»

Kitajski mladoletniki lahko igrajo le še tri ure tedensko

vir: Axios
Axios - Kitajska je vnovič omejila čas, ki ga smejo tamkajšnji otroci prebiti ob igranju internetnih iger, in tokrat precej drastično, saj lahko tovrstne naslove igrajo le še tri ure na teden okoli vikenda.

Kitajska je že postala največje tržišče v igričarski industriji, toda tamkajšnje oblasti do takšne situacije ne kažejo zgolj odobravanja. Deklarirano jih žulita dve zadevi: hitro rastoča moč s tem povezanih tehnoloških velikanov, kot je Tencent, ki je danes že največja igričarska firma na svetu; in pa dejstvo, da naj bi imel znaten delež kitajskih otrok težave s prekomernim igranjem, oziroma po domače, z zasvojenostjo. Sredstvo, ki bi ubilo dve muhi na en mah, je strogo omejevanje igranja online iger, s katerimi kitajska podjetja največ služijo, saj temelj tamkajšnjega trga v bistvu predstavljajo internetne mobilne igre z mikrotransakcijami ali naročninami in ne toliko klasične računalniške ter konzolne igre, kot jih poznamo na Zahodu.

Pred dvema letoma so tako mladoletnim že...

86 komentarjev

Kamere Ring razburjajo zaradi vdorov in pomanjkljivega pravnega nadzora

Ars Technica - Pretekli teden se je v ZDA pripetila vrsta vdorov v varnostne kamere Ring, ki so bili organizirani skozi enega od hekerskih forumov. To pa je le ena od zaskrbljujočih novic okoli te Amazonove podružnice, za katero sveže novinarske preiskave kažejo, da ima vse bolj nezdravo povezavo z lokalno policijo in izrablja slabo dorečeno zakonodajo za izgradnjo strašljivo razširjenega sistema nadzora.

Pred tednom dni je neznanec v Memphisu nagovoril 8-letnico v njeni otroški sobi in ji dejal, da je Božiček - skozi tam nameščeno notranjo varnostno kamero Ring, ki naj bi jo varovala. Drugod so prizadete družine poslušale zmerljivke in grožnje, vsaj en malopridnež pa je tudi izsiljevali z odkupnino. Huda ura se je v vseh primerih končala z izklopom naprav, toda nenaden porast vdorov je pognal pokonci tako strokovnjake kot medije in Amazonu povzročil precej sivih las. Preiskava še ni povsem pri koncu, toda po sedaj znanih podatkih ni šlo za vdor v katerega od krovnih Ringovih sistemov, temveč so...

21 komentarjev

Tencent v nemilosti kitajskih oblasti?

vir: Reuters
Reuters - Kitajska je po skoraj letu dni blokade končno začela znova v večjem številu dopuščati izide iger na svojem ozemlju. Te dni so tako odobrili še 80 naslovov, med njimi pa začuda ni nobenega od podjetja Tencent, največjega kitajskega založnika iger. Med njihove najbolj znane naslove sodijo denimo Arena of Valor, pa League of Legends, podjetje pa obenem žanje dobiček tudi od Fortnita, saj je pred časom dokapitaliziralo založnika Epic.

Zamrznitev izhajanja novih iger, ki se je začela v mesecu marcu, je izdajatelje digitalne zabave precej prizadela, saj je Kitajska v pogledu iger in z njimi povezanih izdelkov 35 milijard dolarjev vredno tržišče. Tencentu je posledično prvič po desetih letih...

21 komentarjev

Kitajski cenzorji nad igre

Fortnite

vir: BBC
BBC - Kitajska agencija Xinhua poroča, da je komisija državnih cenzorjev, ki naj bi pred prihodom na trg preverjala vsebino iger, začela z delom. Med prvimi dvajsetimi igrami, ki jih je prejela v oceno, jih je kar devet ocenila kot neprimerne za prodajo na Kitajskem. Med igrami, ki so "šle v bunker" najdemo PUBG, Fortnite, H1Z1 in Ring of Elysium have, ki naj bi prikazovale preveč krvi in gorja. Čeprav, resnici na ljubo, Fortnite česa takega niti ne vsebuje. Paladins pa ima na drugi strani menda premalo oblečene ženske.

Tudi preostalih enajst ni povsem zadostilo očitno strogim merilom, saj bodo morali avtorji pred začetkom prodaje iz njih odstraniti neprimerne vsebine. Med temi igrami najdemo naslove kot so League of Legends, Diablo, World of Warcraft, Overwatch...

32 komentarjev

Popravni izpit za človeštvo v goju še pred koncem leta?

