva bo test uvedla ESL in sicer že na turnirju v Kölnu prihodnji konec tedna. Sedaj so razkrili podrobnosti, kako bodo testi potekali.

Ker nima smisla izumljati tople vode, so se odločili uporabiti kar seznam prepovedanih substanc Mednarodne protidopinške...

41 komentarjev

Autodesk pripravlja lasten pogon za igre Stingray

The Verge - Autodesk, ki ga poznamo po številnih programih za računalniško grafiko in animacijo, bo izdal lasten pogon za igre. Čeprav so grafično podobo pisci že doslej pogosto pripravljali v Autodeskovih Mayi, 3ds Maxu, izrisovalnem pogonu Scaleform in ostalih Autodeskovih orodjih, je vse skupaj poganjal Unity, Unreal ali kateri izmed drugih pogonov. Autodesk želi poseči tudi na področju, zato je pripravil lasten pogon Stingray.

Stingray, ki so ga prvikrat napovedali marca, je zgrajen na pogonu Bitsquid, ki ga je Autodesk kupil lani. Bitsquid je napisan v jeziku Lua, ki teče na Windows, PS3 in PS4, Xboxu 360, Androidu in iOS, na njem pa recimo tečejo Gauntelt, Helldivers ali War of the Vikings. Stingray bo obdržal osnovno Bitsquidovo jedro in vse funkcije, kot jih ima...

25 komentarjev

Doping testi tudi za igralce računalniških iger

Kory Friesen (levo) je prostodušno priznal, da je njegova ekipa jemala Adderall

The New York Times - Računalniške igre so resen posel, kjer se veliki denarji ne vrtijo le pri prodaji domačim igralcem, temveč tudi pri organizaciji in sodelovanju na turnirjih. Letos naj bi se na njih obrnilo skoraj četrt milijarde dolarjev, ocenjujejo analitiki pri Newzoo. Razdelili bodo za 71 milijonov dolarjev nagrad, to pa je že dovolj, da udeleženci začno posegati po nelegalnih pripravkih. Tudi e-šport čedalje bolj pesti doping.

Največji organizator turnirjev Electronic Sports League je najavil, da bodo uvedli protidopinško testiranje igralcev. K problemu dopinga bodo pristopili resno, saj bodo sodelovali s Svetovno protidopinško agencijo (WADA), ki za boj proti dopingu skrbi tudi na olimpijskih igrah in drugih velikih športnih dogodkih. Že na turnirju ESL One Cologne prihodnji mesec...

95 komentarjev

Računalnik se uči z gledanjem iger in nato ustvari novo

Računalniško generirano okolje v Super Mariu

Slo-Tech - Poklic oblikovalca naj bi bil med najodpornejšimi, ko govorimo o izrinjanju poklicev zaradi robotizacije in umetne inteligence. Raziskovalci z Georgia Institute of Technology so pokazali, da to ni nujno res. Izdelali so program, ki opazuje igranje iger - bodisi videoposnetke na YouTubu ali Twitchu - in potem oblikuje nove sekcije v igri. Za demonstracijo so si izbrali klasiko iz leta 1985, originalni Super Mario Brothers.

Algoritem opazuje, kako se človeški igralci premikajo skozi igro. Pozornejši je na dele, kjer se zadržujejo dlje, saj so ti očitno bolj pomembni in so tako tudi bogatejši vir informacij o ustroju igralnega okolja. Sčasoma...

19 komentarjev

Skupnostno financiranje in povratek stare garde

Richard Garriott kot astronavt

Slo-Tech - Neodvisni razvijalci iger so v skupnostnem financiranju (crowdfunding) našli velikanski potencial. V zadnjih letih je bilo na Kickstarterju, Indiegogo in drugih platformah za skupnostno financiranje nepregledno število igričarskih projektov, ki pri založnikih niso (ali pa ne bi) našli interesa in podpore. Tudi pri ljubiteljih iger se je koncept dodobra prijel: za igro plačati več mesecev (ali celo let) pred izidom je postalo nekaj običajnega, preizkušanje zgodnjih alfa in beta verzij in soustvarjanje iger s sporočanjem hroščev in s komentiranjem na forumih pa je na spletu že skorajda vsakdanjik.

Svojo kupico je temu trendu pristavil še Valve s svojim Steam Greenlight in Early Access, ki...

28 komentarjev

Ubisoft in NVIDIA ponujata brezplačne igre z GeForci

vir: AnandTech
AnandTech - NVIDIA in Ubisoft sta združila moči in začela z akcijo Pick Your Path, v sklopu katere bodo kupcem grafičnih kartic iz družin GeForce 900 ter 700 ponujali brezplačne igre. Gre za konkurenco AMD-jevemu programu Never Settle, v katerem so prav tako ponujali brezplačne igre, a je bil v primeru AMD-ja nabor nekoliko obsežnejši, tako na strani grafičnih kartic, ki so dobile brezplačne igre, kot z vidika števila brezplačnih iger, ki so jih kupci prejeli. V primeru GeForcov iz serije 900, GTX 980 in GTX 970 ter njunih mobilnih sorodnikov, ter namiznih grafičnih kartic GTX 780 Ti in GTX 780 kupci prejmejo brezplačno igro izmed trojice prihajajočih naslovov Ubisofta, Assassin's Creed Unity, Far Cry 4 oz. The Crew. Nobena izmed treh zaenkrat še ni uradno izšla, a Assassin's Creed Unity izide 11....

6 komentarjev

Steamov brezplačni vikend

vir: Steam
Steam - Ta vikend na trgovini Steam poteka akcija brezplačnega igranja kar desetih iger, med katerimi so tudi dobro znani, veliki naslovi. Akcija se je začela že v četrtek in poteka do nedelje popoldne po ameriškem času (do 10. ure zvečer po našem času), igrati pa je mogoče lep nabor iger. Brezplačni so PAYDAY 2, Company of Heroes 2, Awesomenauts, Don't Starve, Trine 2: Complete Story, GRID 2, Killing Floor, Blade Symphony, XCOM: Enemy Unknown in Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition. Vsi, ki želite katero od iger preizkusiti, jo že lahko najdete v svojem odjemalcu Steam (če je seveda podprta na vseh platformah), potrebno je le prenesti datoteke in igro namestiti.

Izmed deseterice so jasno vse igre na voljo za operacijske sisteme Windows, šesterica prihaja tudi v izdaji za OS X, to so Awesomenauts, Don't Starve, Trine 2, GRID 2, Killing Floor in XCOM, kjer od naštetih samo GRID 2 ni na...

23 komentarjev

World of Warcraft je ostal brez naslednika

Ko ljudje pomislijo na MMORPG, masovno večigralske domišljijske igre, pogosto pomislijo prav na WoW

vir: Polygon
Polygon - Iz Blizzarda je odjeknila novica, da so ukinili razvoj naslednika igre World of Warcraft. WoW je daleč najbolj znana igra v žanru masovnih domišljijskih iger in je tekom svojega razvoja podrla tudi nekaj rekordov. A vsaki stvari se izteče rok uporabe, zato so pri Blizzardu že dlje načrtovali naslednika. Zdaj so sporočili, da projekt s kodnim imenom Titan ukinjajo. Projekt so začeli že pred sedmimi leti, ves čas so o njem govorili bolj potiho in popolnoma neuradno, spopadali pa so se z obilico težav. Lani so npr. povedali, da končni rezultat ne bo izšel pred letom 2016. Glavna težava, s katero so se spopadali, je bilo kako narediti igro zanimivo.

Za povrhu je Chris Metzen, eden od vodilnih mož oddelka, ki se ukvarja z razvojem franšiz in njihovih zgodb, navedel...

29 komentarjev

Na trgovini Steam je prenovljena domača stran

Navodila za uporabo Discovery Queue

vir: The Verge
The Verge - Domača stran Valvove spletne trgovine Steam je doživela prenovo in tako postala prikrojena vsakemu uporabniku Valvovih storitev. S predstavitvijo nadgradnje Steam Discovery Update vsak uporabnik namreč videva svojim nakupom in aktivnostim prikrojeno domačo stran, na kateri se najvišje nahajajo po mnenju algoritmov najprimernejše nove igre. Za to potezo so se odločili, ker bi bilo sicer med 3700 naslovi, kolikor se jih že nahaja v trgovini Steam, težko brskati oziroma bi marsikateri dragulj najverjetneje ostal neopažen, sploh ko govorimo o bolj nišnih igrah iz manj popularnih žanrov, ko gre za neodvisne razvijalce in podobno. V prikazih je mogoče nastavljati kategorije, ki se bodo prikazovale, vključiti oz. izključiti je tako npr. mogoče popularne novosti, najbolje prodajane igre, igre z...

8 komentarjev

Tetris je star 30 let

Tetris nekoč (1984)

Slo-Tech - Redko se na naših straneh spomnimo obletnice izdaje kakšne igre, a Tetris je dostojanstvena izjema. Izjemno popularno igro so ustvarili Aleksej Pažitnov, Dimitrij Pavlovski in Vadim Gerasimov, izšla pa je 6. junija 1984. Pažitnov, ki je delal na moskovskem računalniškem centru Sovjetske akademije znanosti je skupaj s Pavlovskim Tetris sprogramiral za terminal Elektronika 60M, Gerasimov pa ga je priredil za platformo IBM PC. To je bil ključ do uspeha, saj je Tetris na IBM PC postal ogromna uspešnica in prvi kos razvedrilne programske opreme, ki jo je Sovjetska zveza izvozila v ZDA.

Toda uspeh ni bil hipen, saj Tetris prvih nekaj let ni imel pretiranega uspeha. Po verziji za IBM PC leta 1985 se je počasi širil po Sovjetski zvezi in šele leta...

26 komentarjev

Študija Univerze v Oxfordu pojasnjuje nasilno vedenje igričarjev predvsem s slabo narejeno uporabniško izkušnjo

vir: BBC
BBC - Obstoj povezave med nasilnimi računalniškimi igrami in agresivnostjo je že zelo staro vprašanje, na katero nas politika (obvezno) spomni vsake toliko časa, pa čeprav obstaja precej dokazov tudi v obratno smer.

Sveža študija Univerze v Oxfordu zdaj ugotavlja, da za agresijo niti ni kriva sama nasilna vsebina, ampak bolj izkušnja pri igranju (ali kako naj bi se pač prevedlo gameplay mechanics). Največ jeze naj bi povzročal prav slab, ne-intuitiven in zakompliciran mehanizem kontrole oz. igranja, ker pri igralcu vzbuja občutek nemoči oz. tega, da je pač slab (noob, scrub, idr). Raziskovalci so to hipotezo preverili z eksperimentom, ki je vključeval predelano različico priljubljene igre Half Life 2, v kateri nasprotnikov ni bilo treba postreliti, ampak zgolj...

18 komentarjev

Mantle za Battlefield 4 končno prihaja

DICE-ova primerjava v tretji situaciji z najzmogljivejšim sistemom

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Ob izidu Battlefield 4 je bilo rečeno, da bo podpora za Mantle, AMD-jev nov nabor API-jev, sledila nekoliko kasneje. Mantle, ki bo sprva deloval na grafični arhitekturi GCN, bo bistveno zmanjšal nepotrebno obremenitev glavnega procesorja, s katero ima težave DirectX, to pa bo seveda pomenilo boljše rezultate na manj zmogljivi strojni opremi. Zdaj Mantle končno prihaja.

EA-jev razvijalec Battlefield 4, DICE, je že izdal popravek za igro, ki vključuje podporo za nov API. Na potezi je zdaj AMD, ki mora izdati gonilnik s podporo. Tega so...

95 komentarjev

Na Steam prihaja lokalno oddaljeno igranje

Možnost namestitve oz. oddaljenega igranja Bastiona na Macu

vir: The Verge
The Verge - Ko so pri Valve predstavili SteamOS, so ponosno dejali, da bo na njem delovala prav vsaka igra na Steamu, če bo v hiši na voljo dovolj zmogljiv računalnik, opremljen z Windows. Nabor iger za Linux je namreč bistveno bolj omejen kot za Windows, a so se tej omejitvi nekoliko ognili z možnostjo oddaljenega lokalnega igranja, kjer igra pravzaprav teče na z Windows opremljenem domačem računalniku, prikazuje pa se na računalniku oz. konzoli s SteamOS. To kot kaže ne bo na voljo le za uporabnike SteamOS-a, saj so pri Valve povedali, da že testirajo beta različico, ki bo na voljo tudi za uporabnike običajnih Steamovih odjemalcev. Sprva se kot rečeno osredotočajo na oddaljeno igranje z računalnikov, na katerih teče Windows...

38 komentarjev

CES 2014: trinajst naprav za SteamOS

Slo-Tech - Valve je decembra izdal prvo preizkusno verzijo svojega operacijskega sistema SteamOS in napovedal pohod v dnevne sobe. Vsak računalnik, ki poganja SteamOS, je po Valvovem razumevanju Steam Machine in prvi preizkuševalci bodo prototipe prejeli še letos. Kot so obljubili decembra, so na CES-u prikazali različne verzije Steam Machine.

Vsega skupaj 13 naprav se pojavlja v najrazličnejših oblikah, barvah in okusih. Z okusom mislimo na komponente v notranjosti, saj naprave stanejo od 500 do 6000 dolarjev, temu primerna pa so tudi njihove komponente. Uporabljajo grafične čipe iz Nvidie, AMD-ja in Intela, ki so odslej podprte v SteamOS-u.

Dejanje je razumljivo. Da bi zmanjšali možnost za težave zaradi nezdružljivosti strojne opreme, je bila decembrska beta precej...

20 komentarjev

CES 2014: Sonyjev PlayStation Now za igranje iger kjerkoli

Slo-Tech - Sony je prepričan, da prihodnost igranja iger niso konzole, temveč igranje iger kjerkoli in kadarkoli. Na CES-u so predstavili storitev PlayStation Now, ki bo omogočila igranje iger v oblaku.

Uporabniki bodo igro dejansko igrali v oblaku, medtem ko bo njihov vmesnik konzola (PlayStation 3, 4 ali Vita), pametni telefon, tablični računalnik ali kar pametni televizor iz Sonyja. Na CES-u so obiskovalci lahko preizkusili, kako je na ta način mogoče igrati The Last of Us.

Storitev bodo najprej dobili v ZDA, kjer bo poleti z njo mogoče uporabljati PlayStation 3 in 4, podpora za Vito pa pride pozneje. V vseh primerih bo na začetku mogoče igrati le naslove za PlayStation 3, četudi jih bomo igrali na drugih napravah. Sony obljublja, da bo večina novih televizorjev serije Sony Bravia podpirala PlayStation Now že letos. Na koncu, v neki nedoločeni časovni točki, bo storitev...

8 komentarjev

Star Citizen postal prva AAA igra, financirana izključno s skupnostnim financiranjem

Hangar modul: vesoljska ladja Constellation, namenjena 4 igralcem

Slo-Tech -

O igri Star Citizen ter o njeni crowdfunding kampanji se je na SloTech-u že pisalo, ko je igra pred časom podrla rekord z največjim zneskom, zbranim s skupinskim financiranjem. Takrat je igra podrla prejšnji rekord ure Pebble Watch, ko je presegla zbranih 10.266.845 dolarjev, in je s tem postala največji projekt s skupnostnim financiranjem do danes.

Sedaj pa je igra Star Citizen podrla še en mejnik: postala je prva AAA (visokoproračunska) igra na svetu, katere razvoj je financiran izključno s crowdfundingom: z zbranimi 23 milijoni dolarjev so pokriti vsi osnovni razvojni stroški igre do dneva, ko bo igra uradno ugledala luč dneva. Znesek je igra presegla le nekaj dni po prvi obletnici javne predstavitve projekta, do splavitve dokončane igre pa je še leto in...

727 komentarjev

Half Life 3 je zaščitena znamka

Gordon Freeman s svojim zaščitnim znakom, pravokotnimi očali z debelim, črnim okvirjem

vir: Wikipedia
Ars Technica - Vse kaže, da se bo Half Life 3 končno zgodil. Prvi Half Life je izid doživel že daljnega novembra leta 1998, torej pred skoraj 15 letii. Leta 2003 je na E3 sledila predstavitev Half Life 2, ki je na police prispel jeseni 2004. Kmalu so na svež pogon Source predelali še zgodbo iz prvega Half Life (brez dodatnih vsebin), medtem ko je nadaljevanja, Half Life 2: Episode One izšel poleti 2006. Jeseni 2007 je sledil drug del...

51 komentarjev

Tretji korak Valvea v dnevne sobe je igralni plošček

Steam Controller

vir: Valve Software
Valve Software - 48 ur po najavi, da so odprli beta program za konzole s SteamOS pri Valve žal niso delili nobenih dodatnih podatkov v zvezi s prejšnjo najavo. A so zato razkrili nekaj veliko bolj zanimivega, igralni plošček Steam Controller, ki bo podpiral njihov pohod v dnevne sobe. Na prvi pogled lahko rečemo, da gre za zelo inovativen pristop do problematike igralnega ploščka za osebne računalnike.

Dobro znani analogni gobici, ki sta sestavni del praktično vseh modernih igralnih ploščkov za največje konzole, se pri Valveovi rešitvi ne pojavljata. Enako velja za štiri oz. osemsmerni navigacijski D-pad, vidimo pa lahko tudi štiri ramenske gumbe, ki padejo pod kazalce, ter skupek gumbov A, B, X in Y. Upravljanje...

57 komentarjev

Valve je napovedal SteamOS

Steam Big Picture, na katerem bo verjetno osnovan vmesnik SteamOS

vir: Steam
Steam - Pri Valve so zagnali novo podstran trgovine Steam, ki predstavlja SteamOS. Na njej predstavljajo glavne značilnosti prihajajočega operacijskega sistema, ki je osnovan na jedru Linuxa. Slednje je daleč od presenečenja, saj je Gabe Newel že pred časom odkrito kritiziral Windows 8 in njegovo slabšo podporo igram ter aplikacijam, kot je Steam, vsaj v primerjavi s predhodniki. Takrat se je začela odprta Valvova gonja proti Microsoftu, ki je vključevala izdajo klienta Steam in kar nekaj velikih naslovov, združljivih z Linuxom, SteamOS pa je le še en (pričakovan) korak. A SteamOS naj ne bil le čisti nadomestek operacijskega sistema Windows na namiznih računalnikih, saj skupaj s SteamOS Valve počasi gradi most, ki jih bo popeljal v dnevne sobe.

