»

Nvidia naj bi razvijala procesor za namizne računalnike

Slo-Tech - Sklicujoč se na neuradne informacije, Reuters poroča, da se Nvidia podaja v osvajanje nove trdnjave. Vladar trga grafičnih čipov za umetno inteligenco razvija tudi centralne procesorske enote (CPU), ki bodo temeljile na arhitekturi ARM in bodo poganjale Windows na namiznih računalnikih.

To je del Microsoftove strategije v boju proti Applu, ki v zadnjih letih povečuje tržni delež. Ta se je v tem času skorajda podvojil, k čemur so prispevali lastni čipi na tej isti arhitekturi ARM. Pri tem pa podjetji nista osamljeni, saj naj bi tudi AMD razvijal čipe na ARM za osebne računalnike. Ključno vprašanje je, kdo bo prvi na trgu. Nvidia naj bi prve čipe ARM izdala že leta 2025. Še en konkurent, Qualcomm, naj bi imel do leta 2024 ekskluzivno pravico za izdelavo ARM-jevskih čipov za računalnike z Windows, kar pojasnjuje, zakaj se torej leta 2025 obeta prihod ostalih igralcev. Qualcomm jih sicer izdeluje že od leta 2016 in so namenjeni prenosnim računalnikom.

V Nvidii in AMD-ju navedb ne...

57 komentarjev

Linux odpravlja težavo zaradi leta 2038

Slo-Tech - Naslednji računalniški konec sveta bo leta 2038, ko se bo 19. januarja iztekel Unixov čas. Vse od začetka Linux čas shranjujejo kot predznačeno 32-bitno število, ki je 1. januarja 1970 ob polnoči znašalo natanko 0. Natanko 231 sekund pozneje bo spremenljivka time_t dosegla najvišjo možno vrednost, nato pa bo skočila nazaj na začetek. To predstavlja težavo, ki se je razvijalci dobro zavedajo in jo bodo v novi verziji Linuxovega jedra rešili.

V Linuxu 5.6 bo spremenljivka time_t 64-bitna tudi v 32-bitni inačici jedra, torej tudi v musl-1.2 in glibc-2.32. To pomeni, da bodo aplikacije, ki bodo to razumele, pravilno delovale tudi po letu 2038. Programi, ki neposredno kličejo sistemske funkcije, bodo morali uporabljati sistemske klice time64, ki so bili dodani v jedru 5.1. Kjer 64-bitne spremenljivke time_t ne bo možno uporabiti, bodo programi morali uporabiti CLOCK_MONOTONIC.

Večina že dandanes uporablja 64-bitne sisteme, kjer je time_t 64-biten in težave ne bo (oziroma bo v letu...

11 komentarjev

ARM dobil simultano večnitenje

Slo-Tech - ARM je predstavil novi procesor Cortex A65AE, ki je prvi procesor tega proizvajalca s podporo simultanemu večnitenju. Novinca bržkone ne bomo videli v namiznih računalnikih, saj je namenjen avtomobilskemu svetu - poganjal bo avtonomna vozila in razvedrilne sisteme. ARM pa žal ni razkril podrobnih specifikacij ali hitrosti.

Doslej se je ARM vztrajno izogibal večnitenju (HyperThreading), kot sta ga poznala AMD in Intel. Namesto tega se je raje odločal za kombinacijo hitrih in počasnih jeder (big.LITTLE). Čeprav je ARM prvikrat resno omenjal večnitenje že leta 2010 in ga odtlej celo nekajkrat dodal v načrte, je na koncu vedno prevladala odločitev, da ga ne potrebuje. Logika je bila preprosta: mobilne naprave ga ne potrebujejo, hkrati pa požre preveč energije....

14 komentarjev

Nekaj je gnilega v deželi x86

SemiAccurate - poroča, da je Intel objavil pomembno varnostno posodobitev za svoj slaboumno integrirani upravljalski koprocesor zaradi kritične varnostne ranljivosti, ki omogoča oddaljen dostop do vsakega sodobnega Intel x86 računalnika, mimo vseh mehanizmov operacijskega sistema.

