»

Broadcom bo kupil VMware

Slo-Tech - Broadcom je potrdil govorice in napovedal prevzem VMWara, za kar bodo odšteli 61 milijard dolarjev in obenem prevzeli osem milijard dolarjev dolga, ki ga ima tarča. Prevzem, ki bo plačan s kombinacijo denarnih sredstev in delnic, je eden največjih v zgodovini. Pred prevzemno ponudbo je bila tržna kapitalizacija VMwara 50 milijard dolarjev, od prejšnjega tedna pa je poletela za tretjino. Delnice Broadcoma so sprva izgubile tri odstotke, sedaj pa so izgubo že nadoknadile. Investitorji torej verjamejo, da bo prevzem uspel in da ne bo negativno vplival na podjetje.

Broadcom je podjetje, ki proizvaja polprevodniške čipe. S tržno kapitalizacijo 220 milijard dolarjev je sposoben kupiti VMWare, vprašanje pa je, kaj bi s tem pridobil. Spomnimo, da je Broadcom že leta 2018 za 18 milijard dolarjev kupil CA Technologies, leto pozneje pa za 11 milijard dolarjev Symantec. A če sta bili ti podjetji v zreli ali celo pozni fazi svojega življenjskega cikla, je VMware živahno podjetje, ki deluje na...

9 komentarjev

Tesla se pridružuje klubu bilijon

Slo-Tech - Prvi je bil Apple, kmalu pa so mu sledili še Amazon, Google in Facebook. Klubu podjetij, ki so (bila) vredna bilijon dolarjev, se je pridružila tudi Tesla. Danes, dobro desetletje po začetku kotacije, je tržna kapitalizacija podjetja presegla magično mejo in se znašla v elitni druščini tehnoloških velikanov. Delnice podjetja so dan končale pri 1024,86 dolarjih, kar predstavlja tržno kapitalizacijo 1,02 bilijona dolarjev.

Povod za današnjo rast so bile dobre novice, med drugim naročilo Hertza, da bo kupil 100.000 električnih vozil Tesla. S 4,2 milijarde dolarjev težkim poslom bo Hertz elektrificiral 20 odstotkov svojega voznega parka. Prve Tesle 3 bodo nudili že prihodnji mesec. To ni edina pozitivna novica, saj je Tesla med drugim razveselila z rekordnim čistim dobičkom in 13,76 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 56 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 15 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. V letu dni je delnica pridobila 140 odstotkov vrednosti.

58 komentarjev

Objava lažne novice Bloomberg stala pet milijonov evrov

Slo-Tech - Lažne novice so čedalje večji problem in včasih nasedejo celo ugledni mediji. Bloomberg je poleg še nekaj drugih medijev 22. novembra 2016 objavil vest, da je francoski gradbeni gigant Vinci odpustil svojega finančnega direktorja zaradi neverodostojnih poslovnih izkazov. Domnevno naj bi se pripravljali na revidiranje izkazov za leto 2015 in prvo polovico leta 2016, saj naj bi manjkalo več milijard dolarjev. To je imelo posledice na borzi, saj so delnice podjetja izgubile petino vrednosti (in jo sicer v naslednjih dneh pridobile nazaj).

Francoska agencija za trg vrednostnih papirjev (AMF) je Bloombergu zaradi incidenta izrekla globo v višini pet milijonov evrov. Povedali so, da je Bloomberg objavil lažno informacijo, to pa je storil, ker ni spoštoval pravil novinarske etike. Vest bi pred objavo zlahka preveril pri podjetju, a tega niso storili. Resda je bila lažna objava na prvi pogled videti verodostojno, saj sta bila oblika in grafična podobna enaka kot sicer, a je bila...

12 komentarjev

Japonski SoftBank kupil britanski ARM

Financial Times - Japonski SoftBank bo kupil britansko tehnološko podjetje ARM, ki ga poznamo kot razvijalca istoimenske RISC-arhitekture varčnih procesorjev. Za podjetje bodo odšteli 32 milijard dolarjev, ki jih bodo v celoti izplačali v denarju, torej brez kakšnih zamenjav delnic in podobnega. Prevzem bodo financirali z lastnimi denarnimi rezervami in z dolgoročnim posojilom banke Mizuho.

SoftBank ni banka, kot bi napak sklepali iz imena, temveč primarno telekomunikacijski gigant, ki se ukvarja s telefonijo, internetnimi storitvami, digitalno televizijo, oglaševanjem, polprevodniško tehnologijo in tudi finančno industrijo. ARM-jev izvršni direktor Simon Segars je povedal, da so se za prevzem...