V lanskem decembru je...

103 komentarji

GTA V že zaslužil milijardo

The Verge - Poročali smo že, da je GTA V že v prvem dnevu na policah spletnih in fizičnih trgovin dosegel za 800 milijonov prihodkov založniku Take-Two. Bolj ali manj jasno je bilo, da bo padel lanski rekord Call of Duty: Black Ops 2, ki je prvo milijardo zaslužil v kar 15 dneh (v prvih 24 urah vsega pol milijarde dolarjev). Mnogi bi pričakovali, da bo že naslednji dan Rockstarju z GTA V uspelo preseči to mejo, a očitno je bilo zares veliko igralcev zelo neučakanih, saj je z znatnim upadom prodaje prva milijarda dolarjev prihodkov padla šele tretji dan.

Pri Rockstarju menijo, da so s tem postavili absolutni rekord v času, ki je bil potreben za dosego prve milijarde dolarjev in glede na našo prej omenjeno četrtkovo novico imajo prav. Prav Call of Duty: Black Ops 2 je bil prejšnji rekorder, torej je GTA V rekord ne le popravil,...

65 komentarjev

GTA V prvi dan zaslužil 800 milijonov dolarjev

Reuters - Dan pred izidom GTA 5 smo pisali o težavah s prenaglo distribucijo in o nič kaj skromnih načrtih založnikov, ki želijo z igro v letu dni zaslužiti vsaj milijardo dolarjev, kar je zelo konzervativna ocena. Spomnimo, da je razvoj igre stal 265 milijonov dolarjev.

Kot kaže, jim bo to uspelo še hitreje. Povsem pričakovano je prodaja GTA 5 podrla vse rekorde. V prvih 24 urah po začetku prodaje je igra v blagajne prinesla 800 milijonov dolarjev ali več kot trikrat več od stroškov celotnega razvoja. Preračunano to pomeni, da so prodali 13-14 milijonov izvodov igre v enem dnevu. To je hkrati tudi številka, ki jo je predhodna verzija iste franšize komajda dosegla v celotnem življenju. Ob tem povejmo, da so od tega približno sedem milijonov kopij naročili v predprodaji. Milijardo dolarjev pa bodo dosegli verjetno še v tem tednu,...

30 komentarjev

Jutri izide GTA 5, nekateri ga že imajo

Slo-Tech - Če ste mogoče pozabili, jutri izide GTA 5, ena izmed najteže pričakovanih iger tega leta. A kot se mnogokrat zgodi pri velikih naslovih, je tudi to pot igra že ušla na internet. Krivcev je več, med njimi je tudi Amazon.

Rockstar je uradni začetek prodaje napovedal za 17. september in nekatere trgovine po svetu se bodo odprle že ob polnoči, da bodo lahko najnestrpnejši igralci dobili GTA 5 karseda hitro. Amazon pa je šel še korak dlje in je igro razposlal že ta konec tedna. Kdor jo je namreč prednaročil med prvimi, jo je prejel že v soboto. Rockstar seveda ni najbolj navdušen, Amazon pa se je zavil v molk, tako da nihče ne ve, zakaj se je to zgodilo. Prav tako BBC poroča, da nekatere trgovine prodajajo kopije pred izidom za 75 funtov, kar je dvakrat več od...

54 komentarjev

EA bo na Originu vračala denar

Battlefield 4 boste ob izidu 1. novembra lahko dodobra preizkusili 'zastonj'

vir: The Verge
The Verge - Kupovanje različnih medijev prek spleta je nedvomno udobno. Igre, glasbo, filme, knjige, časopise in druge digitalne dobrine lahko kupite kadarkoli, sredi noči, na praznik oz. za vikend, itd. in jih seveda praktično takoj tudi dobite v uporabo (odvisno od hitrosti interneta). V primeru glasbe težav skorajda ni, saj je velika večina kupcev tako fizičnih kot digitalnih medijev tudi zbirateljev, torej se od zbirke redko ločijo (vsaj v svojem življenju - ravno to je eno izmed največjih vprašanj, kaj storiti z zbirko po smrti). Podobno velja za filme in tudi revije, a se stvari nekoliko zataknejo pri knjigah (tukaj Amazon sicer že omogoča posojanje njihovih e-knjig prijateljem, a seveda z ogromno omejitvami) ter pri igrah. Kupci so bili sploh proti Steamu zelo glasni, da bi morali...

26 komentarjev

Izšla Dota 2

Slo-Tech - Valve je, kot je pri njih že običajno, brez kake posebne zamude izdal svoj glavni letošnji naslov - Doto 2. Igra je po dveh letih v (napol) zaprti beti zdaj na voljo vsem za brezplačen prenos s Steama ("free to play"). Istočasno so izdali še (beta!) verziji za Mac in Linux.

Dota 2 je mešanica med akcijado in realnočasovno strategijo, oz. MOBA, kot se dandanes temu bojda pravi. Trenutno velja za najbolj igran naslov na Steamu, s povprečno 200-300 tisoč aktivnimi igralci v vsakem trenutku (še vedno manj kot LoL, hihi). Začetki so sicer bolj skromni in segajo dobrih 10 let nazaj, kot brezplačni mod za Blizzardov Starcraft I (Aeon of Strife). Resnično popularnost je igra doživela šele kasneje s prepisom na Warcraft II oz. njegov dodatek...

39 komentarjev

Prihaja GTA 5

Slo-Tech - Nova igra v priljubljeni franšizi Grand Theft Auto prihaja 17. septembra, včeraj pa je luč sveta ugledal predstavitveni videoposnetek. GTA 5 se dogaja v letu 2013 v svetu, ki bo največji doslej, in sicer večji kakor GTA San Andreas in GTA IV skupaj. Vseboval bo različne enote, in sicer mesta s predmestji, divjino, gore, oceane (možno bo raziskovati tudi dno oceana) itn. Pomembna razlika od prejšnjih verzij bo tudi število glavnih likov, saj bodo tokrat kar trije, igrati pa bo treba vse (v nekaterih misijah hkrati oziroma izmenično). Stranske zaposlitve bodo mnogotere: lov, kolesarjenje, joga, smučanje na vodi, iskanje zločincev, borzno trgovanje itn.

Rockstar je poslušal igralce in v nekaterih vidikih je to pomenilo odmik od realnosti....

342 komentarjev

Star Citizen podrl rekord v skupnostnem financiranju

Star Citizen

Slo-Tech -
Igra Star Citizen, ki je še v povojih in luči dneva v končni prodajni različici ne bo ugledala do poznega 2014 ali celo kasneje, je podrla rekord v crowdfundingu (skupnostnem financiranju projektov). Rekord so podrli že prejšnji teden (pred tem je rekord držala pametna ura Pebble Watch z zbranimi 10.266.844 dolarji), ob trenutku pisanja te novice pa so zbrali že 13.298.316 dolarjev.

Star Citizen je igra za osebne računalnike, ki jo razvija legendarni Chris Roberts (Wing Commander, Privateer). Razvoj...

45 komentarjev

Valve bi znal v kratkem dovoliti posojanje iger

TechSpot - Minulo sredo izdan popravek za Valvovo distribucijsko platformo Steam vsebuje nekaj zelo zanimivih nizov:


“SteamUI_JoinDialog_SharedLicense_Title” “Shared game library”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_OwnerText” “Just so you know, your games are currently in use by %borrower%. Playing now will send %borrower% a notice that it’s time to quit.”

“SteamUI_JoinDialog_SharedLicenseLocked_BorrowerText” “This shared game is currently unavailable. Please try again later or buy this game for your own library.”


Ti nizi še niso v rabi, vendar bi (kot je za Valve že običajno) lahko namigovali na skorajšnjo izvedbo posojanja iger znotraj Steama. Kot kaže, iger ne bo mogoče prodati, jih bo pa mogoče "posoditi" prijatelju, podobno kot je to že mogoče na Kindlih.

Posojen naslov se bo - ko in če Valve to dokončno omogoči - začasno prenesel v prijateljevo knjižnico (Steam library), ter mu bo tam na voljo, dokler ne bo izvorni lastnik zahteval vrnitve (tako, da bo spet sam začel igrati...

11 komentarjev

Izšla osma edicija Humble Indie Bundle

Slo-Tech - V tokratni ediciji Humble Indie Bundle najdemo pet iger: Little Inferno, Awesomenauts, Capsized, Thomas was alone in Dear Esther ter pripadajoče zvočne posnetke (soundtracke). Če ste pripravljeni plačati več od povprečja, ki trenutno znaša 5,78 dolarjev, dobite še Hotline Miami, Proteus, Tiny and Big in Grandpa's Leftovers, Intrusion 2, English Country Tune in Oil rush ter pripadajoče soundtracke.

Igre delujejo na večini platform (Windows/Mac/Linux) in so brez DRM. V času pisanja novice je bilo prodanih 392178 paketov iger. Sistemske zahteve za posamezno igro se nahajajo tule. Časa za nakup imate še dobrih 5 dni.

4 komentarji

World of Warcraft v zadnjem četrtletju izgubil sedmino igralcev

BBC - World of Warcraft je najpriljubljenejša večigralska spletna igra vlog, ki je imela skoraj deset milijonov naročnikov in aktivnih igralcev. Toda v zadnjem četrtletju so začeli pospešeno izgubljati igralce, saj je založnik Activision Blizzard v prvem letošnjem četrtletju izgubil kar 1,3 milijona oziroma 14 odstotkov naročnikov. To je daleč največji padec doslej, ugotavljajo v analizi poslovnih rezultatov. V prihodnosti pričakujejo, da se bo padec še nadaljeval, so povedali. Razlog naj bi bila čedalje večja priljubljenost brezplačnih ali freemium iger, dodajajo. V najboljših časih, to je leta 2010, je imel World of Warcraft kar 12 milijonov naročnikov, k čemur je pripomogla tudi izdaja novega dodatka Mists of Pandaria. Dve leti pozneje smo tretjino niže.

Kljub...

33 komentarjev

Razvijalci takoj ob izidu poslali na internet še malo pokvarjen torrent

Euro Gamer - Piratstvo je velik problem, kar še zlasti velja za manjše in neodvisne založnike, ki so zelo odvisni od prihodkov od prodaje. Da bi ljudem nazorno pokazali, kako piratstvo vpliva na razvoj, se je Green Heart Games odločil za zelo zanimivo potezo. Včeraj so namreč izdali svojo novo indie igro Game Dev Tycoon ter jo hkrati naložili na torrente. A s pomembno razliko.

Game Dev Tycoon stane vsega osem dolarjev in je na voljo za Windows, Mac in Linux. V igri se igralec preseli v 80. leta in vodi studio, ki se ukvarja z razvojem iger (torej nekakšni "simsi" v svetu računalniških iger). Toda kdor je igro snel s spleta prek torrenta, je dobil namerno pokvarjeno verzijo, ki po nekaj urah igranja začne uničevati napredek. Ko...

99 komentarjev

EA-jev pogrom s SimCity DRM

DRM win

vir: Ars Technica
Slo-Tech - Kot glede na živahno temo na forumu najbrž že veste, se splavitev najnovejšega SimCity-ja ni najbolje obnesla .. kajti čeprav gre za eno redkih pristnih single player iger v letu, vseeno rabi ves čas prisotno internetno povezavo, da lahko njen DRM opravi svoje delo.

In že takoj po začetku prodaje 5. marca se je izkazalo, da EA ni pripravil dovolj strežnikov za vse igralce, tako da so nekateri morali na začetek igranja čakati tudi do pol ure, trpeti slabo odzivnost (lag) pri izvrševanju ukazov, oz. delati brez podpore za shranjevanje (ker se to dela v oblaku). Vse skupaj je že malo spominjalo na lanske težave z Diablo III (Error 37), zato je Amazon.com igro za nekaj časa celo umaknil iz prodaje. Odziv igričarjev in igričarskih revij...

16 komentarjev

Steam za Linux dobro sprejet

Deleži prodaje po operacijskih sistemih. Med Linux distribucijami daleč prednjači Ubuntu, zanimiv pa je tudi še vedno visok delež XP-ja.

vir: The Power Base
The Power Base - Valve je pravkar objavil rezultate svoje februarske ankete med uporabniki (Steam hardware and software survey) in rezultati sploh niso slabi za pingvina. V manj kot pol leta od najave podpore je delež Linux uporabnikov že malenkost čez 2%, kar je sicer še vedno drobiž proti Oknom, vendar že skoraj isto kot pri OS X (3%), ki Steam podpira že skoraj tri leta.

In Valve te številke spremlja. Decembra so svoj klient postavili v odprto...

27 komentarjev

Steam za Linux ni več beta, veliko znižanje cen

Slo-Tech - Steam za Linux, ki je lani decembra postal odprta beta, kar pomeni, da ga je lahko preizkušal vsakdo, je dosegel še eno pomembno prelomnico. Od včeraj naprej je odjemalce za Steam v Linuxu na voljo kot stabilna verzija, torej brez oznake beta. Odjemalec za Steam je seveda na voljo brezplačno, priporočajo pa uporabo Linuxove distribucije Ubuntu, za katero dobite odjemalca kar na njihovem strežniku. Uporabniki ostalih distribucij boste morali malo pogledati po internetu.

To priložnost se je Valve odločil proslaviti tako, da so vse igre za Linux na Steamu znižane za 50 do 75 odstotkov. Znižanje bo veljalo do 21. februarja do 18.00 ure zvečer po slovenskem času. Več kot dovolj časa je še, da pregledate ponudbo in si izberete igre, ki vas zanimajo. Med njimi najdemo Team Fortress 2,...

68 komentarjev

PS4, Xbox 720 obe brez možnosti preprodaje ali najema iger

Sporočilo vsem kupcem. Taka bi morala biti obvezna nalepka na vseh avtorskih delih, takoj zraven tiste s "CE".

vir: Jundooz
HotHardware - Letos pričakujemo naval novih konzol. PS4 bo najavljena 20. ta mesec s ceno okoli 430 dolarjev, Microsoft misli predstaviti Xbox 720 aka Durango enkrat junija po podobni ceni, Android konzola Ouya uleti prav tako junija za 100 ali malo več dolarjev (nadgradnje bodo potem vsako leto); morda nas preseneti še Valve z izidom Steam Boxa. 4k podpora naj bi bila zagotovljena (vsaj pri prvih dveh), igre so tudi že napovedane, vse je torej super, ali pač?

Bolj ne. Če se bo to, kar so zdaj govorice, uresničilo, bodo vse preko XBox live kupljene igre prišle z zgolj enkratno aktivacijsko kodo. Preprodaje kupljenih naslovov tako ne bo, prav tako bo treba taiste naslove ponovno kupiti, če vaši konzoli slučajno odklenka (in Microsoft pač je znan po...

117 komentarjev

Steam za Linux na voljo vsem

engadget - Valve je z dananšnjim dnem postavil GNU/Linux različico svojega klienta Stream v odprto beto, tako da je na voljo vsem. .deb paket za Ubuntu, Mint in sorodne sisteme dobite na njihovem strežniku, uporabniki ostalih distribucij pa morate malo pobrskati po googlu. Podrobnejša navodila za namestitev so tule.

Istočasno so predstavili nov način za prijavo napak, in sicer kot issue-te na njihovem (praznem) GitHub repotu. V samo nekaj urah se jih je pojavilo že 150, nekaj pa so jih že tudi zaprli.

Med podprtimi naslovi se najdejo Team Fortress 2, Amnesia, Killing Floor, Superbrothers: Sword and Sworcery, Trine 2 in World of Goo.

48 komentarjev

Valve potrdil delo na lastni konzoli

Kotaku - Gabe Newell je v včerajšnjem intervjuju na prireditvi Video Game Awards '12 potrdil vstop na konzolni trg (recimo): že naslednje leto nameravajo začeti prodajo lastnega konzoli podobnega PC-ja za v dnevno sobo, pri čemer bo šlo za precej zaprto platformo, skoraj zagotovo z prednameščenim Steamom in morda na osnovi Linuxa. Mišljen bo kot neposredna konkurenca prihajajočima Xboxu 720 oziroma PS štirki.

O napravi, ki bi se znala imenovati "Steam Box", se potihoma šušlja že od letošnje pomladi. Takrat se je sicer špekuliralo, da Valve pripravlja zgolj specifikacije, tako da bi dejanske izvedenke proizvajali in tržili kar PC OEM-i, zdaj pa očitno mislijo vse narediti sami. Poleti so se odkrito distancirali od Oken, najavili GNU/Linux različico Steama...

153 komentarjev

THQ Humble bundle samo za Okna, z DRM, a prodaja se izvrstno

Ars Technica - Vmes med 6. in 7. Humble Indue Bundlom so se fantje pri Wolfire Games domenili z programersko-založniško hišo THQ in izdali poseben Humble Bundle z njihovimi igrami - pustolovščino Darksiders (2010), streljačinama Metro 2033 in Red Faction: Armageddon (2011), ter celotno serijo Company of Heroes: originalom (2006) ter razširitvama Opposing Fronts (2007) in Tales of Valor (2009). Tisti, ki ste pripravljeni ponuditi več kot povprečni znesek - trenutno 5.72 dolarja - dobite še nažigačino Saints Row (2011).

Posebnost tokratnega bundla je, da ni na voljo ne za GNU/Linux ne za Maca, pa tudi brez DRM ni, ker so vse igre na voljo zgolj kot kode za Valvov distribucijski sistem Steam. Na to temo se je na uradni Google+ strani že vnela živahna razprava, pa tudi Ars se sprašuje, mar si ne...

89 komentarjev

V 24 urah prodanih za pol milijarde dolarjev izvodov nove izdaje Call of Duty

Takole so najbolj nestrpni čakali na odprtje trgovin.

