»

The New York Times toži OpenAI in Microsoft

Slo-Tech - Na manhattenskem sodišču je The New York Times vložil tožbo zoper podjetje OpenAI, ki razvija popularni model umetne inteligence ChatGPT, in Microsoft, ki je pomemben lastnik, uporabnik in tudi razvijalec. V tožbi podjetjema očitajo neupravičeno rabo več milijonov člankov časnika za trening umetne inteligence. Višine zahtevane odškodnine niso opredelili, škoda pa naj bi šla v milijarde dolarjev, trdijo. Zahtevajo tudi uničenje zbirke podatkov za trening in nastalega modela.

Podobne tožbe v ZDA že potekajo, a The New York Times je z naskokom največja medijska hiša, ki se je odločila zanjo, OpenAI in Microsoft pa največja igralca na drugi strani sodne klopi. Tožba lahko zato predstavlja precedenčni primer, ki bo postavil smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin - besedil, slik, videoposnetkov in drugih - za trening umetne inteligence. Medtem ko avtorji modelov umetne inteligence trdijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v modelih nikjer ni...

63 komentarjev

Meta predstavila svoj generator slik z umetno inteligenco

Slo-Tech - Po Midjourneyju, DALL-E 3 in Stable Diffusionu je tu še četrti konkurent iz prve lige. Meta je predstavila svoj generativni model umetne inteligence za slike, ki nosi ime Emu, sicer pa ga najdemo na Imagine Meta. Model so letos že uporabljali v storitvah Facebook in Instagram, sedaj pa je zaživel samostojno, saj je na voljo kot ločena spletna stran. Za dostop pa je še vedno potrebna prijava, za kar potrebujemo profil na Facebooku ali Instagramu ali pa elektronsko pošto. Formalno v vsakem primeru ustvarimo novi Meta račun, a storitev deluje - če le nismo v Sloveniji.

Prvi vtisi so povprečni, pri čemer je letvica visoka. Storitev vsi primerjajo z Midjourneyjem, pa tudi z DALL-E 3, ki ju še ne doseže. Največ težav ima z risanjem človeških figur, kjer se posamezni udi ali deli telesa pogosto izgubijo ali prelijejo. Z obrazi je še težje, a ni pravila. Včasih Meta ustvari odličen izdelek, spet drugič je ta katastrofalno slab. Rezultati so vedno slike v kvadratnem formatu (1:1), ki imajo...

1 komentar

Getty Images toži avtorje umetne inteligence Stable Diffusion

Levo: posnetek Getty Images, desno: umetna inteligenca Stable Diffusion

Slo-Tech - Vprašanje avtorskih pravic, ko se algoritmi za generiranje posnetkov ali besedil z umetno inteligenco učijo na velikih količinah tudi avtorsko zaščitenih vsebin, še ni razrešeno, zato se kopičijo tožbe, ki bodo morale dati odgovor na ta vprašanja. Proti avtorjem Stable Diffusiona, ki generira posnetke, je bila že vložena kolektivna tožba nekaterih avtorjev, sedaj pa jih toži še Getty Images. To ni presenečenje, saj so vložitev tožbe v Veliki Britaniji napovedali že januarja.

Getty Images je ponudnik fotografij za nadaljnjo uporabo (stock), ki ima v svojih zbirkah na milijon posnetkov za licenciranje. V tožbi, ki so jo vložili v Delawaru, trdijo, da je Stable Diffusion uporabil 12 milijonov posnetkov iz njihovih zbirk. Kot pravijo, Stable Diffusion ni zgolj uporabil teh posnetkov, temveč so odstranili ali ponaredili podatke o avtorskih pravicah ter v nekaterih primerih celo reproducirali vodni žig na posnetkih. Stable Diffusion naj jih sploh ne bi povprašal za licence, temveč je...