Slo-Tech - Ko je marca Googlov AlphaGo v kitajski strateški igri go zmlel enega najboljših človeških igralcev Leeja Sedola s 4:1, smo se praktično vsi strinjali, da je v boju z umetno inteligenco padla še ena človeška trdnjava. Toda Google očitno želi razbliniti vsakršne dvome, zato se pripravlja še en dvoboj z najboljšim človeškim igralcem goja ta hip. Lee Seedol je bil namreč na lestvici v času partije "le" četrti. To nikakor ne pomeni, da je imel AlphaGo lahkega nasprotnika, saj je Lee Sedol eden izmed najbolj znanih in uspešnih igralcev goja na svetu, nekakšen gojevski roger federer, ki pa ta hip pač ni povsem najboljši.

Trenutno najboljši na lestvici je namreč Kitajec Ke Jie, medtem ko je bil Lee Sedol vodilni med leti 2007...

10 komentarjev

Na Kitajskem na internetu obvezna registracija s pravim imenom

vir: CNN
The Wall Street Journal - Na Kitajskem bodo poostrili zakonodajo o uporabi interneta, ki bo uvedla obvezno registracijo s pravim imenom pri uporabi cele palete spletnih storitev (uradna najava). Na Kitajskem, kjer za nadzor interneta skrbita dva milijona ljudi, so že leta 2013 uvedli obvezno identifikacijo pri ponudniku dostopa do interneta, a ukrep ni zaživel po oblasti.

S 1. marcem bodo zakonodajo zaostrili. Pisci in komentatorji na blogih, mikroblogih, storitvah za hipno sporočanje, spletnih forumih, komentarjih novic in člankov ter na sorodnih straneh bodo morali pri registraciji navesti resnično ime. Še vedno si bodo lahko izbrali svoj vzdevek, a bo ta moral ustrezati merilom dostojnosti. Velik problem je postal tako imenovan "kaos uporabniških...

28 komentarjev

Kitajski operacijski sistem že oktobra

Reuters - Lasten operacijski sistem, ki ga Kitajska razvila že nekaj časa, naj bi bil nared letošnjega oktobra, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. Sistem z imenom COS (China Operating System) bo tedaj prišel na namizne računalnike, medtem ko bo na mobilno verzijo počakati nekoliko dlje.

Kitajska je razvoj COS-a začela po Snowdnovem razkritju vohunske afere NSA, razvojno ekipo pa so sestavili marca. Ker ne želijo biti odvisni od zahodne programske opreme - strojno opremo že tako ali tako večidel gradijo sami - si jo bodo napisali sami. Odprtokodni Linux je izvrstna začetna točka, zato bodo na njem gradili tudi Kitajci. Pri razvoju sodelujeta Inštitut za programsko opremo pri Kitajski akademiji znanosti (ISCAS) in podjetje...

30 komentarjev

Na Kitajskem odkritih še več lažnih Applovih trgovin

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca smo spoznali, da so Kitajci neverjetno podjetni, ko govorimo o ponarejanju, saj znajo postaviti lažne Applove trgovine. Odkrili so dve lažni trgovini v mestu Kunming, ki sta bili tako verni kopiji originala, da celo zaposleni niso vedeli za prevaro (prodajali so prave Applove izdelke). Kitajska je trgovini kmalu zatem zaprla, a kot razlog navedla poslovanje brez obratovalnega dovoljenja in ne kršenje blagovne znamke. Kljub temu se na Kitajskem v tej smeri dogajajo pozitivni premiki, saj so v zadnjem času našli še več lažnih trgovin, začeli inšpekcije tudi v drugih mestih in jim prepovedali poslovanje pod Applovim imenom.

Med inšpekcijskim nadzorom 300 trgovin v Kunmingu so odkrili še 22...

5 komentarjev

Lažni Applovi trgovini na Kitajskem že zaprli

Bloomberg - Ko je prejšnji teden na internetu zaokrožila vest, da so na Kitajskem v mestu Kunming (verjetno pa še marsikod po državi) postavili ponaredek celotne Applove trgovine, so se zganile tudi kitajske oblasti. Bloomberg ugotavlja, da so obe lažni trgovini v Kunmingu zaprli.

Po besedah kitajskih oblasti od Appla še niso prejeli nobene uradne pritožbe, a sta trgovini zaprti, ker nista imeli obratovalnega dovoljenja. V sklopu preiskave so sicer pregledali 300 prodajaln elektronike v mestu, niso pa zaprli treh drugih trgovin, ki prodajajo Applove izdelke brez licence za to početje. Čeng Ju, ki jih ima v lasti, je poudaril, da prodajajo avtentično opremo in da čeprav nimajo licence za to početje,...

16 komentarjev