CNet - V torek je izšla nova izdaja priljubljene prvoosebne streljačine Call of Duty. Deveta izdaja v franšizi nosi podnaslov Black Ops II in je neposredni naslednik istoimenske verzije iz leta 2010. Igra si je do danes pridobila skorajda kultni status in to prikazuje tudi prodaja. V prvih 24 urah po izidu so prodali za pol milijarde dolarjev kopij igre, s čimer je postavila svetovni rekord in prehitela lanski Call of Duty: Modern Warfare 3, ki je v enakem času zaslužil 400 milijonov dolarjev (lanski podatki veljajo le za ZDA in Veliko Britanijo, letos pa so vračunali celotni svet, a naj bi bila številka vseeno višja, četudi bi pogoje izenačili).

Letos največji uspeh je doslej beležil Halo 4, ki je v 24 urah prinesla 220 milijonov dolarjev. Primerjava...

55 komentarjev

Valve pripravlja Source 2

Shacknews - Na Shacknews poročajo, da Valve pripravlja novo različico svojega pogona za igre, poznanega pod imenom Source. Razvoj Source 2 je potrdil sam Gabe Newel, ko ga je za rojstni dan v Valvovih pisarnah obiskala skupina oboževalcev. Na vprašanje, če je v pripravljanju nov pogon, je povedal, da nekaj novega razvijajo že dlje časa. Nekoliko manj točen je bil odgovor na vprašanje, če gre za popolnoma na novo začet projekt ali zgolj za nadgradnjo starega pogona (kar naj bi bil bolj priljubljen način razvoja do nedavnega), a se vseeno predvideva, da bo pogon popolnoma nov. Ta objava se navezuje z omembami v nekaterih datotekah Valve Filmmakerja, najdenih v preteklem avgustu.



Prva generacija pogona Source je stara že dobrih 8 let, saj smo ga prvič ugledali leta 2004 z izidom Counter Strike: Source, temu pa je sledil izid Half Life 2. Zasnovan je bil z nadgradnjami v mislih, zato tudi tako dolgo obdobje aktivne uporabe, obenem pa jim je modularen način zasnove omogočal, da so pri Valvu leta...

18 komentarjev

Blizzard potrdil krajo e-poštnih naslovov in zgoščenih gesel za Battle.net

New player(s) have arrived, Diablo's minions grow stronger.

vir: Slashdot
Slashdot - Blizzardov šefe Michael Mormaine je sinoči potrdil, da so tekom tega tedna zaznali vdor v njihovo interno omrežje, ter da so napadalci odnesli e-poštne naslove vseh Battle.net uporabnikov izvzemši Kitajske (ki ima po tamkajšnjem zakonu povsem ločene strežnike) in njihova zgoščena gesla; za severno- oz. južnoameriške, avstralske in novozelandske uporabnike pa še varnostno vprašanje in mobilno številko, če so ju imeli vpisani. Pravijo, da še ne vejo za točni čas vdora, kdo ga je izvedel, niti ali je napadalec dobil še kaj tretjega, vendar naj bi bili vsi plačilni podatki po vsej verjetnosti na varnem.

Za gesla posebej poudarjajo, da so bila varno zgoščena, tako da bi se morali napadalci lotiti vsakega posebej, pa še to da bi bilo težko (po vsej verjetnosti so...

31 komentarjev

Newell o odločitvi za podporo Linuxa

Gabe Newell.

vir: VentureBeat
VentureBeat - Valvov šef Gabe Newell (na sliki desno) je na nedavni igričarski konferenci Casual Connect povedal nekoliko več o nedavni odločitvi za aktivno podporo GNU/Linuxa kot platforme za igranje iger. Ključni razlog naj bi bila dvomljiva usoda prihajajočega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 8, predvsem pa zaprtje ekosistema za nakup Windows aplikacij in iger, ki si ga Microsoft želi vzpostaviti s svojo aplikacijsko trgovino Windows Store.

Besede, ki jih je pri tem uporabil, so bile precej ostre: Osemko je označil za nič manj kot "katastrofo za vse udeležence na PC trgu" in napovedal "izstop več ključnih dobaviteljev (OEM-ov) z trga". To sicer še ni gotovo, pravi, vendar bi radi bili...

111 komentarjev

Steam za Linux potrjen, prva igra bo Left4Dead 2

Phoronix - Valve je te dni uradno odprl svoj Linux blog in s tem dokončno potrdil prihod Steama in (upajmo) čim večjega števila njihovih iger na GNU/Linux. Z idejo so se nazadnje igrali pred dvemi leti, ko je sicer padla odločitev, da bo treba še malo počakati, tokrat pa kot kaže mislijo zares. Potrditve pa so po tihem deževale že vse od pomladi. Predvsem Phoronix je redno pisal, da mora nekaj biti na tem, ker so v svoje vrste pridobili nekatere najbolj ugledne razvijalce na področju Linux iger.

Za začetek bodo podprli distribucijo Ubuntu 12.04, s katero imajo dobre izkušnje predvsem na strežniški strani, sam Steam klient, ki je že skoraj nared in ki naj bi kmalu štartal v zaprti beti, ter igro...

245 komentarjev

Diablo III je tu

Zbirateljska različica.

vir: Wikipedia
Wikipedia - Po 11 letih razvoja, od tega zadnjih dveh samo za poliranje, je včeraj izšel močno pričakovani akcijski frp Diablo III, za nameček ravno sredi maturitetnega meseca oz. izpitnih rokov. Za petdesetaka ga dobite v bližnji štacuni oz. na spletu.

Večjih novosti niti ni, ker igra tako vizualno kot tudi glede občutka pri igranju ostaja skoraj povsem zvesta dvojki. Pogled je še vedno izometričen, s čimer so po Blizzardovih besedah prihranili na strojni zahtevnosti in hkrati ohranili dober pregled nad situacijo, se pravi konstantnimi vpadi sil pekla z vseh smeri. Svet (Sanctuary), ki se je od razsutja Worldstona na koncu prejšnjega Diabla sicer nekoliko geografsko spremenil, je še vedno temačen in poln podzemnih sob, ki se ob vsakem obisku na novo naključno...

130 komentarjev

Izvorna koda prvega Prince of Persia najdena, rešena in objavljena

Reševanje kode s starih disket

GitHub - Ena najbolj kultnih videoiger v zgodovini je Prince of Persia, ki je izšla leta 1989 za Apple II in postavila letvico za tisti čas izjemno visoko. Igra je prinašala precej boljšo animacijo kot takratna konkurenca, s svojim načinom igranja pa je navdahnila nov žanr iger, v katerih protagonist sicer skače po različnih platformah, a se giblje zelo realistično. Spričo svoje priljubljenost je Prince of Persia kmalu tekla na vseh mogočih operacijskih sistemih in računalnikih, sledilo pa ji je vrsto nadaljevanj znotraj iste franšize.

Sedaj je javno dostopna tudi izvorna koda prve igre. Ta je bila dolgo časa pogrešana in je veljala za izgubljeno. Jordan Mechner, ki je leta 1989 napisal Prince of Persia, je konec marca letos

56 komentarjev

ID objavil izvorno kodo Doom 3 pogona in to pod GPL 3

Doom 3 Vuvuzela mod verjetno ni več daleč.

vir: The Verge
The Verge - Po zaslugi zagnanosti Carmacka, Besseta in ostalih IDjevcev je izvorna koda za Doom 3 zdaj na voljo in to pod pristno copyleft licenco GPL v3. Priložili so še projektne datoteke za GNU/Linux (SCons), Okna (Visual Studio) in Mac (Xcode), tako da si lahko kodo ogledate, izgradite in predelate tudi sami.

Game data (mape, skini in vse ostalo) sicer ostajajo pod EULO, tako da bo za preigravanje predelav in osvežitev še vedno treba posedovati izvorno kopijo igre. Podoben dogovor je na voljo za številne znane starejše naslove, npr. EDUKE32, ki skupaj s podatki iz originalnega Duke Nukema 3D omogoča uživanje igre v višjih resolucijah.

Pri vsem skupaj je najbolj pomembno, da je koda izdana pod...

58 komentarjev

COD: Modern Warfare 3 se prodaja bolje kot vroče žemljice

6.5 mio prodanih izvodov oz. $400 mio prihodka v prvih 24 urah in že tretji prodajni rekord zapored. EA-jevi šefi morajo biti kar malo živčni, čeprav tudi Battlefield 3 ni začel slabo.

vir: Guardian
Guardian - Založnik Activision Blizzard se je pohvalil z izvrstnimi prodajnimi številkami za v torek izdano igro Call of Duty: Modern Warfrare 3. Samo v ZDA in Veliki Britaniji so prodali 6.5 milijona izvodov in zaslužili 400 milijonov USD. Podoben uspeh so imeli tudi predlani z COD: Modern Warfare 2 (310 mio USD v prvih 24 urah) in lani z COD: Black Ops ($360 mio). Skupni zaslužek iz serije COD naj bi s tem presegel tistega od sage Star Wars oz. Lord of the Rings, ki sta dosedaj veljali za najbolj uspešna projekta v industriji zabave.

Vsi zainteresirani ste opis (in nakup) bržkone že dali skoz. Ocene so nasploh odlične, tu med 80 in 90%, pri čemer se na veliko poudarja "polikanost serije", "vizualno odličen puščavski način" in pa "neverjetno zasvojljivo večigralstvo"....

43 komentarjev

Humble Voxatron Debut

Voxatron

Slo-Tech - Fantje pri HumbleBundle.com so našli novega indie razvijalca - novozelandski one-man shop Lexaloffle s skoraj 20 let tradicije pri izdaji inovativnih shareware/poceni igric. Tokrat ponujajo vorteksno minecraft/streljačino Voxatron, ki bo v končani različici šla za 15 dolarskih kosov, v bundlu pa jo lahko prednaročite za standadno poljubno ceno, brez drm-ja, za vašo platformo in z dobro mislijo za povrh.

Prihranek je med $12 (povprečen Windows uporabnik) in $9 (Linux), za zdaj pa dobite le Voxatron. Če gre zaupati izkušnjam iz preteklosti, bodo konec tedna dodali še kako dodatno igro ali celo katerega od prejšnjih bundlov.

V prvih 8 urah so prodali že 50.000 izvodov, v dveh tednih pa se tipično nabere vsaj 200.000 naročil v skupni vrednosti med milijonom in dvema dolarjev. Prosijo vas za za uporabo...

10 komentarjev

Piratska verzija igre povečala njeno prodajo

TorrentFreak - Pred nekaj tedni je izšla težko pričakovana indie igra No Time To Explain, ki jo je izdalo podjetje tinyBuild, ki sta ga ustanovila Alex Nichiporchik in Tom Brien. Le nekaj dni po izidu se je igra pojavila tudi na The Pirate Bayu, kar je znatno povečalo njeno prodajo.

Na prvi pogled se zdi vse skupaj nenavadno, a v resnici je šlo za zelo dobro promocijsko taktiko. Razvijalci so igro sami naložili na The Pirate Bay, pri čemer pa naložena verzija ni enaka verziji, ki je naprodaj v trgovinah. Na The Pirate Bayu je verzija, v kateri vsi liki nosijo piratske čepice in je nasploh izvedena v piratskem slogu. Nichiporchik je potrdil, da sta igro na splet priobčila pisca sama, rekoč, da bodo nekateri tako ali tako piratizirali igro: zakaj...

32 komentarjev

OnLive neuradno na voljo za Linux

OnLive Informer - OnLive je platforma za igranje iger na zahtevo, pri katerem je igra shranjena v oblaku. Tam se izvedeta tudi vso potrebno računanje in sinhronizacija, tako da se do končnega uporabnika prenaša le končni video. Ta je v ločljivosti 720p, zato je za igranje potrebna vsaj dvomegabitna internetna povezava. OnLive je zaživel leta 2010, uradno pa je na voljo za Windows in Mac OS X. Z nekoliko čaranja pa so ga uporabniki neuradno uspeli prenesti tudi na Linux.

Za delovanje na Linuxu potrebujemo emulatorski paket Wine, ki pa sam po sebi ni dovolj. Poleg tega ga je treba nekoliko prilagoditi (patch je skupaj z navodili na voljo na internetu), da bo v njem deloval odjemalec OnLive za Windows. Na OnLive Informer po obsežnem testiranju pravijo, da...

35 komentarjev

Activision mnenja, da sta Rovio in Zynga močno precenjena

TechCrunch - Mobilna senzacija Angry Birds in Facebook time killer Farmville sta svojima avtorjema konkretno napolnila denarnice in zvišala aspiracije. Zynga se že pripravlja na enomilijardno izdajo delnic za skupaj 10% vrednosti podjetja (med 10-20 miljardami), Rovio pa se ceni na "več milijard" in trenutno zaključuje zaprto dokapitalizacijo po valuaciji 1.2 miljarde.

To postavlja uveljavljene velike založnike pred nenavadno situacijo. Že zaradi vsega denarja, ki se obrne okoli teh iger (zlasti in-app purchasi), bi radi bili zraven. A njihov poslovni model ni nagnjen k tveganju in inoviranju, prej vsakoletnemu štancanju nove različice prejšnjega naslova, s podobno obsežnim changelogom, kot ga...

5 komentarjev

V sredo se začne Gamescom 2011, napovedan milijonski turnir v Doti 2

GameSpot - Nemško mesto Köln bo od srede do nedelje gostilo vsakoletni igričarski sejem Gamescon. S približno 250 tisoč obiskovalci, čez 4000 novinarji in ob prisotnosti vseh velikih imen v svetu iger je to trenutno največji igričarski dogodek leta. Med napovedmi tako najdemo EA, ki bo prisoten z najnovejšimi različicami FIFE, Battlefielda, Need For Speed in bojda še novimi naslovi, Sony bo tam z demotom svoje prihajajoče prenosne konzole PlayStation Vita, svoje pa si obeta tudi nebroj neodvisnih oz. mobilnih razvijalcev.

Morda najbolj oblegana bo stojnica Valve-a, ki je po precej mesecih molka in špricanju junijskega E3 napovedal prvo javno predstavitev prihajajoče Dote 2; istočasno se bo odvijal tudi mednarodni promocijski turnir z glavno nagrado 1 milijona zelencev. Tekmovalo bo 16 najboljših svetovnih ekip z Evrope, Azije in ZDA, ki jim je Valve prav...

6 komentarjev

Humble Indie Bundle #3 uspešno zaključen

Vredno denarja.

Slo-Tech - Sinoči se je zaključil ta tretji Humble Indie Bundle, tokrat z rekordnim uspehom - v dveh tednih prodaje so našli 372 tisoč kupcev za povprečno ceno 5.82 dolarja, kar je skupaj naneslo dobra 2 milijona dolarjev. Za primerjavo, prvi bundle je prinesel 1.3 milijona, drugi 1.8, specialka za finskega razvijalca Frozenbyte pa le malo manj kot milijon.

Bundle je bil še posebej bogat, saj so dodali dve bonusni igri; vsi kupci, ki so plačali vsaj cent nad povprečno kupnino ($5.82 dolarja za 5+2 iger), pa so dobili še vseh 5 iger iz prejšnjega bundla, med njimi legendarno platformo z možnostjo vrtenja časa nazaj in naprej, Braid. Večina kupcev (slabi 2/3) je bilo Windowsašev, ostalo pa se nekje pol-pol deli na Mac in Linux. Linuksaši so bili kot ponavadi tudi najbolj...

8 komentarjev

Pet korakov za slab prenos igre s konzole na računalnik

Ars Technica - Pri Ars Technici so za vse razvijalce iger pripravili priročen vodič, ki jim v vsega petih korakih pove, kako sicer odlično igro za konzole popolnoma pokvariti, ko je čas za njeno izdajo na osebnih računalnikih. Vodič so pripravili z neizmerno pomočjo igričarske industrije, saj je dandanes skorajda vsaka igra namenjena za konzole in osebne računalnike. S tolikšnim deležem ne-ekskluzivnih naslovov je slabih prenosov z ene na drugo platformo seveda dovolj.

Pod prvo točko so izpostavili protipiratske zaščite, predvsem izredno drakonske različice. Na konzolah jih igralci zaradi naveze strojne in programske implementacije ne opazijo, a zato še njihov delež težav prejmejo igralci različic za osebne...

15 komentarjev

Naprodaj tretji Humble Indie Bundle

Slo-Tech - Po veliki popularnosti predhodnikov smo dobili še tretji (na nek način četrti) Humble Indie Bundle. Uradno gre za Humble Indie Bundle 3, a ja bil kot tretji predstavljen Humble Frozenbyte Bundle, ki je vključeval le igre neodvisnega finskega razvijalca Frozenbyte. V uradni tretji izvedenki paketa iger neodvisnih razvijalcev je vse po starem. Po ceni, ki jo določite sami, kupite pet iger, kjer so tokrat na voljo Crayon Physics Deluxe , Cogs, VVVVVV, Hammerfight in And Yet It Moves. Izmed peterice so kar trije prvič na voljo za Linux in OS X, to so Crayon Physics Deluxe, VVVVVV in Hammerfight, Cogs pa je novost le za Linuxaše - tako so vse igre na voljo za vse tri velike namizne platforme. Plačilo se lahko po želji razdeli med razvijalce...

51 komentarjev

Prihaja film o Angry Birds

Guardian - Angry Birds, popularna igrica za iNapravice, Androide in brskalnike, ki je skupaj doživela že 250 milijonov prenosov in je s tem najbolj uspešna mobilna aplikacija doslej, bo zgleda doživela tudi filmsko različico.

Finski razvijalci Rovio Mobile so v ta namen najeli Davida Maisla, vodjo ameriške produkcijske hiše Marvel. Marvel je sicer eden od dveh vodilnih stripovskih založnikov v čezlužju (drugi so DC comics), v zadnjih 10 letih pa so na veliko platno (bolj ali manj) uspešno prenesli kar nekaj svojih risanih junakov - Spider-mana, Može X, Hulka, Fantastične štiri, Iron Mana, Punisherja. Maisel je že potrdil začetek dela na filmu, tako da gre tokrat zgleda zares. Ogleda v kinematografih (če bodo do tedaj še preživeli) se lahko nadejamo v treh ali štirih letih.

