»

Samsung in Apple izven ZDA preklicala sovražnosti

vir: BBC
BBC - Apple in Samsung sta napravila pomemben korak na poti k spravi na sodiščih. Mednarodnega dogovora o navzkrižnem licenciranju kot v primeru Google-Apple sicer še nista podpisala, sta pa se umaknila vse tožbe drug proti drugem, ki potekajo izven ZDA.

Podjetji sta trenutni zapleteni v kopico medsebojnih tožb po celem svetu. Postopki tečejo v Nemčiji, Veliki Britaniji, Franciji, Italiji, Južni Koreji, Avstraliji, Španiji, na Japonskem in Nizozemskem. Ponekod se tožbe nanašajo na domnevne kršitve patentov, drugod so pod vprašajem modeli (design patents). V vseh teh državah bodo tožbe umaknili, medtem ko se bo bitka v ZDA nadaljevala. Prav tako vsaj teoretično ostajajo odprte možnosti za nove tožbe, saj dogovora o...

10 komentarjev

Kvaliteta patentov strmo pada

Slo-Tech - Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je pravkar objavila svoje dvoletno redno poročilo o razvoju znanosti, tehnologije in industrije. Notri je mogoče najti precej zanimivih dejstev.

Zlasti, kvaliteta patentov v treh največjih industrijskih državah - ZDA, Nemčiji in na Japonskem naj bi v zadnjih 10 letih upadla za 20%. Statistiko dobijo s pregledom državne pripadnosti najbolj citiranega 1% patentov - še v 90h je 70% teh visokokvalitetnih patentov prihajalo iz omenjenih držav članic, nakar je v 5 letih upadlo na 60% in še pada. Med vzroki se išče medsebojno tekmovanje podjetij z nesmiselnimi in pretirano širokimi patenti, ki čez sito pri patentni pisarni pridejo predvsem zaradi preobremenjenosti z vlogami. Poseben problem so še patentni troli,...

5 komentarjev

Sedaj Apple terja prepoved uvoza Samsungovih izdelkov

Heise - Čeprav je Samsung odstopil od ene izmed ničkoliko tožb zoper Apple, slednji ni pozabil odgovoriti na Samsungovo zahtevo za prepoved uvoza Applovih izdelkov v ZDA. Zato so na kalifornijsko sodišče vložili zahtevo po izdaji začasne odredbe o prepovedi uvoza tabličnih računanikov Galaxy Tab 10.1 ter pametnih telefonov Infuse 4G, Galaxy S 4G in Droid Charge v ZDA. Medtem ko Komisija za mednarodno trgovino (ITC), kamor je svojo zahtevo poslal Samsung, odloča navadno več kot leto dni, si Apple zaslišanje pred kalifornijskim sodiščem obeta v mesecu dni.

Svoj zahtevek utemeljujejo s kršitvijo štirih patentov. Trije patenti se nanašajo na videz naprav Galaxy Tab, Galaxy S 4G in Infuse 4G, ki da...

88 komentarjev

Samsung odstopil od ene tožbe zoper Apple

Bloomberg - V zapletenem položaju tožb, ki sta jih Apple in Samsung na različnih koncih sveta vložila drug proti drugem, se je Samsung odločil za poenostavitev in odstopil od ene tožbe. Konec tedna so odstopili od aprila vložene tožbe na kalifornijskem sodišču, v kateri so Applu očitali kršenje patentov in zahtevali vpogled v razvoj Applovih prototipov v izogib nadaljnjega kršenja patentov z Applove strani. Za odstop so se odločili na predlog sodišča, ki je predlagalo razširitev obtožnice v drugem postopku v ZDA in odstop od tega, saj "je to v interesu sodne in administracijske učinkovitosti".

V Samsungu so zato povedali, da so se za odstop odločili z namenom poenostaviti in poenotiti svoje pravne...

4 komentarji

Samsung terja prepoved uvoza Applovih izdelkov

Bloomberg - Samsung je vrnil udarec Applu v patentnem sporu, ki se je začel letos aprila in razplamtel v tem mesecu. Pretekli teden je Apple vložil tožbe zoper Samsung v Južni Koreji zaradi domnevnih kršitev Applovih patentov v Samsungovih telefonih. To je bilo sicer le nadaljevanje aprilske uverture, ki jo je s prvo tožbo zoper Samsung začel Apple in seveda nadaljeval Samsung s protitožbo. Sedaj je bil na potezi Samsung.

Po poročanju Bloomberga so pri Ameriški komisiji za mednarodno trgovino (US ITC) vložili zahtevo, da se Applu prepovesta uvoz in prodaja iphonov, ipadov in ipodov zaradi kršitev petih patentov. Gre za patente, ki pokrivajo prenos več storitev prek brezžičnih omrežij, format podatkovnih...

2 komentarja

Apple toži Samsung, drugič

iPhone in Galaxy. Podobnost ni zanemarljiva.