Trenutno vse kaže na to, da se ranljivost aktivno zelo verjetno zlorablja že nekaj časa, zaradi česar je dovolj pomembna stranka Intelu bržkone zopet direktno naročila odpravo napake.

A ne skrbite, ni vse tako črno: Tudi AMDjev TrustZone je bil že večkrat tarča uspešnih napadov in AMD se trenutno ne more odločiti, kako obvezen del njegove platforme bo v prihodnosti njegov PSP koprocesor s podobnimi sposobnostmi kot Intelove AMT, SME in SBT tehnologije, ki jih je od Skylake arhitekture dalje skoraj nemogoče izključiti.

140 komentarjev

Nov ultra varčen ARM-jev dizajn Cortex A32

AnandTech - Zgolj nekaj mesecev po predstavitvi procesorja Cortex A35 je ARM danes pokazal nov ultravarčen procesor Cortex A32. Sicer je A7 in A5 (ki sodita v sedmo generacijo, torej ARMv7-A) nadomestil že A35, a v isto kategorijo so sedaj dodali še A32. Namenjen je uporabi tam, kjer je celo A35 preveč požrešen. A32 namreč porabi še 25 odstotkov manj energije kot A7 ali 10 odstotkov manj od A35.

V številkah to pomeni,
da najšibkejša verzija, ki ima eno jedro s frekvenco 100 MHz, porabi 4 mW ter zasede manj kot četrt kvadratnega milimetra. Seveda bo A32 na voljo tudi v močnejših konfiguracijah, vse do štirijedrnih. Štiri jedra pri 1 GHz bi skupaj porabila 300 mW. Bistvena razlika v primerjavi z A35 je tudi odsotnost podpore za 64-bitne ukaze, ki jih ostali iz serije ARMv8 imajo, s...

25 komentarjev

Amazon postal proizvajalec čipov

Slo-Tech - Amazon že dolgo ni več le internetna knjigarna, sedaj pa so nabor svojih dejavnosti še razširili. Pred natanko letom dni so prevzeli izraelsko podjetje Annapurna Labs, ki sedaj napovedala lastno družino procesorskih čipov Alpine na arhitekturi ARM, ki jih bodo prodajali pod znamko Amazon. Šlo bo za generacijo 32-bitnih ARMv7 in 64-bitnih ARMv8.

Namenjeni bodo predvsem usmerjevalnikom, predvajalnikom večpredstavnostnih vsebin, diskovnim poljem (NAS), in napravam IoT. To pomeni, da bodo v prihodnosti Asusove, Netgearove in Synologyjeve naprave dobile Amazonove čipe, pravijo v Annapurna Labs, mogoče pa še kdo drug. Amazonovih čipov tako ne boste mogli kupiti v njihovi spletni trgovini niti jih naročiti kje drugje, saj...

0 komentarjev

Ruska vlada želi menjati vse Intel/AMD procesorje z doma izdelanimi ARM čipi

Čipi bodo dobili ime po sladkovodnem jezeru Bajkal.

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Ruska državna tiskovna agencija ITAR-TASS je pravkar najavila namero ruske vlade, da v nekaj letih zamenjajo vse vladne računalnike z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji z novimi računalniki z doma narejenimi, na ARM-u baziranimi SoC čipi po imenu "Baikal" (poimenovanim po Bajkalskem jezeru). Na ta način se želijo rešiti nevarnosti, da bi bil v osrednjih čipih prisoten takšen ali drugačen ameriški backdoor.

Čipi bodo narejeni po mikroarhitekturi ARM Cortex-A57, izdeloval pa jih bo domači proizvajalec superračunalnikov T-Platforms, ob pomoči vojaškega dobavitelja Rostec in državnega tehnološkega giganta Rosnano. Štirijedrni čipi s frekvenco 2GHz naj bi bili na voljo že naslednje leto, osemjedrniki pa leto potem. Namenjeni so tako za...