18 komentarjev

Izšel Duke Nukem Forever

Slo-Tech - Včeraj je v Evropi, Aziji in Avstraliji izšla težko pričakovana nova inkarnacija Duka v igri Duke Nukem Forever. Po 14 letih zapletov v razvoju, ko je bila igra vmes prodana, zavržena, obujena od mrtvih in končno dokončana, razvijalci in založniki pa v različnih kombinacijah na zatožnih klopeh, so pričakovanja javnosti velika. K temu prilivajo olje na ogenj tudi izjave ustvarjalcev, ki nič kaj sramežljivo igro hvalijo kot najboljšo streljačino v zgodovini. Premisa je preprosta - vesoljci vnovič napadajo in se polaščajo Dukovih deklet. Tega ne gre dopustiti, zato mora Duke v akcijo.

Prve recenzije igre so pisane kot že dolgo ne. Na Joystiq so mu podelili oceno 2/5, ker da je igra po igralnosti in zgodbi obtičala nekje v 90. letih prejšnjega stoletja....

83 komentarjev

Povprečni igralec iger star 37 let

CNet - Nova študija Entertainment Software Association (2011 Essential Facts About the Computer and Video Game Industry) je pokazala nekaj zanimivih dejstev o igralcih računalniških iger, ki jih nismo pričakovali. Odkrili so, da ni res, da je igranje iger v glavnem dejavnost mladostnikov, saj je povprečni igralec star 37 let in ima za seboj 12 let igranja. Kar 82 odstotkov igralcev pa je starejših od 18 let. Povprečni kupec igre je star 42 let. Med igralci je 42 odstotkov žensk, prirast v deležu pa je v njihovi skupini največji. Še zdaleč torej ne velja, da žensk igre ne zanimajo.

Zanimiv je tudi porast med starejšimi igralci, saj je delež starejših od 50 let dosegel 29 odstotkov. Od vseh igralcev jih 65 odstotkov igra z drugimi igralci v živo (torej v isti sobi ali hiši), 55 odstotkov pa jih...

53 komentarjev

Duke Nukem Forever demo

Slashdot - Medtem ko bo nakup najbolj težko pričakovane igre zadnjega desetletja mogoče šele po 10. juniju, je Gearbox Software včeraj na internet postavil demo. Govorimo kakopak o Duke Nukem Forever, ki je po 12 letih čakanja tik pred durmi. Demo verzija je na voljo le tistim, ki so Duke Nukem Forever naročili v predprodaji. Na elektronski naslov so dobili posebno kodo, s katero lahko prenesejo demo. To bržkone pomeni, da se bo demo zelo hitro znašel na internetu za vse ostale prek neuradnih kanalov.

Duke Nukem Forever bo stal 60 dolarjev za Xbox 360 ali PlayStation 3 in 50 dolarjev za računalnike. Sprehod skozi celoten demo si lahko ogledate na YouTubu, kjer je posnetek TotalBiscuita, ki so se sprehodili skozenj in ga pokomentirali (igra se...

46 komentarjev

Poljaki podarili Obami The Witcher 2

Obama se rokuje s poljskim premierjem.

vir: Kotaku
Kotaku - Ameriški predsednik Barack Obama je danes obiskal Poljsko, kjer je od premierja Donalda Tuska prejel nekonvencionalno darilo - računalniško igro The Witcher 2: Assassins of Kings.

S stališča igričarja je izbira odlična - pred dvema tednoma izdani RPG je prejel kup pozitivnih kritik in je na dobri poti, da postane uspešnica. A ker se politični veljaki redko sproščajo z igrami, je razlog za izbiro darila bržkone podatek, da so igro izdelali v poljskem studiu CD Projekt RED in da zgodba temelji na popularnih delih poljskega pisca fantastike Andrzeja Sapkowskega. Ker običajna DVD škatlica izgleda precej bedno, so predsedniku seveda podarili dražjo, zbirateljsko različico igre, naphano z bombončki.

Baracku želimo, da mu...

19 komentarjev

Nintendo ponekod umika Dead or Alive v izogib pedofilskim obtožbam

Mlada Ayani, ena od treh spornih karakterjev iz igre.

vir: Slashdot
Slashdot - Dead or Alive je ob Tekkenu in Street Fighterju eden bolj znanih pretepaških naslovov na konzolah. Med drugim marsikatero oko pritegne tudi zaradi razkritih ženskih teles - grafični in fizikalni pogon na modernih napravah pač ustvarita zelo prepričljive tresoče joške.

Za tiste, ki se med hitro akcijo ne morejo dovolj osredotočiti na žgečkljive podrobnosti, je v Dead or Alive: Dimensions na prenosni konzoli Nintendo 3DS na voljo fotografski način, kjer si lahko...

34 komentarjev

Duke Nukem Forever končan!

Neowin - Po skoraj petnajstih letih tožarjenja, propadanja, pacanja, pisanja, razhroščevanja in testiranja kode je herkulski podvig naposled končan. Duke Nukem Forever je napisan in zaključen, kar pomeni, da je razvoj igre prešel v stadij RTM, je pojasnil George Broussard iz 3D Realms. Sedaj morajo založniki natisniti zadostno količino zgoščenk z igro, pripraviti spremljevalni material in vse skupaj zapakirano v ličnih škatlah poslati v trgovine.

Randy Pitchford iz Gearboxa je preigral že celotno igro in je nad njo navdušen. Opisal jo je kot neverjetno izkušnjo - enkratni opus interaktivne zabavne, ki ponovno spomni, zakaj je Duke Nukem kralj. Igro so razvili 3D Realms, Triptych, Piranha in Gearbox, potem ko so zgladili nesporazume in...

103 komentarji

Portal 2 prihaja nekoliko prej, a koliko prej?

Portal 2 je blizu!

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Prvo nadaljevanje zelo popularnega Portala, na Valveovem pogonu Source ustvarjene igre (po izdaji prve verzije je razvijalsko ekipo kupil Valve), je sicer načrtovano za 19. april, prihodnji torek. A nestrpno pričakovana igra bi utegnila iziti že nekoliko prej. Na domači spletni strani umetne inteligence oz. operacijskega sistema GLaDOS, ki domuje na strežnikih podjetja Aperture Science, ustvarjalca sistema GLaDOS in pištole za ustvarjanje portalov (poleg drugih tehnologij, uporabljenih v igrah), se je pred dnevi namreč pojavil števec, ki se je do ničle odštel ravno nedavno. Nekateri so pričakovali, da bo to zaznamovalo predčasni izid Portal 2, a temu ni bilo tako.

Namesto tega se je prikazala stran, ki zbira podatke, koliko sredstev...

16 komentarjev

Garry's Mod se bori proti piratom

Peskovniška igra, ki omogoča ogromno modifikacij - Garry's Mod

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pred dvema dnevoma je Garry Newman, razvijalec dodatka z imenom Garry's Mod, izdal novo različico (Garry's Mod 10), ki ima vgrajen hrošč, prisoten le na piratiziranih izdajah. Garry's Mod je sicer popolnoma samostojna igra, ki na Steamu stane 8 €, a uporaba zahteva, da si uporabnik lasti vsaj eno igro s pogonom Source, na kateri je Garry's Mod osnova. Napaka v najnovejši izdaji je uradno poimenovana Unable to shade polygon normals in povzroči, da se igra ne zažene ter javi napako. Ideja je, da bi pirati napako sporočili, obenem pa bi zraven v poročilu vključili še uporabniško ime na Steamu.

Ideja je bila uspešna, saj je razvijalec identificiral kar 2.500 piratov v vsega 15 urah. To pomeni do 20.000 € izgubljenih prihodkov, a Garry...

67 komentarjev

Humble Indie Bundle vol. 3

Slo-Tech - Od včeraj je na voljo že tretji komplet cross-platform, drm-free, pay-what-you-want indie igric, Humble Frozenbyte Bundle. Tokrat ponuja tri dokončane igre neodvisnega finskega razvijalca Frozenbyte - Trine, Shadowgrounds in Shadowgrounds: Survivor, konceptno igro Jack Claw in prednaročniško verzijo Splota. Več o njih v tem kvalitetnem trailerju:

Za igre lahko plačate poljubno vsoto, del zneska pa donirate v dobrodelne namene (fundaciji EFF in Child's Play). Povprečen znesek za vseh 5 iger se giblje pri 5 dolarjih, oz. 10 dolarjih s strani očitno bolj radodarnih Linux uporabnikov. Prejšnja kompleta Humble Bundle sta zbrala 1 oz. 1.8 milijona dolarjev in s tem pokazala, da tovrsten model distribucije iger deluje.

Zdaj pa nazaj [:)] k...

40 komentarjev

Poljski založnik pravi, da DRM zgolj vzpodbuja k piratiziranju iger

Njihov naslednji naslov, Witcher 2, nameravajo izdati brez DRM-ja

vir: Wikipedia
bit-tech.net -

Poljski založnik CD Projekt je v nedavnem intervjuju z Bit Gamerjem podal zanimivo stališče, da DRM (digital rights management software) ne preprečuje piratstva, oz. še huje, da ga pravzaprav vzpodbuja.

Po besedah vodje oddelka za marketing pri njihovi spletni štacuni Good Old Games, Lukasza Kukawskega, igre z DRM uporabnika silijo v inštalacijo malware-a, zahtevajo stalno internetno povezavo za igranje in se usujejo takoj, ko ta...

95 komentarjev

Guitar Hero navsezadnje ni popolnoma ukinjen

CNet - Očitno so bile nekoliko preuranjene trditve, da sta tako Guitar Hero kot DJ Hero, dva glasbena naslova Activisiona, ukinjena. Vsaj v primeru Guitar Hero gre glede na intervju GameIndustry.biz z Danom Wintersom, podpredsednikom za odnose z razvijalci, za nekoliko daljšo pavzo. Ta bo dolga vsaj eno leto, saj letos ne nameravajo izdati novega naslova iz te dobro prepoznavne franšize. V februarju so sicer zatrdili, da so prekinili razvoj letošnjega naslova ter razpustili skupino, ki je igro razvijala, za kar naj bi bili krivi slabi prodajni rezultati. Glede na podatke analitikov je bilo najuspešnejše leto za glasbene igre leto 2008, ko je prodaja znašala kar 1,7 milijarde dolarjev, medtem ko so bile le dve leti kasneje, torej lani, vredne vsega 300 milijonov dolarjev. Obenem kar 80% 14,9-odstotnega upada prodaje programske opreme med letom 2008 in 2010 predstavlja celoten žanr glasbenih iger.
 Guitar Hero III: Legends of Rock

Guitar Hero III: Legends of Rock


Po drugi strani pri analitični družbi NPD poročajo, da je...

0 komentarjev

Bo Crysis 2 omejen le na DirectX 9?

Crysis 2 - New York zgolj v DirectX 9

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Že nekaj časa pred izidom Crysis 2 smo izvedeli, da bo igra izšla zgolj s podporo Microsoftovim knjižnicam DirectX 9. Temu so sledile neuradne napovedi, da naj bi pri Cryteku pripravljali popravek, s katerim bi v Crysis 2 vgradili podporo najnovejšim knjižnicam DirectX 11. To bi bilo edino smiselno, sploh glede na predhodnikov status osramočevalca še tako zmogljivih sistemov, kar so pri Cryteku dosegli tudi z uporabo DirectX 10. Popravek naj bi poleg popravljenega grafičnega pogona v Crysis 2 s seboj prinesel še obsežnejši nabor nastavitev (le-te so trenutno očitno izredno omejene, spet, sploh v primerjavi s prvim Crysisom), s katerimi bi bilo mogoče narediti prikaz igre še bolj fotorealističen, seveda ob podpori dovolj zmogljive strojne opreme. Na isti dan je...

71 komentarjev

Duke Nukem Za Vedno pozen

bit-tech.net - Kot da desetletje in pol zamud, prelaganja in obljubljanja izida ter nekajkratnega popolnoma svežega pristopa k razvoju ne bi bilo dovolj, Duke Nukem Forever dobiva še eno, upajmo da tokrat res zadnjo prestavitev datuma izida. Igra naj bi izpod rok razvijalcev v studiu Gearbox, ki so prevzeli delo od razvijalcev pri 3D Realms, na police trgovin končno prišla 3. maja. V videu na Youtube je direktor studia Gearbox in glavni producent Duke Nukem Forever, Randy Pitchford, z veseljem začel razlagati, da Duke Nukem prihaja ter da so že skoraj pri koncu, v nasprotju z vsemi pričakovanju, ko nekdo v ozadju na plakatu prelepi datum izida. Namesto 3. maja (6. maj za mednarodni izid) nova tabla pove, da Duke Nukem Forever prihaja 14. junija v ZDA...

50 komentarjev

Valve predstavlja Steam Guard

bit-tech.net - Valvova spletna trgovina Steam je med daleč najbolj popularnimi na področju digitalnih nakupov iger, med drugim tudi zaradi enostavnosti nakupa iger. Na spletni strani oz. v odjemalcu enostavno izberete nakup igre, le-to plačate s kreditno kartico oz. s PayPalom, sledi pa prenos igre s spleta in njena namestitev. Vse, kar vaše težko prislužene denarce pretopljene v zabavne igre loči od nepridipravov, je vaše uporabniško ime in geslo (ki je seveda izredno varno, ima več kot 15 znakov, velike in male črke, številke, posebne znake in vzorec vašega DNK-ja, kajne? Kajne??). Da bi še dodatno...

14 komentarjev

Activision se vrača z Dance Hero

Kinectovo zajemanje premikov s kamero je idealno za plesne igre (na sliki Harmonixov Dance Central)

vir: Kotaku
Kotaku - Po ukinitvi glasbenih franšiz Guitar Hero in DJ Hero se po poročanju Kotaku-ja Activision vrača z novo glasbeno igro, ki naj bi se imenovala Dance Hero. Iz imena je razvidno, da bo šlo za na ples osredotočeno igro, ki bo najverjetneje izkoriščala zaznavanje gibanja na konzolah sedme generacije. Znamko Dance Hero so pri Activision sicer registrirali že leta 2008, daleč pred predstavitvijo Microsoftovega Kinecta oz. Sony-jevega Move-a, kar pa je najbrž povezano z masovnim registriranjem znamk Hero. Podatki o novi franšizi so še izredno skopi, saj npr. ni še jasno, za katero platformo Dance Hero sploh prihaja. Pri Kotaku sicer precej logično sklepajo, da bo namenjena predvsem za konzole, ki omogočajo enostavno zaznavanje premikov.

Na Xbox 360 bo Dance Hero...

1 komentar

Unreal Engine 3 postaja še cenejši

Prizor iz igre The Ball, ene izmed neodvisnih uspešnic, izdelanih z UDK-jem

vir: Ars Technica
Ars Technica - Unreal Engine 3, osnova za igre, kot so Unreal Tournament 3, triologiji Gears of Wars in Mass Effect, serija BioShock, itd., je že dobro leto dni odlična izbira za garažne razvijalce ter študente. Epic Games, razvijalec pogona, je namreč oktobra 2009 izdal razvojni paket Unreal Development Kit, v katerem je mogoče brezplačno razvijati igre, s katerimi razvijalci nimajo namena služiti denarja. Preskok z nekomercialnih na komercialne projekte je preprost, saj je za začetek potrebno poravnati le enkratni licenčni znesek v višini $99, kar avtorji storijo, ko je razvit projekt prispe na tržišče.

Do nedavnega je bila to za razvijalce edina licenčnina, dokler z igro niso zaslužili $5.000, od koder naprej so morali nato Epic Games plačevati dodatnih 25 % od...

16 komentarjev

DOOM na kalkulatorju

engadget - Odličen prikaz hitrega razvoja tehnologije in malih žepnih naprav je nedvomno prenos iger (ter celo celih operacijskih sistemov) na mobilne telefone, medtem ko so nekatere izmed njih še pred nekaj leti na kolena spravile relativno zmogljive namizne računalnike. A mobilni telefoni so danes že nedvomno izredno zmogljivi, naslednje neraziskano področje pa bi morda lahko bili kalkulatorji. Igranje šaha in tetrisa na zmogljivih grafičnih različicah ni nič novega, je pa zato nekaj posebnega igranje prvega DOOMa na prav takšnem kalkulatorju.


Gre za Texas Instrumentsov TI-Nspire, na katerega je različico DOOMa, poimenovano nDOOM, prenesel uporabnik foruma Omnimaga. Žal gre še za nekoliko nestabilno različico, ki zmrzne že v prvi minuti...

23 komentarjev

Bo trgovina Battle.net ostala le na papirju?

StarCraft II je bila ena izmed najtežje pričakovanih lanskih iger

Slo-Tech - Vodja razvoja igre StarCraft II, Dustin Browder, je v intervjuju za EuroGamer povedal, da se pri Blizzardu soočajo s precejšnjimi težavami pri razvoju spletne trgovine Battle.net. Na njej bi igralci StarCraft II lahko prodajali svoje modifikacije, npr. dodatne mape, težave pa so celo tako velike, da potihoma razmišljajo tudi o ukinitvi razvoja. Povedal je, da to ne bi bilo prvič, saj so se v preteklosti že odločili, da ne bodo izdali pravzaprav dokončane igre, WarCraft Adventures. Težava se po besedah Browderja skriva predvsem v preprečevanju kraje vsebine med posameznimi avtorji, postavljanju omejitev za cene posameznih dodatkov, poleg obilice drugih težav, ki jih morajo rešiti pred izidom. Povedal je še, da Blizzard za razliko od drugih...

3 komentarji

Beta Crysis 2 ušla na internet

Heise - Beta verzija težko pričakovane streljačine Crysis 2 je več kot en mesec pred izdajo ušla na internet. Končna verzija je namreč napovedana za 22. marec, a se je beta že znašla na internetu. Kaže, da gre za verzijo 13. januarja, ki že vsebuje delujoča enoigralski in večigralski način. Manjka ji še nekaj tekstur, sicer pa je bolj ali manj dokončana. Kdo je na internet spustil igro, ni znano. EA dogodek obžaluje in poziva vse ljubitelje igre, da pokažejo toliko lojalnosti, da počakajo do izida končne verzije (in jo seveda tudi kupijo). Poročila kažejo, da beta vsebuje glavni ključ za zaščito SolidShield (spletni DRM), kar utegne biti velik problem za EA.

