»

V ZDA bodo ponudniki dostopa do interneta lahko prodajali prometne podatke

Slo-Tech - Oba domova ameriškega kongresa sta potrdila zavrnitev pravil ameriške Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC), ki jih je FCC sprejela lani še pod Obamovo administracijo. V senatu je za to potezo glasovalo 50 senatorjev in 48 proti, medtem ko je bil izid v predstavniškem domu 215-205. Zakon mora podpisati le še predsednik Trump, ki je to že napovedal. To pomeni, da bodo v prihodnosti lahko tudi ameriški ponudniki dostopa do interneta prodajali prometne podatke.

Najprej povejmo, da neposredne spremembe uporabniki ne bodo občutili, ker sedaj zavrnjena dopolnila še niso začela veljati. Kongres je namreč izkoristil zakon, ki mu omogoča spremeniti ali odpraviti predpise, ki jih sprejmejo zvezne...

20 komentarjev

Več kot polovica Američanov ima mesečno omejitev prenosa podatkov z interneta

Ars Technica - Drugi največji ameriški ponudnik dostopa do interneta AT&T je ta mesec uvedel mesečno omejitev količine prenesenih podatkov, kar je sprožilo val negodovanja in celo ogorčenja, četudi so bile meje postavljene relativno visoko (150 in 250 GB mesečno). Zato sta New America Foundation in Public Knowledge zaprosila ameriško Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), naj preišče, koliko odstotkov ameriških uporabnikov interneta ima tako imenovane podatkovne kapice (mesečne omejitve količine prenesenih podatkov).

Skupini, ki sta se obrnili na FCC, namreč ocenjujeta, da ima v ZDA kar 56 odstotkov uporabnikova interneta takšne ali drugačne mesečne omejitve prenosa. Zato prosijo FCC, da preišče naravo, namen in vpliv teh podatkovnih kapic na uporabnike. Želijo dobiti podrobne informacije, katere storitve pri katerih ponudnikih dostopa do interneta...

43 komentarjev

Verizon toži FCC zaradi nevtralnosti interneta

ComputerWorld - Ameriški ponudnik dostopa do interneta Verizon je na prizivnem sodišču v Washingtonu vložil tožbo zoper Zvezno komisijo za telekomunikacije (FCC), v kateri ji osporava pristojnosti za uveljavljanje nevtralnosti interneta. FCC je 21. decembra lani sprejel pravila o nevtralnosti interneta, ki ponudnikom dostop do interneta prepovedujejo blokiranje prometa ali posameznih aplikacij na internetu (razen za mobilne operaterje). Vse skupaj meji na sprenevedanje, saj je Verizon lani z Googlom javno podpiral nevtralnost interneta in celo izdal predlog za zakonsko ureditev tega področja.

Michael Glover iz Verizona pojasnjuje, da so se po temeljiti analizi FCC-jevih odločb...

5 komentarjev

Belgijski rekord: 2,7 TB mesečnega prenosa z interneta

Ars Technica - V svetu so vedno pogostejši paketi dostopa do interneta, kjer je količina prenesenih podatkov na mesec omejena. Bojda zaradi zagotavljanja enakovredne uporabniške izkušnje vsem naročnikom, za zmanjšane nepravične porabe ali pa zgolj zato, ker je na voljo tudi dražji, neomejen paket. Pri nas imamo za zdaj te omejitve le na področju mobilnega interneta, za kar sta poskrbela največja operaterja Mobitel in Simobil z rezanjem pasovne širine po prekoračitvi mesečnega limita. Nobeno podjetje pa ne pokaže natančnih analiz, koliko je teh nepravičnih uporabnikov, ki prenašajo ogromne količine podatkov, da tako zelo obremenjujejo omrežje. To so za svoj primer napravili Belgijci.

Njihov ponudnikov dostopa do interneta Telenet je objavil anonimno lestvico 25 najzahtevnejših uporabnikov interneta. Kot pravijo, tega niso storili, ker bi želeli očrniti uporabnike ali jadikovati,...

64 komentarjev

Internet v Sloveniji cenejši, dostopnejši kot v Kanadi

Kanadska ponudba

Slo-Tech - Občasno bentimo nad ponudbo dostopa do interneta v Sloveniji, češ da je predrag, prepočasen in v nekoliko bolj oddaljenih predelih naše domovine nedostopen. V primerjavi s kakšno Švedsko resda nimamo najhitrejših in najcenejših internetnih povezav, a po drugi strani smo mnogo pred razvitimi Kanadčani. Ti te dni negodujejo, saj je eden njihovih največjih ponudnikov dostopa do interneta Rogers znižal mesečne omejitve prenosa podatkov v svojih paketih za nove uporabnike (Mobitelove eskapade, ko so posegli tudi v pravice obstoječih naročnikov, si v tujini vseeno ne morejo privoščiti).

Paket Lite denimo stane 36 dolarjev mesečno (28 evrov) in omogoča hitrost do...

108 komentarjev

Comcast ponuja 16 dolarjev za poltretje leto blokiranja torrentov

Slashdot - Spomnimo, da je leta 2007 ameriški ponudnik dostopa do interneta Comcast blokiral promet prek protokola torrent, kar je takrat Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) obsodila in zahtevala prenehanje blokiranja. Comcast je najprej zanikal dejanje, nato priznal rezanje pasovne širine za nekatere aplikacije ob največji obremenitvi omrežja. Šele Inštitut Maxa Plancka za programske sisteme v Nemčiji je dokazal, da je bilo blokiranje v veljavi neprekinjeno. Čeprav je prizivno sodišče aprila letos odločilo, da FCC nima pristojnosti od Comcasta terjati nevtralnosti interneta, proti Comcastu še vedno teče skupinska tožba, ki jo je vložil Jon Hart iz Kalifornije. Comcast sedaj ponuja poravnavo, kjer bi vsakemu prizadetemu uporabniku, ki bi pod kaznijo krivega pričanja izjavil, da je bila njegova internetna aktivnost v skladu z zakoni, vrnili 16 dolarjev. Comcast dodaja, da ponujeni znesek ne pomeni priznanja kakršnega koli napačnega ravnanja podjetja.

Robb Topolski uporabnikom svetuje,...

1 komentar

Evropska komisarka: Internet ni inherentno nevtralen

Neelie Kroes

vir: ZDNet
ZDNet - Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes je na konferenci ARCEP-a v Parizu v torek nanizala nekaj izhodišč za evropsko razpravo o nevtralnosti interneta. V najširšem pomenu besede gre za enakost vsega prometa na medmrežju. Zahteva po nevtralnosti pomeni, da ponudniki dostopa do interneta ne smejo preferenčno obravnavati posamezne vrste prometa ali zapostavljati druge, omejevati dostopa ali zaračunavati dodatnih premij za dostop do vsebin, ki omrežje bolj obremenjujejo. Nevtralnost interneta se bolj poudarja v ZDA, medtem ko je Evropi med ponudniki dostopa do interneta večja konkurenca, ki do neke mere zagotavlja nevtralnost sama po sebi. Kljub temu nevtralnost interneta ni nekaj, kar bi bilo samo po sebi umevno, je v nagovoru...

30 komentarjev