»

Beta test pretočnega servisa xCloud se začne prihodnji mesec

Euro Gamer - Microsoft bo storitev za pretočno igranje xCloud oktobra poslal v prvi beta preizkus - toda le v ZDA, Veliki Britaniji in Južni Koreji.

Lanskega oktobra so pri Microsoftu najavili xCloud: storitev, skozi katero bo moč igre pretočno poganjati na mobilnih napravah, računalnikih in konzolah; sprva bo šlo za naslove z Xboxov, pozneje tudi druge. Čeprav servisi za pretočno igranje niso nova zadeva, pa je xCloud zaradi dobrega slovesa in zmogljivosti Microsoftovega oblaka Azure mahoma postal eden glavnih tekmecev Googlovi sorodni platformi Stadia. Pričakovanja so še podžgali pozitivni vtisi s preizkusov na letošnjem sejmu E3.

Leto dni pozneje se bodo zadeve lahko lotili prvi domači zanesenjaki - če prebivajo v Združenih državah, Združenem kraljestvu ali Južni Koreji. Test bo za začetek omejen na Androidne telefone in tablice z verzijo OSa vsaj 6.0, uporabniki bodo morali imeti tudi Xboxov modrozobi igrator. V tej fazi bodo za igranje na voljo Halo 5: Guardians, Gears 5, Killer Instinct...

11 komentarjev

Intel pripravlja ~$100 alternativo Raspberry Pi

Extremetech - Pred tedni je končno stekla prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, in po obetih sodeč si bo kmalu lahko vsakdo omislil na ARM-u temelječo GNU/Linux škatlico za okoli 25 evrov z vključeno poštnino [1]. Zanimivo pa je, da se je v igro precej hitro vključil tudi Intel, s svojo nekoliko dražjo alternativo.

Računalniku pravijo Next Unit of Computing (NUC), meri 10x10 cm, poganjal pa jo bo (skoraj) poljuben i3 ali i5 Sandy bridge procesor. GPU je ne najboljši Intelov HD 3000, čeprav naj bi že delali na Ivy Bridge različici z HD 4000 čipom. Med priključki sta dve SO-DIMM reži za RAM, Thunderbolt...

31 komentarjev

Raspberry Pi podira rekorde, nove težave v proizvodnji

Pravilni in nedelujoči priključek

BBC - Prodaja kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki so ga razvili Britanci in je s ceno 35 dolarjev za verzijo B pravi hit, je doživela še nekaj nevšečnosti. Raspberry Pi je izšel 20. februarja, čeprav bi bil moral biti nared že januarja; tedaj je kitajski proizvajalec naročil napačen kvarčni kristal, zato je bila proizvodnja zamaknjena za dobre tri tedne. Sedaj pa so naleteli na naslednjo težavo, saj so na računalnik pricinili napačen priključek za ethernet.

Kot pišejo na blogu razvijalci, je razlika na prvi pogled neznatna, a žal uničujoča za delovanje mrežnega priključka. Kitajski proizvajalec je uporabil priključek, ki nima integriranih feritnih jeder, zato ni uporaben za želeni namen. Napaka je po zagotovilih proizvajalca zgolj manjša...

43 komentarjev

Raspberry Pi naprodaj 20. februarja, specifikacije znane

Zadnji dizajn

Slo-Tech - Končno smo dočakali uradni datum izida oziroma začetka prodaje kartičnega računalnika Raspberry Pi, ki je eden izmed najteže pričakovanih izdelkov tega leta. Računalnik v velikosti kompleta igralnih kart, v katerem bije ARM-jev procesor s 700 MHz, ima 256 MB pomnilnika in Broadcomov SoC BCM2835 ter po nekaterih informacijah v grafiki premaga celo iPhone, za vsega 35 dolarjev bo naprodaj od 20. februarja, ko bo končana proizvodnja prve serije 10.000 primerkov.

Sprva so načrtovali, da bo Raspberry Pi nared že do začetka februarja, a je imel proizvajalec težave z zagotavljanjem kvarčnega kristala. To je pomemben del vsake elektronske naprave, saj proizvaja stabilen oscilirajoči signal, ki usklajuje frekvence...

170 komentarjev

Kartični računalnik Raspberry Pi prihodnji mesec

Yahoo News - Računalnik Raspberry Pi za 15 funtov, ki ga gradi skupina britanskih razvijalcev, bo prihodnji mesec končan in na voljo na trgovskih policah. Gre za računalnik v velikosti kreditne kartice, ki se priključni neposredno na televizor in tipkovnico.

Kot je ekipa razkrila na svoji spletni strani, je računalnik praktično že končan. Meril bo 85,60 x 53,98 x 17 milimetrov, čez ploščico pa bodo moleli le priključki in mesto za kartico SD. Tehta 45 gramov in ima priključke za avdio izhod, micro-USB napajanje (podpira tudi delovanje s štirih baterij AA), vhod USB 2.0, grafična izhoda HDMI in RCA ter podporo za kartice SD. Na voljo bosta dva modela. Cenejši A za 15 funtov bo imel 128 MB pomnilnika,...