58 komentarjev

Activision ukinja Guitar Hero

bit-tech.net - V konferenčnem klicu, povezanem z zaslužki v preteklem letu, je Eric Hirshberg, izvršni direktor Activisiona, razkril ukinitev dveh izredno znanih franšiz tega podjetja, serije iger Guitar Hero ter DJ Hero. Čeprav se bodo igre, pripomočki in plačljiva vsebina za prenos s spleta prodajali še naprej, razvoja novih naslovov ne bo (letos je bila načrtovana izdaja 6. igre v seriji Guitar Hero). Razlog za to se skriva predvsem v znatnem upadu prodaje v celotnem žanru glasbenih iger, kar nakazuje tudi prodaja razvijalskega studia Harmonix (slednje je pomagalo razviti prvi Guitar Hero, nato pa pripravilo konkurenčni Rock Band, ki sta ga založila EA in MTV Games - ta je bil prav tako zaprt v času prodaje Harmonixa)....

6 komentarjev

Duke Nukem Forever prihaja maja!

CNet - Lani se je prvikrat po trinajstih letih razočaranj zazdelo, da bomo težko pričakovani in neštetokrat prestavljeni Duke Nukem 3D vendarle dočakali. Oktobrski posnetki so bili nadvse vzpodbudni, a današnje vesti so še bolj. Potrjen je datum izida. Duke Nukem Forever bo 14 letih čakanja prihaja 3. maja v ZDA in 6. maja drugod po svetu.

Streljačina bo na voljo za Xbox 360, PlayStation 3 in osebne računalnike. Igra bo ponujala vso obscenost, ki jo od nje pričakujemo, tako da bo na prodaj le polnoletnim. Založnik obljublja, da bo v njej moč prebirati revije za odrasle, pisati neprimerne grafite in podobno, da o ubijanju - ki je v igrah dosti manj stigmatizirano od golote - ne govorimo. Misija igre bo rešiti svet pred prašičjimi policaji, vesoljskimi pomanjševalnimi...

31 komentarjev

Izšel celovečerni film The Trashmaster

Nico na poti na drugo delo v svojem prevoznem sredstvu

vir: engadget
engadget - Novica o izidu celovečernega filma na prvi pogled ni nekaj posebnega, a to nekoliko spremeni podatek, da je za studio filma The Trashmaster njegov ustvarjalec Mathieu Weschler uporabil kar igro GTA IV. Za uresničitev celotnega projekta je potreboval kar dve leti. Zgodba govori o smetarju (igra ga Niko Belic, glavni lik igre GTA IV), ki poleg pobiranja in odvoza smeti mesto čisti še na drugačen način. Gre za občana, ki je zakon vzel v svoje roke (vigilante), življenje pa se mu spremeni, ko nek serijski morilec začne moriti priljubljene slači-plesalke. Kakšna stalna strank plesalk in s pravico obseden občan bi bil, če se ne bi pognal za serijskim morilcem?

Film si v celoti lahko ogledate na Dailymotion.

28 komentarjev

Ubisoft omilil svoj DRM?

bit-tech.net - Ubisoftov DRM, ki je za igranje iger zahteval stalno internetno povezavo, je igralcem iger, kot so Assassin's Creed 2, Splinter Cell: Conviction, Silent Hunter 5 in The Settlers 7, povzročal večinoma težave (ob izpadu DRM strežnikov recimo igranje ni bilo mogoče), a so ga pirati vseeno relativno hitro obšli. Posledično je Ubisoft doživel obilico opazk, a so svoje odločitve opravičevali s prednostmi, ki jih je nudil sistem ter z dejstvom, da je večina igralcev tako ali tako že povezana na splet. Prva poročila, da je DRM izključen, so opazili...

24 komentarjev

Igralci spletnih iger niso nedružabni

vir: Heise
Heise - Raziskovalec na Inštitutu za sociologijo Univerze v Duisburgu-Essnu Stefan Derpmann je izvedel raziskavo, v kateri je raziskoval vplive igranja spletnih iger na mreženje v resničnem življenju. Spremljal je dvanajst reprezentativnih igralcev spletne igre World of Warcraft, ki so bili stari med 21 in 41 leti. Izsledki kažejo, da igre niso le zlo.

Ugotovil je, da se ljudje, ki se spoznajo kot liki v igri World of Warcraft, družijo tudi v resničnem življenju. Vedejo se podobno kot igralci istega športnega moštva, ki imajo prav tako nekaj skupnega. Na spletu je sicer v ospredju vodenje likov, a tečejo debate tudi o zasebnem življenju, konjičkih, športu in podobno. Na spletu si sodelujoči...

15 komentarjev

Call of Duty: Black Ops prek milijarde dolarjev

vir: CNet
CNet - Vsak nov del iz serije iger Call of Duty zadnje čase ruši rekorde, kar je lepo pokazal najnovejši naslov Black Ops. Založnik ActivisionBlizzard je namreč od splavitve pred šestimi tedni nagrabil že milijardo ameriških dolarjev od prodaje igre, za kar je predhodnik Call of Duty: Modern Warfare 2 potreboval 2 meseca, številko z desetimi mesti so namreč presegli šele v letošnjem januarju po izidu 9. novembra 2009 -točno leto dni pred izidom Black Ops.

Tretjino mejnika so založniki presegli že prvi dan, ko Call of Duty: Black Ops prinesel kar 360 milijonov ameriških dolarjev, 50 milijonov več od prejšnjega rekorda, ki je pripadal Modern Warfare 2. Zgodba se ponovi še po prvih petih dneh na prodajnih policah, ko je Black Ops pridelal 650 milijonov dolarjev v...

23 komentarjev

Humble Indie Bundle 2 tudi na Steamu

Statistika ob pisanju novice

Ars Technica - Humble Indie Bundle 2, zbirka petih iger neodvisnih razvijalcev, bo naprodaj še 5 dni, že kmalu pa bodo presegli dosežek prvega paketa. V primeru druge peterice so za časa pisanja novice zbrali skoraj 1.207.000 ameriških dolarjev, medtem ko je končni rezultat prvega paketa višji le za okrog $66.000. Dobrih 163.000 kupcev je do sedaj v povprečju plačalo 7,38 ameriškega dolarja, ponovno pa se je izkazalo, da so najbolj skopi uporabniki sistemov Windows ter najbolj radodarni Linuxaši. Povprečen znesek je zaenkrat skorajda 2 ameriška dolarja nižji od prve akcije. Zbran znesek bo v različnih deležih razdeljen med razvijalce in dve dobrodelni organizaciji, svoj delež pa bodo tokrat dobili še organizatorji akcije. Dobra novica bo razveselila še obstoječe in bodoče uporabnike Valveove spletne trgovine Steam, trojica iger iz Humble Indie...

2 komentarja

Kinect tudi za igre za odrasle

CNet - Če verjamemo stari rečenici, zakaj je bil ustvarjen internet, bi bilo naivno pričakovati, da bo Kinect izjema. Nasprotno, založniki so potrebovali točno dva meseca od izida Kinecta, da so pripravili prve igre za odrasle, ki jih lahko krmilimo s Kinectom.

Svoj demo je prikazal ThriXXX. Kot so dejali, je odprtje gonilnikov za Kinect omogočilo uporabo krmilnika na Windows 7 in s tem tudi v njihovi igri. ThriXXX priznava, da še nimajo izdelanega pravnega mnenja ali Microsoftove zelene luči za uporabo Kinecta v komercialne namene. Zato svojo igro tržijo v Evropi, ki je do Microsofta zgodovinsko gledano striktnejša.

Naj si Microsoft komercialno rabo dovoli ali ne, prej ali slej bo postala realnost. Medtem pa neprofitna organizacija OpenNI...

12 komentarjev

Humble Indie Bundle 2

Igre in dobrodelni organizaciji, povezani s Humble Indie Bundle 2

vir: Ars Technica
Ars Technica - Po dobre pol leta se vrača Humble Indie Bundle, zanimiv koncept v sicer danes založniško gnani medijski industriji. Wolfire, neodvisni razvijalec iger za Windows, OS X in Linux, je paket petih iger prav tako neodvisnih razvijalcev dal naprodaj 4. maja z zanimivimi pogoji. Kupci so lahko plačali toliko, kolikor so želeli, določili pa so lahko, komu bo šel njihov znesek - razvijalcem iger, dobrodelnima organizacijama Child's Play ali Electronic Frontier Foundation oz. po želji kupca razdeljen med obe opciji.

Dobre pol leta po prvem paketu, ki je vključeval igre World of Goo, Aquaria, Gish, Lugaru HD in Penumbra Overture, se Humble Indie Bundle vrača, ponovno s petimi igrami, ponovno v navezi z istima dobrodelnima organizacijama, brez DRM-ja v igrah ter s ceno, ki jo postavijo kupci sami. Ti bodo tokrat lahko uživali v priljubljenih neodvisnih igrah Braid, Cortex Command, Machinarium,...

4 komentarji

Rekordni World of Warcraft

Ilustracija izpred izida razširitve

vir: Ars Technica
Ars Technica - Najnovejša razširitev najbolj znane masovne večigralske igre, World of Warcraft Cataclysm, podira rekorde v prodajnih številkah. S 3,3 milijoni prodanih izvodov v le 24 urah od začetka prodaje so za kar pol milijona kosov prehiteli prejšnjega rekorderja, ki je predhodnik Cataclysma, druga razširitev za World of Warcraft z naslovom Wrath of the Lich King. Slednjo so splavili pred dvema letoma, novembra 2008. Predstavnik Gamespota je povedal, da so v prvem dnevu tudi oni zabeležili rekordne številke prodaje, ki so presegle julijski izid Starcraft II: Wings of Liberty. S Call of Duty: Black Ops je bilo leto združenemu podjetju Activision Blizzard izjemno naklonjeno. World of Warcraft: Cataclysm je...

19 komentarjev

Popravek za poškodbeni model Gran Turismo 5

Omejen poškodbeni model GT5

vir: Ars Technica
Ars Technica - Čeprav so tekom razvoja Gran Turismo 5 pri Polyphony Digital želeli doseči popolnost, so z meniji glede na teste igre dosegli vse prej kot to. Obenem so bili mnogi razočarani, da je do potankosti v digitalni svet prenesenih le 200 avtomobilov, medtem ko so preostalih 800 modelov vzeli iz starejše različice igre, posledično pa so modeli nekoliko slabše kakovosti. Še ena izmed pritožb na ultimativnim vozniškim simulatorjem je bil močno omejen poškodbeni model, katerega učinki se sicer stopnjujejo z napredovanjem skozi kariero, a vseeno večino časa praktično nimajo učinka na vozne lastnosti avtomobila.

Z že tretjim popravkom v dveh tednih od izida so pri Polyphony Digital dodali mehanske poškodbe, a le v medmrežnem, večigralskem načinu igranja. Arkadni način in karierni način GT Life sta...

11 komentarjev

Izšla nova razširitev za WoW

Novi rasi v Cataclysmu

Slo-Tech - Blizzard je držal obljubo in včeraj izdal razširitev za svojo igro World of Warcraft, ki nosi ime Cataclysm. Novosti so dve novi rasi, ki imata svoji začetni coni, zvišanje najvišje stopnje z 80 na 85, sedem novih ječ, nov poklic arheologa, tri nove osvajalske pohode, predelavo Azerotha (sedaj je moč leteti) in še nekaj malenkosti. Cataclysm je že na voljo tudi pri nas in stane slabih 40 evrov.

6 komentarjev

Proti piratiziranju iger z vuvuzelami

Wired News - Založniki se proti nelegalnemu kopiranju iger borijo z najrazličnejšimi ukrepi - od preprostega onemogočenja igranja do bolj prefinjenih taktik. Ena izmed novejših pa so vsekakor vuvuzele, ki so nam parale živce na letošnjem nogometnem svetovnem prvenstvu v Južni Afriki.

Če namreč na Nintendu DS zaženete skopirano verzijo igre Michael Jackson: The Experience (klon igre Elite Beat Angels), se ne sliši not, marveč samo vuvuzele. Razvijalec Ubisoft je povedal, da so omenjeno možnost vgradili, ker so jo prepoznali kot kreativen način preprečevanja nelegalnega kopiranja njihove igre.

Kopiranje iger za ročno konzolo Nintendo DS je velik problem, saj ni zaščitena kakor običajne konzole, kjer je potreben strojni poseg. Uporabniki Nintenda DS...

19 komentarjev

Rovio izkorišča uspeh Angry Birds

Slika praznične različice

vir: HotHardware
HotHardware - Nedvomno je Angry Birds ena izmed uspešnejših iger letošnjega leta, plačljiva na platformi iOS z veliki zaslužki, a brezplačna ter zato zelo razširjena na Androidu, poleg različic za Maemo in Symbian^3. Uspeh igre oz. zdaj že kar franšize je bil vnovič potrjen s številom namestitev na platformi Android, ki je že presegla 7 milijonov. Obenem so pri Roviu, razvijalcu in zdaj tudi založniku igre, na nek način pojasnili, zakaj je na tej platformi igra brezplačna. Povedali so, da je to Googlov način (because that is the google way;-).), s čimer so najverjetneje ciljali predvsem na nerazširjenost možnosti nakupovanja aplikacij na Android Marketu.

V nebo kriči najnovejša mobilna platforma, ki še ni podprta - Windows Phone 7. Podpore v letošnjem letu...

20 komentarjev

'Najdražja' vojna se dogaja na spletu

vir: PC World
PC World - Katera je najdražja vojna v zgodovini človeštva - vojna v Koreji, Vietnamska, ameriško posredovanje na Bližnjem Vzhodu ali katera izmed Svetovnih Vojn? Če bi bilo za vojaško opremo, strelivo ter ostalo municijo potrebno plačevati v igri Call of Duty:Black Ops, bi bila med najdražjimi prav ta vojna. Številke so namreč impresivne oz. strašljive, saj je od izida v začetku novembra umrlo že za celo populacijo zemlje igralcev, 6,9 milijarde. Igra je jasno prodajni uspeh, saj je v prvih petih dneh na policah trgovin založnikom prinesla 650 milijonov ameriških dolarjev.

A toliko bolj zanimivi so še ostali podatki, ki govorijo o uporabi opreme. Izstreljenih je bilo kar 138 milijard nabojev. Le 561...

31 komentarjev

World of Goo prihaja na iPad

PC World - World of Goo, še ena izmed preprostih in priljubljenih, a za razliko od Angry Birds vse prej kot uspešna igra, zahvaljujoč 90-odstotni piratiziranosti, prihaja na platformo iOS. World of Goo je svoje življenje začel na računalniku, tako na sistemih Windows, kot Linux in OS X, ter nato prispel še na Wii. Zdaj razvijalci, 2D Boy, obljubljajo, da bo že v kratkem izšla različica igre, ki jo bo mogoče igrati na iPadu. Igro so celo že dokončali, zdaj pa čakajo le še Applovo potrditev za vključitev v trgovino.



To so objavili na svojem blogu, skupaj z odgovori na nekaj najpogostejših vprašanj. Oboževalci se močno zanimajo za različico za mobilne telefone (predvsem iPhone), ki pa je razvijalci še niso potrdili, saj pravijo, da bo to zahtevalo...

20 komentarjev

Call of Duty gre za med

Heise - Če smo po nenavadnem ropu trgovine v bližini Baltimora, kjer so roparji poleg gotovine ukradli sto izvodov igre Call of Duty samo nekaj dni pred izidom, predvidevali, da bo igra razgrabljena, se nismo ušteli. Igra je z velikim pompom na trgovske police prispela v torek in postavila rekord založnika. V prvem dnevu so zgolj v ZDA in Veliki Britaniji prodali več 5,6 milijona izvodov sedme izdaje te vojne serije, s čimer so zaslužili 360 milijonov dolarjev. Predhodnik Modern Warfare 2 je namreč lani v...

98 komentarjev

Gran Turismo 5 omejen z zmogljivostjo konzole

bit-tech.net - Kazunori Yamauchi, ustvarjalec izredno popularne dirkaške serije Gran Turismo za konzole Play Station, je za revijo Esquire UK povedal, da njegovo vizijo o najbolj realističnem simulatorju vožnje v vsakem primeru omejevala zmogljivost strojne opreme, tudi v primeru PlayStation 3, na katerega prihaja najnovejša, peta izdaja Gran Turisma. Omejitve so bile še toliko bolj ozko zastavljene na prvem PlayStationu, ko so izdali GT1 in GT2, ter PlayStation 2, za katerega sta izšla GT3 in GT4. V povezavi z vizijo so ga povprašali še o nekaterih podrobnostih, ki jih lahko pričakujemo v GT6, a je vprašanje enostavno odpravil z odgovorom, da je le-ta še predaleč v prihodnosti, čeprav že začenjajo z razvojem.

Odgovor je podkrepil s podatkom, da so v primeru Gran Turismo 5...

0 komentarjev

Vikend pred izidom Call of Duty: Black Ops oropana trgovina

Photoshop-verzija napada

Gizmodo - Danes izide naslednja verzija igre Call of Duty s podnaslovom Black Ops, a nekateri niso zdržali tako dolgo. Gizmodo poroča, da so oboroženi roparji v soboto zvečer v bližini Baltimora počakali skoraj do zaprtja, nato pa vkorakali v GameStop z orožjem zagrozili osebju. Nikogar niso poškodovali, so pa odnesli 100 kopij igre Call of Duty: Black Ops in gotovino iz blagajne. To je že drugi napad na trgovino z igrami v Baltimoru v zadnjem mesecu, pa tudi sicer ni neobičajno, da pred izidi odmevnih naslovov trgovine najamejo dodatne varnostnike. Igre se prodajajo po 60 dolarjev, najbolj nestrpni kupci pa na črnem trgu za naslove pred uradnim izidom odštejejo konkretno več.

