»

LinkedIn se podaja v igralne vode

Slo-Tech - Pred dvema mesecema so se pojavile prve informacije, da se tudi resno družbeno omrežje LinkedIn spogleduje z igrami kot načinom, kako podaljšati čas, ki ga ljudje preživijo na platformi. Maja je napočil trenutek, ko so prve tri igre odprli za splošno javnost. Queens, Crossclimb in Pinpoint so sedaj na voljo na platformi.

Narejene so po zgledu priljubljene igre Wordle, tako da lahko vsako odigiramo le enkrat dnevno. So pa omogočili ekipno igranje, saj lahko svoje stike povabimo, da se iger lotimo skupaj, nato pa na platformi še delimo rezultat. Gre torej za preizkušeno taktiko, ki jo je populariziral The New York Times s svojim naborom iger za vse obiskovalce, ne le naročnike, ki so pošteno povišale obiskanost strani. LinkedIn je uvedel podobne igre za razgibavanje možganov, in sicer besedno igro za iskanje povezav med besedami Pinpoint (podobno kot Connections pri NYT), varianto sudokuja s kronami Queens in kviz oziroma križanko Crossclimb. Igralce želijo pritegniti tudi z...

11 komentarjev

Ameriška raba programja za zaposlovanje je neučinkovita

Harvard Business School - Na fakulteti Harvard Business School so se podrobno lotili vzrokov, zakaj nekateri sicer dobro kvalificirani delavci v razvitih državah težko pridejo do službe. Ugotovili so, da je v ZDA velik krivec slaba raba avtomatizacije pri zaposlovanju, torej programske opreme kadrovskih oddelkov.

Po tem, ko so kadrovski oddelki podjetij v devetdesetih letih prejšnjega stoletja pričeli sprejemati vloge za zaposlitev tudi po elektronski pošti, je število kandidatov za posamezno delovno mesto pričelo občutno naraščati. Trend se še ne ustavlja, saj se je v preteklem desetletju v Združenih državah število prosilcev za določeno delovno mesto v povprečju podvojilo, s 120 na 250 oseb. Kadrovski oddelki so na povečano breme, ki sta ga prinesla digitalizacija in internet, odgovorili z - digitalizacijo postopka izbire kandidatov. Programje za avtomatizacijo zaposlovanja v ZDA danes uporablja okrog tri četrtine podjetij, oziroma skoraj vsa na listi Fortune 500, industrija takšne programske opreme pa...

18 komentarjev

LinkedIn zaradi virusa odpušča

Slo-Tech - Med žrtvami upočasnitve in krčenja gospodarstva zaradi covida-19 je tudi LinkedIn, ki je sicer zadnja tri leta del Microsofta. LinkedIn, ki vodi istoimensko poslovno družbeno omrežje, namenjeno zlasti povezovanju med delodajalci in delojemalci, bo odpustil 960 ljudi, kar predstavlja šest odstotkov vseh zaposlenih.

Odpuščali ne bodo inženirjev in razvijalcev, temveč predvsem v kadrovski službi in v marketingu. Vsi odpuščeni bodo dobili odpravnine, ki bodo vsaj v višini treh mesečnih plač. Zaposleni v ZDA bodo dobili še eno leto zdravstvenega zavarovanja, ki v ZDA ni samoumevno in predstavlja enega ključnih faktorjev pri iskanju zaposlitve. Pri novih zaposlitvah v prihodnosti bodo imeli sedaj odpuščeni prednost. Poleg Američanov bodo druga velika skupina odpuščenih Irci. V Dublinu, kjer je evropski center, ima LinkedIn 2000 zaposlenih in naj bi jih odpustili 120 oziroma osmino vseh, ki bodo odšli.

LinkedIn oziroma Microsoft ni edini, ki bo zaradi upočasnitve gospodarstva prisiljen...

1 komentar

Microsoftov prevzem LinkedIna uradno zaključen

Microsoft - Kot smo predvidevali, je tudi Evropska komisija Microsotu prižgala zeleno luč za prevzem LinkedIna, za katerega bo odštel 26,2 milijarde dolarjev. S tem je po ZDA, Kanadi, Braziliji in Južni Afriki še EU kot zadnja dala privoljenje za prevzem. LinkedIn ni izgubljal časa in je hitro sporočil, da je prevzem zaključen.

A Evropa je od Microsofta zahtevala največ zavez v zameno za zeleno luč. Tako se je moral Microsoft zavezati, da bo vsaj še pet let Office Add-in na voljo zunanjim partnerjem (ostalim družabnim omrežjem). Administratorji v podjetjih bodo imeli možnosti izbrati, ali naj v okolju Office v uporabniškem vmesniku prikazujejo profila z LinkedIna ali ne. Na območju evropskega gospodarskega prostora (razširjena EU)...