17 komentarjev

Prigode z Dellovim odkupom: stomilijonska škoda zaradi računalniške napake

Slo-Tech - Dellov ustanovitelj Michael Dell je pred slabimi tremi leti odkupil celotno podjetje, s čimer se je tedaj vsaj na videz končala več mesecev trajajoča bitka več snubcev in investitorjev, ki so imeli vsak svoje favorite in račune. Nekateri investitorji se s prevzemom niso strinjali in so ga izpodbijali na sodišču, ki je naposled razsodilo v njihov prid. Največji osmoljenec pa je ameriški investicijski gigant T. Rowe Price, ki je imel v lasti 1,7 odstotka Della in si je obetal 190 milijonov dolarjev odškodnine. Zaradi precej nenavadne računalniške napake ne bodo dobili nič, zato mrzlično iščejo načine, kako bodo izgubo vlagateljem v njihove investicijske sklade povrnili.

Po ameriški zakonodaji lahko...

10 komentarjev

Dell prodaja oddelek za IT-storitve

Dell - Iz Della so sporočili, da bodo prodali svoj oddelek za IT-storitve, ki ga bo prevzel japonski NTT. Transakcija bo težka 3,05 milijarde dolarjev, s kupnino pa bo Dell nekoliko izboljšal svojo likvidnost, ki jo je izčrpal lanski prevzem EMC-ja, ki je bil skupno (pomemben delež je vključevala zamenjava delnic in nekaj drugih računovodskih operacij) vreden 67 milijard dolarjev, s čimer si je Dell nabral 43 milijard dolarjev finančnih obveznosti. Za Dell Services (bivši Perot Systems, ki ga je Dell leta 2009 kupil za 3,9 milijarde dolarjev) so najprej želeli iztržiti 5-6 milijard dolarjev, a so na koncu morali sprejeti pol toliko. NTT si je Dell Services želel tudi zato, ker se želi širiti na severnoameriški trg, kjer je Dell...

0 komentarjev

Se kaj plete med Dellom in EMC-jem?

The Wall Street Journal - Po neuradnih virih, ki jih citira The Wall Street Journal, ki je običajno precej dobro obveščen, se Dell in EMC pogovarjata o združitvi. Dell je tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov, EMC pa je velikan na področju shranjevanja podatkov, ki ima v lasti tudi VMWare. Podatkov o ceni seveda še ni, a glede na EMC-jevo tržno kapitalizacijo okrog 50 milijard dolarjev bi šlo za enega največjih prevzemov (nakup Broadcoma za 37 milijard dolarjev je največji v računalniški branži). Dell se pogovarja tudi z bankami glede financiranja morebitnega prevzema. EMC-jeve delnice so po objavi špekulacij poletele za osem odstotkov.

Hedge sklad Elliott Management Corp., ki ima v lasti dva odstotka...

3 komentarji

Dell po menedžerskem prevzemu odpušča

The Register - Lani je po dolgem plesu okrog podjetja Michael Dell vendarle prevzel podjetje Dell, ki ga je bil ustanovil leta 1984 med študijem, tedaj še pod drugim imenom. Menedžerski odkup, ki ga je izpeljal lani, so mu pomagali financirati sklad Silver Lake, Microsoft s posojilom in še nekaj manjših investitorjev. Vse to je treba poplačati, zato bo Dell odpuščal.

Dell je imel že pred prevzemom precej neugoden položaj, saj je tretjemu največjemu proizvajalcu računalnikov na svetu tržni delež upadal. Michael Dell je zato napovedal velika vlaganja v področje osebnih računalnikov in mobilnih naprav, da bi trend obrnili. Šlo pa ne bo niti brez varčevanja in prestrukturiranja.

Dell naj bi še letos odpustil približno 15.000 zaposlenih,...

18 komentarjev

Dell spet Dellov

Dell - Dellov ustanovitelj Michael Dell je dokončal prevzem podjetja, za katerega si je prizadeval že od začetka leta. Prevzemnih ponudb je bilo več, a na koncu je zmagal Michael Dell, kar je septembra potrdil tudi Dellov upravni odbor. Transakcija je sedaj dokončana.

Vsi Dellovi delničarji bodo dobili 13,75 dolarja za delnico, hkrati pa so upravičeni do izredne dividende v višini 0,13 dolarja, ki jo prejmejo lastniki na presečni datum 28. oktobra letos. Skupno to postavlja vrednost kupčije na 24,9 milijarde dolarjev, kar predstavlja 30-odstotno premijo glede na januarsko ceno pred začetkom špekulacij o prevzemu.

Prevzem bo seveda pomagal financirati sklad Silver Lake, del pa je prispeval Microsoft s svojim posojilom. S tem je...