33 komentarjev

Gran Turismo 5 končno dokončan

Kmalu!

vir: TG Daily
TG Daily - Saga razvoja Gran Turisma 5 se je, za razliko od Duke Nukem Forever, očitno končno zaključila, saj je vodja razvoja pri Polyphony Digital, Kazunori Yamauchi, pred dnevi sporočil, da je igra dokončana ter da se ploščki Blu-ray že izdelujejo. Izid, napovedan za 2. november v ZDA in 3. november po celem svetu, so odpovedali le dobra dva tedna pred pričakovanim izidom, sredi oktobra, saj so uvideli, da takrat igra še ne bo končana. Vse kaže, da so zadnji napovedan datum zamudili le za tri dni, za kar je pravzaprav kriv Sony. Zaželeli so si namreč, da bi igra delovala z novejšo različico programske opreme PS3, 3.50, namesto 3.41, kot je bilo sprva pričakovano. Znano je, da so z različico 3.50 pri Sony-ju onemogočili odklepanje konzol in s tem piratiziranje iger....

53 komentarjev

Pri Polyphony Digital po starem - z zamudami

Na lepotce bo treba še počakati

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Konec avgusta smo z veseljem poročali datume izida Gran Turismo 5 za vse regije po svetu in posledično pričakovali, da bomo navsezadnje le dočakali ta veličastni dogodek, izid igre, javnosti prvič predstavljene že daljnega leta 2006. A njeni ustvarjalci, Polyphony Digital z gospodom Kazunorijem Yamauchijem, očetom serije Gran Turismo, na čelu, se ne dajo. Držijo se stare navade, ki je seveda prestavljanje datuma izida za neznano obdobje v prihodnost. Tokrat celo po tem, ko smo poznali točne datume izida, kar se še ni zgodilo.

Igro naj bi bilo vseeno po celem svetu mogoče kupiti še pred božičem, torej si zaenkrat še lahko obetate, da boste lastniki konzole PlayStation 3 božično-novoletne praznike predirkali v eni izmed najbolj izpopolnjenih dirkačin na svetu,...

16 komentarjev

Novi posnetki Duke Nukem Forever

Ars Technica - Po trinajstih letih se zdi res neverjetno, a Duke Nukem Forever resnično postaja iz dneva v dan bolj otipljiva stvaritev. Prejšnji mesec smo razkrili, da Duke Nukem Forever bo, in to še prihodnje leto, danes pa je vidnega že nekaj več. Na igralniški konferenci FirstLook 2010 v Amsterdamu so razvijalci pokazali sedemminutni posnetek iz nove igre. Kot je videti, vsebuje vse, kar od nje pričakujemo - klavnico, psovke in obscenost. Izid težko pričakovane streljačine pričakujemo prihodnje leto. Kot kažejo posnetki, se bo čakanje izplačalo.

40 komentarjev

EA odstranila Talibane iz Medal of Honor

TG Daily - Založnik iger EA, ki pripravlja novo inačico Medal of Honor, se je uklonil pritisku javnosti in ukinil možnost igranja kot taliban v prihajajoči igri. Nov Medal of Honor namreč za razliko od predhodnih ne črpa več snovi iz druge svetovne vojne, marveč se dogaja v modernem svetu. V Afganistanu se ameriški vojaki borijo proti Al Kajdi in Talibanom. Prvotni načrt je predvideval, da bi lahko igralci v spopadu med seboj (multiplayer) lahko izbrali, ali se bodo borili kot Američani ali kot Talibani. V enoigralskem načinu te možnosti ni bilo.

Toda ko so mediji pograbili zgodbo, da bo mogoče v igri kot Taliban pobijati ameriške marince, se je nad EA zgrnilo ogorčenje ljudskih množic. Pentagon je celo zahteval in dosegel prepoved prodaje igre v svojih vojaških bazah....

123 komentarjev

3DS prihaja februarja

Ars Technica - Ob predstavitvi Nintendovega 3DS smo poročali, da niti cena niti datum izida male prenosne konzole še nista znana. To se je zdaj spremenilo, saj so pri Nintendu objavili oba podatka. Kot je običajno za japonski igričarski podjetji, Nintendo in Sony, bodo domači kupci nekoliko v prednosti. V deželi vzhajajočega sonca bo 3DS namreč na voljo že 26. februarja, medtem ko bo do svetovnega izida prišlo približno mesec kasneje, v marcu. Žal prav tako še ni znana svetovna cena, a bo 3DS na Japonskem stal 25.000 Jenov oz. okrog 220 €. Pri Ars Technici poročajo še, da bo prvič na Nintendovi liniji DS mogoče prenašati že kupljene igre, razširitve ter drug DSiWare, pa naj bo to s starejšega DSi, DSi XL oz. 3DS, a le na popolnoma nov 3DS. V paketu bo...

6 komentarjev

IGN bo izdatno podprl neodvisne razvijalce iger

TG Daily - Spletni založnik IGN se je odločil za darežljivo potezo in bo neodvisnim razvijalcem iger (indie) ponudil 24-urni dostop do svojih pisarn za delo in še nekaj drugih ugodnosti. Projekt se imenuje IGN's Indie Open House.

V okviru projekta bodo razvijalci dobili neomejen dostop do sedeža IGN, konferenčnih sob, kuhinj, pisarn in ostalega. Poleg tega bodo imeli tudi možnost govoriti z uredniki in menedžerji IGN-a, ko bodo želeli. Tudi GameSpy, ki je v lasti IGN-a, bo ponudil brezplačne tehnične konzultacije in svoje odprte razvijalske platforme. Dodali bodo še mesto na dogodku Demo Days in mesto na GameSpyevi stojnici na Game Developers Conference v San Franciscu. Vsaka prijavljena ekipa bo ugodnosti deležna šest mesecev.

IGN-jev...

20 komentarjev

Sony PSP2 počasi prihaja

X-Bit Labs - Naslednik Sonyjevega PlayStation Portable je že nared, poročajo iz Netherrealm Studios in dodajajo, da je Sony že začel pošiljati prve primerke nove prenosne konzole razvijalcem iger. Kaj dosti o PSP2, kot se nova inkarnacija za zdaj neuradno imenuje, ni znano. Tako so v Netherrealm Studio dejali le, da je precej zmogljiv, saj poganja njihov Mortal Kombat s 60 fps in da ima več procesorjev Cell. Šušlja se, da bo podoben pametnim telefonom, da bo imel dve kameri, na dotik občutljiv zaslon in klasične gumbe PlayStation. Podpiral naj bi tudi 3G/3.5G in Wi-Fi. Kdaj točno bo PSP2 naprodaj, še ni jasno, špekulira pa se o začetku prihodnjega leta. Nekateri so celo optimistični in napoveduje izid še pred letošnjim božičem, a ta ni zelo...

10 komentarjev

PS3 bo dobil podporo 3D filmom

vir: Joystiq
Joystiq - Sony je na Tokyo Game Show v predstavitvi uradno potrdil in najavil podporo predvajanja filmov v 3D tehniki na PlayStation 3. To funkcionalnost so sicer napovedali že v februarju, a takrat ni bilo znano, kdaj bo napoved uresničena. Dvomov zdaj ni več, saj popravek 3.50 doda možnost predvajanja 3D filmov na Blu-rayih. Popravek bo izšel 21. septembra, vsaj na Japonskem, medtem ko datum izida drugod po svetu še ni znan. Skrbi, da bi popravek izšel le na Japonskem, praktično ni, a bomo drugod po svetu morda deležni nekajdnevne zamude, kot je to običajno za Sony oz. PlayStation. Popravek bo sledil le dva tedna po zadnjem, verziji 3.42, ki je onemogočila poizkuse Jailbreakanja in je obvezna za povezovanje na PlayStation...

3 komentarji

Duke Nukem Forever bojda prihodnje leto

The Wall Street Journal - Brezkončna saga o nadaljevanju Duke Nukem Forever, ki se vleče že trinajst let, se je lani zdela končana, pa je dobila vnovičen zagon. Lani je bil s stečajem 3D Realmsa razvoj Duke Nukem Forever odpovedan. Založnik Take-Two je sicer obdržal založniške pravice, če bi igra kdaj vseeno izšla, a se to takrat ni zdelo mogoče. Sledilo je nekaj tožb med Take-Two in 3D Realmsom, ki pa so sedaj zaključene, pri čemer nobenega stran noče razkriti podrobnosti. Tako je danes, trinajst let po napovedanem izidu, prihodnost spet bolj rožnata.

Gearbox Software namreč prevzema ostanke ekipe 3D Realmsa, ki je pisala Duke Nukem Forever. Scott Miller, ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor 3D Realmsa, danes priznava, da so bili pri pisanju igre...

66 komentarjev

Optični ploščki bodo z nami še vsaj naslednje desetletje

Bo Blu-ray še aktualen ob izidu PlayStation 4?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Čeprav se zdi, da se celoten svet počasi premika na internet oz. v oblak, tudi kupovanje glasbe, filmov in iger, CEO Sony Computer Entertainmenta, Kaz Hirai, meni, da optičnih ploščkov še ne smemo odpisati. Gospod Hirai namreč pravi, da še vsaj deset let ne bomo ugledali igralne konzole iz serije PlayStation, ki ne bi imela optičnega pogona ter bi se za prenos in namestitev iger opirala zgolj na internet, brez kakršnihkoli izmenljivih fizičnih medijev. Svoje mnenje je opravičil z velikostjo poslovanja svojega oddelka Sonyja, saj se PlayStation prodaja skoraj povsod po svetu, kjer telekomunikacijska infrastruktura morda ni tako dobro razvita, kot npr. v Evropi. To pomeni, da se ne morejo zanašati zgolj na pretakanje vsebin s spleta. Vseeno po drugi strani vedno več vsebin lahko...

29 komentarjev

Sony se bori proti odklepanju PS3

Struktura razbitja PS3

Slo-Tech - Prejšnji konec tedna je splet učakal novico, da je Sonyjev PlayStation 3 končno odklenjen. Prodaja USB-ključev, ki odklep omogočijo, je hitro stekla, a se bo, kot kaže, prav tako hitro končala.

Sony je pritisnil na avstralskega prodajalca Quantronics prek zveznega sodišča v Avstraliji, ki je 26. avgusta zaukazalo (Wordov dokument) prenehanje uvažanja, distribucije in prodaje omenjenih USB-ključev za odklep. Začasni ukrep velja do 31. avgusta, ko bo prvo soočenje obeh strani pred sodiščem. Sodišče ima takrat možnosti izdaje dokončne odločbe o prepovedi, v nasprotnem primeru se bo prodaja lahko nadaljevala.

Nemci so...

43 komentarjev

Igralec toži proizvajalca igre zavoljo zasvojljivosti

Extremetech - Ni skrivnost, da nekatere računalniške igre svoje igralce potegnejo vase in tiste manj stabilne tudi zasvojijo. Na Vzhodu so znani celo primeri, ko so ljudje zaradi igranja iger umirali (žal umrli in igralec nista bila ista oseba). Redko pa slišimo, da se kdo izmed igralcev samoiniciativno proglasi za odvisneža. Upoštevaje tožbo, ki jo je vložil zoper proizvajalca in nadejano odškodnino, postane takšna poteza razumljivejša.

Havajec Craig Smallwood je med letoma 2004 in 2009 igranju Lineagea II posvetil 20.000 ur, kar pomeni, da je povprečno igral vsak dan več kot devet ur. Kot je dejal, je med tem časom postal fiziološko odvisen od igre in zasvojen. Ker založnik igre NCsoft ni igri...

29 komentarjev

Prihajajo Gran Turismo 5, Crysis 2 in Portal 2

Modra izdaja PS3 za Japonsko

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Za Gran Turismo je datum izida pravzaprav že znan, saj se bo zgodil 2. novembra tega leta. A na ta datum bo prišlo le do izida v Severni Ameriki, medtem ko datum še ni bil znan za preostali del sveta. Zdaj je znan vsaj datum za najpomembnejši del sveta, Evropo. Oboževalci kultne dirkaške serije bodo igro lahko kupili le en dan za svojimi vrstniki z druge strani luže, torej 3. novembra 2010, enako kot oboževalci z Japonske.

A slednji bodo imeli eno prednost pred ostalim svetom, saj bodo v paketu z igro lahko kupili še posebno izdajo PlayStation 3 v modri barvi. Gre za tanki model PS3 Slim s 160-gigabajtnim trdim diskom.

Nedolgo nazaj smo poročali, da se je izid Crysis 2 prestavil v leto 2011, medtem ko je bilo že nekaj časa znano, da bo v istem letu...

8 komentarjev

Kinect pri nas 10. novembra, dražji kot čez Lužo

X-Bit Labs - Microsoft je uradno napovedal, kdaj lahko nov vmesnik za igranje iger, ki zaznava gibanje igralca, predhodno poimenovan Natal, sedaj Kinect, pričakujemo v naših krajih. Na kölnskem sejmu Gamescom so potrdili, da v regiji EMEA (Evropa, Bližnji vzhod, Afrika) Kinect na prodajne police prihaja 10. novembra, medtem ko bo v ZDA na voljo že 4. novembra.

Kot je že običajno, bo Kinect v Evropi dražji kot v ZDA. Priporočena maloprodajna cena za Evropo znaša 150 evrov, medtem ko za ZDA 150 dolarjev. Microsoft pričakuje, da bodo letos prodali več kot tri milijone enot, kar ocenjujejo tudi po odlični prodaji Xboxa 360 250 GB, ki je že pripravljen na Kinect in gre v zadnjem času za med.

14 komentarjev

Izid Crysis 2 prestavljen v leto 2011

Slika s predstavitve CryEngine 3, pogona, na katerem je osnovan Crysis 2

vir: Wikipedia
bit-tech.net - Ob izidu je bil Crysis predstavljen kot igra, ki bi jo zasnoval sam Bog za poganjanje na svojem sistemu. Do takšnega mnenja je prišlo zaradi izredne zahtevnosti igre, ki je na kolena spravila še najdražje sisteme, ki niso bili sposobni izpljuniti uporabnega števila sličic na sekundo na najzahtevnejših nastavitvah. Dobri dve leti po izidu, ki se je zgodil 6. marca 2008, imajo mnogi sistemi še vedno težave z zahtevnejšimi nastavitvami, a se situacija počasi izboljšuje. To bi seveda znal spremeniti izid naslednika, Crysis 2. Crysis 2 bo uporabljal prenovljen grafični pogon, CryEngine 3, medtem ko je prvi Crysis uporabljal drugo različico - prva je poganjala prav tako vizualno impresiven ter zahteven Far Cry. Izid Crysis 2 za vse tri večje platforme, osebne...

53 komentarjev

Polovica nakupov iger je digitalnih

Vstopna stran trgovine Steam, ki omogoča prednaročilo igre Mafia II

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pri NPD Group že dolgo spremljajo prodajne številke za računalniške igre, a so šele pred kratkim opravili prvo raziskavo, kolikšen je delež fizičnih nakupov v trgovinah ter koliko kupcev igro kupi kar iz udobja svojega stola pred računalniškim ekranom. Jasno je, da nakupovanje prek spleta pridobiva na popularnosti, a je vseeno v ZDA delež takšnih nakupov v primeru računalniških iger nekoliko presenetljivo visok. Znaša namreč kar 48%, skoraj polovico. S tolikšnim deležem so njihova poročila o prodajnih številkah iger seveda lahko imela znatne napake.

Pet najpopularnejših servisov po drugi strani niti ni tako...

11 komentarjev

Skupinske tožbe zoper Sony združene

Prizor preteklosti

Ars Technica - Sony je marca z nadgradnjo 3.21 za stari PlayStation 3 hudo razburil uporabnike, saj je ukinil ob prodaji oglaševano funkcijo Namesti drugi operacijski sistem, ki je med drugim omogočala namestitev Linuxa na konzolo. Uradni razlog za odstranitev so bili varnostni pomisleki, igralce pa so v nadgradnjo prisilili z nedelovanjem PlayStation Networka na starejših revizijah. Ker je Sony odstranjeno funkcijo ob izidu konzole javno oglaševal, so se uporabniki zganili in vložili kar sedem skupinskih tožb zoper Sony, ki jih je sodišče sedaj prepakiralo v eno skupno.

Na sodišču v San Franciscu je bilo vloženih sedem skupinskih tožb, ki jih je sodišče na zahtevo odvetnikov združilo. Tri odvetniške pisarne iz San Francisca bodo sodelovale kot sovodilni...

10 komentarjev

Znana cena Kinecta (Natala)

X-Bit Labs - Microsoft je uradno potrdil cene za nov krmilnik za igre Kinect, ki je bil dolgo časa poznan pod kodnim imenom Natal. Sam senzor Kinect bo za obstoječe uporabnike konzole Xbox 360 stal 150 dolarjev, kar je v skladu z napovedmi. Nova štirigigabajtna konzola Xbox 360 bo na voljo od 3. avgusta za 200 dolarjev, ponujala pa bo modernejši videz, vgrajen Wi-Fi N, 4 GB bliskovnega pomnilnika in na dotik občutljive gumbe. Po izidu Kinecta bo komplet naprodaj za 300 dolarjev.

Kot je že znano, se bo Kinect vključil neposredno v vsak Xbox 360 in poseduje kamero, zvočne senzorje in tehnologijo za zaznavanje gibanja, ki sledi 48 točkam človeškega telesa. Zmogel naj bi do 30 sličic na sekundo.

21 komentarjev

Assassin's Creed brez nadaljevanja v letu 2011

Renesančne Benetke

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Letos je pompozno po zaslugi novega DRM-ja na tržišče prišlo prvo nadaljevanje igre Assassin's Creed za osebne računalnike (različica za konzole je izšla že lani), kjer kot Ezio v renesančni Italiji poskrbite, da ljudje, ki vedo preveč, zagotovo ostanejo tiho. Drugo nadaljevanje, Assassin's Creed: Brotherhood, izide letos jeseni, to pa bo predstavljalo zadnji izid pred manjšo pavzo.

Nadaljevanja v letu 2011 namreč še ne bo, saj razvijalci z Jean-Francoisom Boivinom iz montrealskega studia Ubisofta na čelu, menijo, da franšize potrebujejo nekaj oddiha, da si jih igralci ponovno zaželijo ter jih začnejo pogrešati. Mnogi studii tega ne počnejo (izpostavil je vsakoletne izide nadaljevanj serij Guitar Hero in Rock Band) ter s tem zasičijo trg. Igralci tako na izid...

