»

Microsoft pripravil lastno Linuxovo distribucijo

Microsoft - Ker se povečujeta število in obseg internetnih napadov, v katerih so uporabljene pametne naprave in pogosto tvorijo velike botnete, je Microsoft pripravil paket rešitev za zajezitev te kuge. Odgovor se imenuje Azure Sphere in sestoji iz treh komponent, izmed katerih je gotovo najzanimivejša Microsoftova lastna Linuxova distribucija.

Prvi del predstavljajo novi mikrokrmilniki (MCU), ki prinašajo izboljšave na strojni ravni, ki so po Microsoftovem mnenju nujne za gradnjo varnih sistemov. Med drugim gre za možnost nadgradnje programske opreme, uporabo šifrirnih ključev, ki jih ni moč ponarediti, razdelitev programske kode na ločene razdelke (compartmentalization) ipd. Prva naprava, ki bo uporabljala te čipe, ki jih je...

69 komentarjev

Igre na Linuxu še vedno počasnejše kot na Windows

Phoronix - Na Phoronixu so se ob 12-letnici strani odločili pogledali, ali po vseh letih še vedno velja zakoreninjeno prepričanje, da so igre na Linuxu preprosto počasnejše kot na Windows. Preizkus na grafičnih karticah oziroma čipih Nvidia, AMD in Intel ter več kot desetimi različnimi igrami je pokazal, da je z redkimi izjemami še vedno učinkoviteje igre poganjati na Windows.

Testirali so računalnik z nameščenim Windows 10 oziroma Ubuntu 16.04, pri čemer so uporabili Nvidiini kartici GTX 1070 in GTX 1080, AMD-jev Radeon R9 Fury ter Intelov v Sky Lake vgrajen grafični čip. Rezultati so pokazali, da so verzije iger za Windows skoraj vedno hitrejše od Linuxovih. Unigine Heaven se odreže podobno, medtem ko so Xonotic (na Intelu), Tomb Raider in GRID Autosport na Windows bistveno, tudi do...

76 komentarjev

Nov prototip sistema za varčevanje energije v mobilnih telefonih

vir: Gizmag
Gizmag - Raziskovalci na Univerzi v Michiganu so razvili nov sistem varčevanja z energijo, ki bi lahko podaljšal avtonomijo pametnih telefonov in sorodnih naprav za približno polovico.

Xinyu Zhang in Kang Shin sta ugotavljala, da večino energije mobilni telefoni porabijo v spečem stanju, ko so neaktivni in preverjajo, ali so prispela nova sporočila oziroma praznijo komunikacijske kanale za dohodne klice. To je velika potrata energije, zato sta Zhang in Shin znižala frekvenco delovanja notranje ure (oscilatorja) na šestnajstino normalne vrednosti, ko je telefon neaktiven. To stanje sta poimenovala nezavest (aluzija na stanje spanja, ko je telefon neaktiven in v pripravljenosti za takojšnji...

10 komentarjev

Predstavljen večnivojski pomnilnik

Extremetech - Podjetje Invensas, podružnica Tessere, je razvilo nov način zlaganja pomnilniških čipov na tablice pomnilnika, s čimer obljubljajo visoko povečanje gostote pomnilnika (večja kapaciteta na ploščico), nižjo obratovalno napetost in porabo energije, manj segrevanja in v končni fazi hitrejši pomnilnik.

Za razliko od konvencionalnih pomnilniških ploščic, kjer so čipi postavljeni eden ob drugem, je Invensas razvil sistem zlaganja enega nad drugega. Čeprav bi na prvi pogled pomislili, da bo hlajenje tovrstnih čipov težavnejše, to ne bo nujno problem. Povezave med njimi so namreč mnogo krajše kot sicer, kar omogoča delovanje z nižjo napetostjo in posledično nižjo porabo energije....