29 komentarjev

Bo Dell vendarle odkupil Michael Dell?

International Business Times - Prodaja podjetja Dell se vleče kot jara kača. Januarja so se pojavila prva poročila o napovedani prodaji za podjetje, za katero se je zanimalo več snubcev, potem je kot strela z jasnega udarila novica, da bo podjetje prevzel kar ustanovitelj Michael Dell. In ko je bila situacija na videz že odločena, se je pojavil Carl Icahn s ponudbo, ki je Dellovo opazno presegala.

Očitno bo na koncu vendarle obveljala ponudba Michaela Della, saj jo je posebni odbor, ki bdi na prevzemom, označil kot najprimernejšo. To so zapisali v 39-stranski predstavitvi za ameriško agencijo za trg vrednostnih papirjev (SEC), v kateri so navedli razloge, zakaj je Icahnova ponudba neprimerna. Kot pravijo, Icahn nima zaprte finančne konstrukcije za...

1 komentar

HP kljub padcu dobička prijetno presenetil

Slo-Tech - Kdor je danes gledal borzno tečajnico, se je bržkone praskal po glavi? Hewlett-Packard je objavil poslovne rezultate za zadnje četrtletje, v katerem so beležili 10-odstotni padec prihodkov na 27,6 milijarde dolarjev in 32-odstotni padec dobička, ki se je skrčil na milijardo dolarjev. Delnico pa je katapultiralo za 17 odstotkov na 25 dolarjev.

Čeprav rezultati niso dih jemajoči, je Meg Whitman kot nova izvršna direktorica v zadnjih 21 mesecih opravila veliko delo. Lotila se je bolečega prestrukturiranja podjetja, ki vključuje odpuščanja in pripravo novih izdelkov. To je bilo nujno, saj je imel še lani Hewlett-Packard ogromno izgubo, tepel pa jih je tudi nespameten nakup Autonomyja, kjer...

2 komentarja

Še dve prevzemni ponudbi za Dell

Ars Technica - Posebni odbor, ki ga je Dell oblikoval za pripravo prevzema, je sporočil, da je podjetje dobilo še dve prevzemni ponudbi, ki za podjetje ponujata več kakor Michael Dell. Ta je februarja za podjetje ponudil 24,4 milijarde dolarjev (13,65 dolarja na delnico), kar bi financiral s posojilom iz investicijske družbe Silver Lake in Microsoftovim kreditom. Ponudba je naletela na burne odzive ostalih delničarjev, sej naj bi bila ponujena cena prenizka, poleg tega pa je Michael Dell znan kot neizprosen menedžer, ki se je delil stomilijonske bonuse, ko je odpuščal zaposlene. Prevzem bi Dell obremenil s 16 milijardami dolarjev novega dolga za poplačilo kupnine. Zamerijo mu tudi oktobrski prisilni odkup delnic od zaposlenih, saj jim je...

0 komentarjev

Milijardni menedžerski odkup Della

Reuters - Uresničile so se bodo napovedi, da bo podjetje Dell prodano, le da se to ne bo zgodilo, kot smo pričakovali. Podjetja ne bo kupil kak finančni sklad ali drugo računalniško podjetje, ampak se bo kar njegov ustanovitelj, izvršni direktor in trenutni 14-odstotni lastnik Michael Dell odločil za menedžerski prevzem. Za podjetje bo odštel 24,4 milijarde dolarjev.

To je veliko denarja, zato bo imel finančno zaledje. Dve milijardi bo primaknil Microsoft v obliki posojila, medtem ko bo sklad Silver Lake vstopil v lastniško strukturo z lastnim kapitalom v višini milijarde. Michael Dell bo poleg svojih 14 odstotkov vložil svež kapital prek svojega zasebnega sklada MSD Capital. Skupno bo 15 milijard sredstev za prevzem dolžniških in te...

34 komentarjev

Dell ima več snubcev

Ars Technica - Kot strela z jasnega je priletela novica, da bo Dell bržkone že zelo kmalu prodan. Vesti so sicer še neuradne, a zgodbo je lansiral Bloomberg, ki ima zelo zanesljive vire. Ni presenetljivo, da je tečaj Dellovih delnic že poletel v nebo.

Za podjetje naj bi se zanimala sklada TPG Capital in Silver Lake, ki sta že stara znanca prevzemov. TPG se je leta 2010 zelo zanimal za nakup Seagata, a so ga naposled zavrnili. Silver Lake pa je bil do nedavnega lastnik Skypa, ki so ga potem prodali Microsoftu, med njegovimi večjimi IT-naložbami pa je še Facebook. Snubitev Yahooja jim ni uspela. TPG Capital in Silver Lake sta portfeljska vlagatelja, kar pomeni, da ju zanima predvsem dobiček, ki ga prevzeto podjetje izplača...

