»

Moderatorka na YouTubu toži delodajalca

vir: CNET
CNET - Znano je, da je delo moderatorja vsebin na družbenih omrežjih psihično zelo naporno, pogosto pa tudi slabo plačano in brez ustrezne podpore. Zato ni presenetljivo, da nekdanja moderatorka na YouTubu toži podjetje, ker je zaradi dela domnevno dobila depresijo in posttramvatsko stresno motnjo. V tožbi, ki jo je vložila na kalifornijsko sodišče, trdi, da ima zaradi gledanja neprimernih vsebin težave s spanjem in strašne more. Zaradi strahu ne more biti v množicah ljudi, ima panične napade in težave s tesnobnostjo.

Pri svojem delu je morala redno spremljati najrazličnejše travmatične posnetke, od obglavljanj do spolnih zlorab otrok. Ker je moderatorjev premalo, morajo obstoječi vsak dan vsaj štiri ure gledati te vsebine. Dnevno ocenijo od 100 do 300 videoposnetkov, pri čemer mora biti napaka manj kot 2-5 odstotkov. V Googlovem centru v Austinu je delala od januarja 2018 do avgusta 2019.

V tožbi, ki želi postati skupinska tožba, od podjetja terja odškodnino, plačilo zdravljenja in...

6 komentarjev

Facebookovim moderatorjem odškodnina zaradi posledic njihovega dela

vir: Pxfuel

vir: The Verge
The Verge - Znano je, da na Facebooku za preverjanje vsebin ob algoritmih strojne pameti, skrbijo tudi moderatorji iz krvi in mesa. Skupina ameriških moderatorjev je leta 2018 proti podjetju vložila skupinsko tožbo zaradi posledic, ki jih tako delo prinaša, med njimi sta tudi postravmatski sindrom in depresija, ki ju povzroča ogledovanje posnetkov samomorov, posilstev in umorov. Gre za podobna stanja, kot jih opisujejo vojaki po vrnitvi z vojnih območij. Moderatorji so pred sodiščem so zatrjevali, da Facebook v njihovih primerih ni poskrbel za varno delovno okolje, čeprav so jih v resnici zaposlovali Facebookovi podizvajalci.

Prejšnji teden sta sprti strani dosegli sporazum, ki ga mora v nadaljevanju potrditi še sodišče, v grobem pa določa skupno odškodnino v višini 52 milijonov ameriških dolarjev, ki si jo bo razdelilo 11.250 moderatorjev iz Teksasa, Arizone, Kalifornije in Floride, zaposlenih od leta 2015. Vsak bo prejel najmanj tisočaka, lahko pa tudi več, če so bili diagnosticirani s...

19 komentarjev

Facebook plačal pol milijarde dolarjev zaradi prepoznavanje obrazov

Slo-Tech - Facebook se je poravnal v tožbi iz leta 2015 zaradi uporabe tehnologije za prepoznavanje obrazov v Illinoisu. Gre za storitev Tag Suggestions, ki na fotografijah oseb predlaga, koga lahko na njih označimo. Da ta funkcija deluje, mora imeti Facebook tehnologijo za prepoznavanje obrazov in shranjene in obdelane fotografije obrazov svojih uporabnikov. V tožbi so podjetju očitali, da privolitve za tako obdelavo podatkov od uporabnikov ni nikoli dobil.

Čeprav je Facebook ves čas zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje, se je sedaj poravnal. Plačal bo 550 milijonov dolarjev, s čimer bodo pokrili sodne stroške in odškodnine prizadetim uporabnikom. Glede na Facebookove prihodke, ki so v minulem četrtletju presegli 21 milijard dolarjev, dobiček pa 7,3 milijarde dolarjev, je izpogajana poravnava za podjetje skoraj nepomembna. Facebook je poravnavo komentiral z besedami, da je bilo v interesu podjetje in delničarjev, da spor čim prej končajo. Odvetniki nasprotne strani so dejali, da rezultat...

7 komentarjev

Proti vodilnim v Googlu vložena tožba zaradi domnevnega oškodovanja premoženja

Sergey Brin, Eric Schmidt, Larry Page

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Pretekli teden smo poročali, da je Google dosegel poravnavo z ameriškim pravosodnim ministrstvom. Da se bodo izognili tožbi zaradi oglaševanja nelegalnih spletnih lekarn v ZDA, bodo plačali pol milijarde dolarjev globe in v prihodnosti poskrbeli za strožji nadzor na oglasi, ki jih prikazujejo. Dogovor se zdi dober, saj pol milijarde dolarjev za Google navsezadnje ni tako veliko denarja, hkrati pa so se izognili sodnemu postopku. Google tudi ni priznal kaznivega ravnanja, ampak zgolj napako. A skupina Googlovih delničarjev se s tem ne strinja in meni, da so odgovorni s to potezo oškodovali premoženje podjetja, zato so vložili tožbo proti njim.

Na...

0 komentarjev

H-W Technology toži 32 podjetij

Slika v prijavi patenta.

CNet - Podjetje H-W Technology je vložilo tožbo zoper Apple, RIM, Google, Amazon, HTC, LG, Ebay, Microsoft, Nokio in še kopico drugih podjetij zaradi domnevnih kršitev enega samega patenta. V tožbi, ki so jo vložili na teksaškem sodišču, 32 podjetjem očitajo kršitve patenta št. 7.525.955, katerega so prijavili marca 2005. V njem je opisana raba IP-telefona z možnostjo iskanja in oglaševanja.

H-W Technology pojasnjuje ta ohlapen opis kot patent, ki pokriva pametne telefone, ki se morejo vključiti v...

3 komentarji

Tožba zoper Symantec zaradi avtomatskega podaljševanja licence

ComputerWorld - Kenneth Elan iz New Yorka toži podjetje Symantec, ker mu je to avtomatično podaljšalo naročnino na protivirusni paket Norton Antivirus in za to zaračunalo 76,03 dolarja. V tožbi, ki jo je na newyorško sodišče vložil 19. januarja, piše, da Symantec ni ponudil možnosti zavrniti podaljšanja licence. Če bi mu jo, bi jo sprejel in odpovedal naročnino na Norton Antivirus. Elan je prosil sodnika, da tožbi dodeli status skupinske tožbe, tako da bi se ji brez stroškov lahko pridružili še drugi opeharjeni kupci protivirusnega programa. Symantec tožbe še ni komentiral.

To sicer ni prvi tovrsten primer. Praksa avtomatskega podaljševanja licenc je že stara stvar, ki jo podjetja zagovarjajo z utemeljitvijo, da le tako...

13 komentarjev