3 komentarji

Shutterstock začel prodajati slike umetne inteligence

Slo-Tech - Že oktobra smo poročali, da je Shutterstock sklenil dogovor z OpenAI, da bodo stvaritve njegove umetne inteligence DALL-E 2 vključene v Shutterstockove plačljive zbirke fotografij. Četrtletje pozneje so dogovor udejanjili in od danes je v zbirkah res grafika DALL-E 2. Na voljo je vsem uporabnikom plačljivih zbirk.

Fotografije umetne inteligence bodo zelo jasno predstavljene, zato pomote niso možne. V Shutterstock bo vključeno okno za ustvarjanje fotografij, enako kot deluje DALL-E 2 neposredno na spletni strani OpenAI. Takisto bo vsak poziv vrnil štiri slike, možno pa bo poiskati še dodatne. To se lahko v prihodnosti še spremeni, saj so slike umetne inteligence zelo kontroverzno področje z vidika avtorskih pravic. Generatorji so se učili s pregledovanjem milijard posnetkov, med katerimi so tudi avtorsko zaščiteni. Zaradi tega je v ZDA v teku že nekaj tožb, rezultati pa so negotovi. Konkurent Getty Images je prav zato dejal, da (še?) ne bo vključil slik umetne inteligence v svoje...

19 komentarjev

Po DALL-E in ChatGPT je tu Point-E

Slo-Tech - OpenAI, ki je letos izdal generativno umetno inteligenco kot pomočnika za besedila (ChatGPT) in slike (DALL-E), je pripravil tudi orodje za 3-D modeliranje. Imenuje se Point-E in sicer ni najboljše orodje pod soncem, je pa za dva velikostna razreda hitrejše od konkurenčnih izdelkov. Vendarle pa je uporaba Point-E nekoliko bolj zapletena kot DALL-E in ChatGPT, saj nima spletnega vmesnika. Kodo moramo namestiti na računalnik in pognati s Pythonom.

Point-E je namenjen ustvarjanju 3D objektov iz preprostega besedna opisa (prompt), v čemer je podoben starejšim bratom. Umetna inteligenca zna povezati model, ki iz besedila ustvari podobo, in model, ki iz podobe ustvari 3-D model. Čeprav rezultati niso popolni, je uporaba enostavna in hitra. Za posamezen model potrebujemo minuto ali dve, odvisno od grafične kartice. Nekaj podobnega zna tudi Googlov DreamFusion, a je ta počasnejši in potratnejši.

Rezultati Point-E so "oblaki" kroglic ali točk, skratka množica diskretnih točk v prostoru,...

25 komentarjev

OpenAI ponudil dostop API do DALL-E 2

Slo-Tech - OpenAI je lani predstavil orodje za strojno generiranje posnetkov, ki ga je letos nadgradil v zelo zmogljivo drugo različico, od septembra na voljo vsakomur. Doslej ga je bilo možno uporabljati le prek spletnega vmesnika, sedaj pa bodo razvijalci, dizajnerji in drugi uporabniki imeli lažji dostop. OpenAI je namreč ponudil dostop prek API.

DALL-E 2 ima že tri milijone uporabnikov, ki dnevno ustvarijo več kot štiri milijone podob. Trenutno je podprta ločljivost 1024 x 1024, lahko pa ustvarimo tudi manjše (in cenejše) podobe. Čeprav je uporaba prek spletnega vmesnika brezplačna, a omejena na 15 podob mesečno, bo API plačljiv. Za uporabo se je treba registrirati, nato pa ustvarjanje podob stane 0,02 dolarja za 1024 x 1024, 0,018 dolarja za 512 x 512 in 0,016 dolarja za 256 x 256.

Spomnimo, da je Shutterstock že sklenil dogovor, da bo lahko v svojih zbirkah prodajal tudi rezultate DALL-E 2. Prav tako sodelujejo tudi z Microsoftom, ki ima svoj dostop API do DALL-E 2 in ga tudi...

