»

V ZDA prva obsodba zaradi tržne manipulacije s kriptožetoni

Slo-Tech - Medtem ko so obsodbe zaradi različnih poneverb in prevar s kriptovalutami v ZDA že stalnica, smo ta teden dočakali prvo obsodbo zaradi tržne manipulacije. Na sodišču v New Yorku so 28-letnega Avrahama Eisenberga obsodili zaradi manipulacij, s katerimi je nezakonito pridobil 110 milijonov dolarjev. Grozi mu do 30 let zaporne kazni, ki jo bodo izrekli 29. julija letos.

Gre za znameniti primer Mango Markets. Eisenberg je oktobra 2022 v manj kot pol ure s trgovanjem zvišal ceno terminskih pogodb za 1300 odstotkov in dvignil tečaj kriptožetona Mango (MNGO). Nato si je na kriptomenjalnici izposodil večje količine sredstev in zastavil svoje kriptožetone Mango, s čimer je dobil okrog 110 milijonov dolarjev. Tega ni nikoli vrnil, tečaj MNGO pa se je kasneje sesedel z vrha. Tožilstvo je dokazalo, da je Eisenberg umetno napihnil ceno MNGO, da je nato s prevaro pridobil večje količine sredstev. Ves čas je vedel, da denarja ne bo nikoli vrnil. Magno Markets je bil po tej akciji insolventen.

...

10 komentarjev

N26 globa zaradi GDPR in opomin zaradi slabega nadzora proti pranju denarja

Slo-Tech - Priljubljenemu nemškemu start-upu, ki ima tudi v Sloveniji več tisoč uporabnikov, je nemški informacijski pooblaščenec v Berlinu izrekel eno doslej najvišjih glob za kršitve evropske direktive o varstvu osebnih podatkov GDPR. Internetna banka N26, ki ima v 24 evropskih državah 2,5 milijona komitentov, bo morala plačati 50.000 evrov kazni. Razlog je nespoštovanje zakonskih določil o varovanju osebnih podatkov pri nadzoru sumov pranja denarja. Ključni problem je bilo nepooblaščeno obdelovanje osebnih podatkov nekdanjih strank.

N26 je ustvaril tako imenovano črno listo vseh nekdanjih strank. Takšne baze podatkov nekdanjih strank niso dovoljene, N26 pa bi lahko vodil le seznam nekdanjih strank, ki so osumljene pranja denarja, ne pa kar vseh. N26 je omenjene...

13 komentarjev

Računalnik in človek v pokru statistično izenačena

Tuomas Sandholm s CMU

Slo-Tech - V Pittsburghu se je v Rivers Casino končalo dvotedensko tekmovanje v pokru, kjer je Claudico, najzmogljivejši računalniški program za igranje pokra, igral poker (Heads-Up No-limit Texas Hold'em) proti štirim izmed deseterice najboljših svetovnih igralcev. Na koncu je po so skoraj 80.000 partijah Claudico (z vsakim igralcem 20.000) zaostajal tako malo, da razlika ni statistično pomembna. Čeprav je človek torej zmagal, lahko zaključimo, da so računalniki po šahu človeške sposobnosti dohiteli še v pokru.

Claudico je dopolnjena verzija Tartaniana 7, ki je lanskega julija pometel z računalniško konkurenco. Razvijalci s Carneige Mellon University so program še dodelali in konec aprila se je pričelo...

49 komentarjev

Programerju spletne strani Kino.to štiri leta zapora

Racija v Leipzigu ob izključitvi strani Kino.to

vir: Heise
Heise - Nemška policija je junija lani v sodelovanju z organi pregona na Nizozemskem, v Franciji in Španiji demontirala spletno stran Kino.to, kjer je bilo mogoče dobiti nelegalne kopije priljubljenih filmov in serij. Ker so upravljavci strani s svojim početjem zaslužili več milijonov evrov, se jih je tožilstvo lotilo s težkimi topovi. Enega izmed administratorjev so že lani obsodili na poltretje leto zaporne kazi, letos pa je glavni programer strani dobil skoraj štiri leta zapora.

Sodišče v Leipzigu je namreč 29-letnega programerja, ki je priznal, da je od samega začetka delovanja strani Kino.to poskrbel za celotno "tehnično infrastrukturo" spletne strani, obsodilo na tri leta in deset mesecev...

17 komentarjev

BTjunkie prostovoljno prenehal obratovati

TorrentFreak - Včeraj je prenehal obratovati BTjunkie, ki je bil ena izmed najbolj priljubljenih spletnih strani za izmenjavo datotek torrent. Namesto znane vsebine je na njihovi strani mogoče zaslediti le obvestilo, da so se po sedmih letih delovanja odločili prostovoljno zapreti stran in posvetiti drugim projektom.

Čeprav je BTjunkie omogočal masovno kršenje avtorskih pravic, stran ni bila nikoli tarča v pravnih postopkih. MPAA in RIAA sta jo sicer označili kot kršiteljico (rogue) in nanjo pretkano začeli nalagati lažne datoteke, Google pa jo je cenzuriral v svoji funkciji Samodokončaj, a to je bilo tudi vse, kar se je strani zgodilo. Nadnjo se nikoli niso spravile pravne ekipe cehovskih organizacij založnikov niti je niso po uradni...

202 komentarja

Internetna pokerska stran Full Tilt v resnici Ponzijeva shema

Chris Ferguson naj bi nezakonito prejel 25 milijonov dolarjev.