90 komentarjev

Računalnik za 15 funtov

BBC - David Braben in nekaj sodelavcev je v Veliki Britaniji razvilo računalnik, ki po zunanjem videzu spominja na odslužene ostanke iz servisa elektronike, a videz vara. Predstavili so projekt Raspberry Pi, ki na majhnem integriranem vezju skriva delujoč računalnik. Na enem koncu ima USB-priključek za tipkovnico, na drugem HDMI-izhod za zaslon, poganja pa ga procesor ARM.

Vanj o stlačili procesor ARM11 s 700 MHz, 128 MB pomnilnika in dovolj zmogljivo grafiko za OpenGL ES 2.0, ki zmore ločljivost 1080p. Na njem kakopak tečejo distribucije Linuxa, še najraje Ubuntu. Cena: malenkost, 15 funtov.

Računalnik bo omogočal brskanje po spletu, poganjanje pisarniških aplikacij in programiranje, kar je...

100 komentarjev

Apple vabi na prireditev v marcu - iPad 2?

Nedvoumno vabilo na Applovo prireditev

vir: MobileCrunch
MobileCrunch - Apple je začel izdajati vabila za prireditev, ki se bo dogajala 2. marca v San Franciscu. Dneva, času in lokaciji prireditve je bila priložena še zanimiva slika koledarja z veliko dvojko, pod katero je jasno viden iPad. Obenem je na koledarju zanimiv stavek, ki morebitne udeležence vabi na ogled velike novosti letošnjega leta (Come see what 2011 will be the year of.). To seveda pomeni, da bomo že čez teden najverjetneje deležni prvega naslednika iPada.

Pri MobileCrunch poleg predstavitve novega iPada z režo za kartice SD, hitrejšim procesorjem (morda celo dvojedrnim A5), več pomnilnika ter novo obliko, ciljajo...

13 komentarjev

Toshibin prvi predvajalnik Blu-ray

Toshiba BDX2000

X-Bit Labs - Pred slabim mesecem smo poročali, da se je Toshiba kot eden izmed zadnjih branikov preminulega standarda HD DVD vendarle včlanila v klub podpornikov standarda Blu-ray. Takrat so napovedali, da bodo kmalu ponudili vrsto naprav s podporo novemu standardu - omenjali so predvajalnike, HDTV-je, prenosnike in druge pritekline. Dočakali smo prvi Blu-ray predvajalnik, ki so ga neizvirno poimenovali BDX2000. Posebnih presežkov Toshiba ni pripravila, saj bo v novembru dobavljiva naprava stala 249 dolarjev, nudila pa bo osnovne funkcionalnosti: podporo Blu-ray 2.0, REGZA-LINK, AVCHD, Bonus View, BD-Live, mesto za kartico SD (svojega pomnilnika ne bo imela) itn, ne bo pa imela brezžične povezljivosti Wi-Fi ali procesorja SpursEngine.

1 komentar

Zotac z miniITX Ion ploščami

bit-tech.net - Ledino z Ion sistemi je zaoral Acerjev AspireRevo, drugi sistem na vroči platformi pa prihaja izpod rok inženirjev pri Zotacu, ki je znan po nVidiinih grafičnih karticah. Njihova rešitev bo všeč samostojnim sestavljalcem računalnikov, saj pride le v obliki miniITX matične plošče, medtem ko je AspireRevo celoten sistem.

Matična plošča bo prišla v dveh, sicer zelo podobnih, okusih. Obe bosta imeli DVI, HDMI, VGA in LAN priključke, vgrajen WLAN, 3 notranje SATA in en eSATA port, opremljeni bosta še s 6 USB vtiči, dvema DDR2 pomnilniškima...

29 komentarjev

Mobilni spam

ZDNet - ZDNet v članku Big fine handed down for mobile spamming poroča, da bo podjetje Moby Monkey kaznovano s 50.000 britanskimi funti kazni. Razlog? Na mobilne telefone so pošiljali SMS spam.

Vendar pozor. Razlog za kazen ni bil spam sam po sebi. Problem je bil ker je Mobilna Opica potrošnike s spamom zavajala. Potrošnike so namreč pozivali naj pokličejo na neko telefonsko številko (kasneje se je izkazalo, da gre za komercialno linijo, ki je potrošnike vsako minuto olajšala za 1,5 funta) in jim potem obljubljali nagrado v višini 500 funtov. Izkazalo pa se je, da v resnici ne gre za nagrado, pač pa za nekakšne popuste, za katere je bilo potrebno izpolnjevati določene pogoje.

Poleg tega se je Mobilna Opica očitno malce zmotila, saj so na neko številko poslali enako sporočilo v 40 kopijah.
Kazen je bila torej izrečena zaradi zavajanja potrošnikov. Kaj pa spam?

George Kidd, direktor ICSTIS (kratica označuje neodvisni komite za nadzor standardov telefonskih informacijskih sistemov), ki je...

0 komentarjev