0 komentarjev

Shutterstock bo prodajal grafiko umetne inteligence DALL-E

Slo-Tech - Shutterstock je sklenil dogovor z OpenAI, ki je razvil algoritem DALL-E 2 za računalniško ustvarjanje posnetkov iz besedilnega opisa in ki je že mesec dni dostopen vsem, da bodo stvaritve umetne inteligence na voljo v plačljivih galerijah. Poleg vsebin, ki jih izdelajo ljudje, bo DALL-E 2 edini vir vsebin umetne inteligence. Nalaganje drugih vsebin, ki jih ustvari umetna inteligenca, je sicer prepovedano, ker avtorske pravice (še) niso jasno določene. To je legitimen razlog, ki pa seveda koristi tudi partnerstvu z OpenAI. Iz istega razloga Getty Images ne dovoli posnetkov umetne inteligence.

Izvršni direktor Shutterstocka Paul Hennessy je ob tem dejal, da se načini izražanja in ustvarjalnosti nenehno spreminjajo, čemur morajo slediti. Tak primer je tudi generativna tehnologija, ki stoji za DALL-E 2. Izvršni direktor OpenAI Sam Altman je dodal, da so navdušeni nad novim partnerstvom. Uporabniki Shutterstocka bodo namreč lahko nove fotografije generirali neposredno ob iskanju, saj...

9 komentarjev

Generiranje slik iz teksta postaja tekma

tale korgi ni resničen

vir: Google
Google - Googlov laboratorij za strojno učenje je predstavil algoritem Imagen, za katerega trdijo, da ustvarja še boljše podobe kot OpenAIjev DALL-E 2.

Zadnji krik področja umetne inteligence so bržkone algoritmi za generiranje slik iz tekstovnih opisov, saj znajo ponekod ustvariti hudo markantne rezultate, kot je podoba tujske hobotnice s časopisom v rokah, ki lebdi skozi portal ali jutranje nakupovalne mrzlice v ekspresionističnem slogu. Z idejo so najbolj udarno pričeli v hiši OpenAI, ko so v začetku lanskega leta predstavili algoritem DALL-E, ki je pred poldrugim mesecem prešel v pošteno nadgrajeno drugo generacijo. Zdaj so se gibanju pridružili še v Googlu in predstavili algoritem Imagen. Kot večina tosortnih programov, tudi Imagen uporablja difuzni model, pri čemer zvito najprej ustvari nizkoločljivostno podobo, ki jo nato razteguje skozi več podalgoritmov, prav tako z difuznimi modeli.

Googlovi inženirji trdijo, da zanesljivo proizvaja boljše podobe od DALL-Eja 2 in so v ta namen...

6 komentarjev

OpenAI predstavil drugo generacijo algoritma DALL-E

openai.com - Laboratorij za strojno učenje OpenAI je pokazal algoritem DALL-E 2, za generiranje slik, ki bistveno nadgrajuje predhodnika in ustvarja navdušujoče verodostojne ter podrobne podobe (tudi) astronavtov na konju v rahlem drncu po Luni.

Lanskega januarja so v družbi za raziskovanje strojne inteligence OpenAI presenetili z algoritmom, ki je znal iz tekstovnega navodila presenetljivo dobro ustvariti želeno podobo. DALL-E je sicer res zvečine izrisal majhne sličice, ki so bile obenem značilno razmazane, kakor smo pri umetni pameti še vedno vajeni - toda že samo dejstvo, da je znal računalnik narisati "stol v podobi avokada", je presunil strokovno javnost. Na tej osnovi je področje hitro napredovalo in postreglo z zanimivimi aplikacijami, kot je Dream ali Baidujev algoritem ERNIE-ViLG. Pred dnevi so v OpenAI predstavili naslednika, DALL-E 2. Tudi njegove sposobnosti milo rečeno sezujejo, saj zna med drugim izrisati "plišaste medvedke v podobi norih znanstvenikov" ali "toplo oblečeno mišjo...

19 komentarjev