151 komentarjev

MWC: Novosti iz Qualcomma

Slo-Tech - V Barceloni se je začel letošnji Mobile World Congress, kar pomeni, da vas bomo do petka zasipavali z informacijami o mobilnih, prenosnih in podobnih napravah. Qualcomm je v Barceloni predstavil nov čip Snapdragon 801, ki nadgrajuje dosedanji Snapdragon 800.

Razlike niso velike, so pa opazne. Najprej povejmo, kaj je enako - to sta programska združljivost in podnožje, kar pomeni, da ga lahko sestavljavci naprav uporabijo brez velikih predelav, prav tako te ne bodo potrebne za programsko opremo. Še vedno ima štiri jedra, arhitekturo ARMv7 in 28 nm-tehnologijo izdelave. Tudi grafični del je ostal enak, to je Adreno 330.

Spremembe so v taktu. Procesorski del je navit na 2,45 GHz (prej 2,26 oziroma 2,36 GHz), grafični procesor na 578 MHz, pomnilniško vodilo pa na...

1 komentar

Intel bo proizvajal ARM-procesorje

vir: Forbes
Forbes - Intel je napovedal, česar še pred meseci ne bi nikoli verjeli: na svojih proizvodnih linijah bo izdeloval procesorje na arhitekturi ARM za konkurenco. Altera je namreč sklenila dogovor s procesorskim gigantom, da bo zanjo izdeloval čipe Stratix 10, ki vsebujejo 64-bitni štirijedrni procesor na arhitekturi ARM Cortex-A53 ter FPGA-vezje. Je Intel, ki je dolga leta proizvajal procesorje le po lastnih načrtih (če izvzamemo bolj simbolične količine FPGA-jev za druge naročnike), priznal poraz arhitekturi x86 na mobilnem področju? Daleč od tega.

Arhitekturi ARM in Intel/x86 sta na mobilnem trgu huda konkurenca. V namiznih in prenosnih računalnikih si je x86 zagotovil močno prevlado, medtem ko je mobilnih napravah situacija...

50 komentarjev

Calxeda predstavila strežniške ARM-procesorje, HP pa strežnike

X-Bit Labs - V zadnjem času platforma ARM vedno močneje trka na vrata na področjih uporabe, ki z njeno dosedanjo trdnjavo, mobilnimi telefoni nima veliko skupnega. Microsoft je že napovedal, da bo nova verzija operacijskega sistema Windows 8 na voljo za platformo ARM, Nvidia je na CES-u najavila razvoj procesorjev ARM Denver za strežnike, lani so dobili večnitenje, v ponedeljek pa smo dočakali najavo 64-bitnih procesorjev ARM. Sedaj se nam obetajo še prvi resni strežniki s procesorji ARM, ki jih bo s čipi podjetja Calxeda sestavil Hewlett-Packard.

V Calxedi so včeraj predstavili svoje mikroprocesorje na arhitekturi ARM, ki jih imenujejo EnergyCore. Gre za integrirani sistem SoC, ki vsebuje štiri 32-bitna procesorska jedra Cortex-A9 (1,4...

21 komentarjev

ARM dobil 64 bitov

Ars Technica - V četrtek je ARM na novinarski konferenci v kalifornijski Santa Clari predstavil tehnične podrobnosti nove generacije arhitekture ARMv8, ki končno prinaša podporo za 64-bitno izvrševanje ukazov. Prvi procesorji z ARMv8 bodo na voljo prihodnje leto, prvi prototipi sistemov, ki jih bodo uporabljali, pa leta 2014.

ARM je najbolj priljubljena med RISC-arhitekturami (medtem ko je x86, ki jo imamo v osebnih računalnikih, CISC), ki jo v veliki meri uporabljamo, kadar sta ključni nizka cena in nizka poraba energije. Zato ni presenetljivo, da je velika večina procesorjev v pametnih telefonih, predvajalnikih glasbe, tabličnih računalnikih in vrsti drugih naprav prav arhitekture ARM. Vsi ti procesorji so 32-bitni (v resnici imajo že 40-bitno virtualno naslavljanje za...

