»

Američani naredili prvi korak h koncu internetne nevtralnosti

Ars Technica - Z dvema glasovoma ZA in enim PROTI je ameriška komisija za komunikacije (Federal Communications Commission – FCC) včeraj začela postopek za odpravo zakonskih določil glede nevtralnosti interneta. Na tapeti je člen zakona o komunikacijah poimenovan Title II. Ta določa, da ponudniki dostopa do spleta ne smejo sami izbirati, do katerih storitev lahko uporabniki dostopajo prek njihove infrastrukture in kakšen del pretočnih zmožnosti infrstrukture lahko posamezna rešitev uporablja. Šele dobri dve leti star člen zakona je na udaru republikacev že od samega začetka, saj da „škodi končnim uporabnikom“.

Včerajšnje glasovanje je sicer šele prvi korak, celoten...

21 komentarjev

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

ComputerWorld - Ameriški ponudnik dostopa do interneta Verizon je na prizivnem sodišču v Washingtonu vložil tožbo zoper Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), v kateri ji osporava pristojnosti za uveljavljanje nevtralnosti interneta. FCC je 21. decembra lani sprejel pravila o nevtralnosti interneta, ki ponudnikom dostop do interneta prepovedujejo blokiranje prometa ali posameznih aplikacij na internetu (razen za mobilne operaterje). Vse skupaj meji na sprenevedanje, saj je Verizon lani z Googlom javno podpiral nevtralnost interneta in celo izdal predlog za zakonsko ureditev tega področja.

Michael Glover iz Verizona pojasnjuje, da so se po temeljiti analizi FCC-jevih odločb...

5 komentarjev

FCC potrdil nevtralnost interneta, s kompromisom nezadovoljni obe strani

ComputerWorld - Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je včeraj s tesno večino s tremi glasovi za in dvema proti potrdila skupek pravil o nevtralnosti interneta, ki so ga pripravljali dolgih sedem let. Proti sta glasovala republikanska člana komisije. Čeprav kritiki sprejetim pravilom očitajo ohlapnost, luknjičavost in diskriminacijo med žičnim in mobilnim dostopom do interneta, gre za pomemben korak pri zagotavljanju nevtralnosti interneta.

Predsednik FCC-ja Julius Genachowski je označil nova pravila kot dobra in pomembna za zagotavljanje neokrnjenega dostopa do internetnih vsebin v prihodnosti. Z njimi je namreč določeno, da ponudniki dostopa do interneta prek fiksnega omrežja (ADSL, optika, kabelski internet, na klic ...) ne smejo "nerazumno diskriminirati prometa". Sem bi sodila tudi plačana prioritizacija prometa in storitev. Kritiki sprejetih pravil prihajajo iz obeh taborov.

Prvi tabor meni, da potrebe po uzakonitvi nevtralnosti interneta sploh ni. Sem sodi Robert McDowell, ki...

7 komentarjev

AT&T noče nevtralnosti interneta za vsako ceno

CNet - Nevtralnost interneta je plemenit cilj, a ponudniki dostopa do interneta (ISP-ji) se bodo zanj očitno zavzemali le, dokler jim bo prinašal pozitivno javno podobo in s tem dovolj denarja. AT&T je že en tak ISP, ki se ne strinja z obvezno nevtralnostjo za vsako ceno. V torek so namreč dejali, da bi bil kakršenkoli protokol nevtralnosti interneta, ki bi prepovedoval "plačano prioritizacijo" prometa, škodljiv.

V AT&T pojasnjujejo, da telekomunikacijski operaterji potrebujejo možnost postavljanja različnih cen za različne oblike internetne storitve, in dodajajo, da že imajo na stotine uporabnikov, ki plačujejo dodatno za storitve z višjo prioriteto. AT&T se seveda odziva na skupino Free Press, ki je ameriški Zvezni komisiji za komunikacije (FCC) poslala dve pismi, v katerih so označili prioritizacijo kot diskriminatorski koncept, ki bi koristil le nekaj gigantom z obilico vsebine, ki si lahko privoščijo dodatno plačilo.

Spomnimo, da je letošnjega aprila ameriško prizivno sodišče

4 komentarji

Google in Verizon v pogovorih o nevtralnosti interneta

Julius Genachowski, vodja FCC-ja

ComputerWorld - Včeraj dopoldne so se na spletu pojavila poročila, da se Google in Verizon dogovarjata, kako upravljati promet. Verizon naj bi bil potrdil, da se že 10 mesecev pogajajo z Googlom in FCC (Zvezna komisija za komunikacije) o uveljavitvi nevtralnosti interneta. Slednja zahteva, da se ves promet na internetu, ne glede na vsebino, vir in destinacijo, obravnava enakovredno. Dogovori naj bi potekali o prioritizaciji prometa z Googlovih strežnikov, za kar bi Google dobro plačal. Nevtralnost interneta je sicer žgoča tema, saj ponudniki dostopa do interneta in upravljavci omrežij vztrajajo, da morajo promet nekaterih vrst, kot je denimo BitTorrent, omejevati, da lahko zagotavljajo kakovostno storitev za vse svoje uporabnike. FCC na...

3 komentarji

Hud udarec za nevtralnost interneta

vir: MSNBC
MSNBC - Ameriško prizivno sodišče je preglasovalo odločitev ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC) z razsodbo, da FCC nima pristojnosti od ponudnikov širokopasovnega dostopa do interneta (ISP) zahtevati enakopravne obravnave vsega internega prometa, ki teče po njihovi infrastrukturi. Pobudnik je bil ISP Comcast, ki je spodbijal FCC-jevo pristojnost. Soglasna odločitev vseh treh sodnikov je hud udarec za FCC, ki si je prizadeval za uzakonitev zahteve po nevtralnosti interneta, da ne bi telekomunikacijski operaterji in ISP-ji favorizirali nekaterih vsebin na internetu na račun drugih.

...

53 komentarjev