7 komentarjev

Padanje Facebooka se nadaljuje, Apple postal najdražje podjetje vseh časov

Slo-Tech - Kar se borznega parketa tiče, sta Apple in Facebooka tisoče kilometrov vsaksebi. Medtem ko je Facebook prvi in najbolj napihnjen socialni balonček v spuščanju, Apple za zdaj še intenzivno raste. Od sredinega komentarja je Facebook še naprej izgubljal in v petek, ko je bilo pričakovati povečan prodajni pritisk, pristal pri rekordno nizki ceni 19 dolarjev - ali natanko polovici vrednosti iz javne ponudbe delnic. V petek so namreč delnice lahko prodali nekateri veliki institucionalni vlagatelji, ki so jih pridobili med IPO-jem, kar je povečalo ponudbo in tečaj dodatno zbilo. Danes se je Facebook sicer nekoliko odbil in pridobil pet odstotkov, tako da kotira okoli 20 dolarjev.

Apple pa je danes presegel tečaj 660 dolarjev,...

254 komentarjev

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma...

44 komentarjev

Facebook bo povečal petkov IPO

ZDNet - Vročica pred zaključkom Facebookove prve javne ponudbe delnic (IPO) in petkovim začetkom kotacije se stopnje, kar Facebook s pridom izrablja. Danes so napovedali, da bodo ponudili večje število delnic od prvotno načrtovanega. Dodatno bo na voljo 83,8 milijona delnic razreda A, kar skupaj s prej najavljenimi pomeni 421 milijonov delnic.

Od tega bo 180 milijonov delnic iz sveže emisije, s čimer bodo zbrali svež kapital, preostanek pa bodo prodali obstoječi delničarji. Končna cena delnice še ni znana, se bo pa najverjetneje gibala med 34 in 38 dolarji. Določili jo bodo v četrtek po zaprtju ameriških borz. To pomeni, da bo Facebook dobil med 5 in 6 milijard dolarjev svežega kapitala, obstoječi delničarji pa bodo unovčili...

30 komentarjev

Seagate naprodaj

Gibanje cene delnice Seagata v zadnjih petih letih

Bloomberg - Kot piše finančni dnevnik Bloomberg, je Seagate naprodaj. Zanj se zanimata TPG Capital in KKR & Co., ki bi za podjetje skupaj odšteli okoli 7,5 milijarde dolarjev oziroma 16 dolarjev na delnico, kar pomeni 20-odstotno premijo na trgovalno ceno pred najavo. Prav tako naj bi se za Seagate zanimal Bain Capital LLC. Prejšnji potencialni kupec konzorcij Silver Lake se je umaknil.

Če bo prevzem izpeljan, bo Seagate po letu 2000, ko sta ga kupila TPG in Silver Lake in leta 2002 postavila na borzo, vnovič v zasebni lasti brez kotacije. Seagate je v drugem letošnjem kvartalu zabeležil 379 milijonov dolarjev čistega dobička, lani pa 83 milijonov dolarjev izgube.

KKR je zasebno podjetje na področju financiranja, odkupov in tveganega kapitala,...

8 komentarjev

Dell prevzema Perot Systems

Slashdot - Dell se je sporazumel o prevzemu podjetja Perot Systems, za katerega bo odštel 3,9 milijarde dolarjev v gotovini. S prevzemom kani Dell razširiti svojo paleto IT-storitev in prodati več svoje strojne opreme obstoječim strankam Perota. Perot Systems je teksaško podjetje, ki po celem svetu nudi IT-storitve za posebne potrebe strank zlasti v zdravstvu (kjer realizirajo 48 odstotkov svojega prometa) ter vladi (dobra četrtina prometa), industriji, bančništvu, zavarovalništvu itn. S tehnologijami, ki jih bo Dell dobil z nakupom, bodo lahko uspešneje posegli na trg oblačnih storitev, je pojasnil Dellov izvršni direktor Michael Dell.

V zadnjem fiskalnem letu sta Dell in Perot Systems skupaj zabeležila 16 milijard dolarjev dohodkov s področja strojne opreme in IT-storitev ter dodatnih osem milijard s podporo. Od tega je Perot poskrbel za tri milijarde. Delnica podjetja Perot je razumljivo poskočil za 65 odstotkov in se ustalila pri 30 dolarjih, kolikor znaša Dellova ponudba. Upravi...

0 komentarjev