12 komentarjev

Prihajata bel in prostornejši PS3

160-gigabajtni PS3 Slim

vir: engadget
engadget - Podobno kot za prvo, debelejšo izdajo PlayStation 3 bo tudi tanjši PS3 Slim dobil preobleko v beli barvi. Ta je tokrat poznan kot classic white, za razliko od ceramic white v primeru prvega PlayStation 3. Kot kaže je (zaenkrat) bela različica omejena le na Japonsko in 160 GB trdi disk, kjer bodo dobili še eno dobroto. Že tovarniško bo črna različica PS3 Slim prišla opremljena s prostornejšim, 320-gigabajtnim trdim diskom. Po drugi strani si lahko enakega oz. celo prostornejšega (tudi v obliki SSD-ja), za razliko Xbox 360, drugod po svetu vgradite kar sami. Čeprav tako Sony kot Microsoft obljubljata še dolgo življenje svojih konzol, nedvomno oba že načrtujeta njune naslednike. Za Sony se je to že potrdilo, saj so...

15 komentarjev

PS3 končno na zeleni veji

vir: Wikipedia
engadget - Po besedah Shuheia Yoshide, enega izmed ključnih mož japonskega Sonyja, je strojni del konzole PlayStation 3 končno na zeleni veji. To pomeni, da je cena izdelave konzole končno padla tako nizko, da jo pokrijejo samo s prodajno ceno, ki se giblje okrog 300 ameriških dolarjev oz evrov. Pred tem so samo konzolo seveda prodajali pod ceno, kar je stalnica v svetu konzol, izgubo pa so pokrivali s prodajo licenc za igre in igralne pripomočke. Mnogi so posledično pričakovali pocenitev konzole,a do tega očitno ne bo prišlo. Najcenejši PS3 s 120-gigabajtnim trdim diskom je tako še vedno dražji od Microsoftovega tanjšega Xbox 360, ki v sebi skriva 250 gigabajtov prostora za hrambo podatkov. Po...

17 komentarjev

Kinectove zmogljivosti razkrite

Microsoft Kinect

vir: engadget
Kotaku - Na britanski trgovini Play.com so najverjetneje nekoliko prezgodaj razkrili tehnične zmogljivosti Kinecta, Microsoftovega sistema za zaznavanje gibanja in uporabe le-tega za upravljanje z igrami. Že pred tem smo vedeli, da Kinect uporablja infrardeče kamere, s katerimi zaznava igralce. Slednjih bo zaznal do šest, a bosta začuda lahko aktivna le dva, ki se bosta lahko sama sebe uporabila tudi za prikazno sliko na Xbox LIVE. Število aktivnih igralcev je nekolikšno razočaranje, saj oba konkurenta, Wii in PS3 Move, omogočata hkratno igranje štirim igralcem.

Infrardeča kamera z ločljivostjo 320 x 240 pik pri 16 bitih globine in 30 sličicah na sekundo bo pri vsakemu igralcu zmožna videti do 20 sklepov ter bo delovala na oddaljenosti 1,2 do 3,5 metra. Poleg infrardeče kamere, katere...

21 komentarjev

Kitajska omejuje mlade igralce iger

Slashdot - Kitajske oblasti želijo mladoletne igralce računalniški iger zaščititi pred kvarnimi vplivi, zato so jim prepovedali cel kup stvari. Najprej so vsem, ne le mladoletnim, prepovedali uporabo virtualnih valut za nakup realnih dobrin. Kot virtualno valuto Kitajci definirajo tudi predplačilne kartice za igranje spletnih iger (na primer World of Warcraft). Odslej bo uporaba virtualnih valut, ki jih je moč menjati za realno valuto, omejena le na nakup virtualnih dobrin.

Mladoletne igralce iger pa so še dodatno omejili. Da jih splet ne bi pokvaril, jim bodo od 1. avgusta prepovedali sploh vsakršno ukvarjanje z virtualnimi valutami. Nova zakonodaja bo izrecno prepovedovala vsakršne kvarne vsebine, pri čemer natančna opredelitev ni podana. Se pa med njo prištevajo pornografija, kulti, praznoverje, igre na srečo in nasilje v spletnih igrah. Vse to bo mogoče, ker je v veljavi nova zakonodaja, ki zahteva registracijo s pravim imenom.

4 komentarji

Gran Turismo 5 prihaja novembra

2. novembra 2010!

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Saga, ki je čakanje na izid 5. izdaje ene izmed najpopularnejših dirkačin na svetu, Gran Turismo, bo očitno zaključena pozno jeseni. Na E3 so namreč poleg detajlov v zvezi z Move ter predstavitvijo Portal 2 na Sonyjevi predstavitvi obiskovalci izvedeli datum izida, ki naj bi tokrat držal kot pribit. Na koledarjih si torej označite 2. november 2010, ko bo ta perfektna igra končno na voljo publiki. Prav perfektnost oz. stremenje k njej naj bi bil razlog za vse zamude.

Kazunori Yamauchi, CEO Polyphony Digital, razvijalskega studia, ki stoji za serijo Gran Turismo, je sicer že nekajkrat v preteklosti povedal, da je Gran Turismo 5 tik pred koncem razvoja. Očitno so vsakič našli še nekaj podrobnosti, ki so jih morali popraviti. Nedvomno je to zgolj dobro za nas...

10 komentarjev

Portal 2 v letu 2011, na PS3

Angleški prijatelj Wheatley

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Velika skrivnost, ki so jo pri Valveu napovedovali za E3 in za katero so že prej potrdili, da je povezana s Portal 2, je znana. Portal 2 in Steamworks bosta prišla na PlayStation 3, kjer je Steamworks Valveova rešitev za dostop do skupnosti, prenašanje dodatnih vsebin za igre, samodejne posodobitve iger in shranjevanje poteka igre v oblak. K neprekinjenemu igranju, ki je poznan s PC-ja in Macov (igro začnete na enem ter jo nadaljujete na drugem, tam kjer ste ostali na prvem), se torej najverjetneje pridružuje še PS3. Gabe Newell, vodja Valvea, je Portal 2 predstavil na Sonyjevi konferenci ter se obenem zahvalil za topel sprejem, kljub pretekli kritiki konzol, sploh PS3. Vsi Valveovi naslovi za PS3 bodo zdaj razviti v samem podjetju, kar velja tudi za različice...

26 komentarjev

Po Kinectu dorečen še Move

engadget - Sony je svoj Move, PlayStationovo različico Kinecta, uradno predstavil že pred časom, a so takrat zase zadržali podrobnosti o ceni in datumu izida. Na predstavitvi E3 so končno razkrili še ta podatka, kar pomeni, da se predčasno internetno primerjanje tekmecev lahko začne! Move bo na trg prišel prej kot Kinect ter bo obenem cenejši. V ZDA bo namreč na voljo že 19. septembra, približno 2 tedna pred Kinectom, in bo za tretjino cenejši, saj bo stal le 100 ameriških dolarjev. Celoten paket PlayStation Move Sports Champions bo vseboval eno igro, Sports Champions, poleg optičnega upravljalnika (sladoleda) in kamere PlayStation Eye.

Nekateri uporabniki PS3 slednjo že imajo, zato bodo lahko kupili le optični krmilnik za 50 ameriških zelencev. Dodatni, navigacijski krmilnik, ki ima podobno vlogo kot Nintendov Nunchuk, bo stal dodatnih $30. V primeru da si Sonyjeve konzole še ne lastite, bo, podobno kot v primeru Kinecta, na voljo še celoten komplet s PS3 Slim, ki bo stal $400. Evropske...

22 komentarjev

Natal ima ime - Kinect

Xbox 360 Slim?

vir: engadget
engadget - Na dan pred začetkom E3, Electronic Entertainment Expa, je končno znano uradno, marketinško ime za Microsoftovo tehnologijo zaznavanja premikov, ki je bila do sedaj poznana pod kodnim imenom Natal. Dodatek za konzolo Xbox 360 boste lahko v trgovinah našli pod imenom Kinect. Sprva še ni šlo za uradno najavo, temveč za neuraden pobeg informacij, a naj bi do uradne predstavitve tako ali tako prišlo na samem E3. Veliko je bilo govoric, da bo poleg Natala Microsoft na E3 predstavil tudi tanjši Xbox 360, Slim. Tudi to se bo najverjetneje zgodilo, saj je Italijanom uspelo v javnost izpustiti oglas a prenovljeno konzolo. Ta naj bi imela vgrajen 250-gigabajtni...

78 komentarjev

Portal 2 šele v prihodnjem letu

Prizor iz konca prvega Portala

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pri Valveu so objavili, da jim z izidom 2. inkarnacije priljubljene in mnogokrat nagrajene igre, Portal (ki je prav tako zamudila prvotno napovedan datum izida), ne bo uspelo ujeti božično-novoletnih počitnic 2010. Izid Portal 2 se bo namreč zavlekel v leto 2011, uradno objavo pa so naslovili z Making games is hard (Ustvarjanje iger je zahtevno). Povedali so še, da zamuda ne pomeni nič hujšega, da se bo življenje na zemlji nadaljevalo normalno ter da bo Portal 2 zaradi zamude še boljši, kot bi bil sicer. Pri Valve so dobro znan po tem, da svoje igre raje dokončajo popolnoma, tako kot se jim zdi prav, namesto da bi z izidom pohiteli ter izdali polizdelek, katerega bi...

4 komentarji

Natal za 150 dolarjev?

Slashdot - Ugibanj o ceni in datumu izida Microsoftovega novega krmilnega sistema za iger Natal na spletu kar mrgoli, sedaj pa smo dobili prve oprijemljivejše podatke. Po poročanju zanesljivih virov blizu Microsofta (kako točno zanesljivi so, bomo videli najkasneje novembra), bo Natal del konzole Xbox 360 Arcade, ki se bo prodajala za 300 dolarjev, medtem ko bo samostojni Natal stal 150 dolarjev. To je znatneje več od prvotnih ocen, da naj bi Natal veljal največ 70 dolarjev, in tudi več od konkurenčnega Sonyjevega Mova, ki stane slabih 100 dolarjev. Ostale informacije niso nove. Natal je še vedno le kodno ime, pravo ime pa si bodo v marketinškem oddelku zamislili do E3 naslednji mesec. Provizorični...

14 komentarjev

Prihaja 3D Mark 2011

bit-tech.net - Nova izdaja popularnega sintetičnega testa zmogljivosti celotnega računalnika, predvsem pa grafičnega podsistema, 3D Mark 2011, bo prekinila najdaljše obdobje med dvema izdajama 3D Marka, po 3D Mark 99, 2000, 2001, 03, 05, 06 in Vantage (ter njihovih podizdajah). Kot se je pogosto zgodilo datum izida ne bo sledil letnici različice, saj naj bi bila zbirka testov za prenos (in nakup) na voljo že v letošnjem septembru. Detajli so zaenkrat še skopi, a bo več znanega že čez 4 dni, 26. maja, ko bo prišlo do uradne najave. Vseeno je znano, da se bo 3D Mark 11 osredotočil zgolj na DirectX 11, podobno kot se je Vantage osredotočil na DirectX 10. Glavni pokrovitelj slednjega je bil Sapphire, medtem ko bo podobno vlogo v najnovejši izdaji po...

3 komentarji

Pacman star 30 let

Slo-Tech - Danes mineva 30 let od izida ene najbolj prepoznavnih iger vseh časov, ki je prerasla v pop ikono videoiger in navdihnila tisoče. Na Japonskem je 22. maja 1980, kasneje pa tudi drugod po svetu, izšla legendarna igra Pac-Man. Njen avtor (dizajner) je takrat 25-letni Japonec Tōru Iwatani, ki je igro poimenoval pakku-man (パックマン). Ob izidu leta 1980 igra ni bila sprejeta z velikanskim navdušenjem, saj sta takrat na trgu vladala Space Invaders in Asteroids. Šele prodor na ameriški trg leto pozneje z imenom Pac-Man je igro izstrelil na vrhe lestvic najpriljubljenejših iger. Posnemanje je najiskrenejša oblika...

6 komentarjev

Božič letos že oktobra

X-Bit Labs - V Microsoftu so potrdili, da bo njihov novi način upravljanja in krmiljenja iger, ki se imenuje Natal (ime je dobil po istoimenskem brazilskem mestu, v portugalščini pa to pomeni rojsten in tudi božič), nared in naprodaj še v oktobru letos. Pričakovali smo, da ga bodo dokončali najkasneje do novembrskega zahvalnega dne, saj se naslednji dan v ZDA začne mrzlično božično nakupovalno obdobje. Syed Bilal Tariq iz Microsofta Saudova Arabija je uradno naznanil, da bo Natal pripravljen še oktobra. Točen datum bo Microsoft sporočil na E3, ki bo junija.

Natal, ki je še vedno kodno ime, saj bodo pravo ime poiskali v oddelku za trženje in ga predstavili na E3, je po Microsoftovih besedah več kot le detektor gibanja za krmiljenje iger. Govorice o novi razsežnosti večpredstavnosti in z vsem do sedaj poznanim neprimerljivi igralni izkušnji je seveda jemati z rezervo, kot vse reklamne krilatice. Februarja so MTV-jevci dobili napravo na posodo in ugotovili, da se prototip Natala obnese dobro, a...

8 komentarjev

StarCraft II prihaja julija

Kakšna so vaša pričakovanja?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Težko pričakovani StarCraft II je po poročanju ArsTechnice (obiskali so pisarne Blizzarda) že praktično končan, kar pomeni, da so lahko pri Blizzardu napovedali celoten datum izida, do dneva natančno. To se bo zgodilo na torek, 27. julija, po dolgih zamudah. Brez skrbi, 27. julija bo igro mogoče kupiti po praktično celem svetu (da, tudi v Evropi, najverjetneje tako tudi v Sloveniji?) in bo, vsaj v ZDA, stala 60 dolarjev za običajno oz. 100 dolarjev za zbirateljsko izdajo. Digitalna izdaja bo sicer nekoliko zamudila, da bo zato StarCraft II poleg prenovljenega Battle.net prišel opremljen tudi z orodji za izdelavo novih načinov igranja, map, izzivov in modifikacij igre. Za začetnike bodo...

64 komentarjev

Po treh letih končal neskončno igro

Bejeweled 2

Slashdot - Dvainpetdesetletni Mike Leyde iz Kalifornije v ZDA si zasluži omembo med novicami, saj je v igranje igre Bejeweled 2 vložil 2206 ur ali tri mesece neprekinjenega igranja. V omenjeni igri mora igralec nabirati različne drage kamne, ki mu prinašajo točke. Igra omogoča delovanje v petih načinih igranja, ki so Classic, Action, Puzzle, Blitz in Endless. V slednjem število potez ali dovoljeni čas nista omejena, tako da lahko igralec počasi nabira točke. Leyde je zadnja tri leta pridno igral v načinu Endless in zbral več kot 2.147.483.647 točk (231-1).

To je očitno največje število dosegljivih točk, saj je števec zatem preskočil v negativna števila (število točk je torej spravljeno kot predznačeno 32-bitno celo število), igra pa se je s črnim zaslonom končala....

19 komentarjev

Steam za Mace v maju

Joystiq - Pri Valveu so prvotno napovedali, da bodo lastnike Applovih računalnikov z nekoliko večjim izborom iger osrečili že aprila, a se je april medtem že končal, Steama za OS X pa še ni. Izšel bo namreč z nekoliko zamude, 12. maja. Z detajli so bili pri Valveu zelo skopi (res, zelo skopi), saj so v elektronski pošti, naslovljeni na portala Joystiq, povedali le, da se bo izid zgodil 12. maja ter da več informacij še sledi. Gre za popolnoma javni izid, ko bodo igre lahko igrali prav vsi uporabniki OS X-a. Faza beta testiranja se očitno še ni začela, logično pa bi bilo sklepati, da bodo srečneži, sprejeti v program, dostop do Steama dobili že v kratkem, vsaj nekaj dni pred javnim izidom. Do takrat si lahko ogledate še videoposnetek delujoče...

29 komentarjev

Ubisoft ukinja navodila za igranje iger

Takih prizorov ne bo več

Slashdot - Francoski razvijalec in založnik računalniških iger Ubisoft je napovedal, da bo v okviru zelene iniciative ukinil prilaganje tiskanih navodil k svojim škatlastim verzijam iger. Potiskani zvežčiči so spremljali igre vse od najzgodnejših časov. V njih so igralce poučili o predzgodbi, ukazih za igranje in podobno. Poleg tega je pomemben tudi psihološki vtis, saj prav debela navodila in morebiti še kak drug priboljšek uporabniku dajo vtis polnosti, da je za svoj denar resnično nekaj dobil (in ne zgolj tanke zgoščenke). Zato se nekako ne moremo otresti občutka, da je famozna zelena iniciativa le leporečje za nižanje stroškov na račun uporabnikov. Iluzorno je seveda pričakovati, da bo bodo kupci...

40 komentarjev

StarCraft II v Južni Koreji le za polnoletne

Duke Nukem: Starcraft edition?

vir: Ars Technica
Ars Technica - Težko pričakovani StarCraft II: Wings of Liberty je v Južni Koreji doživel zapreko v obliki starostne omejitve igralcev. Državni Game Rating Board je namreč določil, da bodo drugo izdajo nadvse popularne strategije lahko igrali le polnoletni igralci, v primerjavi z oznako 12+ za originalni StarCraft in njegove razširitve. StarCraft II naj bi že pred tem dobil nekoliko višjo oznako, 15+, Blizzardovi popravki, ki bi omejitev znižali, pa bi lahko povzročili še večje zamude že tako ali tako pozne igre.

Če se pri Blizzardu na odločitev želijo pritožiti, imajo 30 dni časa. Slednje bi bilo smiselno, sploh če upoštevamo, da kar polovica 10 milijonov licenc za prvotni StarCraft domuje prav v...