3 komentarji

Microsoftu bržkone tudi evropska zelena luč za prevzem LinkedIna

Reuters - Da bo Microsoft smel prevzeti LinkedIn, mora pridobiti tudi dovoljenje Evropske komisije, s katero ima burno preteklost glede spoštovanja protimonopolne zakonodaje. Evropska komisija bo o prevzemu odločila 6. decembra in uradno izjav ne daje, a neuradno naj bi Microsoftova zagotovila prejšnjega tedna zadostovala za pozitivno mnenje.

Microsoft zagotavlja, da bo tudi LinkedInovim konkurentom še vedno zagotavljal dostop do Outlooka (API) in podobnih storitev. Prav tako bodo sestavljavci računalnikov in drugih naprav še vedno imeli možnost nameščanja aplikacij za dostop do drugih poslovnih družbenih omrežij, ne da bi to kakorkoli vplivali na njihov odnos z Microsoftom. Konkurenca se je namreč zbala, da bo Microsoft zaradi...

26 komentarjev

Še teden dni do javne ponudbe delnic LinkedIna

Guardian - Ozračje je primerno razgreto za velike prevzeme in ponudbe delnic, zato bo prihodnji teden v ZDA uvod v megalomanske javne ponudbe delnic podjetij (IPO), ki se ukvarjajo z drugo generacijo spleta. Prvi bo na vrsti LinkedIn, ki bo tako uresničil želje in prehitel Facebook in bo prvo veliko ameriško podjetje nove generacije z IPO-jem.

LinkedIn bo ponudil 7,8 milijona delnic v cenovnem razponu 32-35 dolarjev in spričo velikega zanimanja investitorjev bo najbrž obveljala zgornja cena. Na ta način bodo zbrali 273 milijonov svežega kapitala. Če se bo ponovila zgodba z Renrenom, ki je prvi dan kotacije pridobil 40 odstotkov, analitiki ocenjujejo, da bo tržna kapitalizacija LinkedIna okrog 3,3 milijarde dolarjev.

LinkedIn ima 100 milijonov uporabnikov...

10 komentarjev

LinkedIn želi s kotacijo prehiteti Facebook

Reid Hoffman je ustanovitelj LinkedIna.

Reuters - Spletna stran oziroma socialno omrežje LinkdIn, ki je naokoli že od leta 2003 in je torej starejša od Facebooka in Twitterja, namerava kmalu izvesti javno ponudbo delnic (IPO) in poslati svoje delnice v kotacijo na borzo. LinkedIn cilja na drugačno množico ljudi kakor Facebook, saj je v ospredju navezovanje poslovnih stikov (dober, čeravno nekoliko star članek o LinkedIn najdete na ReadWriteWebu). To je tudi razlog, da veliko njegovih uporabnikov uporablja enega izmed plačljivih profilov uporabe, saj si s tem služijo kruh.

Pred dobrim letom je ustanovitelj LinkedIna napovedoval možnost IPO-ja, a je v isti sapi pripomnil, da je to tega trenutka še daleč. Če gre verjeti Reutersovim virom,...

6 komentarjev

Nepovezani direktorji

TG Daily - Raziskava strani ÜberCEO, v katero je bilo zajetih 100 najpomembnejših CEOjev, je prinesla zanimive rezultate. Od stotih direktorjev niti eden nima svojega bloga, le dva imata Twitter račun, 13 jih ima LinkedIn račun, 19 pa svoj profil na FaceBooku. S Twitter računom izstopata Warren Buffett, ki je CEO družbe Berkshire Hathaway, ter Alan Lafley, zaposlen pri Procter and Gamble. Čeprav ima prvi, Warren Buffett, kar 7441 zasledovalcev, aktivno ne spremlja nikogar, kjer mu je podoben tudi Alan Lafley, katerega spremlja zgolj 33 ljudi. Podobna je zgodba z LinkedIn računi, kjer so res aktivni le trije - Dellov Michael Dell s prek 500, Ingram Microv Gregory Spierkel z 213 In Ciscov John Chambers z 82 povezavami.

Zgodba se ponavlja tudi na Facebooku, kjer recimo CEO Exxon Mobile, Rex Tillerson, sploh nima prijateljev, drugi pa tavajo v povprečju. Čeprav ima kar tri četrtine od stotih najpomembnejših CEOjev svoj vnos v Wikipedijo, približno tretjina teh vnosov ni popolna oz. vsebuje...

23 komentarjev