41 komentarjev

Odkrit razlog za večjo porabo energije v novem Linuxovem jedru

Phoronix - Kmalu po izidu nove verzije Linuxove distribucije Ubuntu 11.04 so uporabniki mobilnih naprav ugotovili, da imajo te opazno krajšo avtonomijo (tudi do 20 odstotkov). Napaka ni prizadela vseh uporabnikov, ampak še vedno zelo veliko množico. Ko so se iste težave začele pojavljati še v novejših verzijah drugih Linuxovih distribucij (na primer Fedora 15), je postalo jasno, da je problem globlji. Fantje pri Phoronixu so problem raziskali in ugotovili, da težava tiči v Linuxovem jedru 2.6.38 in novejših.

Ključ je v upravljanju porabe z ASPM (Active State Power Management), ki naprave na vodilu PCIe postavi v stanje nižje porabe energije, ko niso aktivne. S tem se varčuje z energijo, a to po drugi strani povzroči manjšo zakasnitev pri obujanju...

73 komentarjev

Western Digital predstavil dvoterabajtnega zelenca

The Register - Western Digital je predstavil še en novi dvoterabajtni disk (in manjšega bratca). To pot gre za disk serije WD AV-GP GreenPower, ki naj bi se odlikovala predvsem po nizki porabi energije in neslišnosti. Zaradi tega je namenjen predvsem digitalnim kameram, medijskim centrom in strežnikom, napravam za nadzorovanje in podobno, kjer je hrup še zlasti moteč.

WD pravi, da deluje okrog praga slišnosti, uporablja pa še vrsto tehnik za nižanje porabe energije, kot sta IntelliPark (za parkiranje glave) in IntelliPower (za nižanje hitrosti vrtenja, če ni potrebe po visoki prepustnosti). Uvedli so še tehnologijo za enakomerno obrabo (wear levelling), tako da glava diska pogostoma kolovrati po disku. Na voljo bosta eno- in dvoterabajtna verzija z 8 ali 32 MB predpomnilnika in podporo za SATA. Cena: 299 dolarjev.

7 komentarjev

Samsung ponuja hibridne diske

več strani - Ta teden je Samsung kot prvi proizvajalec trdih diskov začel sestavljalcem notesnikov ponujati hibridne trde diske MH80, ki prihajajo v izvedenkah z 80, 120 in 160 GB. Opremljeni so z osminko ali četrtinko gigabajta flash pomnilnika, ki po besedah proizvajalca omogoča do dvakrat hitrejši zagon diska, hitrejši dostop do pogosto uporabljenih programov ij 70 - 90 % nižjo porabo energije (ki vam prinese pol ure avtonomije). Za zdaj jih lahko nabavijo le izbrani OEM-i, kmalu pa se obeta tudi širša dostopnost. Angleško in nemško.

3 komentarji

Procesorji s 75% nižjo porabo energije

Slo-Tech - Če je verjeti navedbam malega podjetja Multigig Inc., se nam obeta prava revolucija na področju izdelave procesorjev. Ustanovitelj podjetja in inženir, Kenneth Pedrotti, je namreč odkril poseben proces izdelave čipov/arhitekturo, ki je zmožna delovati pri smešno visokih frekvencah ter pri tem dobesedno reciklirati uporabljeno energijo. Rezultat je tako tudi do 75% nižja poraba energije, kot pri trenutnih rešitvah, ki jih ponujata velikana AMD in Intel.

Po tej logiki bi torej današnji procesorji z 100W porabe z novim procesom izdelave "kurili" zgolj ubogih 25W.

Več si lahko preberete tukaj.

Se nam obetajo časi hitrih ter tihih hišnih mlinčkov?

15 komentarjev

Mobilni Radeon 9000

The Register - ATI Technologies je izdal mobilno različico svojega Radeon 9000 procesorja. Mobilna različica se od namizne -- po mnenju Tom's Hardwarea -- razlikuje samo po porabi energije, ki je pri mobilni različici seveda manjša, obenem pa je to prvi mobilni procesor, ki v svoji arhitekturi vključuje štiri cevovode, izboljšana pa je tudi streaming podpora za filme. To Radeona 9000 uvršča med najboljše grafične procesorje za prenosnike. Klik!

Še testi:

0 komentarjev