30 komentarjev

Južna Koreja omejuje igranje spletnih iger

BBC - Oblasti v Južni Koreji so zaskrbljene nad količino časa, ki ga njihova mladež preživi z igranjem spletnih iger, zato bodo to vrsto zabave zanje omejili. Za začetek bodo med polnočjo in osmo uro zjutraj šoloobveznim otrokom prepovedali igranje iger na spletu. Drugi korak bo rezanje pasovne širina dostopa do interneta, če bo uporabnik prijavljen na določene strani za igranje predolgo časa. Ministrstvo za kulturo je že pozvalo ponudnike spletnih iger, da nove omejitve udejanjijo, kar bodo storili z nadzorom številke EMŠO, ki jo posredujejo igralci. Starši bodo lahko izbrali, da jih obvestijo ob uporabi njihove številke, tako da je otroci ne bodo mogli zlorabiti.

30 komentarjev

Podrt rekord v Space Invaders

Legendarna igra

vir: Wikipedia
TG Daily - Brez dvoma ena izmed najbolj legendarnih iger ter ena izmed največjih klasik, Space Invaders, ima nov rekord. Po kar 27 letih je namreč padel rekord Scotta Safrana, ki ga je postavil daljnega leta 1982 (ste bili takrat sploh že rojeni?). Scott je 41.336.440 točk dosegel na klasični arkadni napravi, ki so bile zbrane v t.i. video arkadah, popularnih predvsem med mladeniči. Rekord je znan kot najdlje stoječi v zgodovini računalniških iger.

Nov rekord je postavil John McAllister, ključavničar iz Seattla. Njegov dosežek, prav tako...

50 komentarjev

Steam odstranjuje Ubisoftove igre

Steam je eden izmed uspešnejših digitalnih servisov za igre

vir: Euro Gamer
Euro Gamer - Z angleške različice Steama sta pred kratkim izginila Assassin's Creed II ter Silent Hunter 5, Ubisoftovi igri, ki sta dobro znani predvsem zaradi uporabe novega DRM-ja, ki za svoje delovanje in delovanje igre zahteva stalno internetno povezavo. Po odstranitvi so, dokaj logično, vsi najprej pomislili, da se povezava skriva prav v DRM-ju (kar je nekoliko ironično, saj je tudi Steam neke vrste DRM). A temu očitno ni tako. Čeprav podrobnejših informacij nimamo niti od Ubisofta, niti od Valveovih predstavnikov Steama, je Ubisoft na kratko situacijo razložil za spletno stran Eurogamer. Povedali so, da je bila odločitev za odstranitev prej omenjenih iger njihova, dosežena s sodelovanjem...

6 komentarjev

Število igralcev na spletu lani večje

Heise - Čeprav se je trg računalniških iger lani vsled recesije nekoliko sesedel (zbrani podatki so sicer za ZDA, a stanje po svetu ne odstopa znatno), se to pri spletnih igrah ni dosti poznalo. V podjetju NPD Group, kjer spremljajo razne trge in dogajanje na njih, so izračunali, da se je lani število igralcev iger zmanjšalo. Temu navkljub je število prodanih spletnih iger že tretje leto zapored naraslo. To pomeni, da je bilo 20 odstotkov vseh odigranih iger online.

Zanimivo je tudi, da so aktivni igralci na spletu preživeli več časa kot leto poprej. Lani so svojemu konjičku posvetili osem ur tedensko, leta 2008 pa 7,3 ure na teden. Najpriljubljenejša platforma za spletno igranje je kakopak PC, medtem ko je med konzolami najviše Xbox 360. Več o tem.

1 komentar

Za težave s PS3 odgovoren ARM

Euro Gamer - Težave z delovanjem PlayStation Networka in s kar osmimi modeli od skupno enajstih (tako prvotni PlayStation 3 kot PS3 Slim v vseh različicah trdega diska) so se končale hitro, že po polnoči z 28. februarja na 1. marec. Težave so se rešile samodejno, saj je PlayStatione zmedel ARM-ov čip, ki se je nekoliko zmedel pri prehodu s prejšnjega v ta mesec. Čip je bil namreč mnenja, da je leto 2010 prehodno. Če se spomnimo so pred dvema letoma podobne težave imeli Microsoftovi prenosni predvajalniki glasbe, Zune. Razlog za te težave je pravzaprav popolnoma enak, saj se je v prvotnih Zuneih nahajal enak ARM-ov čip.
Ker je bila težava v čipu, vgrajenem v konzolo, pravzaprav ni šlo za težavo PlayStationovega omrežja, temveč za konzole same. To so ugotovili uporabniki sami, saj so konzole, ki niso bile priključene na omrežje, kazale enake znake napak. Več o celotni težavi si lahko preberete v izvorni novici na Eurogamer.

10 komentarjev

Podrobnosti o ekskluzivnosti Alana Wakea

bit-tech.net - Poročali smo že, da bo težko pričakovan Alan Wake, sprva ekskluziven naslov za osebne računalnike oz. celo za Windows Vista, spomladi pravzaprav na voljo le za Xbox 360. Skupaj s tem podatkom smo dobili tudi marketinško opravičilo, v katerem je bilo govora o intimnosti in sproščenosti osebnih računalnikov in igralnih konzol ter da Alan Wake enostavno ne bi deloval na osebnih računalnikih.

Ker se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha, smo dobili tudi resnično razlago za to potezo, neposredno od razvijalcev igre. Oskari Hãkkinen, zaposlen pri Remedyju, je v intervjuju za VG247 povedal, da je Remedy izredno majhen razvijalski studio z le okrog 50 zaposlenimi. Logično se jim je tako zdelo, da se osredotočijo na le eno platformo in zanjo igro dodobra...

56 komentarjev

StarCraft II v beta stadiju

HotHardware - Mnogi ljubitelji strategij, sploh Blizzardovega StarCrafta, bodo nedvomno navdušeni nad podatkom, da je Starcraft II vstopil v beta fazo razvoja. Pri Blizzardu so tako zagnali prvi del programa zaprtega beta testiranja, kar pomeni, da so prvi (bodoči) uporabniki že dobili svoja povabila. Namen zaprtega beta testiranja Starcraft II: Wings of Liberty, kot je uradno ime naslednika kar 12 let starega StarCrafta, je najti potencialne težave v zmogljivostih posameznih ras, ki bi povzročile neuravnovešene boje, ter iskanje hroščev v Battle.net, spletnem servisu za StarCraft, StarCraft II, World of Warcraft in vse bodoče Blizzardove igre. Battle.net bo očitno nekoliko predelan in v takšni obliki javnosti predstavljen skupaj z izidiom StarCraft...

35 komentarjev

Sony napoveduje pomanjkanje PS3

PS3 Slim

vir: engadget
engadget - Čeprav poročil, da PlayStationov primanjkuje, še ni, Sony potencialne kupce vseeno svari, naj si svoj primerke zagotovijo čim prej ter naj z nakupom ne odlašajo. Nekoliko so jih namreč presenetili dobri prodajni rezultati, sploh pred in med prazniki, ko je PlayStation 3 celo uspelo prehiteti Microsoftov Xbox 360 na prodajnih lestvicah. Posledično pričakujejo upad zaloge in morda celo pomanjkanje konzol v trgovinah. Nevarnosti pomanjkanja nista zmanjšala niti počasen januar in februar, za katere je splošno znano dejstvo, da sta daleč najbolj počasna meseca v letu, kar se tiče prodaje. A tudi v primeru, da do pomanjkanja pride, bo le-to mnogo manjše kot zlati časi prodaje Wiija, ko so kupci v kratkem času izropali vse sveže zaloge, ki so jih...

37 komentarjev

EA se seli na Facebook

Madden NFL 10

vir: CNet
CNet - Že lani so za 300 milijonov dolarjev pri Electronic Artsu kupili razvijalski studio Playfish, ki izdeluje igre v Flashu za socialne spletne strani, kot je Facebook, MySpace in podobni. Zdaj bomo, kot kaže, ugledali tudi prve sadove te združitve, saj se po besedah vodilnega moža EA Sports, Petra Moorea, Electronic Arts seli na Facebook. Kot prvo bomo ugledali eno izmed vsakoletnih serijskih iger, Madden NFL, v kateri se igralci pomerijo v ameriškem nogometu. Že pred časom se je predvidevalo, da se bosta Facebook in Madden povezala, a je bilo takratno mnenje, da bo šlo za realno-časovne posodobitve statusa, npr. z dosežki iz igre (Facebook Connect). Temu ne bo tako, saj bo Madden dobil kar svojo Facebook različico igre. Le-ta bo mnogo preprostejša od polnokrvne PC...

11 komentarjev

Simsi praznujejo

Slo-Tech - The Sims je brez dvoma ena izmed najpopularnejših in najbolj znanih serij iger na svetu, delo simulacijskega genija Willa Wrighta, ki je odgovoren tudi za Spore in serijo Sim City. Prva igra The Sims je v Severni Ameriki izšla 31. januarja daljnega leta 2000, kar pomeni, da so razvijalci upihnili že deseto svečko. Kljub dejstvu, da se je Will Wright posvetil drugim projektom, Electronic Arts serijo še vedno razvija, kar je s skupnimi dohodki v višini 2,5 milijard dolarjev, 125 milijoni prodanih kopij in rednim udeleževanjem lestvic najbolj prodajanih iger (tako The Sims 3 kot razširitev, World Adventures, sta še vedno med angleško deseterico najbolje prodajanih iger) popolnoma logično.
Velik del prodaje gre sicer verjetno predvsem na račun mnogih razširitev, saj je Sims 3, izdan lani poleti, uspel nabrati le 4,5 milijona prodanih kopij. Vseeno je tretja izdaja igre v serijo prinesla kar nekaj (potrebne) svežine in zagnala tudi spletno menjalnico, The Sims 3 Exchange platform, s...

2 komentarja

Gran Turismo 5 pri nas šele konec leta?

Na lepotce bo treba še počakati

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pri vseh zamudah lahko le upamo, da se 5. izdaje priljubljene serije Gran Turismo ne loteva sindrom Duke-Nukem-Forever. V intervjuju za špansko stran Canarias al Dia je James Armstrong, vodilni mož portugalske veje Sonyja ter član Sony Europe, povedal, da Gran Turismo na policah evropskih trgovin pričakuje še pred letošnjim božičem. Glede na prvotno načrtovan marčevski izid na Japonskem, ki se je že zamaknil za nedoločen čas, igro lahko pričakujemo šele v drugi polovici leta, najverjetneje v jeseni oz. šele decembra. Vsi ljubitelji serije pa pozor! James Armstrong je imel podobne napovedi že lani, ko je napovedal, da se bo evropski izid zgodil še pred koncem leta 2009, kar je potrdil tudi Sony in se tega držal vse do lanskoletnega Tokyo Games Showa. Takrat so...

28 komentarjev

Igra za sproščanje napetosti

engadget - Eden izmed največjih hitov na Global Game Jam 2010 je zagotovo kar zmagovalka nagrade za najbolj izvirno igro, GNILLEY. Njen ustvarjalec, Glen Forrester, poznan tudi kot Radix, se je sprva osredotočal predvsem na uporabo barv, a se je v razvoju središče igralnosti popolnoma spremenilo. Svojih nasprotnikov se ne znebite s pritiskanjem enega izmed gumbov na tipkovnici oz. na miški, temveč enostavne kričite v mikrofon. Bolj ko kričite, bolj stopnjo in celo igro pretresate, kar nasprotnike tudi pokonča. Poleg efektivnega orožja je vpitje tudi ključ za odpiranje sicer skritih prehodov, vso to vpitje pa seveda pomeni, da boste za igranje potrebovali mikrofon. Če je slika vredna več kot 1000 besed, je videoposnetek vreden še nekajkrat več,...

17 komentarjev

Crysis 2 se bo dogajal v New Yorku

Naslovnica marčevske izdaje

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Crysis 2, igra, ki bo kot prva uporabljala pogon CryEngine 3, bo očitno nadvse pomembna tudi za konzole, za razliko od prve igre v seriji, ki je še danes znana kot igra za osebne računalnike, ki uspe na kolena spraviti še tako zmogljiv sistem. Prve podatke o Crysis 2 bomo ugledali v marčevski izdaji uradne revije PlayStation (PlayStation: The Official Magazine), katere naslovnico je glavni urednik revije na ogled postavil kar na svojem Twitterju. Na naslovnici se lepo vidi za Crysis...

68 komentarjev

Sonyjev Motion Controller za PS3 bo zamudil

Prototip v akciji

X-Bit Labs - Sonyjev krmilnik konzole PlayStation 3, ki je bil napovedan za to pomlad, bo dokončan in naprodaj šele jeseni. Sonyjev izvršni direktor Kazuo Hirai pravi, da so se odločili izdati nov Motion Controller šele tedaj, ko bo na voljo dovolj iger, ki ga bodo lahko izkoristile in igralcem ponudile čudovito uporabniško izkušnjo.

Nov krmilnik bo imel dvoje detektorjev gibanja, troosni žiroskop in troosni akcelerometer, ki bodo lahko zaznali naklon in premikanje krmilnika, ko ga bo uporabnik držal v rokah. Skupaj s kamero PlayStation Eye, ki sledi položaju krmilnika, naj bi omogočal naravno in intuitivno gibanje z veliko natančnostjo v igrah. Krogla, ki bo na vrhu, pa bo poleg tega spreminjala tudi barve in osvetlitev, kar bo povratna...

8 komentarjev

Gran Turismo 5 spet zamuja

Na lepotce bo treba še počakati

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Spomladanski oz. poletni datum izida (odvisno v katerem delu sveta živite), napovedan za tako težko pričakovan Gran Turismo 5, očitno ne bo držal, saj je prišlo do še ene (izmed mnogih) zamud pri izidu. Pri Bit-techu so nad zamudo nadvse začudeni, predvsem po demo različici GT5 Prologue ter v decembru napovedani demo različici (Academy Time Trial) ter po prvoosebnih izkušnjah z GT5 na GamesCom 2009 lanskega avgusta. Že takrat se jim je igra zdela bolj ali manj dokončana. Za zamudo so pri Sonyju okrivili težave v produkciji, ki so v tem stadiju razvoja nekoliko presenetljive. Nov datum izide še ni znan, kar je seveda ujezilo mnoge ljubitelje. Kako težko pričakovana je igra, prvič javnosti predstavljena že na E3 leta 2006, vam lahko pove podatek, da so zadnjo...

10 komentarjev

Nove metode krmiljenja računalnika - Suma in Natal

Suma

CNet - Na sejmu CES-u, ki se bo sklenil jutri, imajo pomembno vlogo tudi igre, saj je trg računalniški iger eno večjih gonil računalniškega razvoja. Prvi je o krmiljenju spregovoril Microsoft, ki je razkril nekoliko več o svojem novem sistemu krmiljenja iger Natal. Potrdili so, da bo Natal nared in naprodaj do začetka božične nakupovalne sezone 2010 in da bo deloval z obstoječimi konzolami Xbox 360. Natal naj bi bil sposoben prepoznati 31 delov telesa, za vsak gib pa bo porabil 10 milisekund. Kljub temu da Natal ne bo imel svojega procesorja, naj bi porabil le 10 do 15 odstotkov računske moči Xboxa. Da se privadi na uporabnika, bo potreboval 160 milisekund, nato pa bo vsak del telesa lociral na...

12 komentarjev

'FPS-ji' so pomembni

Razlog za gladko sliko televizije

vir: Significant Bits
Significant Bits - Debata o prednosti 60 in več sličic na sekundo v igrah oz. manj, tja do le 30 sličic, je stara skoraj toliko, kolikor časa obstaja igranje iger prek interneta. Glavni argument zagovornikov 30 sličic na sekundo je, da človeško oko ni sposobno zaznavati več kot ~25 sličic na sekundo (kolikor jih ima televizija). Kot so razložili na Significant Bits, dovolj visoko število sličic na sekundo pravzaprav je pomembno, saj podatek o osveževalni frekvenci očesa sploh ne drži.

Človeško telo ni digitalno, kar pomeni, da informacije o sliki oko, posledično pa tudi možgani, zajemajo ves čas, neprekinjeno. Argument o 25 Hz osvežitvi izhaja prav iz televizije, saj jo lahko gledamo brez težav, brez da bi se slika zatikala oz. bi preskakovala. A to je posledica majhne...

150 komentarjev

Gran Turismo 5 prihaja 'že' poleti?

Manjka le še predenje motorjev

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Gran Turismo 5, najlepša, najobširnejša, najbolj dovršena in ostalo naj- igra iz slavne družine Gran Turismo je brez dvoma eden izmed najbolj pričakovanih naslovov za Sonyjev PlayStation 3, napovedan že daljnega leta 2006. Ustvarjalci, Polyphony Digital, so potencialne kupce na robove stolov spravili že z GT5 Prologue, ki je zgolj smetana na torti v primerjavi s polno izdajo igre. Prologue je na police trgovin na Japonskem prišel skoraj natanko 2 leti nazaj, preostali svet pa se je lahko začel sliniti v februarju in marcu leta 2008. Dve leti kasneje, 31. marca 2010, bo celotna igra, ki bo prišla kar na dveh BluRay ploščkih, izšla na Japonskem, medtem ko avtomobilski navdušenci željno pričakujejo datum izida drugod po svetu. Severnoameriška divizija Sonyja je...

36 komentarjev

World of Warcraft patch 3.3: Fall of the Lich King

Slo-Tech - Danes so igralci igre World of Warcraft dočakali popravek 3.3: Fall of the Lich King. Gre za zadnji veliki patch pred naslednjo razširitvijo in verjetno tudi za zaključek zgodbe o Arthasu, ki se vije že iz časov Warcrafta 3.

Glavna novost so seveda nove instance: The Frozen Halls je skupina treh instanc za 5 igralcev, The Frozen Throne pa raid (za 10 ali 25 igralcev), ki se konča z spopadom z Arthasom. Raid se bo odpiral postopoma: prva stopnja je odprta že danes, naslednja pa bo dostopna čez 28 dni. Z novimi instancami seveda pride tudi nova oprema (med drugim tudi tier 10 seti ter legendarni meč Shadowmourne).

Igralci pa se bodo razveselili tudi izboljšanemu sledenju nalog (lokacije nalog se sedaj prikazujejo na karti) in boljših...

22 komentarjev