Reuters - Tožbe med Applom in Samsungom zaradi domnevnega kršenja patentov so se začele aprila. Najprej je aprila letos udaril Apple, ki je Samsungu očital, da so v izdelkih Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S in Galaxy Tab v preobliki Androida TouchWiz kopirali funkcionalnosti iz iOS. Samsung ni ostal dolžan, saj so le nekaj dni pozneje vložili tožbo zoper Apple, saj naj bi v Južni Koreji, na Japonskem in v Nemčiji kršili Samsungove patente za tehnologijo brezžične povezave mobilnih telefonov z računalnikom, in sicer optimizacijo prenosa in znižanje porabe energije med prenosom. Da se ne bi to ponovilo, zahtevajo, da jim Apple še pred izidom pokaže iPhone 5 in iPad 3, proti čemur se Apple bori na sodišču v...

81 komentarjev

Patentnih tožb med Applom in Nokio za zdaj konec

ComputerWorld - Apple in Nokia ste sklenila dogovor, ki končuje dveletno obdobje medsebojnega napadanja s patentnimi tožbami. Začelo se je oktobra 2009, ko je Nokia vložila tožbo zoper Apple zaradi domnevnega kršenja patentov, ki so povezani s tehnologijami GSM, UMTS in WiFi v mobilnih telefonih iPhone. Apple je decembra istega leta odgovoril s protitožbo, v enaki meri pa je tik pred koncem leta vrnila še Nokia. Lansko leto je prineslo zaostrovanje nasprotovanj, saj je februarja 2010 Apple vložil še eno tožbo, maja lani pa je Nokia spet odgovorila. Decembra lani je Nokia vložila še četrto tožbo, Apple pa je že pred tem zahteval prepoved prodaje Nokiinih izdelkov v ZDA. Se sliši zapleteno?

Nič ne de, kajti podjetji sta zakopali bojno...

5 komentarjev

Samsung toži Apple

Bloomberg - Samsung je hitro odgovoril na Applovo tožbo, v kateri ga je ta obtoževal kopiranja videza Applovega uporabniškega vmesnika v svojih galaxyjih, in vložil protitožbe. Vložili so jih v Južni Koreji, Nemčiji in na Japonskem. V njih Applu očitajo kršenje Samsungovih patentov, ki pokrivajo nekatera področja mobilnih telekomunikacij.

V Seulu jim očitajo kršenje petih patentov, v Tokiu dveh in v Nemčiji treh. Šlo naj bi za tehnologijo brezžične povezave mobilnih telefonov z računalnikom, in sicer optimizacijo prenosa in znižanje porabe energije med prenosom.

Čeprav sta Apple in Samsung velika konkurenta na trgu mobilnih telefonov, sta podjetji tudi pomembna partnerja. Apple je namreč Samsungova...

22 komentarjev

Apple toži Samsung

Dobro znan razpored programov v mreži s horizontalnim pomikanjem, izpostavljen gumb na sredini pod zaslonom - bi ga nepoznavalci lahko zamenjali za iPhone?

vir: The Wall Street Journal
The Wall Street Journal - V svetu mobilnih telefonov, mobilnih operacijskih sistemov in z njimi povezanih tehnologij so patentne tožbe nekaj povsem vsakdanjega. Izredno pogost igralec na tem področju je Apple, ki je začel še eno igro. Tožijo namreč Samsung, katerega obtožujejo, da so si nekoliko preveč podrobno sposodili nekatere elemente iPhona, iPada in operacijskega sistema iOS ter jih uporabili v svojih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih iz serije Galaxy in v svoji preobleki Androida, ki jo imenujejo TouchWiz.

Pri Applu so se osredotočili predvsem na Galaxy S 4G, Epic 4G, Nexus S in Galaxy Tab, svoje...

151 komentarjev

Mosaid toži Nvidio in druge

Ivršni direktor podjetja Mosaid pravi, da velika podjetja šele po tožbi začno spoštovati industrijsko lastnino.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Kanadsko podjetje Mosaid je vložilo tožbo zoper Nvidio, Freescale in Interphase na teksaškem okrožnem sodišču. V njej jim očitajo kršenje patentov, ki pokrivajo upravljanje z energijo in arhitekturo mikroprocesorjev. Grafični procesorji, centralni procesorji, mikrokrmilniki in SoC teh podjetij naj bi kršili omenjene patente, zaradi česar terjajo plačilo odškodnine.

Podjetje Mosaid, ki ima 50 zaposlenih in več kot 2000 patentov, je že pretekli mesec vložilo tožbo zoper 17 podjetij, ki domnevno kršijo patente, povezane z Wi-Fi. Tedaj so bili...

7 komentarjev

Microsoft obtožuje TiVo kršenja patentov

Jabolko spora so tovrstni predvajalniki.

Bloomberg - Microsoft je vložil pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC) zoper podjetje TiVo, ki mu očitajo kršenje štirih Microsoftovih patentov. Zato zahtevajo prepoved uvoza digitalnih videorekorderjev, ki so večidel izdelani v Mehiki in nato uvoženi v ZDA.

Že pred enim letom je Microsoft vložil tožbo zoper TiVo zaradi teh istih patentov. Takrat je namreč TiVo tožil Microsoftovega partnerja AT&T zaradi patentov, ki pokrivajo digitalne videorekorderjev, zato mu je Microsoft priskočil na pomoč s protitožbo, v kateri so podjetju TiVo očitali kršitev sedmih patentov. Takrat je TiVo pripoznal možnost poravnave v postopku z Microsoftom, medtem ko o odstopu od...

0 komentarjev