51 komentarjev

Microsoft zavrnil Intelove navedbe o Windows 8 ARM

ComputerWorld - Microsoft se je odzval na Intelove besede o prihajajočem Windows 8 ARM, ki da ne bo podpiral nobenih aplikacij za x86 ali x64, kar je po Intelovi interpretaciji izpadlo kot velika slabost. Intelova vodja oddelka za programsko opremo Renée James je poleg tega še povedala, da bo klasični Windows 8 (torej za x86) podpiral tudi "način Windows 7", kjer bo mogoče poganjati vse stare aplikacije. Medtem naj bi Microsoft za ARM pripravil štiri verzije Windows 8 za štiri SoC-sisteme, ki med seboj ne bodo združljivi. Microsoft je ta navedbe označil kot "netočne" in "zavajajoče".

Demanti je pravzaprav zelo skop. Iz Redmonda so poslali le uradno izjavo, da "so bile Intelove izjave o Microsoftovih načrtih za naslednjo verzijo Windows na včerajšnjem...

6 komentarjev

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

vir: engadget
ZDNet - Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po...

40 komentarjev

CES 2011: Nvidia napovedala ARM-procesorje Denver za strežnike (in namizne računalnike)

Nvidia - Nvidia je najavila, da s podjetjem ARM Holdings razvijajo prvi procesor na arhitekturi ARM, ki bo namenjen napravam z veliko potrebo po računski moči. Doslej je bil ARM nišni produkt, ki se je odlično prodajal v mobilnih telefonih, krmilnikih, poceni mikroprocesorjih in podobno, koder sta cenenost in varčnost pomembnejši od zmogljivosti. To se kani spremeniti.

Novica se izvrstno sklada z Microsoftovo napovedjo, da bodo v prihodnji verziji Windows podprli ARM. Nova generacija procesorjev se za zdaj kodno imenuje Denver bo Nvidii omogočila prodor na nove trge, je na CES-u pojasnil njen izvršni direktor Jen-Hsun Huang. Vodja razvoja v Nvidii Bill Dally dodaja, da se bomo s tem končno znebili hegemonije in neučinkovitosti...

40 komentarjev

Štirijedrni procesorji ARM

vir: EETimes
EETimes - Mobile World Congress bo za ARM očitno precej pomemben dogodek, saj bodo tam mnogi proizvajalci pokazali kar nekaj novih in že znanih izdelkov, ki uporabljajo ARM-ovo arhitekturo. Taka primera bosta npr. nVidia in Texas Instruments, ki bosta razkazovala Tegra 2 z dvojedrnim Cortex A9 (nVidia) oz. dvojedrni OMAP-4 (TI). Verjetno najpomembnejši procesor, ki bo na ogled kar na ARM-ovi stojnici, pa bo NEC-ov štirijedrnik. Pri NEC-u so združili štiri jedra iz družine Cortex-A9 in bodo tako očitno prvi, ki bodo svetu predstavili ARM-ovega...

23 komentarjev

Nvidia se spogleduje z arhitekturo x86

TG Daily - Nvidia je že izrekla nekaj ostrih besed o Intelovi platformi Atom, ki jo Intel trmasto noče odpreti ter raje prodaja samo svoja čipovja in matične plošče zanje. Januarja je bil Nvidiin izvršni direktor Jen-Hsun Huang zelo neposreden, ko je dejal, da platforma Atom ustvarja bazo računalnikov, ki bo dolgoročno škodila programski industriji za PC-je. Po neuspešnih prigovarjanjih ima Nvidia očitno dovolj, zato se je odločila, da bo poskusila z lastnim čipom.

Svoj prvi sistemski procesor je Nvidia izdala februarja 2008 z imenom Tegra, ki je skupaj z grafiko GeForce deloval kot enovit sistem v enem čipu (System-on-Chip), a je šlo za arhitekturo ARM in ne x86. Tegra se je uporabljala v majhnih napravah, kot so bili pametni telefoni ipd.

Sedaj pa so se pojavile napovedi, da bo Nvidia poskusila kar s procesorjem z naborom ukazov x86. Podrobnih informacij niso želeli dati, tako da ni znano, ali se bodo odločili za razvoj od začetka ali pa bodo uporabili kakšno obstoječo licenco, recimo za...

19 komentarjev