The New York Times - Zvezno tožilstvo v ZDA je vložilo dopolnilo k civilni tožbi (kazenski postopek poteka že od aprila) zoper upravljavce strani za internetno igranje pokra Full Tilt Poker, ker naj bi igralce ogoljufali za več milijonov dolarjev. Ti so strani zaupali več kot sto milijonov dolarjev denarja, ki so ga uporabljali za igranje pokra drug proti drugem. Denar bi moral biti varno shranjen in v celoti...

79 komentarjev

V ZDA zasežene domene največjih pokeraških strani

vir: CNet
CNet - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je konec tedna zasegel domene petih najpriljubljenejši pokeraških strani na internetu. PokerStars, Full Tilt Poker, UB.com in Absolute Poker so sicer dosegljive, a na njih najdemo le obvestilo, da je bila domena zasežena. FBI lastnike obtožuje finančnih prevar, pranja denarja in nelegalnega igralništva. Očitajo jim, da so vzpostavili nedovoljene skrivne bančne račune med njimi prenašali nedovoljena sredstva.

Gre za obsežno policijsko akcijo, pri kateri je največ pomagal skesanec Daniel Tzvetkoff, ki naj bi bil kolovodja operacije, sedaj pa v zameno za nižjo kazen sodeluje z organi pregona. Tzvetkoff je bil že aretiran, ko si je prilastil več deset...

42 komentarjev

Twitter s svežim kapitalom vreden 3,7 milijarde dolarjev

Slo-Tech - Pred dobrim letom dni je Twitter pridobil 100 milijonov dolarjev svežega kapitala in v zameno investitorjem pripisal desetodstotni delež. Če so torej takrat celotno podjetje cenili na milijardo dolarjev, je 15 mesecev pozneje sodeč po novem vložku Twitter vreden 3,7 milijarde dolarjev.

Obstoječi lastniki in nov investitor KPCB so namreč v Twitter vložili 200 milijonov dolarjev, pri čemer so se nove delnice razdelile, kot da je tržna kapitalizacija podjetja 3,7 milijarde dolarjev. Twitterjev upravni odbor bo odslej širši za dva člana, saj se pridružujeta Mike McCue iz Flipboarda in David Rosenblatt, ki je bil včasih šef DoubleClicka. KPCB bo prispeval tri četrtine novega vložka v Twitter, preostanek pa Benchmark...

6 komentarjev

Preiskava zaradi podkupovanja HP-ja se širi

The Wall Street Journal - V ZDA so razširili preiskavo podjetja Hewlett-Packard, ki mu od letos pod prste gledajo zaradi domnevnih večmilijonskih podkupnin, s katerimi so si zagotovili posle v Rusiji prek nemške podružnice. Oblasti v ZDA, Nemčiji in Rusiji preiskujejo sedanje in nekdanje zaposlene v HP zaradi suma podkupovanja, poneverbe in utaje davkov v poslu podjetja Hewlett-Packard ISE GmbH z ruskim tožilstvom. Podkupnine v višini 10,9 milijona dolarjev za posel, vreden 44,5 milijona dolarjev, naj bi v letih 2001-2006 prejeli na ruski strani, kar je kršitev FCPA.

Sedaj pa ameriško pravosodno ministrstvo in nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC sumita, da so se nečedni posli odvijali na večjem območju Skupnosti neodvisnih držav že od leta 2000. Pravosodno ministrstvo in SEC uradnih komentarjev ne dajeta, v HP-ju pa so dejali, da v največji meri sodelujejo v preiskavi, ki je očitno razširjena.

Če bodo HP-ju dokazali nezakonito ravnanje, jih čakajo visoke kazni. Kršitev FCPA se kaznuje s 500.000...

0 komentarjev

Odškodnina za nezakonit strežnik za WoW 90 milijonov dolarjev

Ars Technica - Računalniške igre, še zlasti masovno igrane MMORPG, so že dolgo resen posel. Samo franšiza World of Warcraft, katere mesečno igranje stane 15 evrov, Blizzardu letno prinese več kot milijardo dolarjev. Tudi igralci so vzeli igro smrtno resno, saj se najbolje razdelani uporabniški računi prodajajo za več tisoč dolarjev. Denar je tudi razlog, da Blizzard nič kaj ljubeznivo ne gleda črne konkurence. Ta teden so dobili tožbo proti Alyson Reeves, lastnici igralskega strežnika na črno.

Na zasebnem strežniku je bilo prijavljenih 427.393 igralcev, ki so igrali v svojem svetu. Blizzardova EULA eksplicitno prepoveduje tovrstne konkurenčne strežnike, zato mu je sodišče prisodilo skoraj 90 milijonov dolarjev pavšalne odškodnine. Na prvi pogled se zdi višina astronomska, a je izračunana zelo...

79 komentarjev

Alan Ralsky obtožen

Slashdot - Ameriško zvezno tožilstvo je včeraj objavilo, da so michiganskega kralja spama Alana Ralskyja in deset pomagačev obtožili kršenja zveznih zakonov proti spamu. Obtožnica ga bremeni pošiljanja nezaželene e-pošte, pranja denarja, prevare in zarotništva. Ralsky naj bi namreč na različne nelegalne načine pretental filtre proti spamu, tako da je dnevno poslal več milijonov sporočil, s čimer je v enem samem poletju zaslužil tudi tri milijone dolarjev. Poleg tega ga obtožujejo podpihovanja cen brezvrednih kitajskih delnic, ki jih je potem z mastnim dobičkom prodal. Sedaj mu grozi zaporna kazen 20 let in globa v višini 250.000 dolarjev. Klik!

67 komentarjev